Nieuwsarchief‎ > ‎

Nieuwsberichten


“Morgen gezond weer op, Wedde dat ’t lukt!”, u komt toch ook op 7 april?

Op zaterdag 7 april organiseert Wedde dat ’t lukt “Morgen gezond weer op…” in dorpshuis De Voortgang in Wedde van 13:00-17:00 uur. Deze middag staat in het teken van bewegen en gezondheid en vooral ook om zelf in actie te komen! 

Er zijn diverse workshops zoals nordic walking en line dance, u kunt deelnemen aan een scootmobielrace, levend ganzenbord en verschillende oud hollandse spelen. 

Daarnaast kunt u gezonde hapjes proeven die ter plekke klaar worden gemaakt, u kunt zich laten masseren en zelf ondervinden hoe het is om oud te zijn en te bewegen door het aantrekken van een “oudheidspak”. 

In het dorpshuis zijn deze middag 20 informatiestands op het gebied van gezondheid en bewegen waar u al uw vragen kunt stellen. Bovendien zijn er leuke prijzen te winnen, onder andere door mee te doen aan de speurtocht door Wedde onder leiding van wandelcoach Eltjo Glazenburg.

Kortom: een gezellige, leerzame, informatieve en beweeglijke middag voor jong en oud. De toegang? Die is gratis! Voor vragen en of meer informatie kunt u contact opnemen met Renate Bruin, dorpsondersteuner van Wedde dat ’t lukt: 06-23934449.14-06-2017

Landelijke partijvoorzitter Spekman in gesprek met Wedde dat ’t lukt

 

Na eerder bezocht te zijn door Mona Keijzer en Eelco Eikenaar, kwam vandaag Hans Spekman, landelijke partijvoorzitter van de PVDA op bezoek bij Wedde dat ’t lukt. Samen met de huisarts, de dorpsondersteuner, het bestuur en 5 vrijwilligers hebben zij tijdens de lunch gepraat over het project. Hans Spekman was zeer geïnteresseerd en noemde de werkwijze een landelijk voorbeeld om inwoners en de informele en formele zorg met elkaar te verbinden.  De vrijwilligers konden hun verhaal en ervaring vertellen en gaven aan de oren en de ogen van het dorp te zijn. De kracht van Wedde dat ’t lukt is  de driehoek huisarts, dorpsondersteuner en een betrokken dorpsgemeenschap, wat volgens Hans Spekman een unieke combinatie is.


Wedde dat ’t lukt en Spetsehoeve versterken elkaar


V.l.n.r: Renate Bruin, dorpsondersteuner Wedde dat ’t lukt, vrijwilliger Fennie Middelkamp, Jan Bakker, begeleider dagbesteding, Swanny van der Scheer, coördinator Spetse Hoeve en Arnoud Troost, bewoner.

Wedde dat ’t lukt en de Spetsehoeve hebben in de afgelopen periode samengewerkt om een hulpvraag van een cliënt van Wedde dat ’t lukt op te lossen. Deze cliënt, wonende in Veelerveen en wegens omstandigheden tijdelijk elders verbleef, kon 5 weken niet voor haar eigen dieren zorgen. Door de contacten die deze 2 organisaties met elkaar hebben, was een oplossing snel geboden. Gedurende deze weken hebben de bewoners van de Spetsehoeve gezorgd voor cliënt haar pony, kalkoenen, kippen en poezen. De dieren hebben op deze manier en mooie tijd gehad, er is zelfs meerdere malen gezwommen in een meertje met de pony. De hond van deze cliënt is door de vrijwilliger, Fennie Middelkamp, van Wedde dat ’t lukt in deze periode drie keer per dag uitgelaten en verzorgd. Een mooi voorbeeld van hoe samenwerken de kracht tussen organisaties kan versterken! De Spetsehoeve is een woon /behandelvorm in Veelerveen van Terwille Verslavingsproblemen in een justitieel karakter. Er wordt gewerkt vanuit eigen regie, waardoor er door de mannen zelf zoveel mogelijk wordt gedaan in het wonen, werken en hun eigen re-integratie. Iedere middag wordt er op het eigen terrein onder begeleiding gewerkt aan een moestuin en de verzorging van dieren.


Creatief met je budget goed bezocht

Creatief met je budget, georganiseerd door Wedde dat ’t lukt, is afgelopen zaterdag 10 juni goed bezocht. Meer als 20 organisaties waren aanwezig die mensen informeerden over geld, budgetteren en andere zaken. Naast het informatieve gedeelte kon het praktische gedeelte op veel enthousiasme rekenen van de bezoekers. Het budget koken, zelfvoorzienend leven, proeven en het zelf maken van wasmiddel, deodorant, tandpasta vonden de bezoekers erg interessant en leerzaam. Een grote groep belangstellenden heeft zich dan ook opgegeven voor de workshops die hierover gehouden gaan worden. De opening werd verricht door burgemeester Janneke Snijder, die de voedselbank en de beide scholen in Wedde en Vriescheloo van 2000 moestuintjes aanbod. Wedde dat ’t lukt had deze gekregen van een regionale Albert Heijn. Stichting Jarige Jop, die jarige kinderen voorziet van cadeaus, traktaties etc. gaf hun verrassingsdoos aan een bezoeker wiens zoon komende week jarig was. De gratis verloting, met als hoofdprijs een rondvlucht boven Wedde, is gewonnen door de heer Geesken uit Wedde.  Wedde dat ’t lukt hoop op deze manier het onderwerp geld en als je minder te besteden hebt beter onder de aandacht te hebben gebracht. Geld, rondkomen en schulden blijven moeilijke onderwerpen, waar de meeste mensen zich nog altijd voor schamen. Wedde dat ’t lukt kan terugkijken op een positieve en geslaagde middag, waarbij de organisaties onderling ook nieuwe en leuke contacten hebben gelegd voor een verdere samenwerking.
Creatief met je budgetOp 10 juni 2017 zijn onderstaande organisaties aanwezig bij Creatief met je budget:

-Gemeente Bellingwedde (inkomensconsulenten)

-Werkcoaches gemeente Bellingwedde

-Bibliotheek, Laaggeletterdheid

-Zorgbeheer Meijer

-Stichting Jarige Jop

-Uitzendbureau Re-start

-Vakantiemogelijkheden

-VVV kantoor

-Sloop de Crisis

-Opstapbus

-Repaircafé

-Westerwoldse Klussendienst

-Bureau Materiële Dienstverlening

-Tweedehands hulpmiddelen (VEGRO)

-Voedselbank Zuidoost Groningen

-Speelotheek

-Dierenvoedselbank De Gouden Poot

-Diëtiste

-Kledingbank Vlagtwedde

-Stichting Budgetbeheer Noord

-Leger des Heils

-Ruilwinkel Sellingen

-Naaiatelier Ursula

-Stichting Leergeld

-Budgetcoaches vanuit de Rabobank

-Motivatie positiviteitscursus

-Opleiding Noorderpoortcollege, armoededeskundige

Naast bovengenoemde organisaties wordt er ruime aandacht besteed aan het praktische gedeelte. Voorbeelden hiervan zijn: zelfvoorzienend leven, budget koken, oppimpspullen, zelf cadeautjes maken en demonstraties van wasmiddel maken, sapjes, deodorant etc.

