За клуба




     Йога - клуб " Свами Шивананда Сарасвати " (Адвайта Веданта) е основан на 20.10.1987 год. в Габрово. Организира ежегодно курсове и класове по:

Йога за начинаещи по системата на Б.К.С. Айенгар "Йога дипика"

Йога за напреднали „Йога сукшма вияма” или „Ащанга Виняса” по системата на Кришнамачария от Майсорския Дворец.

Практиката на клуба е в много широк диапазон. В различни периоди от време в клуба се провеждаха занимания, както по лечебна физкултура така и по различни видове бойни изкуства, тибетски лечебни практики, тао йога, катарзисни техники за освобождаване от стреса и т. н.

Издава "Йога - списание за божествен живот" от 1991 година./www.yogamagazine.hit.bg  www.yoga-bg.hit.bg/

Съорганизатор на първото открито републиканско първенство по Хатха-Йога в Кюстендил

Клубът е организатор на пет йога фестивала, вдъхновени от Маха Кхумбха Мелата в Индия.

Първият фестивал на Йога както в България, така и в цяла Източна Европа бе  проведен през 1990 г. под егидата на индийския посланик в България и бе посветен на многообразието на Йога.

Втората Йога Мела се състоя в местността Узана  през 1992 г и бе посветена на медитацията.

Третата Йога Мела през 1994 г. бе отново в Габрово и отново под егидата и участието на индийския посланик, темата на този фестивал бе Хатха.

Четвъртата Йога Мела бе проведена през 1999 г. и бе посветена на Йога Сидха. 

На 21 октомври 2007 г.в Дома на културата в Габрово бе проведена традиционната за клуба Йога Мела. Това бе вече петият Йога фестивал организиран съвместно с Българската Федерация по Йога към Държавна Агенция за Младежта и Спорта – София, на която йога клубът е асоцииран член.

    Фестивалът бе посветен на двадесетгодишнината на габровския клуб. Трябва да отбележим, че в настоящият момент нашият йога клуб е най-продължително функциониращият в страната.

За тези години интензивна, целенасочена и осъзната садхана, Йога клубът организира, освен петте Йога Мели, на които бяха поканени и участваха почти всички практикуващи йога в България, но и многобройни семинари курсове, лагери, гостувания, открити класове, демонстрации, лекции и екскурзии, самостоятелно и съвместно с други организации.




Comments