Magyar

Contents

 1. 1 Általános kérdések
  1. 1.1 Mi az a YouTube Szimfonikus Zenekar?
  2. 1.2 Kicsoda Michael Tilson Thomas?
  3. 1.3 Kicsoda Mason Bates?
  4. 1.4 Hogyan lehetek tagja a YouTube Szimfonikus Zenekarnak? Miért lehet legfeljebb két videót beküldeni?
  5. 1.5 Be kell küldenem mindkét videót?
  6. 1.6 Profi zenésznek kell lennem ahhoz, hogy tagja lehessek a YouTube Szimfonikus Zenekarnak?
  7. 1.7 Részt vehetek akkor is, ha már tagja voltam az első YouTube Szimfonikus Zenekarnak is a Carnegie Hallban?
  8. 1.8 Részt vehetek akkor is, ha már küldtem be videót az első YouTube Szimfonikus Zenekar versenyre?
  9. 1.9 Mikor kell készen állnom az utazásra, ha kiválasztanak győztesként?
  10. 1.10 Kik a partnerek?
 2. 2 Kérdések a klasszikus- és zenekari meghallgatások videóival kapcsolatban
  1. 2.1 Mit kell tennem a zenekari meghallgatás elkészítéséhez? 
  2. 2.2 Mi van akkor, ha a hangszer, amin játszom, nincs a Klasszikus meghallgatás javasolt darabjainak listáján?  
  3. 2.3 Szerkeszthetem úgy a hangot, hogy különböző részeket egybeillesztek? 
  4. 2.4 Az egész videónak arról kell szólnia, hogyan játszom a hangszeremen? 
  5. 2.5 Nevezhetek egynél több klasszikus meghallgatási videóval? 
  6. 2.6 Azután is az enyémek maradnak a videóim jogai, miután feltöltöttem őket a YouTube-ra? 
  7. 2.7 Mi a videók beküldésének határideje?
  8. 2.8 Ha lekésem a november 28-i határidőt, utána is beküldhetek videókat?
 3. 3 Kérdések a szóló improvizáció videókkal kapcsolatban
  1. 3.1 Mit kell tennem a szóló improvizáció elkészítéséhez? 
  2. 3.2 Miért van két különböző improvizációs szakasz Mason Bates zeneművében?
  3. 3.3 Beküldhetek egynél több szóló improvizációs videót?
  4. 3.4 Bármilyen hangszeren játszhatok a szóló improvizáció során?
  5. 3.5 Hagyományos hangszeren kell játszanom? Énekelhetek vagy rappelhetek ahelyett, hogy hangszeren játszanék?
  6. 3.6 Nevezhetünk csoportban is? 
  7. 3.7 Érdemes bekapcsolnom az egyik improvizációs kísérővideót, miközben veszem fel a saját zenémet? 
  8. 3.8 Mi az előadásom beküldésének határideje?
 4. 4 Technikai kérdések 
  1. 4.1 Segítség! Technikai gondjaim vannak. Mit tegyek? 
  2. 4.2 A videóim rögzítéséhez valamilyen speciális formátumot (avi, mp4 stb.) kell használnom? 
  3. 4.3 Nem tudom, hogyan vehetek fel videót. Valaki tud nekem segíteni? 
 5. 5 Szavazással kapcsolatos kérdések
  1. 5.1 Hogyan zajlik a kiválasztás a YouTube Szimfonikus Zenekarba? 
  2. 5.2 Hogyan választják ki a szóló improvizálókat? 
  3. 5.3 Hány lehetséges döntős lesz a YouTube-os szavazási fázisban?
  4. 5.4 Mikor tudom meg, hogy esélyes vagyok-e a bekerülésre? Mikor tudom meg, hogy győztem-e, és beválasztottak-e a zenekarba?
  5. 5.5 Hogyan zajlik a nyilvános szavazás?
  6. 5.6 Ha kiválasztottak lehetséges döntősnek, mit kell tennem? 
  7. 5.7 Hány embert választanak ki a YouTube Szimfonikus Zenekarba?
  8. 5.8 Hány embert választanak ki a szóló improvizációhoz?
 6. 6 Az eseménnyel kapcsolatos kérdések 
  1. 6.1 Ki lehet tagja a YouTube Szimfonikus Zenekarnak az élő eseményen? 
  2. 6.2 Kiválasztottak, hogy a YouTube Szimfonikus Zenekar tagjaként fellépjek a Sydney-i Operaházban. Most mit kell tennem? 
  3. 6.3 Még ha nem is választottak ki előadónak, elmehetek a koncertre? 
  4. 6.4 Ha kiválasztottak engem, hogy fellépjek az élő eseményen, nekem kell intéznem az utazás- és szállásfoglalásokat? 
  5. 6.5 Ha kiválasztottak győztesnek, hogyan léphetek kapcsolatba a többi zenésszel, akiket kiválasztottak játszani az élő eseményen? 
  6. 6.6 Nem választottak ki az élő eseményre. Van rá esély, hogy a videómat így is bemutatják az eseményen? 