Om half vijf is er een gratis, grote verloting met meer als 30 prijzen, aangeboden door de regionale middenstand. De hoofdprijs is een rondvlucht boven Wedde, Veelerveen of Vriescheloo! Andere mooie prijzen zijn onder andere een boodschappenpakket, vleespakket, bon voor brunchen bij de Weddermeerhoeve etc.

Creatief met je budget wordt georganiseerd door Wedde dat ’t lukt in samenwerking met een groep enthousiaste vrijwilligers. Deze middag wordt gehouden op zaterdag 10 juni van 13.00-17.00 in dorpshuis De Voortgang in Wedde. De toegang is gratis!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dorpsondersteuner van Wedde dat ’t lukt Renate Bruin: 06-23934449.


GRATIS VLIEGEN, GRATIS BOODSCHAPPEN? GRATIS?! 
Iedereen is zaterdag 10 juni van harte welkom van 13.00-17.00 in dorpshuis De Voortgang in Wedde van 13.00-17.00. Wedde dat ’t lukt organiseert op deze dag Creatief met je budget. Het doel hiervan is om mensen kennis te laten maken met organisaties als je minder te besteden hebt, meer informatie wilt of goed wilt omgaan met je geld. Meer als 20 organisaties zullen laten zien wat mogelijk is. Een paar voorbeelden zijn: Stichting Jarige Jop, de voedselbank, de kledingbank, budgetcoaches van de Rabobank, de gemeente, het repaircafé, de klussendienst, diëtiste, opstap bus, sloop de crisis etc. Naast het informatieve gedeelte is er ook ruimte voor het praktische gedeelte van omgaan met je geld. U kunt hierbij denken aan budget koken (en proeven!), zelfvoorzienend leven, low budget cadeaus maken, demonstratie van het maken van wasmiddel, tandpaste en nog veel meer! Tevens is er een prachtige boekenkast gemaakt, die Wedde dat’ t lukt graag in een van de drie dorpen wil neerzetten, zodat iedereen gratis toegang heeft tot boeken, tijdschriften etc. Tijdens deze dag wordt aan u gevraagd wat een geschikte plek is. Om 16.30 is er een grote gratis verloting, met prijzen aangeboden door regionale ondernemers. De hoofdprijs is een rondvlucht boven een van de drie dorpen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen. Maar er zijn ook boodschappenpakketten te winnen, bonnen voor de kaas en groenteboer, kapper, zwembad etc.  Met uw toegangskaart (toegang is gratis!!), kunt u aan deze verloting meedoen.

Wilt u graag komen, maar heeft u geen vervoer? Dan kunt u bellen met de dorpsondersteuner van Wedde dat ’t lukt, Renate Bruin, 06-23934449. Ook voor andere vragen en/ of informatie over deze dag kunt u met haar contact opnemen.
04-04-2017

Koning Willem Alexander op bezoek bij Wedde dat 't lukt.


Koning Willem Alexander heeft vandaag Wedde dat 't lukt bezocht! Om 14.00 uur kwam de koning samen met commissaris van de Koning Rene Paas ons bezoeken. Gedurende een uur is hij samen met 2 vrijwilligers, een hulpvrager, dokter Hans Berg, dorpsondersteuner Renate Bruin, Aartje Franken, welzijnswerker, in gesprek geweest. Ook sprak hij met Annemieke Kerkhof, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, die samen met de steun-en leungroep de Koning spraken. Een hele eer om de Koning te mogen ontvangen!

Foto's van het bezoek aan Westerwolde en Wedde dat't lukt vindt u hier. (klik op de link)11-2016


Mantelzorgdag 2016

De Mantelzorgdag vond dit jaar plaats in de Meet te Bellingwolde en wel op woensdag 10 november. De dag werd georganiseerd door de Blanckenborg, Wedde dat ’t lukt en door Het Oude Ambt. Het aantal deelnemers was weer groter dan voorgaande jaren en zij werden ontvangen met koffie en cake. Bij het openingswoord werd gerefereerd aan een artikel in het Dagblad van het Noorden van die morgen, waarin werd gesteld dat Mantelzorgers vaak zwaarbelast zijn. Zij zijn, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS),  wekelijks gemiddeld 28 uur bezig met de zorg aan hun familieleden of bekenden. De inleider gaf aan dat de meeste Mantelzorgers daar veel langer mee bezig zijn en eigenlijk voortdurend de druk van de zorg en van hun verantwoordelijkheden voelen.
Na koffie, cake en het openingswoord was het tijd voor een aantal creatieve workshops in de aangrenzende zaal, waar bij de deelnemers konden aanschuiven. Hier werden, begeleid door professionals en vrijwilligers van de organiserende instellingen, fraaie objecten gecreëerd.
Ondertussen was er gelegenheid voor de Mantelzorgers om ook het lichaam te laten verwennen. De hele dag waren therapeuten aanwezig van de Buurtfysio uit Winschoten (Natasja Hilverts) en van Shiatsu- en massagetherapie Josephine van der Woude uit Blijham (Eric Marissen). Evenals vorig jaar waren ook de dames van Oriflame aanwezig voor een korte gezichtsbehandeling, handmassage, nagels lakken, etc. Van de beide mogelijkheden werd volop gebruik gemaakt en na verloop van tijd liepen veel deelnemers opvallend soepel rond en met uiterst fraai gelakte nagels (dat laatste geldt overigens alleen voor de dames}. Rond 12.30 uur was het tijd voor een uitgebreide lunch.
Daarna was er gelegenheid voor het bezoeken van de Crea-markt, met veel ideeën voor ontspanning, met stalletjes van creatieve clubs in verschillende plaatsen en met Eltjo Glazenburg van ‘Wandelen werkt’. 

