Home‎ > ‎

Nieuws


Oliebollen en muziek tijdens Oliebollenactie 2017 van Wilhelmina

Geplaatst 4 dec. 2017 09:57 door Martijn Meijer   [ 28 dec. 2017 03:14 bijgewerkt ]

oliebollenactie
Sluit het jaar 2017 in stijl af bij Wilhelmina Rijssen tijdens onze traditionele Oliebollenactie! Je kan onze heerlijke oliebollen nu al bestellen en ze 
op zaterdag 30 december warm afhalen bij ’t Morshoes. De opbrengst van de actie komt ten goede aan muziekinstrumenten. 


Op zaterdag 30 december zijn vanaf 6.00 uur ’s ochtends er al leden van Wilhelmina in de weer om de lekkerste oliebollen te bakken. We raden je aan om de bollen vooraf te bestellen zodat je zeker weet dat je de oliebollen niet mist! Indien gewenst worden de oliebollen zelfs aan de deur bezorgd.

Programma

5:30 uur: oliebollenbakkers starten met bakken
7:00 uur: start verkoop
11:00 uur: optreden AMV-groep / tussendoor optreden kapel
12.30 uur: optreden midwinterhoornblazers
± 14:00 uur: einde actie

Bestel nu!

Meer informatie en oliebollen bestellen »

Klösse 3e keer eerste in Ommen

Geplaatst 4 sep. 2017 00:42 door Muziekvereniging Wilhelmina Rijssen   [ 4 sep. 2017 00:57 bijgewerkt ]


OMMEN/RIJSSEN – Zaterdag 2 september won de Kamgoarn Klösse voor de derde keer de eerste prijs op het kapellenfestival van de Ommer Bissingh. Het orkest pakte het publiek in met aanstekelijke meedeiners en ontspannen interactie.

Foto's op Facebook >>

Bomvolle terrassen, schitterend weer en uitstekende orkesten, alles was aanwezig voor een prachtig blaasorkestenfestival in Ommen, afgelopen zaterdag. Voor de Klösse was dit het eerste optreden na twee maanden vakantie. Misschien wel de reden van het succes: “Iedereen had duidelijk zin om weer eens lekker muziek te maken. Als een kudde koeien die voor het eerst weer in de wei mogen,” grijnst Martin ter Denge, slagwerker bij de kapel.

Interactie
De publieksjury was lovend: “Jullie vielen op door de aanstekende werking op het publiek, met veel interactie, vooral van het slagwerk en de sousafoonspeler. Ook het repertoire was leuk met veel bekende nummers. Kortom, volgend jaar weer!”

Bierviltje
Toch was het de groep niet om de prijzen te doen. “We willen gewoon een leuk optreden geven en mensen vermaken. Dat je er dan een prijs mee wint, is een leuke opsteker,” aldus Ter Denge. In ’t Morshoes hangt nu ook de belangrijkste trofee van de dag aan de muur. Een bierviltje met daarop de woorden ‘Goed Bezig’, geschreven door een vrouw in het publiek. In de pet gekregen tijdens een koddige, spontaan geïmproviseerde onemanshow c.q. balanceer-act van bassist Gerbert Voortman.

50 jaar Klösse
Dit jaar bestaat de kapel 50 jaar. Om dat te vieren is de Kamgoarn Klösse in Rijssen te beleven op zaterdag 30 september tijdens het mode-spektakel in het centrum. Het eerste daaropvolgende optreden is op zaterdagmiddag 18 november tijdens de intocht van Sinterklaas.

Foto's op Facebook >>


 

Wilhelmina Pepermuntactie vanaf 11 september

Geplaatst 17 aug. 2017 02:38 door Muziekvereniging Wilhelmina Rijssen   [ 17 aug. 2017 02:41 bijgewerkt ]

Muziekvereniging Wilhelmina houdt ook dit jaar weer haar Wilhelmina Pepermuntactie. In de week van 11 september 2017 gaan de muzikanten langs de Rijssense deuren met dozen pepermunt. De opbrengst is bestemd voor de aanschaf en het onderhoud van muziekinstrumenten.