MEGJEGYZÉS: 2010. NOVEMBER 5-ÉN MÓDOSÍTOTTUK A SZABÁLYOKAT A KLASSZIKUS MEGHALLGATÁS ENGEDÉLYEZETT HOSSZÁNAK PONTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN.

Egyes felhasználók nem tudták pontosan, hogy mit kell eljátszaniuk, miután elolvasták a weboldalon található utasításokat és összehasonlították ezeket a hivatalos szabályokkal. A kétségek eloszlatása érdekében kicsit átírtuk a szabályokat (különös tekintettel a 4. és az 5. szakaszt), hogy a követelmények még világosabbak legyenek. Továbbra is azt kérjük tőled, hogy játszd el a csatorna oldalain leírt műveket. Az egyes hangszerek követelményei a "Készülj" lapon olvashatók. A legfőbb változás az, hogy eltávolítottuk azokat az utalásokat a szabályból, melyek szerint csak a videó első öt percét bíráljuk el. Nem szeretnénk, hogy azon aggódj, mennyi ideig tart eljátszani a repertoárt, ezért a teljes videót megtekintjük, és annak teljes hosszát értékeljük (a YouTube-ra legfeljebb 15 perc hosszú videókat lehet feltölteni, és a legtöbb videó jóval rövidebb lesz ennél).

Általános kérdések


Mi az a YouTube Szimfonikus Zenekar?


A YouTube Szimfonikus Zenekar egy új, izgalmas projekt, amely megpróbál összehozni egy valóban globális zenekart. Meghívunk Téged, hogy együtt megünnepeljük az internet sokszínűségét és együttműködési potenciálját a zene erejével, amely világszerte közös nyelvnek számít. Reméljük, hogy a YouTube Szimfonikus Zenekar összehozza az embereket a világ minden tájáról, és teret ad az elismert zenészek és a feltörekvő tehetségek örömteli, kreatív és újszerű közös munkájának. Meghívunk mindenkit egy meghallgatásra a zenekarba, hogy a végső döntést aztán a YouTube közössége mondja ki. A győztesek elrepülnek Sydney-be, ahol egy hétig különböző zenei eseményeken vehetnek részt; ezek fénypontját a nagy zárókoncert jelenti, amely bemutatja a 2011-es YouTube Szimfonikus Zenekart Michael Tilson Thomas karmester vezényletével, a Sydney-i Operaházban. Idén a klasszikus meghallgatás mellett, lesz egy másik része is a versenynek, amely a legjobban improvizáló szólisták felkutatását tűzi ki célul, akiknek improvizációi aztán bekerülhetnek a Mason Bates által kifejezetten a YouTube Szimfonikus Zenekar számára komponált darabba. A nyilvános szavazás során két személyt választanak ki, akik élőben fognak játszani Sydney-ben a zenekarral, míg a következő két legjobb személy távolról játszhat, internetes videoközvetítéssel.

Kicsoda Michael Tilson Thomas?


Michael Tilson Thomas a San Francisco Szimfonikusok zenei igazgatója, a New World Szimfonikusok alapítója és művészeti igazgatója, valamint a Londoni Szimfonikus Zenekar első vendégkarmestere. A YouTube Szimfonikus Zenekarnál a művészeti tanácsadó szerepét tölti be. Európa és Amerika legnagyobb zenekarait vezényli. Ő volt a rendezője a New Yorki Filharmonikusok által a CBS számára készített Fiatalok koncertsorozatnak; ő hozta létre a Discovery sorozatot a Londoni Szimfonikus Zenekarral, valamint 1987-ben megalapította a New World Szimfonikusokat, Amerika zenekari akadémiáját. A San Francisco Szimfonikusokkal közös "Keeping Score" című műsora egy több platformon zajló oktatási koncepció. Rádióműsora, az "MTT Files" Peabody-díjat nyert 2008-ban. 2009. volt a YouTube Szimfonikus Zenekar debütálásának éve; ez volt az első zenekar, amelynek meghallgatásai online zajlottak. Elismert zeneszerző, szerző és zongorista. 10 Grammy-díjat nyert felvételeiért; megkapta a francia Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres ("Művészetek és Bölcsészettudományok Rend Lovagi Fokozata"), valamint 2010-ben, egy fehér házbeli ünnepségen, a National Medal of Arts ("Nemzeti Művészeti Érem") kitüntetéseket.