Ook was er gelegenheid om een potje te biljarten en natuurlijk waren de Mantelzorgers volop met elkaar in gesprek. Dat is misschien wel het belangrijkste deel van de Mantelzorgdag: het uitwisselen van ervaringen, het geven van oplossingen voor ondervonden problemen en een luisterend oor. Ondertussen kwam RTV Noord nog langs voor een radio-interview met twee Mantelzorgers, dat later in de week werd uitgezonden;

Rob Rosendahl en Jan Wey maakten foto’s die terug zijn te zien op de internetsite van Het Oude Ambt http://www.hetoudeambt.nl/1/352/content/activiteiten-en-bijeenkomsten/dag-van-de-mantelzorg-2016/dag-van-de-mantelzorg-2016.html .

 Wiecher van den Bremen van Lentis deed daarna een presentatie over wat je als Mantelzorger wel en niet moet doen om gelukkig te worden en te blijven. Auke Eringa verzorgde een workshop muziek en dans, waaraan de Mantelzorgers actief konden deelnemen. Zij konden daarbij gebruik maken van door Auke zelf geknutselde muziekinstrumenten. Rob Rosendahl (oud-stadsdichter van de gemeente Oldambt) las daarna een door hemzelf gemaakt gedicht voor dat betrekking had op mantelzorg:
Tenslotte werd op de Mantelzorgdag 2016 gesproken door mevrouw Lea van der Tuin, wethouder van de gemeente Bellingwedde. Zij sprak haar grote waardering uit voor alle Mantelzorgers en gaf aan dat zij zeker zou meewerken om de Mantelzorgdag 2017 op dezelfde wijze te kunnen organiseren.
Daarmee was het officiële deel van de Mantelzorgdag 2016 ten einde, waarna de deelnemers na nog een drankje en mét hun creatieve objecten weer naar huis gingen.
 

Voelen


Hoe moet jij je wel niet voelen als ik je ondersteun

Hoe moet jij je wel niet voelen als ik medicijnen aan je geef

Als ik eten voor je kook

Hoe moet jij je wel niet voelen als je kijkt, wanneer ik toekijk

Als je zelf nog iets wilt doen

En hoe moet het dan toch voelen

Toe te zien

Wat ik nog steeds

kan doen

Ze keek me aan en zei:

Hoe moet jij je wel niet voelen terwijl je zoveel

Voor me doet…

Goed, zei ik, maar alleen als jij dat ook voelt


Rob Rosendahl


Met elkaar voor elkaar zorgen

Op dinsdag 8 november vond in dorpshuis De Voortgang de workshop "Met elkaar voor elkaar zorgen"plaats. Deze workshop was georganiseerd door Wedde dat 't lukt, waarbij 25 andere organisaties aanwezig waren. De doelstelling hiervan was om elkaar beter te leren kennen en het samenwerken te bevorderen. Gerard Vonk, organisatiepsycholoog, gaf een inspirerende workshop, waarbij organisaties zelf aan de slag werden gezet. Kernwoorden die onder andere naar voren kwamen bij het onderdeel "Missie van het hart" waren:verbinden, vertrouwen, snel handelen, flexibiliteit, waardering, verwondering, vrijheid, samenwerken, zelfredzaamheid. Het was een mooi gezicht om alle organisaties met elkaar te zien samenwerken en plannen te bedenken voor de toekomst.Aan het einde van de avond presenteerde de groepen de plannen aan elkaar. De plannen gaan verder uitgewerkt worden, zodat zorgen voor elkaar een diepere betekenis krijgt. U wordt op de hoogte gehouden!

Alle deelnemers: heel hartelijk bedankt voor jullie inzet en aanwezigheid!
(voor meer foto's zie onze Facebookpagina)


Weer belangstelling voor Wedde dat 't lukt

Op woensdag 2 november kreeg Wedde dat 't lukt bezoek van de gemeente Aa en Hunze ( o.a. wethouder Harrij Dijkstra), de wmo-raad van Aa en Hunze, Bewonersinitiatief Rolde, Dorpsbelangen Eexterveenschekanaal, Coöperatie  in oprichting Gasselternijveen, Bewonersgroep Eext, Vrijwilligerswerk Wagenborgen en de huisartsenpraktijk in Meeden. Een grote groep mensen die nieuwsgierig waren hoe Wedde dat 't lukt is gestart en zich verder heeft ontwikkeld. Het was een interessante en leerzame ochtend. Wedde dat' t lukt vond het fijn om hun kennis en ervaring te mogen delen en wenst iedereen veel succes!


IN VEELERVEEN STA JE NIET ALLEEN!

Elke maandagochtend van 10.30-11.30 is er inloopuur in het Noaberhuus.

Dorpsondersteuner Renate Bruin helpt u graag bij al uw vragen.
Waarvoor kunt u bij haar terecht?
- Praktische hulp: het uitlaten van de hond, mee te gaan naar het ziekenhuis, kleine klusjes in huis, het doen van boodschappen, problemen met uw computer, het ruilen van boeken voor de bibliotheek etc.
- Problemen met het invullen van formuleren, overleg met instanties, aanvragen huur- en zorgtoeslag, het niet uitkomen met uw geld etc.
- Of zit u niet lekker in uw vel? U woont niet prettig en weet niet met wie u hierover moet praten, u voelt zich vaak alleen of de zorg voor een familielid valt u zwaar?

De dorpsondersteuner zal samen met uw kijken naar een oplossing. Voor praktische hulp maakt de dorpsondersteuner gebruik van een groep enthousiaste vrijwilliger die graag iets voor iemand te willen doen!


10-2016

Woongemeenschap en Wedde dat’ t lukt doen het samen!

Op maandag 17 oktober heeft de woongemeenschap uit Wedde (van de familie Willemsen) een tuinklus uitgevoerd voor een inwoner uit Wedde. Arjen Willemsen heeft een aantal maanden geleden contact gehad met de dorpsondersteuner, waaruit naar voren kwam dat de woongemeenschap iets wilde doen voor Wedde dat’ t lukt. De woongemeenschap, waar momenteel 19 mensen verblijven, doen wekelijks werkzaamheden voor Staatsbosbeheer onder leiding van Arjen Willemsen en hebben de nodige ervaring. De groep is vanmorgen druk bezig geweest met snoeien, verwijderen van groen etc., zodat de tuin van de inwoner weer op orde en winterklaar is. Vanuit het sociale oogpunt en wat doen voor een ander, helpt de woongemeenschap graag. Arjen Willemsen: "Het is zeker niet de bedoeling om dit maandelijks te doen, maar eens of twee keer per jaar vinden wij het fijn om  met onze mensen te helpen". Wedde dat’ t lukt wil de woongemeenschap dan ook hartelijk bedanken voor hun inzet en enthousiasme en hoop op een verdere samenwerking!De Dag van Jong en Oud
Vanmorgen vond in Wedde de dag van Jong en Oud plaats, georganiseerd door Wedde dat't lukt in samenwerking met de basisschool en Senioren Belang Bellingwedde. Alle peuters, basisschoolleerlingen en een kleine 50 inwoners uit Wedde waren aanwezig. De ene helft was in dorpshuis De Voortgang, de andere helft op de basisschool. Het programma bestond uit spekdikken bakken (dank je wel voor de bakgroep van zangkoor Crescendo!!), breien, haken, voorlezen van jong aan oud en oud aan jong, demonstraties van oude voorwerpen ( dank je wel familie Dekker uit Wedde!!), oud Hollandse spelletjes. Maar ook kon men kennis maken met het digitale schoolbord, you tube, appen en de I-pad. Jong heeft deze ochtend van oud geleerd en andersom! Okki Smit van Radio Noord heeft de hele ochtend live verslag gedaan vanuit beide locaties. De reacties waren erg enthousiast en positief. Iedereen erg bedankt voor de geslaagde en gezellige ochtend!!

