Veelgestelde vragen 


Opmerking: de deadline en tijdlijn voor deelname aan YouTube Space Lab zijn bijgewerkt. Je hebt nog tot 14 december 2011 de tijd om deel te nemen aan YouTube Space Lab. Lees voor meer informatie het officiële wedstrijdreglement.

Wat is YouTube Space Lab?

YouTube Space Lab gaat over de ruimte. Voor ons is de ruimte nu interessanter en toegankelijker dan ooit. Het kanaal van YouTube Space Lab is een plek waar je de ruimte kunt ontdekken met geweldige YouTube-video's. Als je 14 tot 18 jaar oud bent, dagen we je ook uit om een wetenschappelijk experiment te bedenken dat live op YouTube kan worden gestreamd vanuit het internationale ruimtestation ISS. Ook zijn er andere prachtige prijzen te winnen. We hebben fantastische partners en een jury van experts van over de hele wereld gevonden die dit mogelijk helpen maken.

Waarom zou ik meedoen aan YouTube Space Lab?

YouTube Space Lab is een geweldige wedstrijd en biedt je de kans om iets volstrekt unieks mee te maken. Je hoeft alleen maar met een idee op de proppen te komen. Dat is hartstikke leuk en wie weet pik je ook nog allemaal interessante ruimteweetjes op. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je ook prachtige prijzen winnen.   Uit alle ontvangen inzendingen kiezen we voor elke regio van de wereld (Noord- en Zuid-Amerika; Europa; het Midden-Oosten en Afrika; Azië-Pacific) één winnend team (of een individuele winnaar als je alleen meedoet) uit beide leeftijdscategorieën (14 tot 16 en 17 tot 18) voor een totaal van zes regionale winnaars. De regionale winnaars winnen reizen naar Washington, D.C. in de Verenigde Staten om een speciaal evenement bij te wonen. Ook gaan de winnaars tijdens een zero-g-vlucht meemaken hoe gewichtloosheid aanvoelt en ontvangen ze allemaal een Lenovo IdeaPad. Tijdens het speciale evenement worden twee van de regionale winnaars uitgeroepen tot mondiale winnaars. De experimenten van de mondiale winnaars worden aan boord van het internationale ruimtestation ISS uitgevoerd door astronauten en de winnaars ontvangen een onvergetelijke ruimte-ervaring naar keuze.

Hoe kan ik meedoen aan YouTube Space Lab?

Alles wat je moet weten om mee te doen aan YouTube Space Lab, kun je lezen in de deelnamehandleiding in het gedeelte 'Wedstrijd' van het kanaal. 

Hoe oud moet ik zijn om mee te doen aan YouTube Space Lab?

Op de dag dat je je inzending instuurt, moet je tussen 14 en 18 jaar oud zijn. Ben je 13 of 19 jaar oud op het moment dat je je inzending instuurt, dan kom je niet in aanmerking voor deelname. 

Kan ik samen met anderen meedoen als een team?

Jazeker. Je kunt alleen meedoen of als team met één of twee vrienden die beiden tussen 14 en 18 oud zijn. Een team kan maximaal uit drie personen bestaan.

Moet ik op school exacte vakken volgen om mee te doen aan YouTube Space Lab?

Dat hoeft niet per se. Iedereen tussen 14 en 18 jaar kan meedoen aan YouTube Space Lab. Welke achtergrond of ervaring je ook hebt, dit is je kans om een wetenschappelijk experiment te bedenken dat echt in de ruimte uitgevoerd gaat worden.

Hoe kan ik meedoen aan de wedstrijd?

Eerst moet je de deelnamehandleiding op het kanaal doorlezen. Hierin wordt uitgelegd hoe je een team samenstelt, je inschrijft voor de wedstrijd en toestemming van je ouders krijgt. Daarna moet je een video van maximaal twee minuten maken en de video uploaden naar YouTube en indienen op het kanaal van YouTube Space Lab. In je video moet je je idee voor een experiment uitleggen. Je hoeft het experiment niet zelf uit te voeren, maar je mag desgewenst wel tekeningen, grafieken of prototypen gebruiken om je idee uit te leggen en te laten zien hoe het werkt. Hoe creatiever, hoe beter! Belangrijk: er zijn bepaalde richtlijnen die je moet volgen bij het bedenken van een ruimte-experiment, of het nu natuurkundig of biologisch is. Deze richtlijnen kun je vinden in de deelnamehandleiding op het kanaal.

(Bijgewerkt) Wat zijn de belangrijkste fasen van de wedstrijd?

Abonneer je op het YouTube-kanaal en kom regelmatig terug om op de hoogte te blijven (en natuurlijk fantastische ruimtevideo's te bekijken). Dit zijn de belangrijkste fasen van de wedstrijd:

 • Inzendingen kunnen tussen 4 oktober en 14 december 2011 worden ingestuurd.
 • Tussen 17 en 24 januari 2012 kan op het YouTube-kanaal worden gestemd op de inzendingen.
 • Alle regionale winnaars winnen een reis in maart 2012 naar de Verenigde Staten, waar de mondiale winnaars worden bekendgemaakt.
 • De experimenten van de mondiale winnaars worden uitgevoerd door astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS en worden halverwege 2012 live naar YouTube gestreamd over de hele wereld. 

Wat moet ik doen in de video voor mijn inzending?

