"L E C T U R E S"
 


 Sinds 2005 verzorg ik met regelmaat LEZINGEN over "oorlogsmonumenten". Deze lezingen duren doorsnee 2 tot 3 uur. Aansluitend bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen. Het eerste deel van de lezing gaat over het oorsprong van oorlogsmonumenten. Het 2de deel is "altijd" aangepast aan het thema van die avond. 

In Oudenaarde, ter gelegenheid van NACHT VAN DE GESCHIEDENIS 2005 handelde de lezing over de "OHIO BRIDGE", het belangrijkste "Amerikaanse individuele oorlogsmonument in Europa".

In BORLO werd de lezing, in februari 2008, georganizeerd in het kader van de tentoonstelling "WINTER '44" en had ik het over de verschillende "BEVRIJDINGSROUTES" en de "DEMARCATIEPALEN" opgericht na de 2de Wereldoorlog.

Op 15 november 2008, ATTENHOVEN, was het thema 90 jaar Wapenstilstand. We legden aan de hand van "oorlogsmonumenten", 90 jaar later, dezelfde weg af van Spa naar Compiegne, in het spoor van de "Duitse Gevolmachtigde Onderhandelaars".

Binnenkort is een nieuwe lezing gepland, in het kader van "65 jaar Bevrijding".

Hebt U plannen ter gelegenheid van "65 jaar BEVRIJDING", of "91 jaar Wapenstilstand" ? Kan U over een zaal beschikken, een beamer, een groot scherm ... wel ik zorg voor "tekst en uitleg". De thema van de lezing/presentatie wordt in "overleg" bepaald. Elke bezoeker krijgt tevens een "aandenken" aan de lezing ... Interesse ? U mag me vrijblijvend contacteren via E-mail adres rik.scherpenberg@mil.be  of  GSM 0474/92.35.70


Pancarte plechtigheid in Hoogstade 11 november 2004
"Een Bloem voor elk Belgisch Soldatengraf"
Op 11 november 2004 kregen meer dan 200 van de 800 graven op de Militaire Begraaplaats van HOOGSTADE bloemen van de adoptieouders ... 


Pancarte Monument Sartilly (Normandie-Frankrijk)
Shot at dawn ... 4 soldaten werden in 1915 als voorbeeld terechtgesteld in SOUAIN (SUIPPES, département Marne). Hun monument staat op amper enkele kilometers van de MONT ST MICHEL op de burgerbegraafplaats van SARTILLY. President Sarkozy had het op 11 november 2008 over die terechtgestelden : "Het waren niet allemaal lafaards". Velen zijn dan ook in eer hersteld. 


Pancarte Beffe - Cover "After the Battle"
In de mid-jaren zeventig maakte ik als tiener deze vergelijkingsfoto van de COVER van het magazine "AFTER THE BATTLE N° 4". Ik ben zeer blij dat ik het oorlogswrak destijds gefotografeerd heb, want enkele jaren later werd de Sherman naar het "centrum" van BEFFE verplaatst.

***************


Pancarte "Oradour". Op 10 juni 1944 (4 dagen na D-Day) werden 642 vrouwen, kinderen en mannen in Oradour vermoord. ZOMAAR ! Het vernielde ORADOUR werd nooit heropgebouwd maar bestaat vandaag, na bijna 65 jaar, als een "openluchtmuseum van de verschrikking" die hier plaatsvond.


Pancarte "Auschwitz" Ik bezocht AUSCHWITZ in december 1999. Het is een souvenir die ik voor eeuwig met me meedraag. Elke vezel van mijn lijf schreeuwt het uit als weer eens iemand weet te vertellen "dat deze verschrikking nooit plaatsgevonden heeft".


Pancarte "Jametz". In het plaatsje JAMETZ herinneren 2 SHAFTS aan de aanwezigheid van de 5th US Infatry Division. Het monument - links - staat aan de ingang van het dorp (8 november 1918), het monument - rechts - aan de uitgang van het dorp (11 november 1918). Het ene monument wordt wel, het andere niet, onderhouden ... 


Pancarte "The Glorious Death". "Gestorven voor het Vaderland", "Known unto God", "Helden" ... allemaal termen bedacht door iemand achter een bureau ... maar dacht de simpele frontsoldaat daar ook zo over ? dat ze stierven voor "King and Country", als Helden ?


Pancarte "Brooding Soldier". The Brooding Soldier is één van de aangrijpenste oorlogsmonumenten aan het Westelijk Front. Het monument staat ten Oosten van Ieper en verteld het verhaal van een vaak miskend feit. Dat Canadese troepen op 22-24 april 1915 zware verliezen leden - 2.000 soldaten - en zo vermeden dat de Duitsers tot aan de Noordzee konden oprukken.

Pancarte "John McCrae". Het wereldberoemde gedicht IN FLANDERS FIELDS kent iedereen. Maar waar schreef JOHN MCCRAE zijn gedicht ... Die plaats kan je vandaag bezoeken.


Pancarte "Un long Dimanche de Fiancailles" is één van de meest markante oorlogsfilmen van de laatste jaren. Jean-Pierre Jeunet neemt ons in zijn film samen met MATHILDA mee op een onwaarschijnlijke reis, een zoektoch naar Mathilda's "vermeende gesneuvelde verloofde".


Pancarte "The Lost Battalion". In het Bois d'Argonne herinneren 2 monumenten aan het LOST BATTALION. Het was geen BATTALION, en ze waren niet LOST, maar wel volledig omsingeld door de Duitsers. 1 op 3 soldaten overleefde dit mislukt offensief dat tussen 2 en 7 oktober (een goede maand voor de wapenstilstand) plaatsvond.


Pancarte "CARIBOU MONUMENTS"


Pancarte "Beaumont-Hamel"


Pancarte LVT 4 Kotem


Pancarte "BORNES DU FRONT"


Pancarte "OHIO BRIDGE"