Projecten‎ > ‎Projecten optica‎ > ‎

3D Lens Measurement System

Het verlagen van de doorlooptijd bij productontwikkeling levert winst op. Een manier om de doorlooptijd te verminderen, is het karakteriseren van tussenresultaten. Tussenresultaten die niet voldoen aan de specificatie, hoeven niet verder afgewerkt te worden tot een werkend demonstratiemodel. Dit bespaart tijd en geld.

Bij de ontwikkeling van autostereoscopische 3D monitoren kon alleen een volledig afgemonteerd demonstratiemodel gemeten worden. Zo moest bij de productie een lensdesign,  dus ook een volledig werkende monitor gemaakt worden. Dat vergt veel tijd en kosten aan onderdelen. Als alternatief is een machine ontwikkeld die de lens als los onderdeel test. De machine zegt iets over:

  • Focusafstand (met boven- en benedengrens)
  • Focusbreedte
  • Focusbreedte verloop
  • Focusverloop als functie van een hoek
Deze waarden maken het mogelijk om op voorhand te kunnen voorspellen wat het gedrag van een totaal gemonteerd systeem is.

Voor het testen van de lens is een vision-systeem ontwikkeld dat gebruikmaakt van 35 camera's en lichtbronnen (maximaal aantal meetpunten op de lens). De lens wordt in de volledig verduisterde machine geplaatst en op en neer bewogen door een aantal microspindels. De data die daaruit voortkomt, wordt opgeslagen in de PC. Na de volledige meting kan de data geprocessed worden.