Tentang Kayu GAHARU


May 8, 2011
gaharu7

Proses pembentukan

Gaharu dihasilkan tanaman sebagai respon dari masuknya mikroba yang masuk ke dalam jaringan yang terluka.[2] Luka pada tanaman berkayu dapat disebabkan secara alami karena adanya cabang dahan yang patah atau kulit terkelupas, maupun secara sengaja dengan pengeboran dan penggergajian.[2] Masuknya mikroba ke dalam jaringan tanaman dianggap sebagai benda asing sehingga sel tanaman akan menghasilkan suatu senyawa fitoaleksin yang berfungsi sebagai pertahanan terhadap penyakit atau patogen.[3] Senyawa fitoaleksin tersebut dapat berupa resin berwarna coklat dan beraroma harum, serta menumpuk pada pembuluh xilem dan floem untuk mencegah meluasnya luka ke jaringan lain.[3] Namun, apabila mikroba yang menginfeksi tanaman dapat mengalahkan sistem pertahanan tanaman maka gaharu tidak terbentuk dan bagian tanaman yang luka dapat membusuk. Ciri-ciri bagian tanaman yang telah menghasilkan gaharu adalah kulit batang menjadi lunak, tajuk tanaman menguning dan rontok, serta terjadi pembengkakan, pelekukan, atau penebalan pada batang dan cabang tanaman.[4] Senyawa gaharu dapat menghasilkan aroma yang harum karena mengandung senyawa guia dienalselina-dienone, dan selina dienol.[4] Untuk kepentingan komersil, masyarakat mengebor batang tanaman penghasil gaharu dan memasukkan inokulum cendawan ke dalamnya. Setiap spesies pohon penghasil gaharu memiliki mikroba spesifik untuk menginduksi penghasilan gaharu dalam jumlah yang besar. Beberapa contoh cendawan yang dapat digunakan sebagai inokulum adalah Acremonium sp., Cylindrocarpon sp., Fusarium nivaleFusarium solaniFusarium fusariodesFusarium roseumFusarium lateritium dan Chepalosporium sp.[4]

Nilai ekonomi

Gaharu banyak diperdagangan dengan harga jual yang sangat tinggi terutama untuk gaharu dari tanaman famili Themeleaceae dengan jenis Aquilaria spp. yang dalam dunia perdangangan disebut sebagai gaharu beringin.[5] Untuk jenis gaharu dengan nilai jual yang relatif rendah, biasanya disebut sebagai gaharu buaya.[5] Selain ditentukan dari jenis tanaman penghasilnya, kualitas gaharu juga ditentukan oleh banyaknya kandungan resin dalam jaringan kayunya[5]. Semakin tinggi kandungan resin di dalamnya maka harga gaharu tersebut akan semakin mahal dan begitu pula sebaliknya.[5]Secara umum perdagangan gaharu digolongkan menjadi tiga kelas besar, yaitu gubalkemedangan, dan abu.[6] Gubal merupakan kayu berwarna hitam atau hitam kecoklatan dan diperoleh dari bagian pohon penghasil gaharu yang memiliki kandungan damar wangi beraroma kuat.[6] Kemedangan adalah kayu gaharu dengan kandungan damar wangi dan aroma yang lemah serta memiliki penampakan fisik berwarna kecoklatan sampai abu-abu, memiliki serat kasar, dan kayu lunak.[6] Kelas terakhir adalah abu gaharu yang merupakan serbuk kayu hasil pengerokan atau sisa penghancuran kayu gaharu.[6]

Pengolahan Minyak Gaharu

Sebelum dijadikan bahan baku parfum, gaharu harus diolah terlebih dahulu untuk mendapatkan minyak dan senyawa aromatik yang terkandung di dalamnya.[7] Sebagian kayu gaharu dapat dijual ke ahli penyulingan minyak yang biasanya menggunakan teknik distilasi uap atau air untuk mengekstraksi minyak dari kayu tersebut.[7] Untuk mendapatkan minyak gaharu dengan distilasi air, kayu gaharu direndam dalam air kemudian dipindahkan ke dalam suatu tempat untuk menguapkan air hingga minyak yang terkandung keluar ke permukaan wadah dan senyawa aromatik yang menguap dapat dikumpulkan secara terpisah.[7] Teknik distilasi uap menggunakan potongan gaharu yang dimasukkan ke dalam peralatan distilasi uap.[7] Tenaga uap yang menyebabkan sel tanaman dapat terbuka dan minyak dan senyawa aromatik untuk parfum dapat keluar.[7] Uap air akan membawa senyawa aromatik tersebut kemudian melalui tempat pendinginan yang membuatnya terkondensasikembali menjadi cairan.[7] Cairan yang berisi campuran air dan minyak akan dipisahkan hingga terbentuk lapisan minyak di bagian atas dan air di bawah.[7] Salah satu metode digunakan saat ini adalah ekstraksi dengan [[superkritikal CO2]], yaitu CO2 cair yang terbentuk karena tekanan tinggi.[7] CO2 cair berfungsi sebagai pelarut aromatik yang digunakan untuk ekstraksi minyak gaharu.[7]Metode ini menguntungkan karena tidak terdapat residu yang tersisa, CO2 dapat dengan mudah diuapkan saat berbentuk gas pada suhu dan tekanan normal.[7]

Konservasi

Pada tahun 1994, konvensi CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) di Amerika Serikat menetapkan bahwa pohon gaharu spesies A. malaccensis masuk ke dalam Appendix II, yaitu tanaman yang dibatasi perdangannya.[8] Penetapan tersebut dikarenakan populasi tanaman penghasil gaharu semakin menyusut di alam yang disebabkan para pengusaha gaharu tidak dapat mengenali dengan tepat mana tanaman yang sudah mengandung gaharu dan siap dipanen.[9] Untuk mencari pohon penghasil gaharu, para pengusaha menebang puluhan pohon yang salah (tidak menghasilkan gaharu) sehingga jumlah pohon tersebut sangat berkurang.[9] Pada tahun 2004, Indonesia mengajukan agar semua penghasil gaharu alam yaitu genus Aquilaria dan Gyrinopsdimasukkan ke dalam daftar Appendix 2 untuk membatasi perdagangannya sehingga perdagangan gaharu harus memiliki izin dari CITES dan dalam kuota tertentu.[10] Hal ini dilakukan untuk memastikan spesies pohon gaharu alam dapat berkembang dan tersebar dengan baik


Posted at 04:25 am by hasan1234
Comment (1)   Permalink

 
May 3, 2011
Gaharu

Petikan dari Utusan Malaysia (19/03/2010) ;

Kini usaha penanaman pokok karas sedang giat dilakukan oleh beberapa agensi yang ada di beberapa tempat di negara ini. Pada umumnya terdapat dua spesies pokok yang menghasilkan gaharu iaitu pokok karas (Aquilaria spp.) dan cendana (Gyrinops spp.).

Proses terjadinya gaharu apabila pokok yang mengalami luka atau diserang penyakit dan kulat yang menjangkiti pokok tersebut merebak ke dalam jaringan pembuluh kayu (vesel). Untuk terus hidup, kulat tersebut akan menggunakan cairan sel dalam saluran pokok sebagai sumber tenaganya atau makanannya secara perlahan-lahan sehingga menyebabkan kurang atau terhentinya penghantaran makanan kepada daun.

Sel-sel yang isinya sudah dimakan oleh kulat akan membentuk suatu kumpulan sel mati pada jaringan pembuluh kayu. Hasil tindak balas kimia dalam kayu tersebut akan menghasilkan resin atau damar wangi yang dinamakan gaharu dan apabila dibakar akan mengeluarkan aromanya yang tersendiri.

