Live verslag van de ... conferentie op ...
      deze pagina verversen   |   open in nieuw venster  

Maanden later kom ik hier weer eens terug om te zien of het ook gemakkelijk is te bewerken met m'n nieuwe Asus Eeepc. Dat lijkt prima te gaan, dus houd ik deze manier van werken wel in gedachten. 

------------------------------------------------------------------------- 

Live verslag doen van een conferentie via je weblog kan natuurlijk door er allerlei berichten naartoe te sturen. De vraag is of je daarin zelf het overzicht houdt én of je lezers een groot aantal berichten op één dag wel op prijs stellen. Je zou dan kunnen kiezen voor een Twitterbadge en alleen maar korte updates versturen, maar dan ben je weer beperkt in het aantal woorden per keer.

Edwin Mijnsbergen vond vandaag de oplossing in de vorm van Cover It Live. Je neemt een account en krijgt de mogelijkheid om code op je weblog te plaatsen waarbinnen al je updates getoond worden. Natuurlijk heb ik dat gelijk uitgeprobeerd en het ziet er prima uit met een paar leuke extra mogelijkheden, zoals de optie voor bezoekers om te reageren. Maar aan de andere kant betekent het opnieuw ergens een account, content die je elders neerzet met de vraag of het altijd en gratis beschikbaar blijft.

Maar het idee om meerdere updates binnen één bericht te kunnen plaatsen sprak me wel aan en liet me niet los.

Maar het kan natuurlijk ook een stuk simpeler bedacht ik me opeens. Door gebruik te maken van een Google page die als iFrame wordt opgenomen in een bericht kun je bijna hetzelfde bereiken. De Google page kan heel makkelijk bijgewerkt worden, compleet met foto's enz. Het enige is dat die pagina niet automatisch ververst wordt wanneer je wat nieuws plaatst. Dat is op te lossen door wat Javascript die ervoor zorgt dat het iFrame ververst wordt. Ik heb nu even simpelweg gekozen voor een knop waarmee je de pagina opnieuw kan laden. Bezoekers die weten dat ze nieuws kunnen verwachten omdat ik live zit te bloggen kunnen wel even op die knop klikken als ze uitgelezen zijn dacht ik...

-----------------------------------------------------------

23.17
Een (belangrijk) minpuntje van deze manier van werken is natuurlijk wel dat je bericht niet in de RSS feed wordt meegenomen, maar datzelfde geldt uiteraard voor Cover It Live.

-----------------------------------------------------------

22.00
Als je wilt kun je na afloop van de conferentie natuurlijk alsnog het hele verhaal gewoon naar je bericht op het weblog copiëren voor "het archief".

-----------------------------------------------------------

20.15
Geen idee of dit idee gaat werken, maar als je het niet probeert kom je er in ieder geval niet achter...

-----------------------------------------------------------

20.10
Je moet dus wel van onderen naar boven schrijven, dus net zals bij een weblog het meest recente bericht bovenaan zetten.

-----------------------------------------------------------

20.05
Vreemd dat de editor in Google Pages niet de mogelijkheid biedt om een horizontale lijn te plaatsen. Dan maar een aantal streepjes.

-----------------------------------------------------------

20.00
Misschien is het wel netjes om net zoals bij Cover It Live de tijd erbij te plaatsen. Dat geeft bezoekers enig idee wat wanneer gebeurd is...

-----------------------------------------------------------

Het is wel jammer dat er geen Google Pages Template is te vinden waarbij je de pagina smaller kan maken dan 740 pixels. Nu betekent dit dat bezoekers horizontaal moeten scrollen wanneer ze de pagina binnen het weblog bekijken op een monitor met een te lage resolutie.

Een pagina als deze is heel simpel te bewerken binnen http://pages.google.com, tenminste als je een Google account hebt, maar wie heeft dat (nog) niet tegenwoordig?
Vervolgens kun je zo'n pagina met een beetje code opnemen in je eigen weblog. Dat ziet er dan zo uit:
<iframe src="http://w.karssenberg.googlepages.com/liveverslag" width="500" height="400" marginwidth="0" marginheight="0" frameborder="0"></iframe>