Kicsoda Mason Bates?


Mason Bates zenéje ötvözi az újító jellegű zenekari írást, az elektronikus zenék (pl. techno) ritmusait és a fantáziadús elbeszélő formákat, amelyeket a csúcstechnológiájú hangtervezés kelt életre. Mint az új zenék új terekre történő eljuttatásának szószólója, olyan művészként lett ismert, aki könnyedén mozog e terek között: legyen szó akár arról, hogy elektronikus dobgéppel és laptoppal lép fel a Los Angeles Filharmonikusokkal, John Adams vezényletével a Disney Hallban, akár arról, hogy meghívja a San Francisco Szimfonikusok néhány tagját egy DJ-fellépésére a San Franciscó-i Mezzanine klubba. Elkövetkező évadjának kiemelt eseményei közé tartozik egy The B-Sides előadás (egy olyan táncszvit, amely öt szürreális képre oszlik) Riccardo Mutival és a Chicago Szimfonikusokkal, valamint kurátorkodás a New World Szimfonikusok új, Frank Gehry által tervezett koncerttermének megnyitóján. A jelenleg a Chicago Szimfonikusok "házi zeneszerzőjeként" dolgozó Mason Amerikában, a kaliforniai Bay Area-ban él.

Hogyan lehetek tagja a YouTube Szimfonikus Zenekarnak? Miért lehet legfeljebb két videót beküldeni?


Ahhoz, hogy számításba vehessünk a YouTube Szimfonikus Zenekarnál, nevezned kell a YouTube Szimfonikus Zenekar II. versenyére, és meg kell felelned a hivatalos szabályzat összes követelményének.  Az idei verseny során két videót lehet feltölteni, egyet-egyet a lenti két kategóriában.  Küldhetsz egy vagy két videót is.  Nem kell mindkét kategóriában videót beküldened ahhoz, hogy számításba vegyünk. A kategóriák a következők: 
 1. Klasszikus meghallgatás kategória: az első videokategóriához a felsoroltak közül kiválasztott egyik darab előadása szükséges. Ezzel a videóval mutathatod meg klasszikus zenei érzékedet, és ezt vesszük figyelembe meghallgatásként a YouTube Szimfonikus Zenekar élő előadására (a jelenlegi tervek szerint élő esemény lesz a Sydney-i Operaházban 2011. március 20-án), Michael Tilson Thomas karmester vezényletével.  

 2. Szóló improvizálás kategória: a második videokategória egy általad kitalált olyan előadás, amely a Mason Bates által a YouTube Szimfonikus Zenekar számára komponált darab egy részével kapcsolatos improvizáció. Ezzel lehetőséged nyílik zenei kreativitásod bemutatására, ám mindenképpen legyen eredeti. Ez a videó megjelenhet a Sydney-i Operaházban megtartott utolsó eseményen, és a legjobb improvizálókat esetleg meghívhatják fellépni a sydney-i eseményen.

Be kell küldenem mindkét videót?


Nem, nyugodtan feltölthetsz csak egy videót is. Amennyiben szeretnéd, hogy fontolóra vegyük zenészi jelentkezésedet a 2011-es YouTube Szimfonikus Zenekarba, a Klasszikus meghallgatás kategóriában kell nevezned egy videóval, mivel ez jelzi, hogy a hangszereddel kapcsolatos repertoárból mire vagy képes.

Profi zenésznek kell lennem ahhoz, hogy tagja lehessek a YouTube Szimfonikus Zenekarnak?