Pokok karas yang mengeluarkan gaharu adalah dari famili Thymelaeceae yang mana terdapat 25 spesies Aquilaria dijumpai di seluruh dunia. Di Malaysia terdapat lima spesies utama iaitu; A. malaccensis, A. hirta, A. beccariana, A. rostrata, A. microcarpa.

Terdapat tiga spesies kurang dikenali termasuk A. brachyanta, A. cumingiana dan A. crassna. Menurut Pensyarah Fizik Kayu, Fakulti Perhutanan, Universiti Putra Malaysia (UPM) Prof. Madya Dr. Mohd Zin Jusoh, beberapa faktor harus dipertimbangkan dalam usaha penanaman pokok karas secara perladangan.

"Antaranya adalah, pemilihan anak benih, jarak tanaman, kaedah penanaman, kaedah suntikan dan pasaran.

"Ia juga harus dinilai untuk meminimumkan risiko yang ada bertujuan mendapat hasil yang maksimum selepas tujuh tahun penanaman," katanya.

Pertama, dari segi pemilihan anak benih sering menjadi persoalan.

Terdapat dakwaan bahawa spesies A lebih baik dari spesies B dan ada yang sebaliknya kerana ia lebih cepat membesar dan lebih mahal.

"Kita seharusnya meneliti semula kawasan penanaman kerana pokok karas memerlukan habitat yang unik berbanding dengan pokok lain," katanya.

Katanya, pokok yang sihat dan membesar dengan cepat biasanya menghasilkan gaharu yang sedikit berbanding pokok yang sakit, 'stres' dan cedera.

"Ia sebenarnya selari dengan kejadian semulajadi gaharu di dalam hutan, pokok yang berada di kawasan berbatu dan mengalami tindakbalas kecederaan yang teruk menghasilkan gaharu yang lebih bermutu.

"Kita juga harus melihat kepada permintaan pasaran dan spesies yang menjadi pilihan pembeli dan mempunyai harga yang tinggi.

Spesies Aquilaria malaccensis merupakan salah satu spesies yang mempunyai nilai komersial yang tinggi.

"Manakala kaedah penanaman, jarak penanaman 6 kaki x 6 kaki atau 10 kaki x 10 kaki menghasilkan jumlah tanaman pada 430 pokok atau 1,000 pokok seekar," ujarnya.

Tambah beliau, penanaman secara integrasi adalah lebih meminimumkan risiko, malahan memberi pulangan jangka pendek yang boleh menampung kos keseluruhan.

Jelas Mohd. Zin, ia boleh dilakukan dengan tanaman herba dan tanaman kontan dan jarak tanaman harus sesuai dengan keadaan tanah.

Selepas pokok karas mencapai usia lima tahun, suntikan sejenis enzim dilakukan untuk merangsang penghasilan gaharu dan dibiarkan selama dua tahun sebelum mendapat hasil yang optimum.

"Tanpa pendekatan ini pokok karas tidak mampu membentuk gaharu di dalamnya kerana dalam keadaan dengan semulajadi, gaharu terbentuk apabila pokok mencecah usia 20 - 40 tahun melalui kecederaan fizikal atau serangan mikro organisma," katanya.

Menurut Mohd. Zin, pokok karas sesuai ditanam di kawasan dataran rendah dan pergunungan pada ketinggian antara 0 dan 750 meter (m) dari aras laut.

"Purata taburan hujan kurang dari 2000 sentimeter (sm) setahun dan suhu paling sesuai adalah antara 27-32 darjah Celsius dan cahaya matahari antara 45-70 peratus.

"Pertumbuhan pokok mampu mencapai ketinggian antara 25 dan 40 meter dan diameter antara 60-80 sm pada ukur lilit," katanya.

Tanah yang sesuai bagi penanaman pokok karas adalah dari jenis lempung dan liat berpasir dan pH tanah antara 4. - 6 pH. Penanaman boleh dijalankan di tanah persendirian, hutan simpan dan tanah kerajaan melalui dua kaedah tanaman iaitu;

Kaedah Monokultur

Tanaman ini dilaksanakan dengan jarak tanaman 3 x 3m dengan jumlah sebanyak 1000-13000 pokok sehektar. Ada juga yang ditanam dengan jarak tanaman 2 meter x 2 meter dengan jumlah yang boleh mencapai 1600 batang pokok sehektar.

Kaedah tanaman Selingan

Pokok karas juga boleh ditanam di bawah pokok-pokok yang lain yang berumur antara 5-8 tahun seperti di ladang kelapa sawit, ladang getah, ladang Kopi, ladang Acacia secara tanaman berselang.


Semoga perkongsian ini memberikan anda maklumat yang lebih jelas tentang pokok gaharu atau juga dikenali sebagai pokok karas.


Posted at 11:22 pm by hasan1234
Make a comment   Permalink

 
Dec 28, 2008
Gaharu 6

Research photos and information on agarwood
 

Aquilaria trees grow in the tropical rainforests of Asia and produce agarwood inside the tree. Old growth trees are rare due to extensive harvesting by collectors of agarwood during past centuries.

Flowers of Aquilaria
Seeds produced byAquilaria
Henry Heuveling van Beek, Director of The Rainforest Project Foundation (TRP) and cooperator in our research, standing in the TRP nursery amongAquilaria seedlings.
Hundreds of thousands of seedlings are being grown and planted for future agarwood production.
Trees planted grow very fast with good forest management practices. This Aquilaria tree growing in Vietnam is 3 years old.
Tree being harvested in one of our experimental plots after inducing agarwood formation.
Cross section of a tree from one of our experiments showing dark regions of agarwood formed inside the tree.
A cross section of an experiemental tree with agarwood observed by scanning electron microscopy showing copious amounts of resin formed in the wood cells.Aquilaria has an unusual anatomy and specialized cells within the xylem produce the resin.
A longitudinal section cut from an experimental tree with some of the sound wood carved out showing the column of agarwood that formed inside the tree.
Professor Blanchette showing conference delegates results from experiements to produce agarwood during the First International Agarwood Conference field trip at Nui Guai Mountain, Vietnam.

Cultivated agarwood produced by rural farmers in Vietnam using our technology is now available and can be enjoyed by people worldwide.


