Blog & Artikelen‎ > ‎

蔡李佛 Choy Li Fut

(蔡李佛) Choy Li Fut is een stijl dat zich heeft bewezen in de anti-Qing dynasty rebellen strijd, 2e wereld oorlog en Thaiboks competities. Choy Li Fut(蔡李佛) is opgericht in 1836 door Chan Heung (陳享). Choy Li Fut is genaamd ter ere van de Boeddha, uit respect voor de ooms van Chan Heung en de oorsprong van de Shaolin klooster. De boedistische monnik: Choy Fook(蔡褔), leerde hem Choy Gar(蔡家). Li Yau-San 李友山 heeft Chan Heung, Li Gar(李家) geleerd. Zijn oom Chan Yuen-Wu(陳遠護) op zijn beurt leerde hem Fut Gar(佛家).
Choy Li Fut (蔡李佛) stijl met allerlei dierlijke bewegingen en zijn naast sierlijk ook praktisch. Deze stijl is een Shaolin Kungfu stijl uit Foshan, en combineert Kung Fu technieken van verschillende Noordelijke en Zuidelijke Chinese Kung Fu systemen. De krachtige arm en hand technieken komen van Shaolin dieren vormen. Van het Zuiden, combineerd het met lang en draaiende bewegingen, veel heupdraaingen en vluchtige voetwerk.

[Fundering]
Door een sterke fundering in Choy Li Fut kan elk storm worden weerstaan. In de zuidelijke stijlen is voetenwerk de basis voor de hand en vuist technieken. Kleine bewegingen beginnen eerst bij grote en brede bewegingen. Hoogte begint bij door diepte. En strakte begint bij los en leegte.
Door eerst de lange ronde hand technieken te leren, is het gemakkelijk om de korte technieken te leren. Bij het beoefenen van wijde lage standen, wordt het makkelijker om de hoge standen te leren. En bij het leren om los en leeg te zijn word het gemakkelijker om explosieve kracht te ontwikkelen.

[反清復明 - "overthrow the Qing and restore the Ming"]
De anti-Qing sentiment (反清, fǎn Qing) refereert naar een sentiment in China toen zij werd overheerst door de Qing Dynasty (1644–1912) van


de Manchu's, zij werden vaak afgezet als buitenlands en barbaars. De Qing worden beschuldigd de traditionele Chinese cultuur te vernietigen door de traditionele kledij (de hanfu) te verbannen. De Qing's werden zoals door de historicus Ch'ien Mu beschuldigd Chinese wetenschap te onderdrukken, dat ervoor zorgde dat China transformeerde van een wereldmacht in een arm, onderontwikkeld waardeloos natie werd. De manchu's van de "Eight Banners" hadden betere sociale voorzieningen dan de niet-Manchu's populatie. De slogan "Oppose the Qing, Restore the Ming" (反清复明, fǎn Qing, fù Míng) werd gebruikt door Sun Yat-sen gedurende de Xinhai Revolution die de Qing dynasty in 1912 omverwierp.
Gedurende anti-Qing en overheids troopen (1850-1877), konden degene die bij de Choy Li Fut system horen elkaar identificeren door de kreet "yak" bij handpalm, "wak" bij tijgerklauw, "ha" bij vuistslagen, "hok" bij kraanvogeltechnieken, "dik" bij trappen. Deze geluiden zijn uniek in het Choy Li Fut systeem.

[Ming groet]
Ten tijde
van de anti-Qing beweging waren Choy Li Fut beoefenaars en meeste Kung Fu beoefenaars pro-Ming 明.
De Ming 明 karakter bestaat uit links de zon 日 en rechts de maan 月. De zon(日) word gecategoriseerd als Yang(hardheid), terwijl de maan(月) als Yin(zachtheid).
De Ming groet bestaat links uit een harde vuist en rechts uit een zachte handpalm, tesamen vormen zij de 明 karakter. Hierdoor konden anti-Qing rebellen elkaar identificeren en word gebruikt als teken van respect en broederschap.

[Bruce Lee]
Choy Li Fut is een effectieve zelf verdedigings systeem voornamelijk tegen diverse aanvallers. Het omvat een wijde variatie van technieken inclusief lange en korte afstands stoten, trappen etc..
Volgens Bruce Lee:
Choy Li Fut is the most effective system that I've seen for fighting more than one person. [It] is one of the most difficult styles to attack and defend against. Choy Li Fut is the only style [of kung fu] that traveled to Thailand to fight the Thai boxers and hadn't lost.