Egyáltalán nem. Mindenkitől várunk videókat a meghallgatásra, akár profi zenészről van szó, akár nem. Ha a zene a szenvedélyed és érdekel ez a páratlan együttműködés, mutasd meg nekünk, hogy mit tudsz. Ha nem játszol egyik nagyzenekari hangszeren sem, amely a listában van, nyugodtan nevezhetsz az improvizációs versenyre is, bármilyen hangszerrel.  Ne feledd azonban, hogy a hivatalos szabályzat szerint, amennyiben profi zenész vagy, a te felelősséged megbizonyosodni róla, hogy nincs veled szemben érvényben semmilyen korlátozás (akár szerződéses, akár valami más), amely alapján nem vehetnél részt a YouTube Szimfonikus Zenekarban; ahogy a hivatalos szabályzatban is le van írva, ide tartozik a szükséges licencek és engedélyek beszerzése is.

Részt vehetek akkor is, ha már tagja voltam az első YouTube Szimfonikus Zenekarnak is a Carnegie Hallban?


Amennyiben az első YouTube Szimfonikus Zenekar győzteseinek egyike voltál, akkor nem jelentkezhetsz erre a versenyre (sem a zenekari előadásra, sem az improvizációra).

Részt vehetek akkor is, ha már küldtem be videót az első YouTube Szimfonikus Zenekar versenyre?


Természetesen! Ha csak a meghallgatásig jutottál el, vagy ha eljutottál a szavazásos szakaszig, ám nem nyertél, kifejezetten bátorítunk arra, hogy ezúttal is töltsd fel videóidat, hogy eljuthass zenélni a Sydney-i Operaházba; ehhez sok szerencsét kívánunk.

Mikor kell készen állnom az utazásra, ha kiválasztanak győztesként?


A YouTube Szimfonikus Zenekar esemény helyszíne Sydney-ben lesz, 2011. március 13-20. között; az egy hétig tartó eseménysorozatot a nagy finálé, a 2011-es YouTube Szimfonikus Zenekar előadása zárja a Sydney-i Operaházban.  Lehet, hogy az utazásra több időt kell rászánnod, különösen, ha először egy olyan országba kell elutaznod, ahol a YouTube hivatalosan is megtalálható (az alábbi kérdésekben és a hivatalos szabályzatban benne van, hogy ha valaki nem ilyen országban él, akkor annak saját költségen kell elutaznia egy olyan országba, ahol a YouTube hivatalosan is jelen van).  Ezek a dátumok a céldátumok, ám az esemény kezdetéig változhatnak, így ne feledkezz el a hivatalos szabályzatról, amely szerint 15 napon belüli értesítés esetén készen kell állnod az utazásra.  

Kik a partnerek?


Partnereink közé tartoznak olyan zenekarok, zeneiskolák és zenével foglalkozó szervezetek szerte a világból, amelyek szemléltető módszerek és tanfolyamok révén kínálnak zenei támogatást, valamint amelyek segítenek terjeszteni az esemény hírét és biztatnak a részvételre. Emellett olyan szervezetek is a partnereink, akik hisznek ebben a projektben, és akik hozzá tudnak járulni annak sikeréhez.

Nem játszom semmilyen hangszeren, de szeretnék részt venni valamilyen módon. Hogyan segíthetek?
Köszönjük az érdeklődésedet! Úgy tudsz segíteni a projektnek, ha bátorítod az iskolatársaidat, a közösséged tagjait vagy az ismerőseidet a részvételre. Örülnénk, ha e-mailben értesítenéd az ismerőseidet a versenyről, és ha közzétennéd annak hírét blogokon és közösségi hálózatokon. Azt is reméljük, hogy gyakran meglátogatod a YouTube-ot, hogy megnézd a nevezéseket és -- ami a legfőbb -- szavazz kedvenc zenészeidre és improvizációidra, hogy azok bekerüljenek a YouTube Szimfonikus Zenekarba a meghallgatási procedúra utolsó fázisában.

Kérdések a klasszikus- és zenekari meghallgatások videóival kapcsolatban


Mit kell tennem a zenekari meghallgatás elkészítéséhez? 


A klasszikus meghallgatási videó révén vehetjük figyelembe esetleges előadóként való részvételed a 2011-es YouTube Szimfonikus Zenekar élő eseményén (amely a jelenlegi tervek szerint a Sydney-i Operaházban lesz, 2011. március 20-án). A cél az, hogy megmutasd a zenei képzettségedet a zsűrinek és a YouTube nézőinek. Kezdésként válaszd ki a csatornán az általad játszott hangszert. Ezután megláthatod a meghallgatásra lejátszható darabok listáját és magukat a kottákat. Az előadásodat ezek közül a darabok közül kell kiválasztanod.  Gyakorolj, és ha készen állsz, vedd fel az előadásod, majd töltsd fel és nevezd be a videódat. Ne feledd, hogy csak a hivatalos listában felsorolt darabokat küldheted be videóként, és a nevezéseknek csak az első 5 percét vesszük majd figyelembe.

