Startpagina

Ik ben Wouter Stekelenburg. Op deze pagina staan wat muziekstukken die ik heb geschreven. Op deze pagina staat een recept dat ik verzonnen heb.

Wat losse informatie:
  • De data van de composities zijn de dagen waarop ik met componeren begonnen ben.
  • De meeste bestanden hier zijn oggs. Mocht je problemen hebben met afspelen, kijk dan even op playogg. Op www.vorbis.com/setup_windows vind je een filter dat windows media player .oggs laat afspelen.


25 februari 2012

10 januari 2012
kwinten: een thema van kwinten waar ik al heel lang mee rondloop.

29 mei 2011
2009-12-23: Ik ben weer terug met een nieuwe compositie.

24 januari 2010
Eén van mijn voornemens voor 2010 is om iedere maand een compositie te voltooien en hier te plaatsen. Wegens het overleiden van mijn opa twee trieste stukken dit keer:
2010-1-8: een afscheidsstuk, begonnen op de avond nadat ik het slechte nieuws ontving. Het lukt steeds beter een combinatie te maken van de sonatevorm, kleine-tertstoonsoorten en jazz-akkoorden en ritmes.
2008-3-4: de eerste acht maten had ik drie jaar geleden al. Pogingen om verder te schrijven zijn tot nu toe echter niet geslaagd, daarom heb ik maar een kort stukje van gemaakt.

28 februari
Het is ook deze maand weer gelukt wat composities af te ronden:
2010-1-26: Alle stukjes die ik tot nu toe heb geüpload, waren voor piano en eigenlijk is dat een beetje raar, want ik kan helemaal niet goed pianospelen. Het is voor mij vooral aantrekkelijk dat de pianopartituur zo overzichtelijk is, met alle noten op twee balken onder elkaar. Daarnaast klinkt de digitale namaak van de meeste instrumenten afschuwelijk, terwijl die van de piano wel acceptabel is. Deze maand heb ik geprobeerd het patroon te doorbreken door iets voor strijkkwartet te schrijven. Een belangrijk idee in dit stuk ik het gebruiken van contrapunt voor ritme, vandaar de canon tussen cello en altviool die steeds terugkeert.
2007-1-9: Weer een stuk dat al een hele tijd in de map zat en eindelijk eens af moest. Ik had het een maand eerder gepubliseerd als het niet zo heel erg vrolijk was.
2010-2-21: Misschien ga ik ooit liedjes schrijven, al zie ik erg op tegen het bedenken van liedteksten. Dit is in ieder geval een stap in de richting. Naast een lied zonder woorden is het meteen ook een harmonisch experiment.

25 maart
Het is een drukke maand met veel concerten. Daarom dit keer twee lichtere stukken:
2009-2-20: Een soort popliedje.
2008-3-2: Dansmuziek.

25 april
Om te beginnen wilde ik dit stuk maar eens publiceren:
2008-3-27: Een stuk voor strijkkwartet dat bij de lente past.
2010-4-24: Eind maart heb ik aan een aantal uitvoeringen van de Matthäus-Passion meegedaan en ik wilde eens proberen om een aria te schrijven die ten minste een beetje Barokachtig klinkt.

26 mei
Vorige maand probeerde ik een aria te schrijven. Deze maand heb ik me meer verdiept in de vorm van popliedjes, en die in een aantal composities gebruikt:
2008-7-11: Romantische compositie.
2006-1-11: Ik heb de brug tussen het 'vers' en het 'refrein' toegevoegd, en de compositie afgerond.
2010-5-11: Dit is wel een geslaagde combinatie van klassieke en populaire ideeën.

27 juni
Ik had het een beetje druk deze maand, vandaar slecht één compositie:
2008-1-31: Een fuga! Ik probeer al jaren fuga's te schrijven en nu is het gelukt om een mooie in elkaar te zetten. De technische kanten van een fuga compositie zijn lastig, maar dat was niet het probleem. Voor J. S. Bach waren fuga's net zo vanzelfsprekend als pop songs voor Michael Jackson. Hoewel er heel veel informatie over fuga's te vinden is, is er (bijna?) niets te vinden wat dat kan verklaren. Om dit hiaat te dichten heb ik een fuga gecomponeerd met imitatief contrapunt zoals het hoort, maar qua vorm en harmonieën dezelfde regels gevolgd als in de liedjes van vorige maand.