Link naar foto album

weddelukt111016


09-2016

Excursie langs zorgzame dorpen

Op zaterdag 24 september vond er een excursie langs zorgzame dorpen plaats. Deze werd georganiseerd door Vereniging Groninger Dorpen, die deze dag met een bus vol mensen langs drie zorginitiatieven ging. Als eerste werd Wedde dat't lukt bezocht, waar dorpsondersteuner Renate Bruin een presentatie gaf, vergezeld door Be Jager, Wia Jager en Trijnie Spa.
Inge Zwerver, van Vereniging Groninger Dorpen, overhandigde haar boek "Zorgzam Dorpen" waar goed en duidelijk beschreven staat wat er bij komt kijken om een zorginitiatief op te zetten. De reis werd vervolgd naar de Verzoamelstee in Onderdendam en tenslotte ging het gezelschap naar Kloosterburen. Een inspirerende dag en een geweldig initiatief om op deze wijze in elkaars keuken te kunnen kijken!


Meer foto's op de Facebookpagina.


Right to ChallengeOp donderdag 15 september 2016 vond in het Eemshotel in Delfzijl Right to Challenge plaats. Right to Challenge is een landelijke organisatie die zich bezig houdt met leefbaarheid. In Delfzijl waren zowel mensen van de gemeente als burgerinitiatieven aanwezig om met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren. Wedde dat't lukt was uitgenodigd om een presentatie te geven en mee te denken.


Mona Keijzer op bezoek (16-09)

Vandaag is Mona Keijzer, Tweede Kamerlid van het CDA, op werkbezoek in de gemeente Bellingwedde. Mona Keijzer heeft vanmiddag Wedde dat't lukt bezocht. Een enthousiaste en betrokken vrouw. Wedde dat't lukt vond het fijn om Mona Keijzer te mogen ontmoeten en te spreken! Workshop in november

Tijdens de evaluatie van Mijn Dag, kwam naar voren dat veel organisaties elkaar beter willen leren kennen en vooral graag met elkaar willen samenwerken. Wedde dat't lukt heeft toen afgesproken hiervoor in het najaar een workshop te organiseren. 
De workshop "Met elkaar voor elkaar zorgen" staat gepland op:

Dinsdag 8 november van 17.00-21.00 in dorpshuis De Voortgang in Wedde

Een officiële uitnodiging zal u voor 1 oktober ontvangen.
Het wordt een interactieve workshop, gegeven door organisatiepsycholoog en coach Gerard Vonk, die meer als 25 jaar ervaring heeft om organisaties te laten samenwerken.

Wedde dat't lukt hoopt op deze manier een aanzet en input te geven voor een goede samenwerking!


Column Annemarie Jorritsma

Klik op de link, dan kunt u zien dat Wedde dat 't lukt daarin ook wordt genoemd.
http://www.knhm.nl/Inspiratie/Blog+Annemarie+Jorritsma/default.aspx


Beurs Wedde


Dinsdag 6 september stond o
ok Wedde dat 't lukt op de ondernemers- en hobbybeurs tijdens de Lichtweek in Wedde!


Bezoek uit UtrechtOp vrijdag 2 september jl. kreeg Wedde dat 't lukt bezoek vanuit het Utrechtse Fonds Achterstandswijken. Deze groep bestond voornamelijk uit huisartsen en mensen van zorgverzekeraars. Naast een bezoek aan Wedde heeft de groep een ronde gemaakt door de provincie ( o.a. Oude Pekela bij het Dokhuus en Appingedam ) om kennis te maken met initiatieven hoe ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. 08-2016

Fashion event

In de lichtweek wordt op 7 september een groot fashionevent gehouden. Tijdens deze modeshow wordt door veel bedrijven de nieuwste wintercollectie geshowd. Ook zijn er diverse stands ingericht van deelnemende bedrijven, waar u artikelen kunt kopen.

Wilt u ook graag naar deze avond, maar bent u slecht ter been of heeft u geen vervoer?
Tot 1 september kan men zich opgeven bij Karina Huls-Abbas op: 06-13301443.
Samen met Wedde dat't lukt kunnen mensen gehaald en gebracht worden om  deze wervelende modeshow te bezoeken!


Cittaslow films

Voor Cittaslow Westerwolde worden de komende periodes een aantal mooi filmopnames gemaakt, waarbij duidelijk wordt wat Cittaslow in Westerwolde voor rol speelt. In deze filmpjes worden een aantal thema's rond Cittaslow getoond. Een van deze thema's is maatschappelijke betrokkenheid, waarvoor Hans Berg met zijn project Wedde dat't lukt is gefilmd. Als het filmpje klaar is, zal dit uiteraard op onze site worden geplaatst!


Wijziging digitale inloopspreekuren

De digitale inloopspreekuren van Wedde dat't lukt, zullen eens per maand plaatsvinden. Deze worden gehouden in het kantoor van de dorpsondersteuner, Kerkstraat 12 in Wedde. Jan Weij, of bij vervanging Hennie Norder, helpen u graag!

De inloopuren zijn op woensdag van 10.30-11.30 op onder genoemde data:
21 september
19 oktober
16 november
21 december

Mocht u buiten het spreekuur vragen hebben over uw computer, telefoon, inlogcodes, problemen met het overzetten van foto's van de telefoon naar de computer, printerproblemen, internetsites, aanmaken van wachtwoorden, inloggen of waar u ook tegen aanloopt, bel dan met de dorpsondersteuner.Zij zal ervoor zorgen dat een van de vrijwilligers met ruime computerervaring u helpen! Een huisbezoek is geen probleem.


