Home‎ > ‎

Mallorca 2014

Verslag Mallorca 2014

ZATERDAG 24/05  Omstreeks 5h00 was het verzamelen geblazen aan de firma van onze sponsor Construktglas om met de bus gezamelijk naar de luchthaven van Charleroi te vertrekken. Stipt werden de valiezen van de 24 deelnemers  in de bus geladen richting van de spaanse zon in MALLORCA . Rond de middag werd ingetrokken in het hotel TAURUS PARK in s’Arenal nabij Palma de thuishaven van Fred Rompelberg. Omstreeks 16H30 kregen we onze fietsen en gereedschap om vanaf de volgende dag de kilometers op dit mooie eiland af te haspelen .Ook werd een volgauto gehuurd die ons de ganse week zou begeleiden met Corry achter het stuur , Marcel als begeleider en Marino die net voor het vertrek met zijn pols in het gips was beland als mecanicien.


ZONDAG 25/05  Na een stevig ontbijt werd om 9h30 het startschot gegeven van onze TOUR DEL MALLORCA 2014 met direct een stevige rit voor de boeg naar de andere kant van het eiland, richting Puerto Pollenca . Het zou een vlakke etappe worden maar eentje met veel kilometers op de teller , maar wat is vlak en wat is veel kilometers in Mallorca. Voor Martin leek vlak het hooggebergte , maar haalde toch het keerpunt na 95 km waar een terrasje werd gedaan aan de haven van Puerto Pollenca . Daar werden de dorstige kelen gelaafd en de honger gestild zodat de terugweg kon worden aangevat richting Palma .Wanneer de teller op ongeveer 120km stond was het ook tijd voor Patje om naast Martin in de wagen plaats te nemen . Na zo een eerste rit van 170 kilometer met 1089 hoogtemeters zaten de vrouwtjes ons op te wachten met een stevige pint op het terras bij de Hollander .Er werd fel gestreden om wie als eerste de o zo begeerde gele,groene of  bolletjes trui om de schouders zou krijgen. Gusty moest zelfs een Volderke doen om de Groene trui te bemachtigen , daar het er nog geen hooggebergte was kreeg Marino de bolletjes trui omdat het de enige was die zeer elegant omhoog reed tijdens de kleine beklimmingen ( in de camionette wel te verstaan) en Thierry kreeg de gele trui daar hij met zo weinig kilometers in de benen toch de volledige rit zonder moeite had uitgereden.

MAANDAG 26/05 Er werd terug om 9H30 gestart voor een rit over zeer golfend terrein met een eerste beklimming richting SAN SALVADOR en zo’n 130 kilometer te gaan .Het zonnetje was terug van de partij en de beentje werden direct getest toe we na een paar kilometer langs de zee hadden gereden links opdraaide en direct een soort Tiegemberg voor de wielen kregen geschoven , de ene verwerkte die zonder blazen , voor een andere deden de beentjes wat pijn van de lange rit daags voordien en voor nog een andere (Martin ) was het al puffen geblazen , maar iedereen verwerkte die op zijn eigen manier. De rit ging verder richting CABO BLANCO onder weg een hellend stuk van zo een 2km lang waar de begeleiders van Rompelberg een testje doen om te weten wat voor vlees ze in de kuip hebben . Er werd een ganse tijd langs de mooie kust gereden waar tijd werd genomen om een foto van de fietsende groep te nemen. En zo reden we via Santanyi richting Felanitix waar de San Salvador op ons lag te wachten maar door een klein misverstand (bewust of niet bewust) haha werd een verkeerde afslag genomen waardoor we eerst nog een andere beklimming kregen voorgeschoteld met een maximum klimpercentage van 17% , het tijdsein voor Martin om na 75 km zijn voorwiel uit te halen en plaats te nemen naast de voorzitter in de wagen. Na wat zoekwerk werd uiteindelijk de San Salvador beklommen ,eentje van zo een 4.5km lang met een gemiddelde van +/-5% die ons tot zo’n 510 meter hoogte bracht.   De rit ging verder richting thuisbasis via Porreres  , waar het voor Patje ook genoeg was maar toch terug een goeie 110 kilometer gefietst naar Llucmajor en zo naar het vertrouwd terrasje waar onze dames na een dagje zonnen ons zaten op te wachten. Zo hadden we terug 140 km op de teller met zo een 1244 aan hoogtemeters. Die rit bracht natuurlijk een volledige vernieuwing in het klassement waardoor de truien van schouders veranderden . De bolletjes trui ging naar Phillip VDD , Patje kreeg de groene omdat hij Gusty bleef volgen toen hij terug een Volderke opvoerde en het geel werd aan Geert Maelfait geschonken die er voor de eerste maal bij was en daarom gedoopt moest worden.

