geschiedenis

Het domein kreeg zijn eerste bebouwing op het einde van de 19de eeuw. In 1897 werd op het kadaster een nieuw gebouw geregistreerd waarvan het volume overeenkwam met de huidige inkomvleugel van het landhuis, geflankeerd door de haakse volumes. In 1906 werd dit volume vergroot door de toenmalige eigenaar Jules De Becker, een advocaat uit Sint-Joost-ten-Node. De vergroting bestond vermoedelijk uit de uitbreiding met het huidige torenvormige volume, de aanbouw onder het mansardedak in de zuidwestelijke hoek en de veranda. Het zo tot stand gekomen landhuis wordt op een oude prentkaart bestempeld als Kasteel Onze-Lieve-Vrouw.

Het dienstgebouw, gelegen ten zuidwesten van het landhuis, werd geregistreerd als nieuwbouw in 1907.

Creative Commons: René De Keyzer – niet commercieel – gelijk delen 2.0 België

Van park via een omweg tot wijndomein

Rondom het landhuis liet Jules De Becker een park van 6 ha aanleggen in een late landschappelijke stijl. De hoofdingang, nu in Rillaar, was toen een lange dreef in Tielt-Winge. Die werd door de aanleg van de A2 (E314) begin jaren 80 doorgeknipt.

In dezelfde periode werd een motorcrossparcours op het domein aangelegd, waardoor een groot gedeelte van het park aangetast werd. Het werd na steeds zwaardere kritiek van milieuverenigingen en omwonenden in 2001 gesloten.

In 2003 werden de eerste wijngaarden aangeplant met Dornfelder, Merlot, Chardonnay, Bacchus en Muller-Thurgau. Met zijn 20 000 wijnranken was Wijnkasteel Haksberg op dat moment het op één na grootste wijndomein van het land. Beneden aan de heuvel werd het oude dienstgebouw ingericht als taverne. Maar in 2006 viel het doek over het toenmalige Wijnkasteel Haksberg.

Nieuw leven

In september 2012, na zeven jaar leegstand, zet Jos Rutten Haksberg opnieuw op de kaart als wijndomein. Het landhuis wordt gerestaureerd, de terreinen worden gesaneerd en gedraineerd, de wijnkelder wordt ingericht en de verwaarloosde wijngaarden opnieuw aangeplant - alleen de Dornfelder en een stukje Chardonnay kan gered worden - met Pinot Noir en Auxerrois.

De wijngaarden worden beheerd door zijn zus Hilde, die ook de wijnen vinificeert. Zij knapt de verkrotte taverne op, breidt de wijnkelder uit en in 2016 de wijngaard met de schimmelresistente rassen Souvignier Gris en Muscaris. Sinds begin 2018 bouwen Matijs en Marlies het wijnkasteel uit voor logies, feesten en allerlei evenementen. De vroegere taverne is nu feestzaal en wijnterras.

Lees ook:

http://erfgoedbank.tielt-winge.be/detail/default.aspx?id=1775

Agentschap Onroerend Erfgoed 2018: Kasteel Haksberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215674 (geraadpleegd op 6 september 2018).

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Park van het Kasteel Haksberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303102 (geraadpleegd op 6 september 2018).

foto © Marcel Aerts