Informatie en Foto's Pilion en Meteora 2004/2005

Diapresentatie van Google Foto's

 

 
 
Hier volgt wat informatie over de Pilion en de Meteora. 
 
 
 
De Pilion ligt in de provincie Thessalië en behoort tot de prefectuur van Magnisia het ligt ongeveer tussen Athene en Thessaloniki in. De Pilion grenst aan de ene kant aan de Pagasitische Golf en aan de andere kant aan de Aegeïsche Zee. In een folder over Magnisia staat: "Het hevige zonlicht geeft de rustige stranden een pittoresk uiterlijk en een adembenemende schoonheid". De Pilion bevat zo'n 24 dorpen en nog wat gehuchten. Volos is een behoorlijk moderne stad (was verwoest tijdens een aardbeving) en heeft 120.000 inwoners. Het heeft een eigen universiteit, een theater, leuke winkelstaatjes en een nieuwe, brede boulevard, heb je tijd ga dan eens naar het Archeologisch museum of het Museum voor Volkskunst. Vanuit de haven van Volos kun je o.a. naar Skiathos varen. Bij de haven is een groot parkeerterrein (betaald, maar niet duur).
 
De berg Pilion staat in de Griekse mythologie bekend als het zomerverblijf van de twaalf goden van de Olympus en de plaats van de Centauren. De berg is 1551 meter hoog en in de winter is hier een skigebied "Agriolefkes". Je kunt hier dus in alle jaargetijden verblijven. Wij waren er de eerste twee weken van september en het weer was best prima, niet te warm en niet te koud, wel een paar dagen met regen gehad.
Ons verbaasde het dat het nog zo groen was, toen wij een keer naar de berg reden, zagen we dat er water langs de weg naar beneden stroomde, er zitten dus allemaal bronnen in de berg, hoe hoger we kwamen, hoe groener het werd. Er staan daar veel wilde kastanjebomen en fruitbomen. De natuur moet hier in ieder jaargetij prachtig zijn. Er zijn dan ook veel wandelpaden uitgezet, maar zorg toch wel voor een goede wandelkaart.
 
 
Er rijdt een boemeltreintje  Moutzouris tussen Volos en Agria maar ook tussen Ano Lehonia en Milies en deze laatste is zeker de moeite waard hij tuft met een gangetje van 25 km per uur naar boven. De trein vertrekt om 11.00 uur uit Ano Lehona en gaat om 16.00 uur weer uit Milies terug en kostte in 2005 € 12.90 voor een retourtje, hij stopt zowel heen als terug in Ano Gatzea voor koffie of een ijsje bij Oase. Wil je na aankomst bij het station in Milies naar het dorpscentrum let dan op de bordjes, het is wel een aardig klimmetje naar boven, ben je slecht ter been, dan kun je ook in de buurt van het stationnetje blijven daar is ook een taverne. In Milies heb je tijd om wat rond te kijken, ga b.v. eens een kijkje nemen in de bibliotheek en het museum of neem een kijkje in de 250 jaar oude kerk op het dorpsplein, vraag naar Michaelis voor een rondleiding in de kerk, hier vind je nog mooie fresco's.
 
