Oeps...‎ > ‎

MiniCursus


WolPrikken, ook wel vilten met de viltnaald of droog vilten genoemd, is een geweldig leuke bezigheid die zeer ontspannend en rustgevend werkt. Het enige dat je er voor nodig hebt, is een plukje wol, een viltnaald en een priklap. Hieronder volgt een korte uitleg over WolPrikken en een MiniCursus PomPoentje Prikken.


Wol
Schapenwol is in heel veel soorten en kleuren verkrijgbaar. Naturel (ongeverfd) of met een kleurtje.

Na het scheren van het schaap wordt de wol gewassen en verder bewerkt.
In hoofdzaak zijn er twee soorten wol: wol in vlies gekaard en wol in band gekaard of gekamd, beide al dan niet geverfd. De ene soort wol is beter geschikt voor WolPrikken dan de andere soort.

Wol in vlies gekaard is uitermate geschikt voor WolPrikken. Je kunt er geweldig een basisfiguur van prikken, maar het is ook zeer geschikt om die basis te bekleden.

Gekamde wol is heel goed te gebruiken bij het bekleden van een viltfiguur. Zeker als de wol niet al te fijn is. Een basisfiguur maken van gekamde wol gaat wat minder makkelijk.

De basis van een viltfiguur maak je van ongeverfde (vlies)wol, bijvoorbeeld de bergschaapwol uit de WebWinkel. Deze wol is wel gewassen en gekaard, maar niet geverfd. Daardoor is het een stuk goedkoper in gebruik dan gekleurde wol.

Ook wol of haar van andere dieren dan schapen is geschikt voor WolPrikken. Denk aan angorawol van de geit of het konijn, haar van kamelen of zelfs hondenhaar.


Viltnaald
Een viltnaald is een prikpen met weerhaakjes. Op het moment dat je met de viltnaald in de wol prikt, worden de haren of vezels meegenomen dieper de pluk wol in. Door veel te prikken, ontstaat er een bolletje vilt.

Viltnaalden zijn er in verschillende diktes. De dikke naalden gebruik je bij de opbouw van een basisfiguur. De naalden hebben weerhaakjes over de gehele lengte. Je prikt de naald diep in de bol wol, zodat de vezels stevig in het midden komen te zitten.

De dunne naald of sternaald gebruik je als je de figuur gaat bekleden of afwerken. Bij de sternaald zitten de weerhaakjes alleen op het uiteinde van de naald. Je prikt er oppervlakkig mee in de wol. Doordat de naald ook dunner is, ontstaan er bijna geen gaten.

De middeldikke naald is een all-round naald. Bij het maken van de basis prik je de naald diep in de wol. Ga je de basisfiguur bekleden of afwerken, dan prik je minder diep.

Viltnaalden zijn kwetsbaar. Ze breken snel. Prik daarom altijd recht in en uit je werkstuk en pas op voor je vingers!


Priklap
Om te kunnen WolPrikken heb je ook een priklap nodig. Hiervoor gebruik je een stuk schuimrubber zo groot als nodig is voor je werkstuk van tenminste 5 cm dik. Zo voorkom je dat de tafel of ondergrond waarop je prikt beschadigd raakt en de naald breekt.

Genoeg over dit alles! Dan gaan we nu naar de Minicursus PomPoentje Prikken...

PomPoentje Prikken


klik hier voor de minicursus

PomPoentje Prikken
(of een sterappeltje)