Mi van akkor, ha a hangszer, amin játszom, nincs a Klasszikus meghallgatás javasolt darabjainak listáján?  


A zenekari játékra vonatkozó meghallgatáson csak a felsorolt hangszerek egyikével vehetsz részt. Szóló improvizáció esetében (ld. a következő szakaszt) olyan hangszert választhatsz, amilyet akarsz.

Szerkeszthetem úgy a hangot, hogy különböző részeket egybeillesztek? 


Szeretnénk, ha az egyes darabokat egyben vennéd fel ahelyett, hogy megvágnád azt; így jobb képet kapunk a teljesítményedről, és arról, hogyan hangzanál egy nagyobb csoportban. Ha több felvételből vágsz össze egy videót, akkor alacsonyabb pontszámot kapsz a zsűritől.

Az egész videónak arról kell szólnia, hogyan játszom a hangszeremen? 


A projekt a zenei készségről szól. Ennek megfelelően, amire igazán kíváncsiak vagyunk, az a zenei teljesítményed, és nem a kommentárod.

Nevezhetek egynél több klasszikus meghallgatási videóval? 


Bár annyi videót veszel fel és töltesz fel a YouTube-fiókodba, amennyit csak szeretnél, csak azt a videót fogjuk figyelembe venni, amit először töltöttél fel a YouTube Szimfonikus Zenekar csatornára klasszikus meghallgatásként a 2011-es YouTube Szimfonikus Zenekar sydney-i előadására.

Azután is az enyémek maradnak a videóim jogai, miután feltöltöttem őket a YouTube-ra? 


A videóval kapcsolatos minden tulajdonjog a tiéd marad, ám (a kezdeményezés részeként) engedélyt kell adnod hozzájuk a YouTube-nak és a projektben résztvevő partnereinek. Ezek a YouTube Általános Szerződési Feltételek 10. pontjában és a hivatalos szabályzat 13. szabályában vannak leírva. 

Mi a videók beküldésének határideje?


A határidő 2010. november 28. 23:59:59 (EST). Láss hozzá most!

Ha lekésem a november 28-i határidőt, utána is beküldhetek videókat?


Természetesen bármikor feltöltheted a videóidat a YouTube-ra. Mi azonban csak azokat a videókat tudjuk figyelembe venni a nevezéshez a YouTube Szimfonikus Zenekar tagságára, amelyeket 2010. november 28. 23:59:59 (EST) előtt kaptunk meg.

Kérdések a szóló improvizáció videókkal kapcsolatban


Mit kell tennem a szóló improvizáció elkészítéséhez? 


A szóló improvizációról készült videó révén meghívott szólistaként együtt játszhatsz a 2011-es YouTube Szimfonikus Zenekar tagjaival az eseményen (amely az eddigi tervek szerint a Sydney-i Operaházban lesz 2011. március 20-án), vagy esetleg az esemény élő online közvetítésén. Két improvizáló személyt szeretnénk meghívni az esemény helyszínére, míg másik két személy távolról vesz részt benne. A cél az, hogy megmutasd a nyers zenei tehetségedet a zsűrinek és a YouTube nézőinek. Hallgasd meg Mason Bates darabját, majd nyerj ihletet a csatornára példaként feltöltött improvizációkból. Ha készen állsz, vedd fel az előadásod, majd töltsd fel és nevezd be a videódat. Ne feledd, ez szóló előadás, és művednek eredetinek kell lennie!

Miért van két különböző improvizációs szakasz Mason Bates zeneművében?


A két szakasz kis mértékben különbözik, így kiválaszthatod, hogy melyik illik jobban a stílusodhoz és a hangszeredhez.

Beküldhetek egynél több szóló improvizációs videót?


Bár annyi videót veszel fel és töltesz fel a YouTube-fiókodba, amennyit csak szeretnél, csak azt a videót fogjuk figyelembe venni, amit először töltöttél fel a YouTube Szimfonikus Zenekar csatornára meghallgatásként a 2011-es YouTube Szimfonikus Zenekar előadásán történő improvizációra. 

Bármilyen hangszeren játszhatok a szóló improvizáció során?