DINSDAG 27/05 Onze derde dag werd op gang geschoten om 9h45 , na eerst een groepsfoto te hebben genomen aan het hotel met onze Fred. De rit zou één van de mooiste ritten worden “ANDRATX” genaamd om  via golfende wegen  Valldemossa te bereiken en zo langs de prachtige kust  een tal van cols te beklimmen en dit over een afstand van zo’n 125 km . We vertrokken richting Palma waar we de weg kwijt raakten door de weinig geplaatste wegwijzers en de moeilijk te lezen kaart en zo reeds een 7km extra in de benen hadden , maar niet getreurd we waren reeds goed ingereden van de voorbije 2 dagen en vonden onze weg terug richting Valldemossa via Sa Cabanetta , Santa Maria om zo de eerste klim van de dag aan te vatten die geleidelijk omhoog gaat over een afstand van zo een 4 kilometer om in het centrum van dit mooie stadje aan te komen. Na even halt te hebben gehouden reden we zo verder via Coll de Claret die ons tot een hoogte van 500m boven de zeespiegel bracht , zo naar Coll de Bastida ,om dan boven op de Coll d’es Pi halt te houden om de lege magen te vullen en prachtige foto’s te nemen van deze mooie ruwe kust. Nadat we een broodje tussen de kiezen hadden gestoken en de bidons hadden bijgetankt werd de rit verder gezet via Coll de sa Gremola naar Andratx toe om zo via Calvia de laatste klim van de dag  Coll de Sa Creu aan te vatten. Ons Patje werd met alle middelen aangemoedigd om het tot een goed einde te brengen en als bij wonder hij daar ook in slaagde.   Voor  gele trui drager Geert was het  een lange rit waaruit je kan aflijden dat het dragen ervan toch nog extra spanningen en stress bijbrengt. Door het late uur van aankomst werd de huldiging afgelast omdat iedereen reeds uitkeek naar de rustdag van morgen na terug een rit van 135 kilometer die toch wel serieus in de kuiten ging met een 1780 hoogtemeters.

WOENSDAG 28/05 Oef eindelijk een dag zonder fiets , voor sommige toch ,  want iedereen was vrij , enkelen bleven aan het zwembad, anderen gingen met hun dame de dijk afwandelen of met de bus naar Palma maar er waren er natuurlijk die het fietsen niet konden laten ,een 5- tal koppels reden met de vrouwen naar Palma , zelfs Marcel werd overhaalt om mee te fietsen. Het was een dagje die welgekomen was want na toch wel drie dagen met heel wat kilometers op de teller te hebben gefietst werden de spieren toch al wat moe ,en stond de dag erna de koninginnenrit op het programma.


