geschiedenis

Het domein kreeg zijn eerste bebouwing op het einde van de 19de eeuw. In 1897 werd op het kadaster een nieuw gebouw geregistreerd waarvan het volume overeenkwam met de huidige inkomvleugel van het landhuis geflankeerd door de haakse volumes. In 1906 werd dit volume vergroot door de toenmalige eigenaar Jules De Becker, een advocaat uit Sint-Joost-ten-Node. De vergroting bestond vermoedelijk uit de uitbreiding met het huidige torenvormige volume, de aanbouw onder het mansardedak in de zuidwestelijke hoek en de veranda. Het zo tot stand gekomen landhuis wordt op een oude prentkaart bestempeld als Kasteel Onze-Lieve-Vrouw.
Voortgaande op oude prentkaarten en de mutatieschetsen van het kadaster bleef het volume van 1906 grosso modo behouden. De aanbouw onder het mansardedak behield twee oeils-de-boeuf en een decoratief uitgewerkte zuidgevel met panelen op de begane grond en een blinde rondboogarcade op de bovenverdieping.
Het interieur werd in de loop der jaren volledig aangepast en behield geen oorspronkelijke elementen met uitzondering van enkele troggewelven in de kelder.
Het dienstgebouw, gelegen ten zuidwesten van het landhuis werd geregistreerd als nieuwbouw in 1907.


ferraris

Van park tot wijndomein

Rondom het landhuis liet Jules De Becker een park van 6 ha aanleggen in een late landschappelijke stijl.
Sedert begin 1990 werd het terrein op de Haksberg naast de E314 in Tielt gebruikt als motorcrosslocatie: Motoland, bekend tot ver buiten de landsgrenzen. Motoland kreeg steeds zwaardere kritiek van milieuverenigingen en omwonenden. Na een gerechtelijk dossier moest het in augustus 2002 worden gesloten.
Samen met Wilfried Vanmoorleghem kocht Jan Willekens in 2002 het landgoed, op de glooiingen van de Haksberg, en vormden het deels om tot wijngaard. In 2003 werden de eerste wijnstokken geplant. Er werd Dornfelder, Merlot, Chardonnay, Bacchus en Muller-Thurgau aangeplant. Met zijn 20.000 wijnranken was de nv Wijnkasteel Haksberg op dat moment het op een na grootste wijndomein van het land. Beneden aan de heuvel werd het oude dienstgebouw ingericht als taverne.
In 2006, echter, viel het doek over de nv Wijnkasteel Haksberg.


Nieuw leven

In september 2012, na zeven jaar leegstand, werd nieuw leven in het domein geblazen. Jos Rutten koopt het domein en zet Haksberg opnieuw op de kaart als wijndomein. Het landhuis werd gerestaureerd en als vakantiehuis en plek voor seminaries, wijndegustaties en feesten ingericht. De terreinen werden gesaneerd en gedraineerd en de verwaarloosde wijngaarden werden grotendeels opnieuw aangeplant.

De wijngaarden worden beheerd door zijn zus Hilde, die ook de wijnen vinificeert.


Bronnen:
Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Tielt-Winge, afdeling I (Tielt), sectie A, 1897/1, 1907/1.
DENEEF R. (red.) 2002: Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Inventaris Vlaams-Brabant Holsbeek, Lubbeek en Tielt-Winge, M&L Cahier 6, Brussel, 141-142.