Posted at 10:40 pm by hasan1234
Comment (1)   Permalink

Gaharu 5
Background
Gaharu (Malay word for agar wood) is the most expensive
wood in the world. It is valued in many cultures for its
distinctive fragrance, and used extensively in incense
and perfumes. Gaharu is the occasional product of two to
four genera in the family Thymelaeaceae, with Aquilaria
agallocha, Aquilaria crassna and Aquilaria malaccensis
being the three best known species. The name of the
species is derived from the latin word “aquila” meaning
eagle. Gaharu is known throughout many Asian countries
and at least 15 species of Aquilaria trees are known to
produce the much sought-after agar wood. The valuable
wood has been traded for thousands of years throughout
Asia. It used to be commonly found in many tropical
countries, from India to Indonesia (Angela Barden et. al.,
2000).
A. malaccensis has been trial planted by the Sabah
Forestry Department in experimental plots at Sook,
Keningau, Segaluid Lokan and Sungai Daling, Sandakan
and thus, this report shall focus on A. malaccensis. The
earliest planting is at Sook which was planted in 1990 with
seeds collected locally from various forest reserves.
Aquilaria malaccensis Lamk
Aquilaria malaccensis, also known as Agallochum (trade
name), belongs to the Thymelaeaceae family. It occurs
from north-eastern India through Myanmar to Peninsular
The Potential of Gaharu as a Plantation Species
Malaysia, Sumatra, Bangka, Borneo and the Philippines.
The tree can grow up to 40 meters in height and reach a
diameter of 60 cm. The tree usually grows straight, but is
sometimes fluted or with thick (10 cm) buttresses up to 2
meters high. A. malaccensis is commonly found in primary
and secondary forests, mainly in plains but also on hillsides
and ridges up to 750 meters altitude. A. malaccensis yields
a soft, lightweight hardwood with a density of about 400
kg/m3 air dry (Chakrabarty et. al., 1994)
Silvicultural Requirement
A. malaccensis grows best in undulating terrain from
200-700 meters, with an annual rainfall of 1500-6500
mm, a mean annual maximum temperature of 22-280C
and a mean annual minimum temperature of 14-21oC. A.
malaccensis prefers heavy soils developed from gneiss
and other metamorphic rocks, but it also grows well on
sandy loams developed from sandstone. A. malaccensis
is propagated by seed. Fruits harvested for seeds should
be collected when mature but still green. Fruits are
dried in the shade for about 2 days. They then burst and
release the seed. Seeds should be sown immediately,
as it remains viable for only about 1 month. Germination
starts after 10-12 days and is normally complete after 1
month. Seedlings are pricked out into polythene bags 40-
45 days after germination when they are 3-5 cm tall, and
are kept under shade. They are ready for transplanting
when 30-35 cm tall and 10-12 months old (Mabberley, D J,
1997). Transplanting bare rooted seedlings has been tried
successfully in Malaysia.
Field Performance of Locally Grown A. malaccensis
A. malaccensis planted at plot no. 90A Sook reveals a
mean diameter of 19.94 cm and a mean total height of
13.58 meters at the age of 17 years old, representing an
MAI diameter of 1.25 cm per year and an MAI total height
of 0.85 meter per year.
Oyen L P A and Nguyen X D (1999) reported that, in a
plantation in Malaysia, 67 year old trees of A. malaccensis
reached an average height of 27 meters and a diameter of
38 cm. However it was not reported where in Malaysia the
trees were planted!
Formation of Gaharu
Gaharu or agar wood formation is a pathological process
taking place in the stem or main branches where an injury
has occurred. Fungi are involved in the process, but the
process itself is not yet fully understood. Damage by
boring insects is often associated with the infection. It is
believed that the tree is first attacked by a pathogenic
fungus, which causes it to weaken. Infection by a second
fungus causes the formation of agar wood, but it is unclear
whether it is a product of the fungus or the tree. The fungus
implicated in the formation of agar wood in A. malaccensis
is Cytosphaera mangiferae, while Melantos flavolives is
assumed to play a similar role in A. sinensis. A. malaccensis
forms an association with endotrophic mycorrhizal fungi.
In natural forests, only 7-10% of the trees are infected by
the fungus (Ng. et al, 1997). A common method in artificial
forestry is to inoculate the trees with the fungus.
A 17-year old Aquilaria malaccensis at Sook with a DBH of
31.1 cm and height of 19 meters. Photo by Julius Kodoh.
165
Uses
Agar wood is the rare and famous, resin containing
heartwood produced from old and diseased trees of several
Aquilaria species of which A. malaccensis, A. crassna and
A. sinensis are most important. The fragrance produced
by the burning agar wood has been highly valued for
thousands of years, and its use as incense for ceremonial
purposes in Buddhism, Confucianism and Hinduism is
widespread throughout eastern and southern Asia. The
wood is only partly saturated with resin but still fragrant,
and occasionally, the wood remaining after distillation, is
made into sticks called ‘joss sticks’ or ‘agarbattis’ which
are burnt as incense. Agar wood oil is an essential oil
obtained by water and steam distillation of agar wood,
which is used in luxury perfumery. The incense is also
used as an insect repellent and for medicines. The timber
of undiseased trees, known as ‘karas’, is very light and is
only suitable for making boxes, light indoor construction
and veneer [Angela Barden et al (2000)].
Market
Agar wood has become a precious commodity. According
to Angela Burden et al (2000), based on available trade
data, Indonesia and Malaysia appear to be the main
sources of agarwood (from all species) in international
trade. CITES reported that exports of A. malaccensis from
Indonesia topped 920 t from 1995 to 1997, although CITES
argue that it might include other species of Aquilaria. Over
340 t of A. malaccensis were reported as exported from
Peninsular Malaysia during the same period. Angela
Burden et al (2000) also reported that according to
Sarawak’s CITES Management Authority, nearly 530 t
of A malaccensis were exported from Sarawak alone in
1998. Although overall trade volume may appear small in
“timber trade” terms, but they are not small in monetary
terms. Most of agarwood in international trade is destined
for consumers in the Far and Middle East, with key final
export destinations from 1995 to 1997 being Saudi Arabia,
the United Arab Emirates, Hong Kong and Taiwan.
Chakrabarty et al (1994) stated that the lowest grade
of Malaysian agarwood (not necessarily A. malaccensis)
could be obtained for USD19/kg in the Middle East. The
high grades, normally reserved for exclusive buyers, can
cost up to USD9589/kg. More expensive grades are also
available and can sell for as much as USD27400/kg.
The A. malaccensis tree is comparative to gold and is
becoming very rare in the wild due to illegal extraction.
Thus, the species has been CITES listed in Appendix II.
The listing subjects the species to limited commercial use
and stringent monitoring through a permit system. Under
CITES rules, the Management Authority will issue CITES
Export Permit to exporters of gaharu which originate from
Malaysia, CITES Import Permit to importers of gaharu,
and CITES Re-Export Certificate to traders of this species
which originate from other countries. The Importers are
requested to furnish the CITES Export Permit from the
exporting country before the Management Authority can
issue the CITES Import Permit.
Prospects
The extremely high prices paid for high quality agar wood
and for the essential oil and the indiscriminate felling of
diseased and healthy trees threaten natural stands of
Aquilaria including A. malaccensis to extinction. Research
into possibilities of artificial induction and stimulation of
agar wood formation is therefore urgently required and
may offer high economic returns, especially as trials
indicate that management of plantations presents no
great difficulties. Unless such methods are developed, A.
malaccensis may soon be extinct.
Today, gaharu is becoming more popular in Malaysia.
Projects are currently underway in some countries in
Southeast Asia to infect cultivated Aquilaria trees artificially
to produce gaharu in a sustainable manner. In Malaysia,
various Research Institutions are conducting research and
development on Aquilatria trees. The Forest Research
Centre of the Sabah Forestry Department has recently
undertaken a collaborative project to artificially inoculate
gaharu trees to induce the formation of agarwood in one
of the planted Gaharu plots. What remains to be seen is
the success of this project, but if it proves to be successful,
it will be a breakthrough in terms of its socio-economic
potential as well as in protecting the remaining gaharu
trees available in the wild.
References
Angela Barden, Noorainie Awang Anak, Teresa Mulliken
and Michael Song (2000), Heart Of The Matter: Agarwood
Use And Trade And Cites Implementation For Aquilaria
Malaccensis.@http://www.traffic.org/news/agarwood.pdf.
Chakrabarty K, Kumar A and Menon V (1994), Trade in
Agarwood. Traffic India and WWF-India, New Delhi.
51pp.
Mabberley D J (1997), The Plant Book, The Press
Syndicate of the University of Cambridge, UK, 858pp.
Ng L.T., Chang Y.S. and Kadir A.A. (1997), A Review on
Agar (gaharu) producing Aquilaria species, Journal of
Tropical Forest Products 2(2): 272-285.
Oyen L.P.A and Nguyen Xuan Dung (Editors), 1999. Plant
Resources of South-East Asia No 19. Essential-Oil Plants.
Backhuys Publishers, Leiden, the Netherland.