Igen! Azt szeretnénk, hogy fejezd ki önmagad, legyél kreatív és érezd jól magad. Arra kérünk, hogy legyél eredeti és ne játssz ismert zeneműveket (amelyeket védhet a szerződi jog, és ezért nem alkalmas a nevezésre).

Hagyományos hangszeren kell játszanom? Énekelhetek vagy rappelhetek ahelyett, hogy hangszeren játszanék?


Nyugodtan használj bármilyen hangszert, az erhutól kezdve az üvegpoharakig, sőt énekelhetsz vagy rappelhetsz is...a szóló improvizációval kapcsolatban újszerűségre és kreativitásra biztatunk mindenkit 

Nevezhetünk csoportban is? 


Sajnos nem -- ahhoz, hogy megfelelően felmérhessük a teljesítményed, egyedül kell hallanunk játszani téged. Azt azonban reméljük, hogy ismerőseidet is bátorítod majd arra, hogy küldjék be saját videóikat. A megjegyzésekben összekapcsolhatod videóidat a barátaidéival, így az emberek megnézhetik, hogy milyenek vagytok.

Érdemes bekapcsolnom az egyik improvizációs kísérővideót, miközben veszem fel a saját zenémet? 


Igen, ez a legjobb módja, hogy tartsd az ütemet. Ha még nem csináltál ilyet, akkor ez abban is segít, hogy képet kapj arról, milyen egy élő zenekarral együtt játszani.

Mi az előadásom beküldésének határideje?


A határidő 2010. november 28. 23:59:59 (EST). Láss hozzá most!

Technikai kérdések 


Segítség! Technikai gondjaim vannak. Mit tegyek? 


Első lépésként nézz körül a YouTube Súgójában, amely számos hasznos információt tartalmaz a különféle problémákról.

A videóim rögzítéséhez valamilyen speciális formátumot (avi, mp4 stb.) kell használnom? 


Nem; a YouTube számos különböző formátumot támogat. További információt a YouTube Súgójában találsz.

Nem tudom, hogyan vehetek fel videót. Valaki tud nekem segíteni? 


Esetleg megkérheted az egyik ismerősödet, hogy segítsen felvenni a meghallgatásodat. A YouTube Súgójában valószínűleg további hasznos segítséget is találhatsz.

Szavazással kapcsolatos kérdések


Hogyan zajlik a kiválasztás a YouTube Szimfonikus Zenekarba? 


A használható nevezéseket a verseny adminisztrátora, a Marden Kane, Inc. értékeli a hivatalos szabályzatban rögzített feltételek alapján; a legmagasabb pontszámot elért nevezések átkerülnek egy szakértőkből álló nemzetközi zsűri elé, amelyben képviseltetik magukat a világ leghíresebb zenekarai, valamint más zenei szakértők és szervezetek is. Ez a bizottság áttekinti a nevezéseket a hivatalos szabályzatban felvázolt feltételek alapján, majd kiválaszt közülük többet, amelyekre a YouTube-közösség szavazhat. A YouTube közösségének tagjai ezután ebből a választékból szavaznak a kedvenceikre. Ezek kerülnek be a YouTube Szimfonikus Zenekar tagjait kiválasztó végső döntési folyamatba, amely döntés a YouTube Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatóján, Michael Tilson Thomason múlik. Szavazni a tervek szerint 2010. december 10. és 17. között lehet a YouTube Szimfonikus Zenekar csatornán, ám ez még változhat (a változásokat a hivatalos profiloldalon követheted figyelemmel).

Hogyan választják ki a szóló improvizálókat? 


A szóló improvizálókat a zenekari tagokhoz hasonló módon választják ki. A verseny adminisztrátora, a Marden Kane, Inc. értékeli az improvizációkat; ezeket aztán átadja a meghívott zenei szaktekintélyekből álló bizottságnak, amelynek a tagjai átnézik a nevezéseket, és kiválasztják azokat, amelyekre a YouTube közössége szavazhat. Miután a közönség szavazott a kedvenceire, Mason Bates áttekinti azokat, majd meghozza a végső döntést, hogy melyik két személyt hívják meg Sydney-be és melyik két személy vehet részt az előadásban távolról, az interneten keresztül.

Hány lehetséges döntős lesz a YouTube-os szavazási fázisban?