4000 doosjes Wilhelmina pepermunt

Net als andere jaren is de doelstelling om 4000 doosjes authentiek Wilhelmina pepermunt uit het Friese Dokkum aan de man en vrouw in Rijssen te brengen. De actie kan ieder jaar weer op veel sympathie van de Rijssenaar rekenen.

Instrumenten voor jeugdleden

De muziekvereniging kan de inkomsten van de actie goed gebruiken. Voorzitter Tom Klokkenburg: “Ieder jaar weer beginnen met name jonge muzikanten aan een muziekinstrument, bijvoorbeeld vanuit onze AMV-cursus. De meeste leden maken hierbij gebruik van een muziekinstrument van de vereniging, zodat ze zelf geen instrumenten hoeven aan te schaffen”.

Klokkenburg vervolgt: “Een trompet kost al gauw 700 euro en dat loopt al snel op tot ruim 5000 euro voor een bastuba. Mede door de Pepermuntactie kunnen we alle leden een instrument blijven aanbieden en onderhouden”. De actie wordt door zowel jonge als oudere leden uitgevoerd. Met de hulp van de Rijssenaren die Wilhelmina een warm hart toedragen, zal deze pepermuntactie ongetwijfeld weer slagen!

Pepermunt online bestellen

Mochten inwoners van Rijssen onze leden onverhoopt mislopen: geen nood! Via ons online bestelformulier kunnen eenvoudig doosjes pepermunt besteld worden om de actie van Wilhelmina te steunen.

PEPERMUNT BESTELLEN 》

Zomeravondconcert op plein Hoge Wal Rijssen

Geplaatst 16 jun. 2017 21:39 door Martijn Meijer   [ 16 jun. 2017 21:43 bijgewerkt ]

Wilhelmina luidt de zomer muzikaal in met ons Zomeravondconcert op donderdag 29 juni 2017. Dit jaar niet bij het Parkgebouw, maar op het plein voor de Hoge Wal in Rijssen! Zo kan iedereen tijdens Koopavond genieten van de vrolijke klanken door het blaasorkest van Wilhelmina.

Zomerse sferen

Met een gevarieerd en (open)luchtig programma van deze avond komt het publiek gelijk in zomerse sferen. Er komen een mars en filmmuziek voorbij. Verder staat een aantal Italiaanse, Afrikaanse en Cubaanse composities geprogrammeerd. Ook speelt het orkest een aantal pop- en rocknummers van onder andere Deep Purple en Amy Winehouse. De muziek gaat vergezeld van verrassende effecten in en om het orkest en de nodige interactie met het publiek.

Winkelend publiek

Wilhelmina geeft dit concert speciaal voor het winkelend publiek en alle andere muziekliefhebbers. De muziekvereniging heeft bewust voor de donderdagavond bij De Hoge Wal gekozen omdat veel mensen dan in de gelegenheid zijn om tijdens het winkelen te komen luisteren. Alle reden dus om dit spektakel in de openlucht bij te wonen!

Waar en wanneer

Het Zomeravondconcert vindt plaats op 29 juni 2017 om 19:30 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. De locatie is bij het plein voor de Hoge Wal in het centrum van Rijssen.

Jeugd Wilhelmina geeft Presentatieconcert op 23 juni

Geplaatst 16 jun. 2017 07:59 door Martijn Meijer   [ 17 jun. 2017 06:47 bijgewerkt ]

Afgelopen tijd is de jeugd van Muziekvereniging Wilhelmina druk geweest met het instuderen van nieuwe muziek. Dit willen ze natuurlijk graag laten horen. De AMV-groep, het instaporkest en WAT laten horen wat ze in huis hebben tijdens het Presentatieconcert op 23 juni om 19:00 uur. Na afloop kunnen kinderen muziekinstrumenten proberen.

AMV

De AMV-groep bestaat uit een groep kinderen die afgelopen jaar voor het eerst een instrument hebben leren spelen: de blokfluit. Tijdens het concert speelt de AMV-groep een aantal liedjes, zoals Ik zag twee beren, Hoedje van papier en Kortjakje. Ze spelen ook allemaal een stukje solo op fluit. Na afloop van hun optreden krijgen alle kinderen hun diploma uitgereikt.