25 juli
Voor deze maand:
2008-1-20: Ik zal er maar bij zeggen dat wat je hoort een blokfluit, een akoestische gitaar en een contrabas moeten voorstellen. Hoewel het steeds moeilijker wordt om meerdere composities per maand af te ronden, wordt de kwaliteit van de composities wel steeds beter.

31 augustus
Net op tijd. Ik doe mee aan I Romantici 2010 en heb daar veel tijd ingestoken in plaats van in componeren. Maar ik heb de deadline toch weer gehaald:
2010-8-26: de stijgende kleine sext komt vaker dan gebruikelijk voor in de baspartijen van I Romantici 2010. Om trefzekerder te worden heb ik een compositie geschreven waarin dat interval de hoofdrol speelt.

25 september
Ik ben aan het onderzoeken hoe Romantische muziekstukken in elkaar zitten. Voordat daar iets uit kan komen heb ik wat meer tijd nodig.
2005-9-9: intussen heb ik deze afgerond.

24 oktober
Deze maand heb ik een paar oude stukken klaar gemaakt voor publicatie:
2005-... 1 en 2: ik weet niet meer precies wanneer ik aan deze stukken begonnen ben. De eerste gebruikt de Dorische toonladder. De overmatige kwart tussen de grote sext en de kleine terts probeerde ik duidelijk te laten horen. De tweede is juist een beetje soul-achtig.
2007-10-9 scherzo: de titel spreek voor zich.

28 november
Nog maar één maand te gaan.
2006-4-26: Ik heb de klassieke concertvorm gebruikt voor een liedje zonder woorden. Het openingsdeel van een klassiek concert bestaat uit drie stukken voor de solist omlijst door vier door het hele orkest gespeelde ritornellos. In de eerste solo zit een modulatie naar de dominant, de klassieke manier om spanning te creëren. De tweede solo is onderdeel van de doorwerking, waarin de spanning verder wordt opgevoerd, maar uiteindelijk wordt teruggekeerd naar de hoofdtoonsoort. De laatste solo brengt het geheel weer in balans door meer nadruk te leggen op de hoofdtoonsoort en de subdominant.
2010-11-2: Van recenter datum, een poging om iets moois te maken in de Tin Pan Alley song form AABA. Ik moet mezelf er steeds aan dit genre geen symmetrische melodieën pleegt te hebben. 

21 december
2010-12-20: De laatste aflevering van dit jaar en ook voorlopig de laatste, want ik ga dit niet nog een jaar volhouden.
2007-3-12: Nog één om het af te leren dan.

Voor 2010
2007-10-19: een van de eerste geslaagde pogingen een wat langer stuk te maken. Ik ben vooral trots op de triller die dwars door de reprise van de openingsmaten heen de eerste doorwerking met de tweede verbindt.

2005-12-20: een kort pianostukje waar ik al heel lang geleden mee ben begonnen. Het is een modale compositie, die uit twee symmetrische helften bestaat.

2009-6-6: kan een bleus het begin zijn van een langere compositie, die niet een variatievorm is? Ik dacht dit keer weer van niet.

2008-8-24: lekker die lage tonen van de piano. Wat ik ook mooi van is de soepele overgang tussen een gelijke en ongelijke verdeling van de achtste noot (die de computer niet maakt) en het verschil in cadans tussen het vers en de brug.

2009-5-31: van sommige stukje weet je gewoon niet waar ze vandaan komen. In de expositie van het het eerste deel van een sonate zit doorgaans een hele grote halve cadens, die benadrukt dat de expositie verder gaat in een andere toonsoort. In dit stuk zit hij tussen 0:31 en 0:38. Wat ik me hier besefte is dat na die cadens niet direct een oplossing hoeft te volgen, maar dat dat ook later in de expositie kan.

2008-9-9 1, en 2008-7-13: dit zijn een beetje dromerige romantisch stukjes. Ik weet nog niet zo goed wat ik met dit soort thema's moet.

Wolvie: mijn ouders hadden een hond die Wolf heette, een kruizing tussen een Mechelse Herder en een Aikita Inu. Hij wilde dikwijls niet zo goed luisteren, zeker niet als er andere honden in de buurt waren. Dit stukje gaat over hem.


Comments