Wijziging spreekuren

Met ingang van 1 september zullen de inloopuren van Wedde dat't lukt veranderen. Dit heeft te maken met de uitrol naar de buurtdorpen Veelerveen en Vriescheloo, waar de dorpsondersteuner ook inloopuren gaat houden.

De nieuwe tijden zijn:

Maandag: 9.00-10.00

Donderdag: 13.00-14.00

 

Uiteraard is de dorpsondersteuner voor vragen / informatie altijd bereikbaar op: 06-23934449.

Mocht u haar voicemail krijgen, dan belt zij u uiteraard zo spoedig mogelijk terug!Mona Keijzer komt op bezoek

Op vrijdag 16 september brengt Tweede Kamerlid Mona Keijzer een bezoek aan Bellingwedde, waarbij zij samen met Lea van der Tuin Wedde dat't lukt zal bezoeken.

Mona Keijzer is sinds 2012 in de kamer woordvoerder van de de verpleeg- en thuiszorg en cultuur.Nieuw bordjeWedde dat 't lukt heeft een eigen ingang, maar de deur was soms lastig te vinden. Vandaar dit mooi bordje, zijn we blij mee!

06-2016

Presentatie Wedde dat’t lukt tijdens bijeenkomst Armoedepact

Op dinsdagmiddag 14 juni vond de bijeenkomst van het Armoedepact in plaats ontmoetingscentrum De Binding in Oude Pekela. Het doel van het armoedepact is de armoede efficiënter en effectiever te bestrijden, waarbij de gemeenten Bellingwedde, Pekela, Veendam en Vlagtwedde intensief samenwerken. Het thema van deze bijeenkomst was het gebruik maken van elkaars kracht. Naast een presentatie van Wij helpen, die mensen digitaal koppelen die om hulp vragen, mocht Wedde dat’t lukt een presentatie verzorgen. Harm Stubbe en Renate Bruin, dorpsondersteuner, deden dit samen. Na de pauze werd er gepraat over armoede en het opleiden van armoededeskundigen. Het blijkt dat de armoededeskundigen een goede aansluiting hebben bij gezinnen die financieel het moeilijk hebben. Wedde dat’t lukt vond het een leerzame bijeenkomst en heeft het als zeer positief ervaren.

Eigen folder

Vanaf nu heeft Wedde dat’t lukt een eigen informatiefolder! Deze zal bij alle mensen in Wedde en Wedderveer deze zomer in de bus vallen. Na de zomervakantie zullen ook de inwoners van Veelerveen en Vriescheloo deze folder krijgen, omdat het project ook daar zal starten. Uiteraard krijgen alle samenwerkende partijen ook een stapeltje folder om aan hun cliënten te kunnen uitdelen. Wedde dat’t lukt wil speciaal Marten Fokkens en Frieda de Ruyter hartelijk bedanken voor de opmaak en de mooie foto’s!  Maar ook reclamebureau Lautenbag voor der verdere vormgeving, drukwerk en snelle levering, dank je wel!  


Jong damt met Oud

Via het Lougblad en Facebook, leek Merel Sibma, 12 jaar uit Blijham, het leuk om eens met meneer Kruijer te dammen. Meneer Kruijer, getroffen door een hersenbloeding en halfzijdig verlamd, is ondanks zijn hoge leeftijd een fanatieke dammer. Zo gaat hij elke dinsdagavond naar de damclub in Winschoten en krijgt hij elke vrijdagmorgen bezoek van een vrijwilliger van Wedde dat’t lukt die met hem damt. Merel Sibma heeft in de afgelopen jaren heel wat prijzen gewonnen en is een echte damkampioen. Op een zondagmiddag hebben beide met elkaar gedamd, jong tegen oud. Een bijzondere ervaring voor beiden. 

Geen digitaal inloopspreekuur

In verband met de zomer is er geen digitaal inloopuur. Deze begint weer op woensdagmorgen 31 augustus van 10.30-11.30. Mocht u vragen hebben over uw computer, laptop, printer, mobiele telefoon, over downloaden, het aanvragen van wachtwoorden etc.? Dan kunt u contact opnemen met de dorpsondersteuner Renate Bruin, 06-23934449. Zij zorgt ervoor dat een van onze vrijwilligers die gespecialiseerd zijn op dit gebied, contact met u opnemen.


Bezoek uit Noord GroningenOp dinsdag 21 juni heeft Wedde dat't lukt bezoek gehad van verschillende dorpen uit Noord-Groningen. Onder andere Godlinze, Spijk, Delfzijl en Uithuizermeeden waren vertegenwoordigd. Harm Stubbe en Renate Bruin hebben een presentatie gegeven over hoe Wedde dat het lukt is opgezet. De dorpen hebben interesse om ook in hun woonplaats een dergelijk project op te zetten.


Folder van Wedde dat’t lukt


Wedde dat’t lukt heeft sinds kort een eigen folder waarin staat vermeldt waarvoor gebruik kan worden gemaakt van Wedde dat’lukt. Alle inwoners van Wedde, Wedderveer, Vriescheloo en Veelerveen zullen deze folder in de bus krijgen. Voor de folder zijn een paar mooie foto’s gemaakt van het team, het bestuur en de dorpsondersteuner bij de Burcht in Wedde door Frieda de Ruiter. De inwoners van Wedde en Wedderveer hebben de folder in juli ontvangen en na de zomervakantie zullen de inwoners van de andere plaatsen hem in de bus krijgen. Wedde dat’t lukt zal dan ook in Vriescheloo en Veelerveen hun diensten gaan aanbieden en zijn in overleg met dorpsbelangen en plaatselijk belang om dit zo goed mogelijk vorm te gaan geven.

Huisarts Hans Berg in gesprek met Minister Schippers


Op maandag 13 juni heeft minister Schippers een werkbezoek gebracht aan regio Noordoost-Groningen, waarvoor huisarts Hans Berg ook was uitgenodigd. Tijdens dit bezoek presenteerde Menzis onder andere succesvolle projecten die zij financieel ondersteunen, waarvan Wedde dat’t lukt een is. Hans Berg werd daarom in de gelegenheid gesteld om met minister Schippers in gesprek te gaan en Wedde dat’t lukt onder de aandacht te brengen. Minister Schippers stond positief tegenover het project en benoemde het als de nieuwe manier van werken, wat ook door andere plaatsen zou kunnen worden opgepakt om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen.