Ez a beérkezett nevezések számától és minőségétől függ; nagyjából 300 olyan klasszikus meghallgatásra számítunk, amelyek a közösség elé kerülnek szavazásra, és ezekből választják ki azt a kilencvenhatot, amelyeknek a beküldői bekerülnek a zenekarba. Az improvizációs videók esetében elképzeléseink szerint nagyjából száz (100) előadóra szavazhat majd nyilvánosan a közösség, hogy bekerüljenek a rendelkezésre álló négy helyre. Előfordulhat, hogy további nevezőket -- mind a meghallgatások, mind az improvizációs videók készítői közül -- is meghívhatunk az élő eseményre, ám inkább szólistaként, mintsem a YouTube Szimfonikus Zenekar tagjaként. A YouTube fenntartja a jogot ezeknek a számoknak a korrigálására.

Mikor tudom meg, hogy esélyes vagyok-e a bekerülésre? Mikor tudom meg, hogy győztem-e, és beválasztottak-e a zenekarba?


A videó beküldésének határideje 2010. november 28. 23:59:59 (EST). 
Amennyiben lehetséges döntős vagy, értesítést küldünk neked a YouTube felhasználói fiókodon keresztül (a YouTube üzenetküldő rendszerével), és megkérünk további dokumentumok és engedélyező okiratok kitöltésére (további információért lásd a hivatalos szabályzat 8. pontját). Miután mindent végrehajtottál, és visszaküldtél nekünk 2010. december 9-ig, számításba veszünk lehetséges döntősként. Amennyiben nem válaszolsz, illetve nem töltöd ki és küldöd vissza a dokumentumokat, akkor többé nem veszünk számításba versenyzőként.  December 10-én vagy akörül, a zsűri kihirdeti a döntősöket, és meghívja a YouTube-felhasználókat, hogy szavazzanak kedvenceikre. A nyilvános szavazás 2010. december 17-én vagy akörül zárul, és amennyiben a győztesek közé kerültél és lehetőséget kapsz a részvételre az élő eseményen akár zenekari tagként, akár szólistaként, 2011. január elején értesítést küldünk neked a YouTube-fiókodon keresztül. 

Hogyan zajlik a nyilvános szavazás?


A felhasználók megnézhetik a videókat, majd a fel- és lefelé mutató hüvelykujjak segítségével szavazhatnak rájuk a hivatalos szabályzatban körvonalazott feltételek alapján. A felhasználói szavazás időtartama során a felhasználók videónként, kategóriánként és naponta maximum egyszer szavazhatnak. Ezután Michael Tilson Thomas és Mason Bates -- a zenekari meghallgatások, illetve a szóló improvizációk esetében -- áttekintik a lehetséges döntősök listáját a hivatalos szabályzat 7. pontjában felállított feltételek alapján, majd kiválasztják a győzteseket, figyelembe véve azt is, hogy mely nevezések kapták a legtöbb szavazatot.

Ha kiválasztottak lehetséges döntősnek, mit kell tennem? 


Először is gratulálunk! Felvesszük veled a kapcsolatot a YouTube üzenetkezelő rendszerén keresztül, és megírjuk a részleteket és az utasításokat. A kötelezően kitöltendő dokumentumokkal kapcsolatos további információk a hivatalos szabályzat 8. és 11. szakaszában találhatók. A videó várhatóan december 10. és 17. között lesz látható a csatornán, ahol a felhasználók szavazhatnak kedvenc potenciális döntőseikre. 

Hány embert választanak ki a YouTube Szimfonikus Zenekarba?


A nevezések számától és minőségétől függ, de a kiválasztott szólisták mellett megközelítőleg 96 zenészt szeretnénk meghívni, hogy csatlakozzon a YouTube Szimfonikus Zenekarhoz.  A végső szám a YouTube döntésén múlik.

Hány embert választanak ki a szóló improvizációhoz?


Ez ugyanúgy a nevezések számától és minőségétől függ, de négy improvizáló zenészt szeretnénk meghívni, hogy együtt játsszanak szólistaként a YouTube Szimfonikus Zenekarral: ketten a helyszínen, Sydney-ben, ketten pedig online közvetítés révén.  A végső szám a YouTube döntésén múlik.

Az eseménnyel kapcsolatos kérdések 


Ki lehet tagja a YouTube Szimfonikus Zenekarnak az élő eseményen? 


