auton vuokraus ulkomailla


 

Auto vuokralle ulkomaan matkalla

Kun vuokraat auton ulkomaan matkalla saat erinomaisen mahdollisuuden tutustua matkakohteeseen. Näet paljon enemmän, koet enemmän ja pääset paikkoihin, joihin turisteja ei yleensä viedä.

Vuokraus on perusteltua koska:

  • auton vuokraaminen on lähes kaikkialla halvempaa kuin Suomessa 
  • omalla autolla liikkuen voit kiertää ne juuri nähtävyydet jotka haluat ja pitää tauot silloin kun haluat. Turistibusseissa olet aina matkaohjelmaan sidottu.
  • pääset näkemään paikallisia pikkukyliä ja niiden asukkaita ja paikallista kulttuuria aivan eri tavalla kuin ilman autoa.
  • kaupassa käynti sujuu miellyttävästi ja isotkin ostokset kulkevat mukana vaivattomasti. Voit käydä kaupassa etäämmälläkin mahdollisesti edullisemmassa ja paremmin varustetussa ostoskeskuksessa tai supermarketissa.
  • mukana retkillä kulkee vaivattomasti suurikin määrä tavaraa: kuten juomat, vaihtovaatteet ja kamerat.

Vuorapaikan valinta

Auton saa vaivattomasti vuokrattua matkatoimiston tai matkanjärjestäjän kautta. Vuokraus on silloin sidoksissa varattuun pakettimatkaan, jolloin esimerkiksi lentojen myöhästyminen ei ole sinun huolesi. Mahdollisissa epäselvissä tilanteissa voit hoitaa asiaa vielä kotimaassakin.

On yleensä selvästi halvempi vuokrata auto vasta paikan päältä. Näin kannattaa toimia varsinkin silloin, kun ei ole ihan varma tarvitseeko autoa tai kun ensin haluaa nähdä paikallisen liikenteen,  ennen kuin tekee päätöksen uskaltaako lähteä sinne itse ajamaan.

Eniten  on viime aikoina yleistynyt auton vuokraus netin kautta. Samalla kun matkustajien halu varata vuokra-auto internetin kautta on lisääntynyt, niin tarjonta on myös kasvanut. Tarjolla on niin yleensä pieniä paikallisvuokraamoja ja suuria kansainvälisiä toimijoita. Kannattaa selvittää, että auton vuokraus- ja luovutuspaikka vastaavat matkasuunnitelmaasi. Tutustu useisiin vuokrafirmoihin ja vertaa niiden hintoja matkanjärjestäjien vastaaviin. Selvitä ennen sopimuksen tekemistä, millaisia kuluja (millaisin ehdoin) tulee jos perut tai muutat vuokra-aikaa.

Auton valinta

Etukäteen varaten ei yleensä voi valita automerkkiä, yleensä vain autoluokan. Tämä tekee myös autonvuokraajien vertailun hankalaksi, koska eri vuokraamojen autoluokat eivät yleensä vastaa toisiaan. Onpa väitetty joidenkin firmojen tekevän niin, että lisäävät halvemman luokan autojen listaan parempia automalleja, joita ei vuokrafirmalla edes ole. Asiakas luulee, että tarjotulla hinnalla voi saada esimerkiksi listalla olevan Volvon, vaikka vuokrafirmalle ei omista yhtään kappaletta kyseistä merkkiä. Kannattaa aina varautua siihen, että saatavilla on vain autoluokan vaatimattominta autoa. Voi tietysti käydä niinkin, että saat paremman auton kuin varaamasi luokka edellyttää. Monet pienet vuokraamot hankkivat vain yhtä automerkkiä ja mallia, joka on luokkaa tai paria parempi kuin halvin luokka. Etukäteen varannut saa sellaisen varatusta luokasta riippumatta.

Selvitä etukäteen millainen tiestö matkakohteessa on. Jos maasto on vuoristoista tai korkeuserot ovat suuria, niin voimakastehoinen auto on tarpeen. Vilkasliikenteisissä kaupungeissa taas pieni ja ketterä kaupunkiauto on ylivertainen valinta. Kaupunkialueella automaatti vaihteinen auto on paikallaan, pystyt keskittymään paremmin ajamiseen ja suunnistamiseen, kun ei tarvitse koko ajan hämmentää vaihdekeppiä.

