De rede en het geloofsleven
Een site van Eric Fienieg en Wil van der Kooij

Hier komen wat links naar interessante sites rondom het thema.

Op de eerste links beluister je de boeiende voordracht van Dr. David Roef getiteld "Religie in een tijd van terreur; Over de noodzaak van een intra-religieuze dialoog".  Deze voordracht levert een prima illustratie bij het eerste artikel over Cusanus. Klik HIER voor het beluisteren van de boeiende voordrachten.

Over het geest/lichaam-vraagstuk, het tweede artikel, horen de volgende links:

Een hard-science neurowetenschapper krijgt een hersenbloeding in de linker hersenhelft en ervaart een geestelijke ontwaking! Kijk naar Jill Bolte Taylor en beluister haar verhaal!

Binnen het geest/lichaam-vraagstuk nemen de verschijnselen bij een Bijna Dood ervaring een prominente rol in.
Er is al een BDE-startpagina . Maar kijk voor toegespitste informatie en video's HIER en HIER en HIER en HIER en HIER

Bekijk de TV-uitzending Profiel over het werk van cardioloog Pim van Lommel.

Kijk naar het BDE-onderzoek van Parnia en Fenwick, neurowetenschappers.

En ga naar het prestigieuze vakblad voor specialisten The Lancet voor het commentaar op het BDE-onderzoek van cardioloog Pim van Lommel.

 

 

 

 

 

 

 

We leven in een multireligieuze wereld waarin de rede vaak zoek raakt. Hoe verenigen we ons redelijke vermogen met ons religieuze vermogen?

De discussie over de juiste verhouding tussen geloofsleven en natuurwetenschap neemt alleen nog maar toe en de hoeveelheid literatuur daarover is nauwelijks nog te overzien. De macht van religieuze en ideologische systemen heeft het al lang afgelegd tegenover de macht van de technocratie en de economie. De mensheid lijkt meer in wetenschap en technologie te gaan geloven dan in de restanten van de premoderne religies. Vanuit het geseculariseerde Westen is er na ‘nine/eleven’ door zogenoemde ‘nieuwe atheïsten’ zelfs een fanatieke jihad ontstoken tegen iedere vorm van georganiseerd geloof. De rationele Brights ‘weten’ alleen nog maar en ‘geloven’ niks meer. Ook bij hen is het zo kostbare vermogen van de rede totaal zoekgeraakt.

Mensen die aan de site willen bijdragen zijn van harte welkom met hun artikelmateriaal, met tips en aanbevelingen. Email info@ericwil.nl

 

INHOUD

Geloof in wetenschap

Transrationele zaken

Behoefte aan een transmoderne Cusanus

Het geest/lichaam-vraagstuk

De bijna-dood-ervaring (BDE)

Wetenschap als de weg tot God

Onze lichamelijke werkelijkheid

De mens is Mijn mysterie