Portal‎ > ‎Llocs‎ > ‎

El Puntet

2 d’oct. 2015, 3:16 publicada per Carles Carbonell   [ actualitzat el 6 d’oct. 2015, 8:13 per Jordi Guitart ]

(pendent de revisió) (pendent d'aprovació)

 

EL PUNTET - ANTIC ESCORXADOR DE LLORET DE MAR  

 

Vista actual

L’edifici

Es tracta d'un edifici de planta peculiar, semblant a una creu llatina amb el seu corresponent creuer o transsepte.

L'edifici està constituït en base a l'ensamblament de quatre cossos superposats, aproximadament com un trencaclosques.

La superposició dels cossos segueix un ordre jeràrquic de menys a més: així el primer cos que correspon a l'entrada és el més petit; el segon el sobrepassa i el tercer arrabassa a tots tres. Tanca el conjunt el quart cos, el qual trenca aquest ordre jeràrquic, ja que les seves mides i proporcions són més reduïdes. Un gran dipòsit situat al sostre de la nau principal abastia d’aigua el servei.

Els quatre cossos comparteixen les mateixes característiques: des de la presència d'una única planta i la coberta a dues aigües de vessants a laterals; passant pel sistema d'obertures amb aquestes petites i reduïdes i estretes finestres verticals desproveïdes de qualsevol tipus d'emmarcament i semblant a espitlleres i fins arribar el ràfec continu que es prolonga per tot el perímetre de l'edifici i que està format per quatre fileres: la primera de rajola plana, la segona de rajola en punta de diamant, la tercera de rajola plana i la quarta de teula girada.

Pel que fa al tema dels materials prima la solució d'arrebossat i pintat en els quatre cossos, excepte en el terç inferior el qual està folrat amb pedra vista.

 

Antecedents

El primer escorxador municipal del que se’n te coneixement estava situat on avui es troba el Carrer del Horts. Posteriorment, es traslladà al barri de Venècia, a primera línea de mar. Primerament en un edifici, i posteriorment, en un altre dins del mateix veïnat però més desplaçat del centre).  Degut a les males olors i protestes dels veïns d’aleshores (es tractava d’un edifici amb parts sense sortre), es va decidir traslladar el servei d’escorxador lluny del centre de la població.

L’any 1926 s’encarregà el projecte a Bonaventura Conill i Montobbio el qual en fa un projecte d’estil modernista, d’acord amb la seva formació en el taller d’Antoni Gaudí. S’inaugurà com a escorxador municipal el 1931. Durant més de 50 anys va fer la funció d’escorxador municipal. El 9 de març de 1982, la Comissió Municipal Permanent de l’Ajuntament de Lloret de Mar, aprovava que a partir del primer de maig de 1982 es deixava de prestar el servei de transport de carn de bestiar sacrificat en l’esmentada instal·lació, per antieconòmic i pels trastorns que ocasionava a la brigada d’obres i serveis municipals.  Així ho comunicava als interessats en un comunicat personalitzat. L’1 de juliol de 1984, l’escorxador tancava definitivament tota activitat.

A finals de la dècada dels 80, i aprofitant la línea de subvenció del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC), l’Ajuntament, per fases, va licitar l’Adequació de l’antic Escorxador com a Casal per a la Joventut a l’empresa local Construccions Descals S.A. Després d’uns anys d’obres, el 8 d’abril de 1995 s’inaugurava l’equipament com a Casal de Joves, i acollia també el Punt d’Informació Juvenil El Puntet, que des de 1992 estava situat en un petit despatx al Carrer Turó de l’Estelat. Amb el temps, l’equipament ha adquirit el nom d’El Puntet i així és conegut per la majoria de la població. Fins i tot la rotonda construïda al davant, es coneix popularment com la rotonda d’El Puntet.   

L’edifici ha mantingut la seva estructura inicial, substituint el gran dipòsit d’aigua per una claraboia que permet l’entrada de llum natural a la sala gran, i convertint en magatzems el que havien estat les neveres de la carn. A l’entrada dos despatxos donen la benvinguda als joves usuaris abans d’entrar a la sala gran, on els joves troben un espai exclusiu de trobada per a ells, on poden jugar a diferents jocs de taula, ping-pong, connectar-se a internet, consultar tota la informació que necessitin, fer deures, llegir premsa, etc. A través de la sala gran poden accedir a la sala polivalent, on fer activitats complementàries, cursos, reunió, etc.

 

Arquitecte

Bonaventura Conill i Montobbio, arquitecte i dibuixant del segle XIX-XX, nascut a Barcelona en el 1876 i mort en la mateixa ciutat en el 1946. Amb el títol d'arquitecte expedit en el 1898, va ser un visitant assidu del taller d'Antoni Gaudí. Obra seva va ser la moderna església parroquial de Lloret de Mar.

En la seva joventut va combinar les tasques d'arquitecte amb les d'il·lustrador, col·laborant en el setmanari Cu-Cut de Barcelona.

A part de l'edifici de l'Antic Escorxador, Bonaventura Conill i Montobbio també és el responsable de la factura d'un altre edifici molt important de Lloret de Mar com l'Antic Can Gelats..

 

En aquest enllaç podeu trobar la informació sobre el que s'està fent en l'actualitat a El Puntet. www.lloret.cat/puntet

Comments