Home‎ > ‎Vereniging‎ > ‎

Lid worden

Lijkt het jou leuk om lid te worden van Wilhelmina? Wat komt daar allemaal bij kijken? Een instrument kiezen, muzieklessen volgen, examens doen en concerten geven. Een hele hoop dus, hier leggen we alles uit.

Waarom is het leuk om lid te zijn van een muziekvereniging?

Muziek maken is ontspannend en inspannend tegelijkertijd, of je dit nu alleen thuis doet of lid bent van een muziekvereniging. Muziek maken is inspannend omdat je je moet inzetten. Maar, als je de basis van het muziek maken onder de knie hebt begint het leuke deel en kun je écht muziek gaan maken. Dan wordt het ontspannend. De afzonderlijke noten worden aan elkaar gekoppeld en je kunt echte muzieknummers gaan spelen. Als je dit ook nog bij een muziekvereniging doet wordt het nog leuker.

Instrument

Als je lid wordt van Wilhelmina moet je natuurlijk eerst een instrument kiezen. Misschien heb je al een instrument in gedachten? Anders kan het helpen om een keer te gaan kijken bij een repetitie van Wilhelmina. Wilhelmina bezit zelf veel soorten muziekinstrumenten die leden mogen gebruiken.

Muzieklessen

Zeker als je beginnend muzikant bent en een muziekinstrument wilt leren bespelen, horen muzieklessen erbij. Wilhelmina verzorgt zelf muzieklessen op het instrument van je keuze. Het voordeel hiervan is dat je gelijk kennis maakt met de vereniging zodat later de overstap naar het orkest minder groot is. Je krijgt één keer in de week 20 minuten les. Als je een aantal noten geleerd hebt, kun je al vrij snel beginnen met het spelen van eenvoudige melodieën. Al heel snel ga je meespelen in ons C-orkest. Hier leer je samenspelen.Het C-orkest van Wilhelmina... voor je het weet, speel jij ook mee!

Oefenen

Muziek spelen leer je niet alleen tijdens de les, je moet vooral zelf veel oefenen. Het beste kan je elke dag ongeveer een half uur (langer mag natuurlijk altijd) oefenen. Dit maakt het best serieus, maar zo leer je het wel goed. Het nadeel van oefenen is dat sommige instrumenten geluidsoverlast kunnen veroorzaken voor de buren. Om problemen te voorkomen is het handig om samen afspraken te maken over de oefentijden. Bijvoorbeeld niet voor tien uur en niet na negen uur ’s avonds.

Examens

Het doel van muzieklessen is het behalen van diploma’s. Muzikanten kunnen een A-, B-, C- of D-diploma behalen. Hiervoor moet je examen doen. Een examen bestaat uit twee onderdelen: de theorie en de praktijk. Deze examens doe je apart van elkaar.

In het theorie-examen gaat het om herkenning van noten, notenbalken, muzikale termen en karakteraanduidingen, orkestbezettingen en de verschillen tussen orkestvormen, maatsoorten, etc. Dit gedeelte moet je eerst halen en daarna kun je door voor het praktijkgedeelte. In het praktijkgedeelte moet je laten horen wat je kunt: voordrachtstuk(ken), een duet, voor- en naspelen, improvisatie etc.

Optredens

Als muzikant bij een muziekvereniging horen optredens erbij. Het orkest geeft ongeveer vier concerten per jaar. De drumfanfare verzorgt diverse straatoptredens in en buiten Rijssen. De manier waarop concerten worden gegeven is bij veel muziekverenigingen anders. Sommige verenigingen zijn wat ouderwetser en spelen dan vooral marsmuziek en traditionele harmonie- en fanfaremuziek. Maar er worden ook steeds vaker popnummers en filmmuziek gespeeld. Daarnaast zijn er ook steeds meer verenigingen die concerten rond een thema doen en er een show van maken.

Het geven van een concert is natuurlijk spannend! Er zijn allemaal (vreemde) mensen die naar je komen kijken luisteren. Of je net begint of al jaren speelt, het blijft spannend. Om meer ervaring in samenspel en optreden te krijgen hebben muziekverenigingen vaak ook een opleidingsorkest/ leerlingenorkest. Dan kun je oefenen met samenspelen.

Activiteiten voor de jeugd

Speciaal voor de jeugd van de muziek wordt er twee keer jaar een activiteit georganiseerd. Er is al van alles georganiseerd: een vossenjacht, avondje zwemmen, een zeskamp, kinderbingo's, spooktocht....Iedere keer is het een groot succes.

Gezelligheid

Waar het allemaal om gaat bij een muziekvereniging is plezier hebben in het samen muziek maken! Gezelligheid staat bovenaan. Maar daarnaast moet er ook gewerkt worden om tijdens optredens een goede prestatie neer te kunnen zetten. Als dit lukt, geeft dit een heel goed gevoel. Wilhelmina heeft leden van alle leeftijden. Van jong tot oud, Wilhelmina is er voor iedereen.

Heb je nog vragen?

Stuur een reactie of bel neem contact op met iemand van de vereniging.


Je bent van harte welkom!
Comments