Je moet in je video de volgende vier punten bespreken en hierbij rekening houden met de richtlijnen die zijn uitgelegd in de deelnamehandleiding:

 • De vraag of het onderwerp van je experiment: leg uit welk wetenschappelijk probleem je wilt testen bij microzwaartekracht.
 • Je hypothese: geef je onderbouwde argumenten voor het beantwoorden van de experimentvraag.
 • Je voorgestelde methode: leg zo eenvoudig mogelijk uit welke methode de astronaut moet volgen om je hypothese bij microzwaartekracht te testen.
 • Voorspelde resultaten: geef aan wat volgens jou de uitkomst van het experiment is en waarom. Bekijk de voorbeeldinzendingen op het kanaal om te kijken hoe je dit kunt doen. Denk eraan om je uitleg zo creatief mogelijk te maken. Je probeert tenslotte de jury en de YouTube-community over te halen op jou te stemmen. 

Welke taal moet mijn inzending hebben?

Je kunt je inzending insturen in het Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Frans, Hebreeuws, Pools, Japans, Russisch, Nederlands, Koreaans of Chinees (Hongkong of Taiwan).
 

(Bijgewerkt) Wanneer moet mijn inzending binnen zijn?

Je moet je inzending vóór 14 december 2011 insturen. Je moet toestemming van je ouders of voogd hebben voordat je je inzending instuurt, dus wacht niet tot de laatste dag! Registreer je zo gauw je weet dat je gaat meedoen aan de wedstrijd en probeer je video ten minste een week voor de deadline te uploaden. 

Kan ik meer dan één video insturen?

Je kunt één, twee of drie afzonderlijke ideeën voor de wedstrijd insturen om je kansen op een plaats in de finale te vergroten. Je hoeft echter niet meerdere inzendingen in te sturen. 

Mogen anderen mij helpen?

Natuurlijk! Vraag gerust je leraar of ouders om advies, bijvoorbeeld als je vragen hebt of hulp bij het maken van de video wilt, of nog een cameraman of -vrouw voor je video zoekt. Denk er wel aan dat het idee dat je in je video bespreekt, wel echt van jou moet zijn.

Waar kan ik hulp krijgen voor het uploaden van mijn video naar YouTube?

Het Helpcentrum van YouTube (http://www.google.com/support/youtube/) zit boordevol nuttige informatie die je kunt gebruiken als je problemen hebt met het uploaden van je video.

Hoe worden de finalisten gekozen?

Een panel van experts beoordeelt de video's op basis van de criteria die zijn uitgelegd in het officiële reglement. Hierbij gaat het onder andere om het volgende:

 • Je hebt duidelijk gemaakt dat je de wetenschappelijke methode begrijpt.
 • Je hebt je idee voor het experiment duidelijk overgebracht.
 • Je idee is innovatief en creatief.
 • Je hebt jezelf en je idee op een goede manier gepresenteerd.

Ook wordt je experiment beoordeeld door wetenschappers die kijken of het experiment haalbaar is in de ruimte. Ze controleren of je video de richtlijnen volgt die zijn uitgelegd in het gedeelte 'Deelnamehandleiding' op het kanaal en of het kan worden aangepast voor uitvoering in de ruimte.

Wanneer weet ik of ik de finale heb gehaald?

We nemen contact met je op kort voordat de finalisten op 3 januari 2012 op het kanaal worden bekendgemaakt, waarna er kan worden gestemd op de winnaars.

Wat moet ik in de tussentijd doen?

Wat je normaal ook doet... maar vergeet niet regelmatig terug te keren naar het kanaal van YouTube Space Lab. Er worden geregeld nieuwe afspeellijsten toegevoegd, dus kom regelmatig terug om meer te leren over de ruimte en fantastische ruimtevideo's te bekijken.

Hoe worden de winnaars gekozen?

Twee factoren bepalen welke experimenten worden gekozen om te worden uitgevoerd aan boord van het internationale ruimtestation ISS. De YouTube-community stemt op een winnaar en een panel met bekende en gerespecteerde juryleden uit de hele wereld beoordeelt en rangschikt de video's. Meer informatie over de jury vind je bij Overzicht in het gedeelte 'Wedstrijd' op het kanaal.

Wat krijgen de winnaars?

De regionale winnaars uit de hele wereld reizen af naar de Verenigde Staten waar ze een spectaculaire zero-g-vlucht gaan maken en een gloednieuwe Lenovo® IdeaPad® U300s ontvangen. Tijdens een speciaal evenement worden twee regionale winnaars uitgeroepen tot mondiale winnaars.

De experimenten van de mondiale winnaars worden uitgevoerd aan boord van het internationale ruimtestation ISS en worden live naar YouTube gestreamd over de hele wereld. Ook winnen ze een onvergetelijke ruimte-ervaring naar keuze. De winnaars kunnen naar Japan afreizen om de lancering van hun raket naar het internationale ruimtestation ISS mee te maken. Ook kunnen de winnaars, wanneer ze 18 zijn, een echte ruimtetraining volgen op dezelfde plek waar Yuri Gagarin zijn opleiding tot kosmonaut volgde. Tijdens deze reis van een week krijgen de winnaars een VIP-rondleiding door Moskou en ontvangen ze hun persoonlijke ruimtepak als aandenken.

In het officiële reglement kun je meer informatie over de prijzen vinden.

Belangrijke opmerking over de veelgestelde vragen.

We bieden deze veelgestelde vragen alleen ter kennisgeving aan. Deze veelgestelde vragen vormen op geen enkele manier het officiële reglement voor deze wedstrijd. In geval van een conflict tussen deze veelgestelde vragen, informatie op de kanaalpagina of andere beschrijvingen van deze wedstrijd en het officiële reglement, krijgen de voorwaarden van het officiële reglement in alle gevallen voorrang. Lees het officiële reglement nauwkeurig door!