Meg kell felelned néhány feltételnek: 2010. október 14-én idősebbnek kell lenned 14 évesnél, és ha ezen a napon 18 évesnél fiatalabb vagy, akkor szüleid vagy gyámod hozzájárulása szükséges a nevezésedhez.  A versenyen nem vehetnek részt Kuba, Irán, Észak-Korea, Szudán, Mianmar/Burma, Szíria, Zimbabwe és az USA által szankcionált többi állam lakosai. A kiválasztott győzteseknek, akiket meghívunk résztvevőként az élő eseményre, olyan videókat kell beküldeniük, amelyek megfelelnek a hivatalos szabályzat minden követelményének, valamint ki kell tölteniük további dokumentumokat és engedélyező okiratokat.  Gondosan olvasd át a hivatalos szabályzatot, melyből megtudhatod, hogyan jelentkezhetsz a versenyre.

Kiválasztottak, hogy a YouTube Szimfonikus Zenekar tagjaként fellépjek a Sydney-i Operaházban. Most mit kell tennem? 


Gratulálunk, sikerült! Folytasd a gyakorlást és nyugodj meg: majd mi felvesszük veled a kapcsolatot és tudatjuk a további lépéseket.  

Még ha nem is választottak ki előadónak, elmehetek a koncertre? 


Természetesen. Szívesen látunk téged és az ismerőseidet is. Ez azonban csak jeggyel látogatható esemény lesz, úgyhogy jegy nélkül senki sem léphet be. A jegyekkel kapcsolatban további információt a www.YouTube.com/Symphony és a www.SydneyOperaHouse.com webhelyeken találsz. 

Ha kiválasztottak engem, hogy fellépjek az élő eseményen, nekem kell intéznem az utazás- és szállásfoglalásokat? 


Az utazás és a szállás lefoglalásáról és kifizetéséről mi fogunk gondoskodni, azaz eljuttatunk Sydney-be egy olyan országból, ahol a YouTube hivatalosan is jelen van. Ezek közé az országok közé tartozik: Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Csehország, Franciaország, Németország, Hongkong, India, Írország, Izrael, Olaszország, Japán, Mexikó, Lengyelország, Oroszország, Dél-Afrika, Dél-Korea, Svédország, Új-Zéland, Spanyolország, Hollandia, Tajvan és az Egyesült Királyság. amennyiben nem olyan országból utazol, ahol a YouTube hivatalosan is jelen van, akkor először a saját költségeden el kell jutnod egy ilyen országba.  Ha kiskorú vagy, és az egyik szülődnek vagy a gyámodnak el kell kísérnie, akkor mi gondoskodunk egy szülő vagy egy gyám foglalásairól és az utazás költségeiről, a YouTube hivatalos jelenlétét nélkülöző országokra vonatkozó feltételek azonban itt is érvényesek. Ahol ez szükséges, neked kell intézned a saját vízumodat és/vagy egyéb utazási dokumentumaidat. A hivatalos szabályzat 11. pontjában több részletet is találsz azokról a dolgokról, amelyek a te felelősségedet képezik. 

Ha kiválasztottak győztesnek, hogyan léphetek kapcsolatba a többi zenésszel, akiket kiválasztottak játszani az élő eseményen? 


Az élő esemény összes résztvevője be fog kerülni egy névjegyzékbe. A részvételre történő jelentkezéshez szükséges alapvető dokumentumokban lehetőséget biztosítunk neked arra, hogy jelezd, szeretnél-e bekerülni ebbe a névjegyzékbe. 

Nem választottak ki az élő eseményre. Van rá esély, hogy a videómat így is bemutatják az eseményen? 


Igen, van. A kiválasztott videókat bemutatjuk az élő eseményen, és még ha nem is kerültél be az előadók sorába, videód feltűnhet az élő előadáson, az eseményhez kapcsolódó promóciókban, illetve az eseményről készített anyagokban.


MEGJEGYZÉS: EZEK A GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK CSAK TÁJÉKOZTATÁSI CÉLOKAT SZOLGÁLNAK, ÉS SEMMIKÉPPEN SEM TEKINTHETŐK A VERSENY HIVATALOS SZABÁLYAINAK.  AMENNYIBEN BÁRMILYEN ELLENTMONDÁS VAN EZEK KÖZÖTT A GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK, A CSATORNÁN MEGJELENŐ INFORMÁCIÓK, VAGY A VERSENY EGYÉB LEÍRÁSAI, ILLETVE A HIVATALOS SZABÁLYOK KÖZÖTT, AKKOR MINDEN ESETBEN A HIVATALOS SZABÁLYOK FELTÉTELEI AZ IRÁNYADÓK. FIGYELMESEN OLVASD EL A HIVATALOS SZABÁLYOKAT!