Opstaporkest

Het Opstaporkest, onder leiding van Floor Paauwe laat ook verschillende nummers horen, zoals Wyndham Marziale, Tiger Rock, Czardas en Rhythm & Blues. Het instaporkest bestaat uit jong talent, die nu een paar jaar een instrument bespelen. Het instaporkest is bedoeld om te leren samen spelen en te wennen aan het spelen in een orkest.

WAT

Het Opstaporkest en WAT, Wilhelmina’s Aanstormend Talent, spelen samen een nummer: That Man van Caro Emerald. Hierna speelt WAT zelf nog twee nummers, Oriental Postcards en A Musical Fantasy. Oriental Postcards is een stuk met een oosters tintje. In A Musical Fantasy komen verschillende stijlen uit de musicalwereld naar voren: het stuk opent met een Hollywood/Entertainment stijl, dan volgt er een romantisch tussenstuk en het einde is in een vrolijk jasje gehesen, met een knipoog naar Jazz.

Voor kinderen vanaf 6 jaar

Het concert is heel leuk voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar, die graag een instrument willen leren spelen. Tijdens het concert worden instrumenten gepresenteerd en na afloop mogen alle kinderen instrumenten proberen!

Het Presentatieconcert is op vrijdag 23 juni, om 19:00 in het Parkgebouw. Toegang is gratis.

Laatste Rijssense optreden Drumfanfare

Geplaatst 10 jun. 2017 02:52 door Muziekvereniging Wilhelmina Rijssen


Op vrijdagavond 16 juni a.s. schallen de unieke klanken van onze drumfanfare voor het laatst door Rijssen tijdens het inhalen van de Avondvierdaagsewandelaars. Na 60 jaar houdt ons showkorps op met bestaan door een al jaren teruglopend ledenaantal. Hiermee verliest Rijssen een unieke muzikale omlijsting van ceremoniële evenementen.


Uniek in de regio
Waar veel Twentse muziekverenigingen met traditionele marsmuziek over straat gingen, onderscheidde onze drumfanfare zich met een poprepertoire, opvallende showuniformen en choreografie op straat. Het scherpere, veelzijdige Amerikaans-georiënteerde slagwerk gaf de drumfanfare een unieke, lichtere sound. In plaats van majorettes had de drumfanfare een colorguard, die met kleurige vlaggen en andere attributen de muziek visueel ondersteunden. Een formule waarop het publiek goed reageerde.

Doorstromen
Wilhelmina is lang niet de eerste fanfare met moeilijkheden. “Het is een landelijke trend. De een na de andere showfanfare gooit de handdoek in de ring,” aldus Martin ter Denge, PR-man en bestuurslid voor de drumfanfare. “In de Nederlandse media is weinig aandacht voor blaasmuziek. En onbekend maakt onbemind. Mensen willen niet meer in een uniform over straat.”

Hoewel de Rijssense muziekvereniging als geheel een gezond leerlingenbestand heeft, kreeg de drumfanfare daar weinig van mee. Jeugdleden stroomden makkelijker van het leerlingenorkest door naar het volwassen harmonieorkest. De drumfanfare repeteerde op een andere dag dan leerlingen, en een totaal andere manier. Voor velen een te grote stap. “Lopen en spelen tegelijk kost oefenen als je zittend muziek maken gewend bent,” weet Ter Denge.

Stekker eruit
Eind maart werd de groep kampioen in de Winds-divisie bij Colorguard Nederland. Een nieuw competitieverband voor kleinere blaasensembles, waarin taptoe en theater worden gecombineerd. Ondanks de muzikale groei en goede groepsband besloot de drumfanfare tijdens de evaluatieronde in april dat het mooi is geweest. “Met onze kampioensvlag vers om de schouders stonden we voor de keuze. Weer zo’n seizoen van aanmodderen of de stekker eruit.” Het werd dat laatste.

Laatste optredens
De groep besloot de laatste optredens van het seizoen nog af te maken. Vrijdagavond 16 juni zijn ze voor het laatst in Rijssen te zien, tijdens het onthaal van de Wandelvierdaagse. De week daarop, zaterdag 24 juni, spelen ze ‘s middags hun allerlaatste optreden tijdens de kinderoptocht van de Goorse school- en volksfeesten. Daarna worden instrumenten en uniformen ingeleverd en is het einde oefening.

