Amankay

Foto: Warja van Suchtelen

Patricio Wang, Ricardo Mendeville, Renato Freyggang, Winanda van Vliet, Daniel Smith.

Amankay werd in ballingschap opgericht en heeft in 2006 voor het eerst sinds 26 jaar één enkel concert ter gelegenheid van het op CD uitbrengen van de LP ‘Amankay’

Amankay is waarschijnlijk de belangrijkste Chileense groep die werd geboren in ballingschap, in Nederland. Opgericht door vijf muziekstudenten met het doel de manifestaties tegen de toenmalige dictatuur van generaal Pinochet te ondersteunen.

Na vijf jaren vruchtbare samenwerking gingen de leden in 1981 hun eigen weg en hebben allemaal nadien hun sporen verdiend in de internationale muziekwereld.

  • Renato Freyggang is jarenlang lid geweest van Inti-Illimani , een legende in de Latijns-Amerikaanse muziek.

  • Winanda van Vliet heeft carrière gemaakt als soliste.

  • Ricardo Mendeville richtte samen met Paco Peña de Flamenco afdeling van het Conservatorium van Rotterdam op.

  • Daniel Smith ging door met zijn activiteiten als musicus, danser, acteur, verbonden aan de Amsterdamse Toneelschool.

  • Patricio Wang bleef componeren en spelen met allerlei hedendaagse muziekensembles. Is sinds jaren muzikaal leider van Quilapayun, de andere legende in de Chileense muziek.

  • Alvaro Pinto is deze avond te gast bij Amankay en speelt gitaar, hobo, tiple, cuatro en zampoñas

De leden van Amankay komen nu weer bijeen om een geïnspireerd concert vol speelplezier en muzikaal genot op de planken te brengen. Geen nostalgische reünie maar een vergelijken van toen en nu. De wereld is heel erg veranderd maar veel van de redenen die de groep destijds hebben gemotiveerd om te zingen blijven helaas zeer actueel: ongelijkheid en sociale onrechtvaardigheid, dramatische internationale conflicten, racisme, discriminatie.

Deze reünie vindt vlak voor dinsdag 11 september plaats. Een datum die een symbolische betekenis begint te krijgen. Het was de dag waarop in 1973 via een militaire staatsgreep in Chili de gekozen president Allende werd afgezet.

Het is niet de muziek die oplossingen zal vinden voor alle conflicten in deze wereld maar ze kan zeker een belangrijke bijdrage leveren aan de discussie daarover en mensen bij elkaar brengen om die te voeren

Lees meer over Amankay en Latijns-Amerikaanse muziek van ethnomusicologe Dr Jan Fairley.

Concert AMANKAY: KIT/Tropentheater ( Tropentheater) - 8 september 2007 - 20.30 Amsterdam

Klik HIER voor een recensie uit de Stentor van de cd Amankay.

Zie de cd-pagina voor muziekfragmenten van de cd.

foto: Sera Koolmees

Amankay 2007

amankay@free.fr