Colla gegantera

5 d’ag. 2015, 4:44 publicada per Jordi Guitart   [ actualitzat el 5 d’ag. 2015, 6:29 ]

La Colla Gegantera de Lloret de Mar.
Tot comença el Setembre de 1991 quan per iniciativa de la comissió de festes es varen reunir i volien fer alguna entitat cultural a Lloret de Mar o algun tipus de comissió cultural , i a traves de l´aportació d´una idea d´una dona de la comissió de festes es va donar el suport de la construcció d´una parella de gegants i un grup de Capgrossos on es va anar a encomanar el treball de construcció d´aquests gegants al Taller d´En Nona de Mataró.
Passat uns mesos cap a principis de novembre els gegants ja estaven enllestits.
Ara tocava treure´ls al carrer i fer-los dansar, doncs com no, varen aprofitar la Festa Major de Sant Romà d´aquell mateix any.
En mig d´una plaça de la Vila plena de gom a gom es varen estrenar els gegants de Lloret sota el nom d´Es Nàis i Miss Ling, els padrins del bateig varen ser els Gegants de Cassà de la Selva i com a testimonis varen actuar 30 colles d´arreu, a data de 17 de Novembre.
La Colla de l´estrena tenim constància que va fer trobades 3 anys on hi destaca el 1992 la participació de 47 colles geganteres i el 1993 finalitza amb la trobada que va aplegar 20 colles que es quan es va dissoldre la colla inicial,uns anys mes tard varen agafar el relleu uns homes i unes dones de la plaça del mil·lenari on van fer alguna sortida prop del poble i van realitzar la trobada de gegants del 1994 però amb tant mala sort torna a defallir la Colla Gegantera.
L´any 1996 amb un gran any de cultura i tradició arreu de Catalunya i amb motiu del Congres de Cultura Popular de Catalunya,s´escolleix la Vila de Lloret com a seu de cloenda del dit esdeveniment on varen haver: 15.400 inscripcions i 6.712 assistents.
Cap al´inici del 2000 uns joves van voler formar de nou la colla amb grup de grallers inclòs amb l´ajuda dels grallers de Malgrat de Mar van estar un temps provant però per motius desconeguts va tornar a desaparèixer fins l´actualitat.
L´any 2011 un parell de joves va anar a la Ciutat Gegantera de la Seu i tot engrescats van voler començar l´activitat gegantera a la població i on fins l´actualitat no han parat, han realitzat al voltant d´unes 60 sortides fora i dins del poble, també van realitzar el 20è Aniversari amb la representació de l´història dels nostres gegants,l´estrena de un nou membre la gegantona Sa Parrota i el capgròs Quimet Matafaluga també nou de trinca cedit per un geganter de la colla, en mig de la festa dels 20 anys els gegants de Lloret es varen casar on varen tenir com a padrins els gegants de Vidreres i d´Anglès.
Per últim aquest any dintre dels 20 anys de gegants em volgut convidar a 20 pobles d´arreu de Catalunya i d´Andorra, on per primer cop els gegants de Lloret sortien amb una colla oficial del nostre País, varem visitar als amics d´Andorra la Vella amb qui tenim una bona amistat i va quedar en constància sent els padrins de Sa Parrota amb l´Infercel de Montornès. També volem comentar que dintre de la Cloenda dels Gegants de Lloret, la Colla Gegantera de Caldes de Malavella ens va entregar unes peces de molt de valor 3 Capgrossos recuperats d´unes runes d´un càmping de Lloret de Mar, on per el que de moment em pogut estar parlant podrien tenir uns 50 -60 anys i de procedència de fora de Catalunya.
Son pocs anys els que tenim de vida però ho hem fet amb il·lusió i amb ganes d´arrencar el moviment cultural i tradicional a Lloret de Mar, i on volem afegir que Lloret es molt mes que festa de borratxera i on volem demostrar que Lloret els propers mesos passarà a ser d´una Vila Turística a una Vila Gegant i on tindrem tots els suports de la gent i de les entitats lloretenques així doncs a que espereu us esperem amb il·lusió a Lloret de Mar !!!!!

Comments