Inschrijving voor AMV-cursus 2017-2018 geopend

Geplaatst 2 jun. 2017 04:18 door Martijn Meijer   [ 17 aug. 2017 02:45 bijgewerkt door Muziekvereniging Wilhelmina Rijssen ]

Algemene muzikale vorming (AMV)
Is je kind 7, 8 jaar oud (groep 4 of 5) en wil het graag een muziekinstrument leren bespelen? Meld hem of haar dan nu aan voor de cursus Algemene Muzikale Vorming (AMV). Dit kan zowel bij Wilhelmina als de Muziekschool Rijssen. Met de AMV-cursus leggen zij de ideale muzikale basis voor het bespelen van welk instrument dan ook. Hieronder vertellen we meer over AMV en worden de verschillen tussen Wilhelmina en de Muziekschool uitgelegd.

Nu aanmelden voor AMV  |  Meer informatie en kosten AMV


Spelenderwijs kennismaken met muziek

Tijdens de cursus AMV ontwikkelen kinderen een stevige muzikale basis voor hun toekomst. Op speelse wijze raakt het kind vertrouwd met muzikale begrippen als ritme en toonhoogte. Kinderen leren noten lezen, liedjes spelen en samen muziek maken op een manier die past bij hun leeftijd. Ook komen veel muziekinstrumenten voorbij.

Het huiswerk wordt ondersteund door begrijpelijk, motiverend lesmateriaal. Zo is de leerling na een jaar in staat om het instrument te kiezen dat hem of haar het meest aanspreekt. 

Wilhelmina of Muziekschool?

Ouders/verzorgers kunnen hun kinderen voor AMV inschrijven bij Wilhelmina of de Muziekschool. Er zijn enkele verschillen in de AMV-lessen. Zo gebruikt de Muziekschool Orff-instrumenten en boomwhackers om bij AMV actief met muziek bezig te zijn, terwijl leerlingen bij Wilhelmina via de blokfluit noten leren lezen.

Gedurende de AMV-cursus komen zowel bij de Muziekschool als Wilhelmina alle instrumenten die zij in huis hebben, uitgebreid aan bod. De Muziekschool sluit de cursus af met een AMV-presentatie in de grote zaal van het Parkgebouw.

Bij Wilhelmina geeft de AMV-groep gedurende het jaar een paar concertjes, bijvoorbeeld samen met het opstaporkest. De AMV’ers sluiten het seizoen in juni af met een examenconcert, waarna elke leerling een rapport en een certificaat ontvangt. Daarna kan het kind eventueel verder met de reguliere muziekles op een muziekinstrument van de vereniging, bijvoorbeeld een trompet, klarinet of slagwerk. 

Aanmelden bij Wilhelmina

Bij Wilhelmina starten de AMV-lessen op woensdag 27 september. De exacte tijden zijn afhankelijk van het aantal aanmeldingen/groepen. Inschrijven kan tot 19 september. De lessen worden gegeven in verenigingsgebouw ‘t Morshoes aan de Morsweg in Rijssen. Aanmelden kan via het AMV-aanmeldformulier op deze website of door contact op te nemen met Floor Paauwe via telefoonnummer 06 - 4946 7219.

Aanmelden bij de Muziekschool

Ook bij de Muziekschool Rijssen duren de AMV-lessen 45 minuten. Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website www.muziekschool-rijssen.nl of telefonisch via 0548-517987.

Mooi concert Opstaporkest bij Stadskwartier Rijssen

Geplaatst 7 mei 2017 12:35 door Martijn Meijer   [ 7 mei 2017 12:36 bijgewerkt ]

Opstaporkest Wilhelmina Rijssen
Op zaterdag 22 april gaf ons Opstaporkest een erg leuk concert in het Stadskwartier in Rijssen! Onze leden Mattanja Lingeman (11) en Anne Borghuis (11) vertellen over hoe zij het optreden ervaren hebben.