Vrijwilligers Wedde dat’t lukt bezoeken Zorgtechnologiehuis              

Op donderdag 23 juni heeft een groep van de vrijwilligers van Wedde dat’t lukt het Zorgtechnologiehuis in Winschoten bezocht. Na ontvangst met koffie en koek op de Campus ging de groep in optocht met rollators, scootmobiels en ouderdomspakken aan naar de Blijhamsterstraat.  Hier werd uitgelegd en gedemonstreerd wat voor (technische ) mogelijkheden er zijn om langer thuis te blijven wonen. Van hulpmiddelen voor het eten, tuin tot complete kasten waarin badkamers waren aangelegd. De groep heeft de middag als gezellig en informatief ervaren en de middag afgesloten met lekkere hapjes en een drankje.
SPRANKELENDE MODESHOW TIJDENS LICHTWEEK WEDDE


De modeshow wordt gehouden op woensdag 7 september in de feesttent in Wedde. De inloop is vanaf 19.00 uur en de modeshow start om 19.30 en duurt tot ongeveer 22.00 uur. 

De entree is gratis en alle bezoekers krijgen een lot waarmee ze mee kunnen dingen naar een mooie prijs tijdens de pauze.

We hebben dit jaar een gevarieerd programma met voor elk wat wils. De modezaken die meedoen zijn:

Heije Wubs uit Onstwedde
Lusso Mode uit WInschoten
Onyx Mode uit Winschoten
Dooleys uit Winschoten
Sans Kids uit Winschoten
Daarnaast hebben we schoenen van het merk Colette Sol (www.colettesol.com) en brillen van Berwin Bijholt uit Oude Pekela. Ook zijn de kapsalons goed vertegenwoordigt. Kapsalon Good Looking, Kapsalon Wedderveer en thuiskapper Diana Behling vverzorgen de kapsels van alle modellen. Pedicuresalon (en bijna gediplomeerd schoonheidsspecialiste) Agnes uit Wedde en naaiatelier Anci verlenen tevens hun medewerking aan de show.
Tijdens de modeshow hebben een aantal bedrijven die meedoen aan de show leuke stands ingericht waar u leuke artikelen kunt kopen.
Wilt u ook graag naar deze avond maar bent u slecht ter been of gaat u 's avonds liever niet meer alleen over straat? Ook hieraan hebben wij gedacht. In samenwerking met Wedde dat 't lukt kunnen wij ervoor zorgen dat u wordt opgehaald van huis en na afloop van de modeshow weer thuis wordt gebracht. U kunt zich voor deze service vanaf maandag 22 augustus tot 1 september aanmelden door contact op te nemen met Karina Huls-Abbas op telefoonnummer 0613301443. 
Binnenkort ontvangt u ook nog een flyer van de modeshow in de brievenbus.
WIj hopen u graag te zien op 7 september bij de modeshow. Samen met u willen we er een mooie en gezellige avond van maken.
Namens de organisatie van de modeshow,
Karina Huls
Wendy Swarts
Henny Holkamp
Diana Wage


05-2016

27 mei in het Dagblad van het Noorden:Gebak op jaarvergadering Dorpsraad Wedde

Tijdens de jaarvergadering van de dorpsraad Wedde, werd iedereen getrakteerd door Wedde dat 't lukt op een heerlijk gebakje. De reden hiervoor is dat Wedde dat't lukt erg blij is dat zij samen met de inwoners van Wedde het project in de afgelopen periode zo op de kaart heeft kunnen zetten!

Voorlichting in Vriescheloo bij de PKN Kerk

Vanmorgen(25-05-2016) hebben Harm Stubbe en Renate Bruin een presentatie over Wedde dat't lukt gegeven voor de protestantse kerk in Vriescheloo. De laatste woensdag van de maand is er een koffie-ochtend, waarvoor wij waren uitgenodigd.  Wedde dat't lukt heeft veel enthousiaste reacties ontvangen en was blij met de interesse die werd getoond vanuit de bezoekers. Wedde dat't lukt wil iedereen bedanken voor de warme ontvangst.

Vriescheloo doet ook mee aan Wedde dat 't lukt

Gistermiddag(24-05-2016) heeft Wedde dat't lukt officieel van de dorpsraad uit Vriescheloo vernomen dat het bestuur en  leden besloten hebben dat Wedde dat't lukt officieel  kan uitbreiden  naar Vriescheloo. Hier zijn we uiteraard erg blij mee! Ook heeft zich vanuit Vriescheloo een nieuw bestuurslid aangemeld, om hun dorp binnen het bestuur van Wedde dat't lukt te vertegenwoordigen. Op korte termijn zullen er afspraken worden gemaakt, zodat Wedde dat'lukt  hier aan de slag kan. De dorpsondersteuner Renate Bruin zal ook het dorp Vriescheloo gaan ondersteunen.


Grote schoonmaak in het dorpshuis


In het dorpshuis is de jaarlijkse grote schoonmaak! Met behulp van vrijwilligers zorgt het dorpshuisbestuur dat het dorpshuis van onder naar boven spik en span wordt gemaakt! Diana zorgt voor koffie, soep en broodjes. Goed initiatief van het dorpshuisbestuur!

Beamer cadeau gekregen van Digibord ICT
Woensdag 11 mei jl. ontvingen wij van Digibord-ICT B.V. een beamer, geheel gratis!  Wij willen hun hiervoor hartelijk bedanken!04-2016

Wedde dat 't lukt gaat internationaal met CittaslowWedde dat 't lukt heeft gisteravond de Cittaslow oorkonde gekregen. Voor een uitgebreid verslag zie deze link:

Maar er is nog meer heel  leuk nieuws! Ons project wordt op het internationale Citta-slow Assembly in Portugal  ingezonden als een van de deelnemers vanuit Nederland die kans maakt op een internationale certificaat. Er doen 28 landen mee en Westerwolde wordt vertegenwoordigt door ons project!
Onze film wordt nu voorzien van Engelse ondertiteling / voice-over en er wordt gewerkt aan een Engelse tekst voor de presentatie van burgemeester Janneke Snijder.
Veelerveen


Deze foto's zijn 
gisteravond(18-04-2016) gemaakt tijdens de jaarvergadering van plaatselijk belang in Veelerveen. 
Wedde dat't lukt heeft hier een presentatie gegeven en de uitrol naar Veelerveen. 
Wedde dat 't lukt is positief ontvangen en we hebben een goed beeld kunnen neerzetten over de uitrol naar onze buurtdorpen.

Donderdag 12 mei zal Wedde dat't lukt een van de vier workshops in Opende gaan verzorgen tijdens een bijeenkomst van het KKNN met het thema: Sterk vrijwilligerswerk, samen werken aan leefbaarheid.
KKNN staat voor Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland die zich bezighoudt met krimp, gericht op kennis, kennisnetwerk en kennisontwikkeling. Inge Zwerver, van Groninger Dorpen, denkt mee met Wedde dat't lukt over de casus die na afloop van de workshop wordt gehouden en zal deze begeleiden. Gisteren was Inge Zwever in Wedde en heeft samen met Harm Stubbe, Wim Gordeau en Renate Bruin zitten denken over een casus, waarbij 2 mooie onderwerpen naar voren zijn gekomen die we op 12 mei kunnen voorleggen. Dank je wel Inge voor je inbreng!!