Posted at 10:18 pm by hasan1234
Comment (1)   Permalink

 
Dec 21, 2008
GAHARU DAN PERTANIAN 5

1. PERMULAAN PENANAMAN

i)                   Peringkat permulaan, tanah seeloknya dibersihkan dari semak samun dan tanah digemburkan. Untuk seekar tanah, penjarakkan 10 kaki x 10 kaki membolehkan sebanyak 430 pokok ditanam (430,000 kaki persegi / 100 kaki persegi).

ii)                   Penandaan jarak lubang dilakukan sebelum proses penggalian. Lubang digali berdiameter 0.5m dan pada tahap kedalaman 0.5m. Baja kompos organik digunakan untuk membantu mempercepatkan pembesaran anak karas.

iii)                 Pancang kayu digunakan untuk mengelakkan anak pokok senget semasa proses pembesaran.

iv)                 Kaedah penyiraman adalah secara titisan melalui polypaip yang dipasang bagi menjaga kelembapan tanah.

v)                  Semakin besar anak pokok, penjagaan semakin berkurangan. Elakkan penggunaan baja yang terlalu kerap kerana pokok yang terlalu subur akan mengurangkan hasil gaharu.

  

2. PENYUNTIKAN ENZIM

i)                 Penyuntikan bakteria dilakukan semasa umur pokok karas mencecah 5 tahun atau diameter batangnya lebih kurang 10cm – 15cm. Proses pertama, batang pokok karas akan digerudi sehingga 3 – 5 cm dalam dengan ½ inci diameter sebelum disuntik dengan bakteria.

ii)                   Antara jenis –jenis bakteria yang dikenalpasti ialah Antara fungi terlibat: Torula sp., Cladosporium sp., Pencillium citrinum, Aspergillus tamarii, and other Aspergillus spp.,Botryodiplodia theobromae, Cytosphaera mangiferae,  Epicoccum granulatum, Fusarium oxysporum, Fusarium solani & Chaetonium globosum.

iii)                 Penggunaan PVC atau buluh boleh menghalang daripada lubang yang digerudi tertutup semula.  Pokok Karas amat kuat kerana boleh menutup lukanya dengan cepat.

iv)                 Pembentukan resin gaharu terjadi antara 3 bulan hingga 2 tahun selepas proses suntikan enzim bakteria. Selepas memastikan gaharu yang terhasil, pokok karas sudah sedia untuk diambil hasilnya.

 

3. PENGAMBILAN HASIL GAHARU

 Terdapat pelbagai cara yang dilakukan untuk mendapatkan gaharu daripada pokok karas :- 

i)                    Jika gaharu didapati pada sebatang pokok, maka pokok karas ditebang keseluruhannya dan bahagian yang terdapat gaharu dipotong segera dan dibersihkan serta diasingkan mengikut kandungan damarnya. Pokok akan ditebang kira-kira 50cm dari aras tanah. Cara ini membolehkan pokok karas mengeluarkan tunas baru bagi mendapatkan hasil kali kedua.

ii)                   Jika didapati terdapat gaharu pada dahan pokok karas, hanya bahagian dahan sahaja dipotong tanpa menebang keseluruhan pokok.

iii)                 Pokok karas yang sudah dikenalpasti akan dibiar reput, bahagian ada gaharu tidak akan reput kerana struktur gaharu adalah lebih keras dari induknya.

iv)                 Teras akan diracik dan dibersihkan untuk mengasingkan kayu dan teras gaharu. Gaharu akan digredkan mengikut warna, bentuk dan bau.

   

4. PENGHASILAN MINYAK GAHARU

Gaharu yang bermutu rendah akan diproses untuk dijadikan minyak. Minyak dihasilkan menggunakan kaedah penyulingan. Terdapat 2 jenis kaedah penyulingan:

a)      Kaedah Penyulingan Air

b)     Kaedah Penyulingan Stim

          

Kaedah Penyulingan Air :

i)                    Minyak dihasilkan menggunakan penyuling air.

ii)                   Di masak sehingga 4 -5 hari.

iii)                 Digunakan terutamanya oleh pengamal perubatan tradisi di Kemboja dan India

iv)                 Di Malaysia, masih ramai yang menggunakan kaedah ini tetapi pengusaha yang besar telah bertukar kepada kaedah penyulingan stim

 

 Kaedah Penyulingan Stim :
 

i)                    Menghasilkan lebih banyak minyak berbanding penyulingan air

ii)                   Kayu karas dikisar halus dan direndam selama 3-7 hari utk memisahkan sel parenkima dan kalenjar minyak

iii)                 Sampel kemudiannya akan disuling didalam radas Clavenger selama 6 jam

iv)                 Minyak yang terhasil mengeluarkan aroma gaharu dan mempunyai warna pelbagai dari perang kehijauan hinggalah ke perang kemerahan gelap

  

5. PENGGREDAN KAYU

 Contoh penggredan kayu diambil kira dari aspek dibawah:

No

Ciri-Ciri

Mutu

Pertama

Kedua

Ketiga

Keempat

Kelima

Keenam

Ketujuh

1

Warna

Coklat Kehitaman

Coklat Bergaris Hitam

Coklat Bergaris putih tipis

Kecoklatan bergaris putih tipis

Kecoklatan bergaris putih lebar

Putih Keabuan garis hitam tipis

Putih keabu-abuan

2

Kandungan Damar Wangi

Tinggi

Cukup

Sedang

Sedang

Sedang

Kurang

Kurang

3

Serat

Agak padat

Agak padat

Agak padat

Kurang Padat

Kurang Padat

Jarang

Jarang

4

Berat

Agak berat

Agak berat

Agak berat

Agak berat

Ringan

Ringan

Ringan

5

Aroma (dibakar)

Agak Kuat

Agak Kuat

Agak Kuat

Agak Kuat

Kurang kuat

Kurang kuat

Kurang kuat


Posted at 11:32 pm by hasan1234
Make a comment   Permalink

 
Dec 16, 2008
GAHARU DAN PERTANIAN 4

WHO would have thought that the gaharu tree, infected to the core with parasitic fungus, is a prized component in the making of perfumes and incense?

Careful now: A spilled drop is a pricey loss. A 12ml bottle of pure oud oil retails at RM380 at Oud Line.

But to Ahmed Kamal Chowdhury, the CEO of Oud Line, these diseased trunks have been part of his family’s perfume business since 1973.

Explaining the correlation, Ahmed revealed that the diseased gaharu tree is the source of a rich dark resin within the heartwood known as oud by the Arabs. The secretion process of the resin, which is nature’s way of suppressing the parasitic attack, gives off a distinctive smell.

It is this aromatic property which makes oud highly sought after as an incense and perfume.

“In a natural forest only about seven per cent of the trees are infected by the fungus. This rarity makes oudvaluable,” said Ahmed who has 24 years of experience as a perfumer.

The highest quality of resin has to come from a tree’s natural immune response to a fungal attack. If the tree has been artificially inoculated with the same fungus, the resin will be considered inferior.

According to Ahmed, the grading of oud lies in the experience of buyers like himself. For the uninitiated, there is a high chance that he may be cheated.

“The only way to make sure that you are getting genuine oud oil or incense is to go to a reputable dealer,” affirmed this Bangladeshi who set up Oud Line in Malaysia in 1999. The company also has boutiques in Dubai, Abu Dhabi, Jakarta and Sylhet, Ahmed’s home state in Bangladesh.

Jewels from nature: The variety of oud oils from Asia are used in a variety of perfume blends.

The best grades of oud are usually reserved as incense. It is only after the premium wood has been sifted out that the remaining lots are sent to a distillery. There the wood is finely chopped and soaked in water until they turn pulpy. This pulp is then placed in a still under a fire to extract oud oil. For 12 ml of oud oil, approximately seven kgs of chopped wood needs to go through the distillation process for about a week.

