Segítség kezdő Linux-osoknak a Windows-ról való áttérésbenProgram társítások, megfeleltetések

Ez a kis összeállítás, csak egy nagyon rövid kivonata annak a számtalan lehetőségnek, amellyel a Windows alatt megtalálható programokat ki lehet váltani a Linux operációs rendszer alatt elérhető eszközökkel.

A használható programok függnek attól, hogy melyik disztribúciót választjuk, de általánosságban elmondható, hogy az egyes Linux verziók mindig tartalmaznak több lehetőséget is egyazon feladat elvégzésére. A programok elérhetősége attól is függhet, hogy mely ablakkezelő rendszert használjuk; de a legáltalánosabbak a KDE és a Gnome felületek. (Elsőre ijesztőnek tűnhet a sok függőség, de ezt csak a bőség zavara okozza ;-) )

Ha esetleg találunk olyan Windows alatt futó programot, ami kiváltásához nincs megfelelő program Linux alatt, még akkor sincs veszve a dolog, mert használhatunk Windows-emulátort és megpróbálhatjuk az alatt futtatni programunkat. (Láttam már pl. Lotus Notes integrált ügyviteli rendszert Wine alatt használni teljes értékűen.)

De ha még így sem működne a programunk, és mindenképpen azt kell használnunk, még akkor is marad az a megoldás, hogy a Linux és a Windows rendszerek működhetnek egyazon számítógépen. Így a nagyon fontos programunk működhet továbbra is Windows alatt, a többi pedig Linux-on.

Sokan a játékokat hiányolják Linux alól, de ebben nincs teljesen igazuk. Nagyon sok játék létezik ami a Windows alatt is megvan, vagy azok „klónjai”. Ez általában a kisebb, időtöltő, szórakoztató játékokra vonatkozik. De létezik sok „nagy játék” Linux-os verziója is, pl. Half-Life, Quake III Arena, Heroes III, Civilization, Myth II, Tycoon, Sim City, Soldier of Fortune, Descent 3, Unreal Tournament, Return to Castle of Wolfeintein, stb… Ezek a „nagyok” természetesen nem ingyenesen elérhetőek, ugyanúgy megkéri az árukat a gyártó programozó cég, mint a Windows-os verziójukét.

Létezik kimondottan Windows-os játék emulátor program is, amely segítségével a Windows-os játékok Linux alatt is szépen futnak (Cedega).

A legtöbb Linux disztibúcióban megtalálható különböző néven a Windows-os vezérlőpultnak megfelelő, rendszer beállításokat lehetővé tevő programcsoport (pl. KDE-ben a vezérlőközpont, vagy épp a YaST (SuSE Linux)). De a start menünek is van Linux-os társa, pl. a SuSE alatt a SuSE menü.

Ezek a rendszerbeállító eszközök minden Linux verzióban más nevet kaptak, és más kinézetük is van, de mind azonos célt szolgálnak.

Az Internet böngészése közben sok olyan oldalra is eljutunk ahol Java alkalmazása szükséges, vagy éppen Flash animációk találhatóak az oldalon. Természetesen ugyanezek a programok Linux alatt is léteznek. (Sajnos, a Shockwave flash player-nek még nem adták ki a forrását, így az ilyen oldalak és alkalmazások nem használhatóak Linux rendszereken... még).

Na és persze egy nagyon fontos tényező, hogy a Linux alatt megtalálható programok legnagyobb része ingyenesen használható és szabadon terjeszthető.

Számoljuk csak ki, hogy mennyibe kerülne megvenni egy Windows-t, mellé az irodai csomagot és pár egyéb általánosan használt programot. Aztán számoljuk ki azt is, hogy ugyanez mennyibe kerül Linux rendszer alatt. Nem kérdéses melyiket könnyebb kiszámolni (akár fejben is :-) )

Akkor következzék a rövid és tömör összeállítás, a teljesség igénye nélkül:

·Az alább felsorolt Linux-os programok legtöbbje többek között a SuSE Linux disztribúció KDE és Gnome ablakkezelői alatt találhatóak meg, egyesek Internetről tölthetőek le.