 
Je ziet hier in de Pilion mooie herenhuizen met een aparte achitectuur namelijk de Archontiká, de meeste zie je in Makrinitsa en Portaria  mooie dorpjes boven Volos die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, je hebt hier ook mooie vergezichten.
Ga ook eens naar de bergdorpen Zagora dit oudste dorp van de Pilion heeft ook een beroemde bibliotheek, Tsagarada en Hania. Je kunt vanuit hier ook aan de andere kant komen, de Aegeïsche kant waar de zee een echte branding heeft en ook mooie stranden b.v. bij Ag. Ioannis en Horefto, kleinere strandjes vind je o.a. bij Milopotamos (erg mooi), Labidonas, Paltsi en Melani. Vlakbij Milies ligt nog het mooie dorpje Vizitsa het heeft schilderachtige straatjes en ook hier vind je de typische Archontiká huizen. Een ander mooi dorp is Ag. Georgios, in het kerkje is een klein museum (gratis) met o.a. iconen.  Aan de Pagasitische Golf heb je geen echte branding maar wel mooie stranden (die de Blue Flag hebben gekregen voor de schone zee en stranden), aan deze kant van de Pilion heb je heel leuke plaatsjes zoals Platanidia, Kato Gatzea, Kala Nera, Afissos, Horto en Milina. In Milina hebben we dit jaar een bootje gehuurd bij Milina Nautic net buiten het dorp aan het strand, we zijn 4 uur weggeweest en hebben genoten vooral van die dolfijn die tot twee keer toe naar ons toe kwam, vlak langs ons bootje zwom en met een mooie zwaai gedag zei.
Bij Platania (Aegïsche zuidkant) kun je dagtochten (excursies) maken naar Skiathos of ga naar het strand in Mikro. De zuidpunt is ook mooi, ga bij Trikeri naar Agia Kiriaki en ga in het schilderachtige kleine haventje een visje eten.
 
Je kunt alleen in de grote plaatsen pinnen, zoals in Volos, Agria, Zagora, Tsagarada, Portaria en Argalasti en sinds een paar jaar ook in Kala Nera (deze is niet altijd even betrouwbaar) en in Lavkos.
 
Ons favoriete plaatsje is Kala Nerá (Goed Water), een leuke en gezellige boulevard met de nodige terrasjes voor een glaasje tsipouro en tal van taverna's voor heerlijke maaltijden. We (z)aten graag tot in de kleine uurtjes bij "O Paris" van de broers Xristos en Paris en ook bij "Avra", voor een slaapmutsje gingen we naar café Naftilos. In het dorpje is alles te krijgen, er zijn een paar supermarkten, 3 bakkers (ook zondag open), slager, en wat souvenirwinkeltjes. Wij logeerde daar in het leuke app. La Luna vlakbij de boulevard.
 
 
Water kun je hier overal gewoon drinken, ook uit de talloze bronnetjes.
 
Je hoopt het nooit nodig te hebben in je vakantie maar in Volos is een modern ziekenhuis.
  
Wil je een mooie dagtocht maken, ga dan eens naar de Meteora kloosters in Kalambaka. Het is ongeveer 170 km om er te komen, maar zó de moeite waard!!!!
Vanuit Volos rijd je naar Larissa dan naar Trikala en vandaar naar Kalambaka. Je kunt tussen Volos en Larissa een stukje snelweg nemen, dan gaat het nog sneller. De wegen er naar toe zijn prima! Als daar aankomt doemen de grote 500 - 600 meter hoge rotspatijen al op. Een bizar stukje landschap met daar boven dan die prachtige kloosters. Die klooster zijn te bezoeken. De Megalo Meteora is van 1336. Je vraagt je af hoe ze het materiaal ooit daarboven hebben gekregen. Vaak werden netten gebruikt, ook om mensen op te hijsen. Was het slecht volk dan werd het net eenvoudig afgesneden.
Als je weer terug rijdt naar Volos houdt dan bij Larissa de richting Lamia aan, Volos wordt hier namelijk niet vermeld.
Geloof me, deze tocht is zeer de moeite waard. als je op tijd weggaat dan ben je er in de loop van de ochtend en kun je 1, 2 of 3 kloosters bezoeken.
De volgende kloosters zijn te bezoeken: Varlaam,  Megala Meteora,  Agios Stefanos, Trinity, (van deze kloosters is er iedere dag één gesloten behalve in het weekend), de kloosters Agios Nikolaos Anapavsas, Rousanou en Agia Triada zijn wel dagelijks geopend. Tijdens ons laatste bezoek in september 2005 waren de kloosters tussen de middag open.
 
 
 
 
Veel plezier in de Pilion en de Meteora!          Kalos Taxidi ! (Goede reis !)
 
 
 
 
Comments