Verslag

"Wij spelen dwarsfluit in het Aspirantenorkest (C-orkest) en Leerlingenorkest (B-orkest) van Wilhelmina Rijssen. Op zaterdag 22 april hadden we een concert met het Opstaporkest in het Stadskwartier. Anne kondigde de liedjes aan. We speelden liedjes met het C-orkest onder leiding van Floor Paauwe."

"Er werden ook nog liedjes door kinderen gespeeld van de voorspeelavond op 30 maart (onder anderen door onszelf) en Gerjanne speelde liedjes op de piano en de mensen die in het stadskwartier wonen zongen mee. Na afloop aten we nog frietjes met het Opstaporkest. We vonden het superleuk omdat alle mensen erg enthousiast waren!"

Foto's

Zie veer meer foto's ons Facebookalbum!

Drumfanfare en majorettes Wilhelmina gaan stoppen

Geplaatst 14 apr. 2017 04:30 door Martijn Meijer   [ 14 apr. 2017 11:42 bijgewerkt ]

Dat het al jaren niet zo goed ging met de drumfanfare van Wilhelmina was algemeen bekend. Het ledenaantal liep steeds verder terug. Om dat aan te pakken heeft de drumfanfare de afgelopen jaren van alles geprobeerd. Met gastspelers van verschillende verenigingen, hulp vanuit het orkest, deelname aan de Winds-divisie van Colorguard Nederland (CGN), pr-actie na ledenwerfdag na straatoptreden... maar niets bood een oplossing voor lange termijn.

Vorige maand werd de drumfanfare nog kampioen in de A-Klasse van CGN Indoor Winds. Een hele prestatie, ondanks alle tegenslag. Maar zelfstandig optreden, zonder hulp van buitenaf, was al anderhalf jaar niet meer mogelijk.

Het ons te moeten mededelen dat de drumfanfare afgelopen woensdagavond heeft besloten de stekker eruit te trekken. Daarmee komt er helaas een eind aan 60 jaar drumband/-fanfare in Rijssen.

Door het besluit van de drumfanfare missen de majorettes nu ook gelegenheden om zich te presenteren. Ook zij hebben daarom besloten het onderdeel op te heffen.

De al geplande optredens worden nog uitgevoerd. De drumfanfare en majorettes zullen nog twee keer te zien zijn. Op 16 juni tijdens de avondvierdaagse in Rijssen en op 24 juni tijdens de School- en Volksfeesten in Goor. Tot die tijd repeteren beide groepen ook nog wekelijks.

Martin ter Denge van Wilhelmina: "We bedanken de betrokken leden en de vrijwilligers voor hun muzikale bijdrage, hun gezelligheid en hun jarenlange inzet voor de vereniging."

Voor alle duidelijkheid, het harmonieorkest en dweilorkest "De Kamgoarn Klösse" van Wilhelmina gaan uiteraard gewoon verder als onderdeel van Wilhelmina.

Drumfanfare Kampioen Winds

Geplaatst 26 mrt. 2017 06:59 door Muziekvereniging Wilhelmina Rijssen


Zaterdag 25 maart bekroonde de drumfanfare hun Winds-seizoen met de kampioenstrofee. Met The City, hun programma over een stedentrip naar Londen, wonnen ze dit seizoen iedere wedstrijd waarop ze zich ingeschreven hadden.


Prelim
De voorronde-uitvoering (de prelim) liep gesmeerd. De leden leken zich voorgenomen te hebben om vooral te genieten van het optreden en dat was goed zichtbaar. De website van CGN noemde The City zelfs een ‘vrolijk’ en ‘aanstekelijk’ programma. Uitgelaten en met grote grijnzen kwamen de leden van het veld. Dat bleek terecht. Met 81,95 punten pakte Wilhelmina de koppositie. Weer 7 punten hoger dan de vorige keer. Maar het verschil met Showband ’75, de nummer 2, was slechts 0,25 punten. Het beloofde een spannende finale te worden.

Peter Pan
Buiten was het nog zonniger dan binnen. Op de trappen voor de ingang van Fontys Sporthogeschool genoot Wilhelmina in de zon van de eerste overwinning. Ondertussen maakten de colorguard-dames en -heer zich klaar om hun Peter Pan-show op te voeren in het naburige Indoor Sportcentrum Eindhoven. Ook zij deden het beter dan ooit: 62 punten!