“Many French and Swiss perfume companies use oud oil as a basic note to give their perfume blends a richer touch. Samsara, a perfume by Guerlain, is one example,” Ahmed said.

Though the smell of oud oil may come across as over-powering and acrid to the first timer, Ahmed assured that one will get used to itafter a period of exposure.

“It is a healthy smell. When you get used to it, you will not like any other smell,” claimed Ahmed.

Ahmed also revealed that many people have misconceptions that oud is only used by the Arabs.

“The Japanese are the largest consumers of oud incense as they use it for religious ceremonies like the Kodo festival. The wood is also made into fashion accessories and sculptures and feng shui pieces,” he said.

Treasure from nature: Glistening beads of resin and the darkish lines in the wood is a characteristic of first grade gaharu.
 
 
 

gaharu

Shops selling aromatic gaharu oils and woodchips are sprouting in Kuala Lumpur to cater to Middle Eastern tourists. The business, however, is depleting a species of trees in the forest.

IT’S that time of the year that has come to be recognised as “Arab season”, where hordes of Middle Eastern tourists throng shopping malls and streets in Kuala Lumpur’s Golden Triangle.

 

Gaharu, or agarwood, is essentially the resin extracted from the infected part of gaharu-producing Aquilaria trees. – Picture by S.S. KANESAN
Restaurants featuring Arabic cuisine have sprouted in the main boulevard of the Bukit Bintang area but a far more lucrative business catering to these tourists is the many outlets selling a type of fragrance in wood form or oil.

Billboards in Arabic, English and Bahasa Malaysia featuring incense burners, woodchips and perfume bottles advertise the goods – gaharu or agarwood.

A recent phenomenon, these outlets are targeting Arabs with a penchant for the aromatic products that come from forests in this part of the world. The fragrant wood is essentially the resin extracted from the infected part of gaharu-producing Aquilaria trees.

 

Retailer Abu Mishaal says his best quality agarwood comes from Cambodian and Malaysian forests. – Picture by DARRAN TAN
Retailer Abu Mishaal says the gaharu retail business began four years ago and the number of shops has increased lately. A random count showed at least a dozen such shops, including two new ones operating from a hotel lobby.

The business partner of Al-Anood says his best quality agarwood came from Cambodian and Malaysian forests. “We buy from many places but mostly from Malaysia and Indonesia. We get an average of 6kg a month from Malaysia but 50kg from Indonesia in the wood form.”

The black, aromatic oil in bottles is extracted from woodchips at a distillation plant in Kajang. Arriving in Malaysia seven years ago, the Yemeni businessman saw the potential of the business and supplied the perfumed oil to the Middle East before setting up shops in the city. The plant produces 2kg of oil each month and these are bottled in 3mg, 6mg and 12mg glass containers.

Like other gaharu outlets at Jalan Bukit Bintang, Al-Anood sells woodchips, oil and powder. “Tourists buy these as souvenirs for their friends and relatives back home,” he explains.

Woodchips range from RM100 to RM500 per kg for the average grades. The superior quality grade can fetch no less than RM5,000 per kg while a 12mg bottle of oil ranges from RM50 to RM200. However, prices for the best quality are determined by the buyers’ knowledge and bargaining skills.

 

Gaharu can be ground into powder form and used as incense. – Pictures by DARRAN TAN
Other nationalities like Cambodians and Thais have also joined the business. One outlet in a hotel lobby is helmed by a Bangladeshi who professes to have dabbled in gaharu and the Arabic perfumery industry since 1976. Differing from other perfume producers, the Muslim-Arab perfume industry relies on the alcohol-free gaharu oil extracts.

“We might set up a distillation plant here to ease supply flows,” says the trader. “Currently, we depend on our two Jakarta factories for the oil extracts. It all depends on the supply of woodchips and market demand. It’s a bit too soon to tell as my shop is not officially open yet,” he says, adding that he is in the process of obtaining the required business licences.

He points out that local supply of the woodchips is shrinking and high quality resin is a rarity these days. The best quality gaharu is burned directly as incense by wealthy Arabs during important functions. Due to declining quality, traders are turning to distillation to add value to an otherwise low quality yield.

The traders claim that it is not an offence for tourists to carry a few bottles or packets of the woodchips home as these are for personal use.

“They don’t need any Cites certificate. Our raw materials are acquired legally hence the end products are also legal,” assures Abu Mishaal. Harvest of the woodchips is supposedly regulated by the respective state Forestry Department.

gaharu

agarwood

 

This article is about the resinous heartwood from Aquilaria trees. For the trees which produce agarwood, see Aquilaria.

Agarwood or just Agar (from the Malay gaharu) is the resinous heartwood from Aquilaria trees, large evergreens native to southeast Asia. The trees occasionally become infected with a parasitic mould and begin to produce an aromatic resin in response to this attack. As the fungus grows, the tree produces a very rich, dark resin within the heartwood. It is this precious resinous wood that is treasured around the world. The resin is commonly called Gaharu, Jinko, Aloeswood, Agarwood or Oud and is valued in many cultures for its distinctive fragrance, thus it is used forincense and perfumes.

One of the reasons for the relative rarity and high cost of agarwood is the depletion of the wild resource.[1] Since 1995 Aquilaria malaccensis, the primary source, has been listed in Appendix II by the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora.[2] In 2004 all Aquilaria species were listed in Appendix II; however, a number of countries have outstanding reservations regarding that listing.[2]

History

Malaysia gaharu production based in Muar, Johor
Enlarge
Malaysia gaharu production based in Muar, Johor

The odour of agarwood is complex and pleasing, with few or no similar natural analogues. As a result, agarwood and its essential oil gained great cultural and religious significance in ancient civilizations around the world. In as early as the 3rd century, the chronicle Nan zhou yi wu zhi (Strange things from the South) written by Wa Zhen of the Eastern Wu Dynasty mentioned agarwood produced in the Rinan commandery, now Central Vietnam, and how people collected it in the mountains.

Starting in 1580 after Nguyen Hoang took control over the central provinces of modern Vietnam, he encouraged trade with other countries, specifically China and Japan. Agarwood was exported in three varieties: Calambac (Khi Nam in Vietnamese), Tram Huong (very similar but slightly harder and slightly less rare), and agarwood proper. A pound of Calambac bought in Hoi An for 15 taels could be sold in Nagasaki for 600 taels. The Nguyen Lords soon established a Royal Monopoly over the sale of Calambac. This monopoly helped fund the Nguyen state finances during the early years of the Nguyen rule.[3]

Etymology

Agarwood is known under many names in different cultures:

 • It is known as Chén-xīang () in Chinese and Jin-koh () in Japanese, both meaning "sinking incense" and alluding to its high density.
 • Both agarwood and its resin distillate/extracts are known as Oud in Arabic (literally wood) and used to describe agarwood in nations and areas of Islamic faith. Western perfumers may also use agarwood essential oil under the name "oud" or "oude".
 • In Europe it was referred to as Lignum aquila (eagle-wood) or Agilawood, because of the similarity in sound of agila to gaharu
 • Another name is Lignum aloes or Aloeswood. This is potentially confusing, since a genus Aloe exists (unrelated), which has medicinal uses, . However, the Aloes of the Old Testament (Num. 24:6; Ps. 45:8; Prov. 7:17; and Cant. 4:14) and of the Hebrew Bible (ahalim in Hebrew) are believed to be agarwood fromAquilaria malaccensis.
 • The Indonesian and Malay name is "gaharu".
 • In New Guinea it is called "ghara".
 • In Vietnamese, it is known as trầm hương.[4]
 • In Hindi (India), it is known as "agar".
 • In Laos it is known as "Mai Ketsana".

