Home‎ > ‎Onderdelen‎ > ‎

Harmonieorkest

Het harmonieorkest

Het harmonieorkest -ook wel grote orkest of A-orkest genoemd- van Wilhelmina verzorgt ieder jaar een aantal concerten in Rijssen. De muziek die het orkest speelt, bestaat uit een afwisseling van verschillende muzieksoorten, variërend van concertwerken voor symfonisch blaasorkest tot het populaire genre met bijvoorbeeld musicals en popmuziek.

Bij ieder concert staat weer een thema centraal of wordt er samengewerkt met bekende artiesten, zoals Gé Reinders, Stenzel & Kivits en Jan Vayne. Tijdens het 100-jarig jubileum gaf het orkest een concert met Ernst Daniel Smid. Vlak voor kerst wordt er traditiegetrouw een kerstconcert in de Rooms Katholieke kerk gegeven, samen met enkele koren. Ook is er om de twee jaar speciaal voor onze donateurs een donateursconcert. Met Koninginnedag verzorgt het orkest de aubade bij het gemeentehuis. Het orkest staat sinds 1999 onder leiding van dirigent Wout Ligterink.

Het orkest is een symfonisch blaasorkest, onderverdeeld in een aantal secties: klarinetten, fluiten/ hobo’s, saxofoons, trompetten, hoorns, baritons, trombones, bassen en uitgebreid (melodisch) slagwerk. Voor meer informatie over de instrumenten in het harmonieorkest kan je o.a. terecht op de site Orkestindeklas.nl, waar musici over hun instrument vertellen. 

Kom gerust eens kijken! We kunnen om diverse plekken in ons harmonieorkest uitbreiding gebruiken, bijvoorbeeld binnen de trompetsectie en klarinetgroep. Maar ook op andere instrumenten zijn plekken beschikbaar, iedereen is welkom! Laat het ons weten en kom eens een kijkje nemen op dinsdagavond. Graag tot ziens!

Leerlingorkesten

Voordat leerlingen doorstromen naar het grote orkest, leren ze samenspelen in het opstaporkest (C-orkest) en het opleidingsorkest (B-orkest).

Na een half jaar les (en in overleg met de docent) kan een leerling vaak al doorstromen naar het opstaporkest. Onder leiding van Floor Paauwe worden de beginselen van het samen spelen bijgebracht. Enkele keren per jaar wordt een concertje gegeven. De leerlingen repeteren elke dinsdagavond van 18:00 uur tot 18:30 uur.

In overleg met de docent en de dirigent (Wout Ligterink) kan de leerling na verloop van tijd doorstromen naar het opleidingsorkest. Het opleidingsorkest komt in beeld als de muzikant het instrument redelijk onder controle heeft en wat meer theoretische kennis heeft. Deze kennis houdt bijvoorbeeld in: voortekens, maatsoorten, dynamiek, articulatie en herhalingstekens. 

Het jeugdorkest bereidt je voor op het A-orkest (ook wel ‘grote orkest’ genoemd). Vanwege de voornamelijk jeugdige muzikanten is het repertoire aangepast met vlotte en bekende muzieknummers. De stemmen die niet bezet zijn worden zo goed mogelijk ingevuld door muzikanten uit het grote orkest. Het jeugdorkest kan dus al serieus muziek maken!Er wordt elke dinsdagavond gerepeteerd van 18:30 uur tot 19:15 uur.