Evaluatie Mijn Dag!

Vanmiddag(31-3-2016) had Wedde dat 't lukt  een evaluatie en een borrel met de organisaties die deel genomen hebben aan Mijn Dag. De reacties waren zeer positief en hebben voor veel organisaties meer naamsbekendheid opgeleverd en voor sommige meer klanten.Ook hebben mensen een beter beeld gekregen wat voor mogelijkheden zijn om langer thuis te blijven wonen. De wens van de organisaties was om van Mijn Dag een jaarlijks terugkomend gebeuren te maken. Tevens zal Wedde dat't lukt in september een bijeenkomst houden voor organisaties om de samenwerking te verbeteren en hoe men elkaar hierin weet te vinden. Hiervoor zal een spreker worden uitgenodigd, gevolgd door workshops aan de hand van het thema Zorgen doen we samen? Toch!

Gedeputeerde Eikenaar bezoekt Wedde dat’t lukt

Op donderdag 24 maart heeft gedeputeerde Eelco Eikenaar het project Wedde dat’t lukt bezocht. Eelco Eikenaar heeft onder andere leefbaarheid, wonen, welzijn en zorg in zijn pakket, wat goed aansluit bij het project in Wedde. De gedeputeerde was erg geïnteresseerd in het project en de mogelijkheid om dit ook op andere plekken in de provincie toe te kunnen passen. Ook de verbinding tussen de formele en informele zorg om inwoners zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen, sprak hem erg aan. Bij het gesprek waren naast de burgemeester mevrouw Snijder, ook twee vrijwilligers aanwezig die vanuit hun werkzaamheden Wedde dat’t lukt verder konden toelichten.
Crea clubEnige weken geleden was er een oproep voor een crea-clubje. Deze is inmiddels creatief bezig, waarbij er ook een hoop gezelligheid is.

HBO V Voorlichting

Hans Berg en Annemieke Kerkhof, sociaal psychiatrische verpleegkundige, hebben 22 maart les gegeven aan leerlingen van de opleiding HBO_V, Hanze Hogeschool van Groningen. Het was voor de studenten die de differentiatie module Thuiszorg hadden gekozen. Hans en Annemiek hebben vanuit het Wedde dat 't lukt dit doorgenomen. Ze worden binnenkort nog eens uitgenodigd!Wedde dat 't lukt winnaar Kern met Pit GOUD

19 maart 2016 was weer zo'n mooie dag voor Wedde dat 't lukt. Een grote delegatie vertrok per bus naar Utrecht om "de strijd" aan te gaan met de andere elf provinciale winnaars van de Kern met Pit prijs. En waar een klein dorp groot in kan zijn is vandaag maar weer eens gebleken. Wedde dat 't lukt kwam als winnaar uit de bus. 
Toen de delegatie 's avonds terugkeerde in Wedde was het dorpshuis versierd en stonden er mensen te wachten. 
De auto van dorpsondersteuner Renate Bruin was versierd en er werden rozen uitgedeeld. 
Onderstaande foto's geven een beeld van de bijeenkomst in Utrecht. De foto's zijn afkomstig van Trijnie Spa, Twitter en anderen.

Gouden PitWeek van Zorg en WelzijnWedde dat't lukt doet ook mee aan de week van zorg en welzijn en opent de deuren voor geïnteresseerden op donderdag 17 maart van 13.00-16.00. 
Wethouder Lea van der Tuin zal van 13.00-14.00 bij ons aanwezig zijn om een kijkje te nemen.

Kijk voor meer informatie hier.Vallen en opstaan in Veelerveen

10 maart hadden wij 's morgens de voorlichting in het Noaberhuus in Veelerveen. Naast vallen en opstaan, waren er ook het Zorg Technologiehuis en Tunstall aanwezig om de mogelijkheden te laten zien van veiligheid van om en in het huis. De ochtend is goed bezocht, de eerst volgende groep start 17 maart, daarna zullen er nog 2 groepen starten. De data daarvoor worden nog bekend gemaakt.

Meer foto's staan op onze Facebookpagina.

Mijn Dag! zeer geslaagd


Wedde dat't lukt, Hans Berg en haar vrijwilligers 
willen iedereen bedanken voor de geslaagde en 
gezellige dag, graag tot een volgende keer!


Bijna 300 mensen hebben Mijn Dag! in het dorpshuis in Wedde bezocht. Een geweldige opkomst.
Hieronder kunt u wat foto's van de dag bekijken. Kijk ook bij de media over ons.

Mijn Dag 2016


Hierboven geen foto's te zien?
Klik dan hier


5 maart a.s. de dag van MIJN DAG!
U komt toch ook?
Mijn Dag! buttons

De voorbereidingen voor Mijn Dag zijn in volle gang, nog een week en dan is het zover! Vandaag de buttons binnen gekregen die de vrijwilligers en deelnemende organisaties gaan dragen voor de herkenbaarheid. Ze zijn goed gelukt, tot op Mijn Dag!Agenda Trefpunt Mantelzorg BellingweddeKlik op de poster voor een vergroting


02-2016

Kern met Pit

Op 22 februari hebben enkele bestuursleden van ‘’Dorpsraad Wedde’’ en het bestuur van ‘’ Wedde dat ‘t lukt’’ het bordje Kern met Pit aan de muur van dorpshuis ‘’De Voortgang’’ bevestigd.

22-02-2016
Wij maandag 22 februari op de werkconferentie in het Pagedal. De werkconferentie gaat uit van het project Kans voor de Veenkoloniën. 
Hier twee foto's van het gebeuren:Dorpsraad Wedde heeft het project ’’Wedde dat ’t lukt’ ’aangemeld bij de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij voor nominatie Kern met Pit 2015. 