Finals
Rond 16:30 uur was het tijd voor de drumfanfare om zich op te stellen voor de finals. Aan de andere kant van het doek speelde Showband ’75 de sterren van de hemel. Dat zou nog een hele kluif worden! De spanning was van de gezichten te lezen. Eindelijk ging het doek opzij voor Wilhelmina. Showtime!

Basgitaar
Op het belangrijkste moment van het seizoen ging er iets helemaal mis. Al aan het begin van de Finals-run gaf de basgitaarversterker het op, een van de meest cruciale instrumenten. Iedereen raakte hier zo van uit de concentratie dat er voor het gevoel fout op fout werd gemaakt. Mensen gingen links waar ze rechts moesten, noten ketsten, het tempo lag soms veel te hoog en ventielen bleven hangen. Na afloop werd er gescholden, gegooid met materiaal en zelfs gehuild. De leden hadden hier wekenlang naartoe geleefd en alles op alles gezet. Het leek allemaal voor niets geweest.

Jury-app
Gedesillusioneerd zocht een aantal leden een cafetaria op voor het avondeten. Tussen de finals en de prijsuitreiking zat immers vijf uur. Genoeg tijd om je alle mogelijke doemscenario’s in te beelden. Ondertussen kwamen de eerste juryrapporten binnen op de CGN jury-app. Daar regende het complimenten over de enorme groei die Wilhelmina de afgelopen maanden doormaakte, dat de Finals-run muzikaal nog beter was dan de prelims en dat de show met overtuiging werd gebracht. Toch zei het gevoel iets heel anders.

Terug in de sporthal konden nog net de laatste drie groepen in de Marching Open Class worden bekeken. Bij het opruimen van de laatste groep klonk Bob Marley door de speakers. Een aantal leden lachte wrang om het “Don’t worry about a thing, ‘cause everything’s gonna be alright!” Met tegenzin ging het richting kleedkamer om de showkleding weer aan te trekken.

Retreat
Om tien over tien was het tijd voor de algehele prijsuitreiking. Met lood in de schoenen betrad Wilhelmina de vloer, naast de vrienden van Advendo Nijverdal. Andere groepen maakten het alvast gezellig, maar Wilhelmina was in mineurstemming. Na alle jeugdklassen was eindelijk de Winds-klasse aan de beurt. De zenuwen gierden door het lijf. “Op de derde plaats… met een score van 79,95 punten is geëindigd…” Wilhelmina Rijssen, zei iedereen tegen zichzelf. “…Con Spirito Joure!” Vol ongeloof keek iedereen elkaar aan. Tweedes dan? Meer zat er toch echt niet in. De speaker voerde de spanning nog eens lekker op. “De tweede plaats heeft een score van 82,20, de eerste plaats 82,35. Een verschil van 0,15 punten, mensen… Op de tweede plaats is geëindigd, met 82,20… Showband ’75!”

Kampioenen
Het duurde ongeveer 1,5 seconden en een paar keer knipperen met de ogen voor dat iedereen zich het besefte: “Dan zijn wij eerste!” Wilhelmina ontplofte! De groep vloog elkaar om de hals, handen werden geschud, felicitaties uitgewisseld. Wilhelmina’s winnende score werd formeel omgeroepen, maar niemand hoorde het nog. De kurk was uit de fles. Medailles werden omgehangen, er werd geposeerd met de kampioensvlag, gejuicht, vreugdedansjes gedaan. Wat een ontlading!

Twents feestje
Ook Advendo Nijverdal werd kampioen in hun klasse. Vanaf hier nogmaals van harte gefeliciteerd! Om de kosten te delen hadden Advendo en Wilhelmina al vooraf afgesproken om gezamenlijk met de bus terug te gaan naar Twente. Dat werd een hele gezellige busrit! Om 02:00 uur kwam de kampioensbus bij 't Morshoes aan. 

Drumfanfare en vrijwilligers, bedankt voor deze dag, de inzet en gezelligheid van dit seizoen! Binnenkort meer foto’s op Wilhelmina’s Facebook-pagina.

1-10 of 252