Canciones Salvajes

Canciones Salvajes (2007 - première)

Patricio Wang

Patricio Wang

De Chileens-Nederlandse componist Patricio Wang heeft een liederencyclus gecomponeerd getiteld Canciones Salvajes, geïnspireerd op teksten van de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda. Deze compositie voor solist, instrumentaal ensemble en koor brengt een nieuwe hedendaagse muzikale benadering van het werk van Neruda, met vooral aandacht voor de minder bekende poëzie van de dichter.Op 11 maart 2007, in Schouwburg Odeon in Zwolle, ging Canciones Salvajes in première. Het concert bestond voor de pauze uit nieuw liedrepertoirCD'se van het ensemble Winanda del Sur. Op 18 mei werd dit programma uitgevoerd in Rotterdam. Solozang: Winanda van Vliet. M.m.v. vocaal ensemble onder leiding van Adrián Rodríguez Van der Spoel. Klik HIER voor het programma.Partituren De compositie Canciones Salvajes van Patricio Wang is hedendaags van karakter, met ritmische en melodische elementen uit de Latijns-Amerikaanse folklore. Koren die het werk willen uitvoeren kunnen hier een aantal fragmenten van de partituur bekijken en beluisteren.Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met Winanda van Vliet via het contactformulier. Voor uitgebreide informatie zie de informatie hieronder.Cd Canciones Salvajes

Op zondag 7 juni 2009 is de Cd Canciones Salvajes gepresenteerd.

Open HIER het cd-boekje Canciones Salvajes en klik op de cd-pagina om te bestellen. De vertaling van de teksten in het Engels staat HIER.

Voor een muzikale impressie: beluister HIER de fragmenten.

Een compilatie van de live-uitvoering op 7-6-2009 is hier te zien:

Con la primavera is hier live te zien:

Het programma Canciones Salvajes

Het programma Canciones Salvajes is een project van Stichting Winanda del Sur.

In Nederland bestaat een sterke koortraditie. Elk jaar weer wordt er door velen gezocht naar iets moois of speciaals voor een uitvoering. Hedendaagse wereldmuziek is een zeer gewild genre en dit nieuwe werk van Patricio Wang sluit aan bij deze behoefte. Met deze nieuwe compositie hoopt hij nieuw spannend werk aan te reiken aan de talloze koren die Nederland rijk is.

Al vele malen en in alle delen van het land zijn de ‘Misa Criolla’ van de Argentijnse componist Ariel Ramírez of de ‘Cantata de Santa María de Iquique’ of ‘Los tres Tiempos de América’ van de Chileense componist Luis Advis en ‘El Canto General’, vooral bekend door de uitvoering van Mikis Theodorakis, door verschillende Nederlandse amateur- en professionele koren uitgevoerd. Al deze composities stammen echter uit de jaren zeventig.

Het wordt dus tijd dat aan dit repertoire een eigentijdse compositie wordt toegevoegd.

De tekst van de liederen is van Pablo Neruda. Neruda’s poëzie leent zich zeer wel voor het toonzetten ervan en heeft dan ook menig componist geïnspireerd tot prachtige muziek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de van oorsprong Chileense componist Patricio Wang nu komt met een hedendaagse muzikale benadering van zijn werk, met vooral aandacht voor de minder bekende, overwegend niet-politieke poëzie van de dichter.

De voorkeur van Patricio Wang voor vocale muziek heeft hem ertoe gebracht om zijn liederencyclus te schrijven voor solist, koor en een instrumentaal ensemble.

Het muziekstuk Canciones Salvajes (Ongetemde Liederen) duurt ongeveer 45 minuten en is een afwisseling van gezongen en instrumentale muziek, voor gemengd koor, ensemble en solist. De liederen worden in het Spaans gezongen, Nederlandse vertalingen verbinden de liederen.

De samenwerking tussen Patricio Wang en Winanda del Sur dateert al van vele jaren. Het ensemble van Winanda del Sur is samengesteld rond Winanda van Vliet en is al vele jaren actief in het uitvoeren van nieuwe composities waarin hedendaagse en Latijns-Amerikaanse elementen samenvloeien. Projecten die gezamenlijk ontwikkeld zijn dragen soms een sterk experimenteel en vernieuwend karakter zoals “De Kleine Cantate”, soms overheersen traditionele elementen zoals in “Suite voor Violeta”. Dit project past in elk opzicht in de ontwikkeling van dit samenwerkingsverband. Het is tegelijk vernieuwend en passend in een door Patricio Wang ontwikkelde combinatie van Westerse en Latijns-Amerikaanse muziek die hedendaags is én teruggrijpt op bestaande tradities. Dat laatste komt deels voort uit de teksten die gekozen zijn. Deze gedichten van Pablo Neruda zijn universeel én Zuid-Amerikaans. Al met al kan de compositie die Patricio Wang voor dit project maakt het beste worden aangemerkt als hedendaags van karakter, met ritmische en melodische elementen uit de Latijns-Amerikaanse folklore.

Dit nieuwe werk past zeker ook in het geheel van Latijns-Amerikaanse koorwerken en kan daarmee niet alleen door Winanda del Sur, maar ook door de talrijke koren die Nederland rijk is, worden uitgevoerd. Zowel koren die een voorkeur hebben voor wereldmuziek als koren die vooral hedendaagse muziek, die een zekere maar niet al te “professionele” moeilijkheidsgraad heeft, willen uitvoeren zullen van deze muziek kunnen profiteren.

Het ensemble Winanda del Sur bestaat uit Nederlandse en Chileense muzikanten die al eerder met het ensemble hebben meegewerkt. Solist is Winanda van Vliet. Adrián Rodríguez Van der Spoel dirigeert het koor. Van der Spoel is een Argentijns-Nederlandse dirigent die gespecialiseerd is in Latijns-Amerikaanse koormuziek.