Formation

There are fifteen species in of the Aquilaria genus and eight are known to produce agarwood.[5] In theory agarwood can be produced from all members; however, until recently it was primarily produced from A. malaccensisA. agallochaand A. secundaria are synonyms for A. malaccensis.[1] A. crassna and A. sinensis are the other two members of the genus that are usually harvested.

Formation of agarwood occurs in the trunk and roots of trees that have been infected by a parasitc ascomycetousmould, Phaeoacremonium parasitica[6], a dematiaceous (dark-walled) fungus. As a response, the tree produces a resin high in volatile organic compounds that aids in suppressing or retarding the fungal growth. While the unaffected wood of the tree is relatively light in colour, the resin dramatically increases the mass and density of the affected wood, changing its colour from a pale beige to dark brown or black. In natural forest only about 7% of the trees are infected by the fungus. A common method in artificial forestry is to inoculate all the trees with the fungus.

High quality resin comes from a tree's natural immune response to a fungal attack. It is commonly known as agarwood #1 (first quality). An inferior resin is created using forced methods where aquilaria trees are deliberately wounded, leaving them more susceptible to a fungal attack. This is commonly called agarwood #2.

Trade and use

Gaharu production in Muar, Johor state, Malaysia
Enlarge
Gaharu production in Muar, Johor state, Malaysia
A gaharu manufacturing base in Parit Keroma, Muar, Johor state, (Malaysia): under En Sulaiman Doss Mohammed Khan supervision
Enlarge
A gaharu manufacturing base in Parit Keroma, Muar, Johor state, (Malaysia): under En Sulaiman Doss Mohammed Khan supervision

Singapore serves as an important trading centre for agarwood products, because of its location and it economic position in Southeast Asia.

Agarwood is used in Arab countries (especially in the Persian Gulf) as incense. In Japan, it is used in Kōdō or "incense ceremony" along with Sandalwood. Agarwood (Aloeswood) was used by the Ancient Egyptians for embalming dead bodies. Agarwood extract is rarely used in western perfumery due to its prohibitive price.

Due to its rarity and the high demand for it, agarwood and agarwood extracts bring high prices. Indiscriminate cutting of trees of the relevant species in the hope of finding agarwood has resulted in depletion of wild trees. One species has been CITES-listed. Projects are currently underway in some countries in southeast Asia to infect cultivatedAquilaria trees artificially to produce agarwood in a sustainable manner.

In the past, Malaysia (formerly Malaya) was a popular spot for traders to seek perfumes. The native perfumes produced from real woods and petals from Malaya successfully attracted traders from all over the world, especially from Portugal and Britain. However, the popularity of agarwood in Malaysia faded after the colonization of Malacca.

Today, gaharu (Malay word for agarwood) is becoming more popular in Malaysia. This is due to a movement by En Sulaiman Bin Doss Mohammed Khan, originating in Muar Johor, to create awareness of the precious sources of agarwood in Malaysia. This kind of awareness is vital as Malaysia is rich in agarwood, deep in the jungles, mainly in Terengganu and Pahang. The government of Malaysia recently financed some agencies to continue research and development of gaharu. The goal is also to increase the trade of agarwood in Malaysia to levels such as those during the Malacca Sultanate centuries ago.

Odour profile

diversify usage of gaharu in perfume production
Enlarge
diversify usage of gaharu in perfume production

A natural perfume oil obtained by CO2 extraction from agarwood retains the odour of "true" agarwood: a cepes(mushroom) and carrot seed accord, which can be roughly approximated by combining ambergrisjasmine, earth and wood notes. Lightly infected wood, sometimes cultivated, produces an inferior oil with a vetiver / sandalwood /patchouli character.

Notes

 1. a b Broad, S. (1995) "Agarwood harvesting in Vietnam" TRAFFIC Bulletin 15:96
 2. a b CITES (25 April 2005) "Notification to the Parties" No. 2005/0025
 3. ^ Li, Tana (1998) Nguỹên Cochinchina: southern Vietnam in the seventeenth and eighteenth centuriesSoutheast Asia Program Publications, Ithaca, NY, p. 79 ISBN 0-87727-722-2
 4. ^ Thứ Hai (9 April 2006) "Kỳ nam và Trầm hương" Tuổi Trẻ Online
 5. ^ Ng, L.T., Chang Y.S. and Kadir, A.A. (1997) "A review on agar (gaharu) producing Aquilaria species"Journal of Tropical Forest Products 2(2): pp. 272-285
 6. ^ formerly Phialophora parasitica Crous, P. W. et al. (1996) "Phaeoacremonium gen. nov. associated with wilt and decline diseases of woody hosts and human infections." Mycologia 88(5): pp. 786–796

gaharu lagi

1 - Batang kayu karas dibersihkan sebelum dipotong kecil. 
2 - Gaharu dikukus untuk mendapatkan minyak.

 

Pokok karas menghasilkan bahan untuk industri minyak wangi dijual antara RM15,000 hingga RM20,000 sekilogram

ANAK pokok karas atau gaharu setinggi 20 sentimeter (sm) yang dijual pada harga RM1.60 sepokok dua tahun lalu kini mencecah RM9, gara-gara minat orang ramai menanam pokok yang dikatakan boleh memberi pulangan RM18,000 sepokok.

Karas atau nama saintifiknya, Aqularia malaccensis yang boleh mencapai ketinggian lebih 36 meter, mengeluarkan damar atau rasin yang diperlukan dalam penghasilan minyak wangi, manakala kayu dan kulitnya diproses menghasilkan gaharu.

Damar yang dihasilkan oleh pokok karas kini digredkan Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia dengan gred Super A, A, B, C serta D, dan harga Super A dijual antara RM15,000 dan RM20,000 sekilogram di pasaran antarabangsa.

Bukan setakat damar, batang dan kulit boleh menghasilkan wang, malah daun karas dikatakan boleh direbus dan diminum bagi mencegah penyakit kanser.

Menyedari pokok karas mempunyai nilai komersial, Jabatan Perhutanan Terengganu mempelopori tanaman secara ladang di kawasan 47 hektar di Hutan Simpan Merchang, Marang bagi menggantikan pokok Akasia.

Penolong Pengarah Silvikultur dan Perlindungan Hutan Terengganu, Mohd Radhi Chu Abdullah, berkata karas mempunyai potensi tinggi sekiranya diusahakan secara komersial.

“Sejak dua tahun lalu Pejabat Hutan mengumpul banyak maklumat mengenai kaedah penanaman, kesesuaian tanah, kawalan penyakit, taburan hutan dan cara mengatasi penyakit yang dilakukan dengan kerjasama Agensi Nuklear Malaysia (Nuklear Malaysia) dan Pejabat Pertanian.

“Maklumat ini boleh dikongsi jika orang ramai berminat mempelajari cara mengusahakan tanaman ini,” katanya ketika menyampaikan taklimat kepada Ketua Pengarah Perhutanan Semenanjung Malaysia, Datuk Seri Azahar Muda, di sini baru-baru ini.

Mohd Radhi berkata, proses mengumpul damar karas boleh dilakukan secara semula jadi dengan mematikan pokok mati melalui kaedah melukakannya atau suntikan inokulen.
1 - Minyak gaharu yang sudah diasingkan perlu dijemur.
2 - Kerja menebuk batang pokok karas untuk menghasilkan gaharu.

Katanya, teknik inokulen boleh dilakukan apabila pokok mencapai usia lima tahun atau diameter pokok berukuran 20 sm.

“Kedalaman optimal perlu sesuai dengan diameter batang dan biasanya sekitar lima sm.

“Setiap batang pokok akan ditebuk lubang dan dimasukkan spora yang akan menghasilkan damar dan lubang itu akan ditutup menggunakan lilin dan hanya dikeluarkan selepas dua tahun,” katanya.

