Tuintips


Februari

Geplaatst 11 feb. 2014 12:21 door Timo Wijnen

De tuin in februari 
In februari worden de dagen weer wat langer en de temperatuur kan al weer flink stijgen. Nu mens en natuur ontwaken is het tijd om de klusjes weer op te pakken. Ook de planten bereiden zich voor op het komende seizoen. De knoppen worden groter en bereiden zich voor op het eerste mooie weer. Er zijn nu zelfs al een aantal vroege bloeiers die, ondanks het wisselende weer, nu al bloeien en de tuin opvrolijken. Denk aan vroegbloeiende heesters en niet te vergeten de bloembollen die voor een kleurrijk geheel zorgen. Hoe verder februari vordert des te groter de kans is op mooi weer. Let wel op dat de winter nog terug kan komen. Hierdoor verschillen de tijdstippen van zaaien en planten elk jaar sterk omdat dit afhankelijk is van de weersomstandigheden.

November

Geplaatst 9 nov. 2012 11:19 door Timo Wijnen   [ 11 feb. 2014 12:17 bijgewerkt ]

Het voorjaar lijkt nog zo ver weg, maar als je nu bloembollen plant, heb je al vanaf februari kleur in de tuin. Je kunt ze gerust in de border tussen vaste planten of onder bladverliezende struiken zetten. Plant de bollen tweemaal zo diep als ze hoog zijn. Vergeet ook niet wat bollen in potten te planten.

Veel bomen en struiken? Leg dan nu een net over de vijver. Je kunt zo''n net vastzetten door bijvoorbeeld de geplastificeerde stokken van plantensteunen in de grond naast de vijver te steken.

Kuipplanten kunnen nu naar hun winterverblijf. Gebruik hiervoor zo''n handige steekkar met een speciale beugel voor potten en bakken. Natuurlijk kun je zo''n steekkar ook voor zware zakken tuinaarde gebruiken.

Het is niet meer zo koud, maar laat je niet door de vorst verrassen. Sluit alvast het buitenkraantje af, leg een ijsvrijhouder in de vijver en zet vorstgevoelige planten zoals laurier op een beschutte plek.

Kuipplanten worden nu binnengezet, controleer of er geen slakken in of onder de pot zitten.

Het blad begint nu te vallen, check daarom steeds of de goten niet verstopt raken. Leg om het blad op te vangen een net over de vijver.


Maart

Geplaatst 2 aug. 2012 02:42 door Ralf Schiffers   [ 30 mrt. 2015 06:17 bijgewerkt door mariowijnen ]

Haal de afgestorven plantenresten bij de vaste planten weg. Geef een goede organische basisbemesting bij de planten. Snoei rozen en andere laatbloeiende heesters, ook heide en klimplanten als zomerbloeiende clematis en passiebloem. Controleer op ingevroren twijgen en takken. Het grasmaaien begint weer als de temperaturen goed zijn. Haal al het afgestorven materiaal bij de vijver weg. Zet de pomp er weer in en start de filterinstallatie van de vijver weer op.

1-3 of 3