DONDERDAG 29/05 Er werd een kwartiertje vroeger gestart en dit omdat we naar het dak van de ronde moesten      Coll de Puig Major , 880 meter hoogte ,met daarna nog eens  Coll de Soller erbij , een rit van om en bij de 145 kilometer. Toen we vertrokken was het niet duidelijk of we de rit wel volledig zouden kunnen fietsen daar het weer niet al te goed was en men regen voorspelde in de bergen , die je dan maar beter niet intrekt voor het gevaar van valpartijen bij het dalen. Maar de weergoden waren ons goed gezind en de rit kon volledig gefietst worden.  We vertrokken via Llucmajor richting Algaida een weg die gestaag bergop gaat om zo via Beniali , Lloseta de voet van de bergreus in Selva te bereiken . Er werd afgesproken om aan het benzinestation te wachten tot de laatste boven was , wie zou dit worden, goed geraden, Martin , maar hij klom toch tot boven waardoor hij zich beter en beter begon te voelen in de ronde.       Er werd natuurlijk een verbeten strijd gevoerd om de bolletjestrui tussen onze berggeiten .Na de fiets van Martin in de volgauto te hebben geplaatst reden we verder naar de top van de PUIG MAJOR om zo terug te dalen richting Soller en zo de Coll De Soller aan te vaten. Gusty wilde onze gevleugelde arend Kurtje volgen in de afdaling ,maar maakte kennis met het spaanse asfalt , gelukkig zonder erg.  Het werd een verbeten strijd voor de truien die dag, maar uiteindelijk werden deze verdeeld onder 2 dames die de dag ervoor hadden gefietst en Andy. Onze dames die weer een bruin laagje erbij hadden, verwachten ons aan het zwembad waar we na een rit van 152 kilometers en 2016 hoogtemeters vlug een cerveza dronken om de rit door te spoelen. De truien werden deze maal na het avondeten uitgereikt nadat alle fietsers gestraft werden door de jury om door het rode licht te rijden (iedereen kreeg een frisse bolwassing)en Gusty en Sally hun kwetsuren uitvoerig verzorgd werden  na de valpartij die zij hadden meegemaakt die dag .Door deze diskwalificaties van de jury werd de bollentrui aan Nina uitgereikt voor haar rit naar Palma de dag ervoor,  de  groene trui werd uitgereikt aan Andy omdat hij zich als een voorbeeld voor de ploeg had gedragen , en de Gele trui aan Mia voor de manier waarop ze al het ganse jaar probeert een extra te zijn voor ons vrouwenteam. En zo kregen we nog wat extra spanning voor de slotetappe van de volgende dag want, wie zou met de truien huiswaarts keren.

VRIJDAG 30/05 Laatste dag van onze TOUR DEL MALLORCA een dag waar de klim naar Randa (543m hoogte)was geprogrammeerd , een rit over een afstand van 95 km met als eindpunt een terrasje langs de dijk waar de vrouwen ons zouden opwachten met een lekkere Sangria. Het peloton vertrok terug om 9h30 richting Llucmajor en zo richting Algaida maar nu werd er na zo een 20km rechts afgeslagen om de laatste klim van de ronde aan te vaten naar het klooster boven op deze 5 km lange klim. Voor Martin werd het zijn laatste lijdensweg in het bergop rijden maar reed terug tot boven met zijn trouwe luitenant Fabien naast zich (om hem moed in te spreken). Na deze beklimming werd langs dezelfde weg terug naar beneden gereden om dan vervolgens via Llucmajor richting van de kust te rijden waar er een terrasje werd gedaan om dan vervolgens de laatste 25 km langs de kust richting Palma te fietsen. Na het terrasje werd er nog eens 15 km flink de pees opgelegd door onze wegkapitein om uiteindelijk iedereen te feliciteren met de prestatie die men had geleverd ,een bedanking aan iedereen voor het respect die men had voor elkaar en een tevens een bedanking aan iedereen voor de fijne week die we mochten beleven . En zo bereikten we de eindstreep aan het terrasje waar onze lady’s zaten te wachten met de beloofde Sangria .Om zes uur was het uitreiking van de prijzen Nadat eerst onze trouwe begeleiders Corry en Marcel nog eens werden bedankt met een aandenken, werden de uiteindelijke winnaars van de ronde gelauwerd met als winnaar van de Bolletjes trui Filip Coppens die een verbeten strijd had aangegaan met Filip VDD ,als  winnaar van de groene trui kreeg Fabien Baligant de trui om de schouders ,en kon Kurtje met het geel naar huis voor de prachtige organisatie die hij had op poten gezet om ons deze fijne fietsweek te bezorgen .

ZATERDAG 31/05 En zo zat ons week Mallorca erop ,en werd er rond de middag terug richting Belgica gevlogen ,met nog een afsluitende drank getrakteerd in de nieuw ingerichte cafe in de firma bij Phillipe , zo keerde iedereen voldaan huiswaarts. Hopelijk kunnen we binnen enkele maanden terug uitkijken naar een nieuw buitenlands avontuur .

Bedankt Iedereen.
Martin.