Jos tiestö on kovin huonokuntoista ja aiot ajaa esimerkiksi maaseudulla voi maastoauton vuokraaminen olla järkevää. Varo silti menemästä liian huonokulkuisille teille, paikalliset tuntevat ne paremmin kuin sinä. Nelivetoisuus merkitsee sitä, että voit juuttua entistä vaikeapääsyisempiin paikkoihin.

Ilmastointi on aina lähes välttämätön lisävaruste, siitä ei yleensä kannata tinkiä.

Vasemma puoleinen liikenne

Automaattivaihteisto on ihan "must", kun vuokraat auton maassa, jossa on vasemman puoleinen liikenne. Kun "vääränpuoleiseen" liikenteeseen totuttelu vie muutenkin aikansa, niin lisäksi tarvitsisi vielä totutella vaihtamaan vasemmalla kädellä. Muutkin hallintalaitteet automerkistä riippuen väärällä puolella. Turisti ilmaiseen kääntymistä pyöräyttämään tuulilasin pyyhkijöitä ja tihkusateella suuntamerkki vilkkuu tavallista useammin.

Toisissa automerkeissä hallintalaitteet ovat "oikeilla paikoilla", asiaa voi selvitellä ennen vuokraamista. Vaihdekeppiä ei ole missään automerkissä sijoitettu oikeanpuoleiseen oveen. :)

Vuokraus tapahtuma

Auto vuokratessa sinulla pitää olla mukana ajokortti. Lisäkuljettajat merkitään yleensä vuokrasopimukseen ja niistä voidaan periä pieni lisämaksu. Luottokortti vaaditaan lähes aina, vaikka maksaisitkin käteisellä. Tähän on monta syytä. Ensinnäkin autovuokraamo varmistuu näin luottokelpoisuudestasi: jos sinulle on myönnetty luottokortti niin luottotietosi ovat kunnossa. Toiseksi vuokraamo voi periä luottokortiltasi auton luovutuksen jälkeen ilmenneitä maksuja, kuten parkkisakkoja. Näistä on yleensä maininta vuokrasopimuksessa, ihan pienellä kirjoitettuna tietenkin. Kolmanneksi sinut voidaan tavoittaa luottokortin tietojen avulla. Näin esimerkiksi, jos esimerkiksi autolla on aiheuttu vahinkoa.

Kun saat auton kierrä auto tarkkaan ja tutki kaikki lommot ja naarmut. Raportoi kaikista välittömästi, ettet joudu niistä itse myöhemmin vastuuseen. Katso autoa useista eri kulmista, jotta huomaat kaikki naarmut ja painaumat. Tarkista myös laitteiden, kuten lasinpyyhkijät, ilmastointi ja valot, toimintakunto. Älä ota autoa vastaan, jos siinä on jotain vikaa. Kun raportoit vioista heti puutteet pitää korjataan saman tien tai saat toisen auton. Jos kerrot puutteista vasta esimerkiksi seuraavana päivänä voit joutua olemaan ilman autoa vian korjaamisen ajan tai joudut ehkä itse ajamaan auton korjattavaksi.

Auto luovutetaan yleensä täyteen tankattuna tai polttonesteen määrä auton luovutushetkellä on kuvattuna sopimuksessa. Palauta auto samassa kunnossa kun sen sait ja niin että polttoainetta on tankissa sama määrä.

Muuta muistettavaa

Varmista, että auton vakuutukset ovat riittävät. Tavallinen matkustajavakuutus ei yleensä korvaa mitään vuokra-autoon liittyvää, vaan päinvastoin joitain vahinkoja ei korvata jos ne liittyvät auton vuokraukseen. Tarkista omasta matkavakuutuksestasi mitä siinä sanotaan vuokra-autosta.

Navigaattori pääsee parhaiten oikeuksiinsa juuri ulkomailla. Pääset vähän eksoottisempiinkin paikkoihin ja niistä pois vain seuraamalla navigaattorin ohjeita.

Älä koskaan jätä autoon näkyville yhtään mitään arvokasta. Menetetyn tavaran lisäksi voit joutua selvittelemään vahingoittunutta autoa.

Auton vuokraus eri matkakohteissa

Yllä mainitut osoiteet paitsi kertovat auton vuokrauksesta erityisesti kyseisessä kohteessa niin myös yleistä tietoa auton vuokraamisesta matkalla. Samat periaatteet ja usein samat autonvuokrausfirmat pätevät eri kohteissa.