Voorkom wintertenen: 6 tips!

Bij wintertenen (en winterhanden) zijn de tenen en vingers pijnlijk en prikkend in reactie op kou. Normaal is het zo dat bij blootstelling aan kou de bloedvaatjes eerst samenknijpen om warmteverlies via de tenen of vingers tegen te gaan. Vervolgens gaan de bloedvaatjes weer open staan om de vingers en tenen weer van bloed (en dus zuurstof) te voorzien.
Bij winterhanden en wintertenen werkt deze reactie niet goed: er is tegelijkertijd een dichtknijpen van de grotere slagadertjes en een verwijding van de kleine bloedvaatjes in de huid. Dan ontstaat de rood-paarse kleur en vaak ook zwelling die zo typisch is voor wintertenen.

1. hou de handen en voeten zo warm mogelijk bij koud weer. Dikke handschoenen en dikke sokken zijn heel belangrijk. Er zijn ook sokken en handschoenen van thermisch materiaal verkrijgbaar.
2. Vergeet ook niet de oren en de neus goed te beschermen tegen de kou. Als je gevoelig bent voor wintertenen en –handen kunne je oren en neus ook vergelijkbare klachten geven.
3. Rook niet. De giftige stoffen in sigarettenrook verstoren de doorbloeding van de huid nog meer.
4. warm de vingers en tenen na blootstelling aan kou niet te snel op. Onderdompelen in wrm water of opwarmen tegen een verwarming of warme kruik geeft meestal juist een verergering van de klachten.
5. bij ernstige vormen van wintertenen is het verstandig de huisarts te raadplegen. Soms is er sprake van een onderliggende ziekte of geneesmiddelgebruik. 
6. Bovendien kan de arts in bepaalde gevallen een geneesmiddel voorschrijven (nifedipine) die zorgt voor verwijding van de samengeknepen bloedvaatjes.