Vreemdeveelwiel Aandrijvers


Standaard Bepanstsering

Voor sttatshoofden en maffiosi die ook wel eens de blubber in willen, is er de Aigis. Een zwaargepantserde auto op GM-chassis, specifiek ontworpen voor optimale bescherming in alle soorten terrein. De bepantsering is af fabriek.

Een BMW X5 is sowieso een auto die niet al te vaak in hetterrein aangetroffen door de twaalf cilinder die BMW eerder in de Le Mans-winnende racers schroefde. De top light net onder de 280 km/h. Studiemodel, niet te koop.

American Eagle

Wie denkt dat de Audi Allroad, de Volvo XC of de Subaru Forester een nieuw concept vertegenwoordigen, kent Amerikaanse auto’s als de AMC Eagle niet. Deze vierwielaangdreven familieauto stamt uit 1979. De fabrikant kwam er toen al eerlijk voor uit dat het niet zozeer een tereinauto was, maar eerder een veilige ‘funcar’.

Er werd en wordt heel wat geexperimenenteerd met vier – en meerwielaangedreven voertuigen, waaruit Jiverse, soms heel vreemde constructies zijn ontstaan. Hieronder een kleine impessie


2X2 2-Trac

Als een terreinauto aangedreven is op alle wielen, dan is een echte terreinmotorfiets dat ook. Voor dit prototype van Yamaha, de 2 trac, gaat dat inderdaad op. Achter-en voorwiel worden namelijk permanent aangedreven door een 600 cc-motor, die een vermogen levert van 44 pk. Zelf met hogere snelheden stuurt de tweewieler nog als een normale (achterwielaangedreven) motor fiets. Of hij in productie gaat, is nog niet bekend.

Er is bij Saab heel wat gebeurd sinds Erik Carlsson rally’s reed in zijn tweetakt Saab 9-2. Deze door de fabriek ontwikkelde Saab 9-3. Viggen rallyauto heeft vierwielaandrijving, een tweeliter Ecopower turbomotor met 750 pk en een sequentiele zesversnellingsbak. Vanuit stilstand accelereert deze 9-3 in 2.3 seconden naar 100 kilometer per uur. Europees rally crosskampioen 1999 Per Eklund won in 2000 met deze Saab de open klasse van de Pikes Peak International Hillclimb in de VS.

Zwaaiauto

Ongeveer het hele Britse koninklijk huis rijdt Land Rover, maar geen van deze auto’s in zo bijzonder als die van de Queen Mum. Haar Range Rover werd omgebouwd tot een soort pick-up van vaaruit het comfortabel zwaaien is. De auto is diep donkerpaars gelakt en voorzien van stevige religen.

Pink Panther

Kaki en beige schijnen niet de beste schutkleuren te zijn in zinderende woestijnen. Eind jaren zestig vond het Britse leger dat roze de ultieme dekking gaf. Vandaar dat ze de Land Rovers van hun speciale woestijneenheid in die kleur lieten spuiten en vandaar ook dat de auto’s de bijnaam Pink Panther kregen. Er zijn nog engkele exemplaren bewaard gebleven.

Rups

Als uw landgoed zelfs voor een 

reguliere Land Rover te rotsachtig of te ruig is, dan is een bezoekje aan het Engelse bedrijf Cuthberson een oplossing. Sinds mensenheugenis bouwt men hier gewone vierwielaangedreven auto’s om tot rupsvoertuigen.