·A programok nevét Internetes keresőbe beírva, gyorsan megtalálható azok honlapja és leírásuk, tulajdonságaik, telepítésük, képek, friss letöltésük stb.

Windows-os program

Funkció

Linux-os program

Windows

Operációs rendszer

Linux


Windows-emulátor

Wine

Rendszerindító programok

Boot manager

Lilo, Grub


Grafikus ablakkezelő

Kde, Gnome

Windows-os játékok

Játékok

Cedega emulátor

Emule, Limewire, DC

Fájl megosztó

Lmule, Limewire, Valknut

MS Office

Irodai programcsomag

Koffice, Openoffice.Org*

Word

Szövegszerkesztés

- Writer

Excel

Táblázatkezelés

- Calc

Powerpoint

Prezentáció készítés

- Impress

Access

Adatbázis kezelés

- Base

Egyenletszerkesztő

Matematikai műveletek

- Math

Frontpage

HTML szerkesztés

- Web

Paint

Rajz

- Draw

Adobe acrobat reader

Pdf állományok olvasása

Kpdf, Acrobat reader

Adobe acrobat

Pdf állományok készítése

OpenOffice.Org**

Nero, Easy CD

CD, DVD író

K3b

„Photoshop” jellegű programok

Képszerkesztés

Gimp

Corel Photopaint

Rajz, képszerkesztés

Corel Photopaint 9


Kiadványszerkesztés

Scribus

Képkezelő programok

Képnézegetés

Xv, PixiePlus, KuickShow

Szótárak

Szótár

Jdictionary

Messenger, Skype

Csevegés

Gaim, Kopete, Skype

Outlook

Levelezés, személyes információk kezelése

Evolution, Kontakt, Kmail

Internet explorer

Internet böngészés

Mozilla, Opera, Netscape, Konqueror

Winamp

Mp3 lejátszás, kezelés

Xmms, Juk


Videó szerkesztés

MainActor


Jelszókezelés

Kwallet


Zeneszerkesztő

Sweep, NoteEdit


Dobgép

Hydrogen


Modellezés, animáció

Blender 3D

Windows mediaplayer

Videólejátszó

Mplayer, Xine, Kaffein

RealPlayer

Real média lejátszó

RealPlayer

Windows intéző

Állománykezelés

Konqueror, Nautilus

Total commander

Paneles állománykezelés

Midnight commander, Krusader

Notepad

Feljegyzések készítése

Editor

WinZip, Rar

Tömörített állományok kezelése

Ark, gzip, bzip

Feljegyzés készítők a képernyőre

Post it cetlik

Knotes

Számológép

Számológép

Kcalc


Scanner kezelő

Kooka


Digitális fényképezőgép kezelő

DigiKam


TV tunerkártya kezelő

Kdetv


Multimédiás billentyűzet kezelő

Acme

Grabbelő programok

Mp3, Ogg, Wav készítés

Grip

CAD programok

Tervező program

VariCAD

Getright, Flashget

Letöltésvezérlők

Kget

ZoneAlarm, Sygate

Tűzfalak

Iptables, SmoothWall, Leaf

Vírusirtók

Anti vírus

AVG Antivir***

Adatmentés, visszaállítás

Image-elés, Fájl recovery

R-Linux, Arkeia, Crash recovery

*: Az OpenOffice.Org irodai szoftvercsomag az MS Office állományait képes olvasni, írni, használni. A legtöbb formázási műveletet is lekezeli, viszont a makrók, függvények és egyéb egyedi jellegű modullal nem kompatibilis, azokat nem veszi át, de benne megtalálhatóak ezek megfelelője.

**: AzOpenOffice.Org képes a vele készített állományokat közvetlenül pdf formátumba menteni.

***: Alapvetően Linux alatt nincsenek vírusok, vagy legalábbis nem jellemző. Akkor van főleg szükség vírusírtóra, ha hálózaton keresztül akarunk ellenőrizni Windows-os gépeket. De a bajokat megelőzendő, a Grisoft cég kiadta Linux rendszer alá is – ingyenesen – a víruskeresőjét.

Hasznos linkek

Ingyenes, de nem Linux

Linux Desktop