Mohd Radhi berkata, minyak damar juga boleh diperolehi secara penyulingan dengan merebus kulit dan kayu damar yang diracit.

Sementara itu, bekas Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Petroleum, Pertanian dan Perikanan Terengganu, Datuk Mamat Ghazalee Abdul Rahman, 59, berkata pokok karas mudah dijaga dan tidak memerlukan kos penjagaan yang tinggi.

Beliau berkata, 1,000 pokok yang ditanamnya setahun lalu kini mencapai ketinggian 150 cm dan tidak diserang sebarang penyakit.

“Mereka yang ingin menanam pokok ini di Pantai Timur perlu memilih masa yang sesuai iaitu sekitar bulan Julai atau Ogos iaitu sebelum musim tengkujuh bagi membolehkan pokok ini tidak menghadapi masalah ketika musim kering.

“Selepas enam bulan yang ditanam, pokok perlu dipangkas dan dijaga secara agronomik bagi membolehkan pokok mencapai ketinggian maksimum,” katanya yang menanam pokok karas di dusun seluas lapan hektar.

Mamat Ghazalee berkata, pokok karas yang ditanam dalam dusun yang sudah matang mudah dijaga dan membesar dengan cepat kerana tidak terdedah terus kepada terik matahari.

 

1 - Minyak gaharu yang sudah diasingkan perlu dijemur.
2 - Kerja menebuk batang pokok karas untuk menghasilkan gaharu.

FAKTA

# Berasal dari perkataan Sansekerit iaitu `agaru’ yang bererti kayu berat (tenggelam) - menghasilkan produk damar atau resin dengan aroma harum apabila dibakar. Di negara Asia terdapat lebih 15 spesies gaharu tetapi yang dikenali di pasaran ialah agar wood, aloes wood dan eagle wood.

# Analisis kimia mendapati gaharu mengandungi agarospiral, jinkohol-eremol yang menghasilkan aroma gaharu untuk kegunaan minyak wangi. Komponen methoxyphenylethyl chromone pula menghasilkan bauan yang harum apabila gaharu dibakar.

Kegunaan

# Gaharu digunakan untuk keagamaan Cina, Unanai, Ayuravedik dan Tibet. Di Timur Tengah gaharu dibakar untuk mengharumkan rumah.

# Daun, akar dan kulit gaharu digunakan sebagai ubat anti malaria sementara air sulingan penghasilan gaharu dimasukkan perubatan selepas bersalin, antibiotik, antikanser, penyakit kewanitaan, demam, sakit badan dan sakit perut.

FAKTA NOMBOR

40 sentimeter - Ukur lilit
20 tahun - Usia mengeluarkan hasil
36 meter - Ketinggian boleh dicapai

gaharu lagi

KUALA LUMPUR 13 Jan. – Krisana Agarwood Sdn. Bhd. (Krisana Agarwood) yang terlibat dalam penghasilan gaharu merancang mengembangkan industri yang diceburinya itu dengan menyediakan perkhidmatan penanaman gaharu kepada petani-petani kecil.

Pengerusinya, Datuk Seri Diraja Syed Razlan Jamalullail berkata, industri tersebut menawarkan peluang perniagaan yang baik kepada para penguasa tanaman itu memandangkan permintaannya yang tinggi.

‘‘Kini pasaran hanya dapat memenuhi 35 peratus daripada permintaan dunia, dengan ini peluang untuk Malaysia menjadi pengeksport amat cerah,’’ katanya kepada Utusan Malaysia baru-baru ini.

Krisana Agarwood merupakan syarikat usaha sama antara Laksaman Resources Sdn. Bhd. (M) dan Borai Krisana Partnership Ltd. (Thailand).

Pokok gaharu yang seakan-akan pokok getah itu menghasilkan kayu berbau wangi dan mempunyai resin atau antibodi yang berharga mempunyai pelbagai kegunaan.

Gaharu merupakan kayu berbau wangi dan kini harga pasarannya ialah kira-kira RM8,000 hingga RM10,000 sekilogram.

Menurut Syed Razlan, antara perkhidmatan yang ditawarkan syarikat itu ialah menyediakan benih pokok dengan menjualnya dalam bentuk pokok kecil pada harga yang berpatutan.

Selain itu, katanya, syarikat berkenaan turut menyediakan perkhidmatan nasihat dan juru runding berhubung penjagaan pokok gaharu dengan cara yang betul.

Tambah Syed Razlan, beberapa pakar akan dihantar untuk memeriksa dan memantau keadaan pokok supaya bersedia menerima suntikan (bagi membantu penghasilan risen gaharu) pada umur lima tahun.

‘‘Syarikat turut menawarkan perkhidmatan suntikan dan penjualan bahan suntikan, ia terpulang kepada pemilik pokok gaharu tersebut sama ada mereka sendiri hendak menyuntik atau memerlukan perkhidmatan kami,’’ katanya.

Proses penyuntikan pokok harus dilakukan dengan berhati-hati kerana jika proses itu tidak mengikut cara yang betul akan mengurangkan pengeluaran risen gaharu, sekali gus boleh mengakibatkan penurunan harga serta kualiti pokok tersebut.

Seterusnya, Syed Razlan berkata, syarikat turut menawarkan perkhidmatan penuaian atau penebangan pokok untuk mendapatkan hasil.

Tambah beliau, Krisana Agarwood juga menawarkan perkhidmatan pemasaran sekiranya pemilik tidak mempunyai pengalaman dalam selok belok pasaran kayu gaharu.

‘‘Bagi petani-petani di kawasan luar bandar yang berminat untuk menceburi bidang ini, sekiranya mereka mempunyai tanah pertanian, kos yang diperlukan untuk menanam 800 pokok gaharu ialah kira-kira RM50,000,’’ ujarnya.

gaharu

TEKNIK: Usaha menghasilkan minyak gaharu bermula dengan kerja menakik pokok karas secara menebuk lubang bagi menggalakkan pembentukan resin.

Minyak gaharu dihasilkan daripada spesies tumbuhan meliar dapat permintaan tinggi sebagai bahan minyak wangi

KOTA BHARU: Pada 2006, pasaran domestik barangan kosmetik dan dandanan diri termasuk minyak wangi mencapai nilai RM3 bilion, membuktikan produk terbabit menjadi sebahagian keperluan asas utama dalam gaya hidup pengguna masa kini.

Malah pengguna Amerika Syarikat (AS) membelanjakan lebih USD5 bilion setahun bagi membeli pelbagai minyak wangi, membuktikan permintaan kepada bahan asas produk itu mempunyai masa depan yang luas.

Di sebalik permintaan tinggi terhadap bahan pewangi itu, ramai yang tidak menyedari bahan asas minyak wangi sebenarnya adalah minyak gaharu yang diperoleh daripada pokok karas atau depu yang banyak tumbuh meliar di negara ini tetapi kurang diberi perhatian kerana kekurangan pengetahuan mengenainya.

Selain tumbuh meliar, usaha menanam pokok gaharu masih baru di negara ini, meskipun sudah lama popular di negara serantau seperti Indonesia, Thailand dan Kemboja yang turut disokong kuat pelbagai agensi negara terbabit menerusi modal dan teknologi.

Minyak gaharu yang menjadi asas penghasilan minyak wangi mempunyai permintaan berterusan pada harga yang tinggi mencapai RM18,000 sekilogram bagi gred bermutu tinggi dikenali sebagai Double Super.

SUMBER ASLI: Minyak wangi diperoleh daripada pokok gaharu mampu mencapai harga antara RM18,000 hingga RM45,000 sekilogram bagi gred yang bermutu tinggi.

