De lesgroepen

Voor alle lessen geldt:    - Een kwartier voor de les begint is de deur al voor je geopend en ben je van harte welkom!
                                            - Instromen in een lopende groep kan, als er plek is, altijd.
                                            
                             
                                                    
Yoga 

Wat doen we zoal in deze yogalessen? Staand, zittend en liggend worden veel verschillende oefeningen gedaan. Deze oefeningen zijn vooroverbuigingen, achteroverbuigingen, draaiingen (torsies), zijwaartse bewegingen en korte flowseries. Ook ademoefeningen en (korte) meditaties komen in de les voor. De asana’s (oefeningen) kunnen inspannend zijn en het kost soms wat tijd om je lichaam te laten wennen aan de niet dagelijkse houdingen. Leer je lichamelijke en mentale grenzen (her-) kennen, accepteren en misschien wel verleggen. Het effect van het doen van de oefeningen wordt versterkt door de lange ontspanning aan het einde van de les. Deze ontspanning, die ook een oefening is, laat je fysiek en mentaal goed uitrusten. Eigenlijk slaat je lichaamsgeheugen de oefening op en herinnert je lichaam de volgende keer de oefening waardoor het vaak makkelijker gaat.  De oefeningen worden zorgvuldig ingesproken om je aandacht goed in je lichaam te houden. Een vraag kan natuurlijk altijd gesteld worden, ook na de les.
 
Iedereen kan meedoen in deze yogalessen. Er zijn altijd wel verschillen tussen mensen (gelukkig maar) en er is dan ook aandacht voor de mogelijkheden van ieder afzonderlijk. Als je niet zus kan in de houding...dan kan het wel zo....Je hoeft de yogahoudingen (asana's) niet perfect te kunnen uitvoeren. Het doel is niet de eindhouding maar de weg er naar toe :-)
Na de eindontspanning is er gelegenheid om samen de les af te sluiten met een kopje thee.

Yoga+ ouderen
Yoga met extra aandacht is voor mensen die niet meer zo snel of makkelijk op de grond kunnen gaan zitten en weer opstaan.
We beginnen vaak met oefeningen op de stoel, dan staande oefeningen en als laatste zittende en liggende oefeningen op de mat. U kunt ook meedoen als u alleen op de stoel kan zitten, dan kunt u met wat aanpassingen gewoon alle oefeningen meedoen.
We sluiten af met een eindontspanning van ongeveer 10 minuten. Hierna is er gelegenheid om samen rustig de les af te sluiten met een kopje thee.
 
 
Privéles
Misschien vind je het prettig om voor 1 of meerdere keren een aantal privélessen te krijgen? Dat kan, we kunnen dan samen in overleg een les helemaal op jouw wensen/behoeften afstemmen. 
  
Hatha yoga  is de basis van mijn lessen, aangevuld met de volgende inspiratiebronnen: Amitabha - Oki-Do yoga - Dru yoga - Tibetaanse yoga - Yoga Nidra - Kum Nye - Kashmir yoga - van Dixhoorn -Tai Chi - Kundalini -Iyengar yoga - Vipassana yoga -Ashtanga yoga - Karma yoga -Tantra yoga en meer. Maar ook: aplomb - meditatie - adem - ademhalingsoefeningen - ontspanning - aandacht - voelen -volgen - grenzen - ruimte - bewust - bewust worden - bewustzijn - lichaam - geest - ontspanning - inspanning - buikdansen  - merdianen -  ilse middendorf - eigenwijze yoga - Yogaterschelling - houding - voeten - massage -energie - zon  en maan - man - vrouw - yin en yang - ki - hara - bandha - ouderen - 55+ - muziek - happinez-  yoga magazine - yogaonline