Malah, ada kalanya harga boleh mencecah RM45,000 sekilogram, bergantung kaedah penggredan kualiti kayu dan minyak selain berdasarkan permintaan antara pembekal dan pembeli.

Sejak kebelakangan ini, minyak gaharu tempatan semakin mendapat sambutan sama ada bagi pasaran tempatan atau antarabangsa, malah ramai pengusaha terpaksa menolak permintaan kerana kekurangan bekalan. Ketika ini, pengeluaran minyak gaharu sedunia dianggarkan hanya mampu memenuhi sekadar 20 peratus permintaan pasaran.

Di Malaysia, ada lima spesies pokok karas iaitu Aquilaria Hirta, Aquilaria Beccariana, Aquilaria Rostrata, Aquilaria Microcarpa dan Aquilaria Melaccensis.

Antara pengeluar minyak gaharu tempatan ialah Agarwood Industry (Kelantan) Sdn Bhd yang beroperasi di Kelantan dan kini berusaha memenuhi permintaan tempatan dan antarabangsa.

Pengarah Urusan Agarwood, Zaidi Hassan, berkata setakat ini, Agarwood yang beroperasi sejak tahun lalu, masih pada peringkat awal penghasilan minyak gaharu walaupun sudah ada syarikat meminta bekalan disegerakan.

“Ada syarikat sudah meminta Agarwood membekalkan sekilogram minyak gaharu, sedangkan syarikat baru beroperasi dan hanya berupaya menghasilkan kurang daripada permintaan itu.

“Bagi memenuhi permintaan itu, Agarwood berusaha memenuhinya dengan menambah dapur memproses kayu gaharu daripada 11 masa kini kepada 40 menjelang tahun depan,” katanya.

Harga minyak gaharu yang mahal sememangnya berbaloi kerana proses penghasilannya yang rumit. Usaha menghasilkan minyak gaharu bermula dengan kerja menyakitkan pokok karas yang berusia lebih lima tahun dengan ukur lilit antara 50 hingga 60 sentimeter untuk menggalakkan pembentukan resin (bahan yang mengeluarkan minyak gaharu).

Secara tradisionalnya, pokok karas ‘disakiti’ secara tebukan sama ada menggunakan kapak, besi panas atau dawai berduri. Kini kaedah lebih saintifik dilakukan iaitu kaedah mekanikal secara menebuk batang pokok menggunakan gerudi, kimia dan biologikal. Kaedah ini menjadikan pokok berupaya menghasilkan teras yang mampu mengeluarkan minyak gaharu bermutu.

Pokok karas yang sudah dirawat akan menghasilkan kayu untuk diekstrakkan bagi menghasilkan minyaknya melalui beberapa proses. Kayu berkenaan akan dikisar menjadi halus dan direndam untuk tempoh tertentu bagi memisahkan sel parenkima dan kelenjar minyak sebelum direbus dan proses penyulingan bagi mendapatkan minyaknya.

Zaidi berkata, minyak gaharu bermutu tinggi mengeluarkan bau manis antaranya seakan bau madu lebah dan bau masam-manis seperti buah plum, manakala minyak yang mengeluarkan bau seperti kayu direndam atau kayu reput dianggap gred rendah.

Katanya, ada syarikat yang mencampurkan kayu gaharu dengan kayu cendana ketika proses rebusan untuk memperoleh minyak yang banyak dan ini menjadikan minyak gaharu tidak tulen.

“Bagi pembeli minyak gaharu, mereka dapat mengenal pasti ketulenan sama ada melalui kaedah bau atau menggunakan kaedah lain. Agarwood sentiasa memastikan minyak gaharu yang dihasilkannya tulen dengan memastikan hanya kayu gaharu tulen saja digunakan menghasilkan minyak berkenaan,” katanya.

Beliau berkata, memandangkan permintaan semakin meningkat, syarikat berusaha meningkatkan jumlah pokok melalui kaedah membeli pokok karas daripada penduduk kampung dengan bayaran RM500 sepohon.

“Setakat ini, Agarwood sudah membeli kira-kira 200 pokok dari penduduk kampung negeri ini dan kebanyakannya membabitkan kawasan Koridor Depu iaitu di sekitar jajahan Kota Bharu.

“Dijangkakan apabila projek depu yang dilaksanakan kerajaan negeri beroperasi sepenuhnya di Gua Musang, syarikat berupaya meningkatkan pengeluaran minyak gaharu sekali gus mampu memenuhi permintaan pasaran tempatan serta antarabangsa,” katanya.


Posted at 11:07 pm by hasan1234
Comments (105)   Permalink

GAHARU DAN PERTANIAN 3

Gaharu/ Agarwood

PENGENALAN POKOK GAHARU (AGARWOOD/AQUILARIA SP)

Pokok gaharu juga di kenali sebagai Agarwood adalah dari  genus Aquilaria.

 Kandungan bahan kimia yang terdapat dalam gaharu adlah resin atau alkaloid seperti sesquiterpenes, sesquiter-pene alcohol, kompoun oxygenated dan chromone, agarospiral, jinkohol-eramol dan jinkool yang menghasilkan aroma wangi gaharu.

    Kayu pokok gaharu agak lembut dan digunakan dalam industri kotak pembungkus, papan lapis, cenderamata, perabot, kasut wanita, chopstick dan lain-lain.

     Manakala minyak gaharu pula diguna untuk upacara keagamaan Cina, Unanai, Ayurvedic dan Tibet serta digunakan sebagai pengharum rumah di Timur Tengah. Di Papua New Guinea sebagai ubat-ubatan tradisional.

     Sekarang gaharu banyak digukan sebagai bahan wangian dan kosmetik

 

TABURAN POKOK GAHARU (MALAYSIA)

 

1. Aquilaria Hirta

Pantai Timur Malaysia

 

2. Aquilaria Beccariana

Selatan Malaysia

3. Aquilaria Rostrata

Tengah

4. Aquilaria Malaccencis

Seluruh Malaysia

5. Aquilaria Microcarpa

Selatan Malaysia

 

TABURAN POKOK GAHARU (ASIA)


1. AQUILARIA SUBINTEGRA                           Thailand
2. AQUILARIA CRASSNA                                  Thailand, Cambodia, Loas, Vietnam
3. AQUILARIA MALACCENSIS                         Thailand, India, Indonesia, Malaysia
4. AQUILARIA APICULATA                                Philippines
5. AQUILARIA BAILLONIL                                 Thailand, Combodia, Loas, Vietnam
6. AQUILARIA BANEONSIS                              Vietnam
7. AQUILARIA BECCARIAN                              Indonesia, Malaysia
8. AQUILARIA BRACHYANTHA                        Malaysia
9. AQUILARIA CUMINGIANA                            Indonesia, Philippines
10.AQUILARIA FILARIA                                     Nuegini, China
11.AQUILARIA GRANDIFLORA                       China
12.AQUILARIA HILATA                                       Indonesia, Malaysia
13.AQUILARIA KHASIANA                                 India
14.AQUILARIA MICROCAPA                             Indonesia, Malaysia
15.AQUILARIA ROSTRATA                               Malaysia
16.AQUILARIA SINENSIS                                 China

 

KEPERLUAN IKLIM

 1. Ketinggian 0 – 1000meter dari paras laut
 2. Hujan 1000-2000cm
 3. Suhu 26°C - 31°
 4. Cahaya matahari > 50%
 5. Tanah - liat atau berpasir banyak tidak sesuai
 6. pH tanah antara 5.0 hingga 7.0.

 

CARA TANAMAN

 1. Sendirian – jarak minima 8 x 8 kaki.
 2. Intergrasi - Ditanam diantara pokok di kebun getah

 

Comments