‘’Wedde dat ’t lukt’’ is een project opgezet door de plaatselijke huisarts Hans Berg met ondersteuning van ‘’Dorpsraad Wedde’’. De doelstelling van dit project is met elkaar voor elkaar zorgen in de breedst mogelijke zin van het woord en hierdoor de leefbaarheid in het dorp bevorderen en verder ontwikkelen. Hierbij is de doelgroep van 0 t/m 100+ met specifieke aandacht voor de kwetsbare ouderen. Zodat deze groep kwetsbare ouderen van Wedde /Wedderveer met inzet van vrijwilligers langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Meer informatie is te vinden op de website van www.weddelukt.nl  Op 23 januari 2016 heeft in Slochteren de prijs uitreiking  plaatsgevonden. Dit project heeft het predicaat ‘’Kern met Pit’’ en € 1000.- gekregen. En ook de eerste plaats van provincie Groningen en een geldbedrag van € 1500,-. Nu gaan we door voor de Landelijke prijs de GOUDEN PIT deze wordt uitgereikt op 19 maart 2016 in Utrecht. De winnaar zal dan bepaald worden door stemmen  : 1/3 beoordeling van het publiek, aanwezig op 19 maart in het Auditorium van de Rabobank te Utrecht. 1/3 door de vakjury tijdens de nationale prijsuitreiking en 1/3 via internet stemmen. 

En daarbij zijn we de stem van u / jullie nodig, stemmen op ‘’Wedde dat ’t lukt’’ kan van 15 februari tot 15 maart 2016 via www.kernmetpit.nl  
Ga naar: “ Wat is het beste burgerinitiatief van 2015 en stem hier  op Wedde dat ’t lukt”. Doen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Deel dit bericht met je vrienden op Facebook en help Dorpsraad Wedde de GOUDEN PIT naar Wedde te halen. Namens Dorpsraad Wedde ‘’ BEDANKT ‘’

Misschien is de site af en toe minder goed bereikbaar, maar blijf het a.u.b. proberen!
Opnames voor het TV Programma Kruispunt


Maandag 15 tot en met woensdag 17 februari 2016 gaat het KRO programma Kruispunt in Wedde filmen bij Wedde dat 't lukt. De reportage gaat over Hans en Goretta Berg, zij zijn het initiatief gestart, twee vrijwilligers, 2 cliënten, de groep van steun- en leuncontacten, het digitale inloopspreekuur en de dorpsondersteuner.

De uitzending staat gepland voor 28 februari a.s.

zie ook deze link


Radio Westerwolde

Vanavond(2-2-2016) op Radio Westerwolde tussen 19.00 en 20.00 uur aandacht voor Mijn Dag! van Wedde dat 't lukt.

01-2016


Cunera op ZondagWedde dat 't lukt  was zondag (31-01) te zien op TV Noord in het programma Cunera op Zondag.

Via deze link kunt u de uitzending bekijken:

http://www.rtvnoord.nl/tv/programma/10040/Cunera/aflevering/2205
Van Meijco van Velzen mogen we onderstaande foto's gebruiken die hij maakte van de TV opnames in Wedde.

Kern met PIT


(foto's: Twitter)

Wedde dat 't lukt heeft de provinciale Kern met Pit prijs gewonnen. 
Na de Niek de Jongprijs is dit de tweede prijs die het project in de wacht heeft gesleept. 

Benieuwd naar het juryrapport?

Klik dan hierDoet u mee aan veilig gaan en staan in Wedde?

Vorige week donderdagochtend is de tweede cursus Veilig gaan en staan begonnen in de sporthal in Wedde. Deze cursus wordt georganiseerd door Wedde dat’t lukt in samenwerking met 2 fysiotherapeuten. Tijdens deze cursus leert men door oefeningen hoe vallen kan voorkomen en wat te doen als men wel valt. Uit onderzoek blijkt dat de meeste ongelukken gebeuren in eigen huis, met jaarlijks een kleine 3000 doden als gevolg. De cursus is afgelopen maanden eerder in Wedde gegeven en is erg enthousiast ontvangen door de deelnemers. In de nieuwe cursus is nog ruimte voor een paar deelnemers. Wilt u vallen leren voorkomen, de gevaren leren kennen in en om het huis of weet u iemand die behoefte heeft aan deze cursus ? Neem dan contact op met Renate Bruin, dorpsondersteuner van Wedde dat’t lukt, 06-23934449. De cursus wordt 7 keer op donderdagochtend gegeven en de kosten zijn € 10,- inclusief een kopje koffie of thee.  
Mijn Dag!

Op dinsdag 19 januari zijn 7 vrijwilligers samen met de dorpsondersteuner begonnen te brainstormen over Mijn Dag. Mijn Dag wordt op 5 maart gehouden in dorpshuis De Voortgang in Wedde en laat mensen uit de gemeente Bellingwedde zien wat mogelijk is als men langer zelfstandig thuis blijft wonen. Inmiddels is er een lijst van 32 organisaties die benaderd gaan worden om deel te nemen aan deze dag. Een groot deel van deze organisaties is in de afgelopen dagen benaderd en Wedde dat’t lukt kreeg leuke reacties op het initiatief. Organisaties willen dan ook graag meedoen aan Mijn Dag en melden zich met veel plezier aan. Op 29 januari is de tweede bijeenkomst en worden de plannen verder ontwikkeld. De 7 vrijwilligers zijn tevens op Mijn Dag gastvrouw om mensen te verwelkomen en vragen te beantwoorden.

Vindt u het leuk om creatief bezig te zijn?

In de afgelopen weken is een vrijwilliger samen met 2 mensen creatief bezig geweest met glas. Nu gaat een persoon de groep verlaten en is de vrijwilliger op zoek naar andere mensen ( maximaal 3 ) om samen creatief verder te gaan. De vrijwilliger woont op de grens van Vriescheloo en Wedde en stelt hiervoor haar woonkamer ter beschikking . Het knutselen vindt plaats op vrijdagmiddag, waar een kleine bijdrage voor wordt gevraagd. Vindt u het leuk om creatief bezig te zijn of kent u iemand die dit leuk zou vinden? Neem dan contact op met de dorpsondersteuner van Wedde dat’t lukt, 06-23934449 of info.weddelukt@gmail.com Paaltjes
Tot 1 februari is het mogelijk om bij de gemeente reflecterende paaltjes aan de vragen met het huisnummer erop. Deze zijn vooral handig voor hulpdiensten die in het donker moeilijk bepaalde huizen kunnen vinden. Hans Berg heeft in de afgelopen weken het voordeel van deze palen ondervonden en is erg enthousiast. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Bellingwedde en vragen naar meneer de Jong.
Gezellige bijeenkomst Trefpunt Mantelzorg

Op donderdag 14 januari was de eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar van Trefpunt Mantelzorg in het dorpshuis De Voortgang. Op deze ochtend is men creatief bezig geweest met droog vilten, wat een mooi resultaat heeft opgeleverd.
Tijdens het vilten kon men zijn ervaringen en zorgen delen over het mantelzorger zijn en wat dit voor impact heeft op het leven van alledag. De groep mantelzorgers worden begeleid door een drietal vrijwilligers, waarvan een het creatieve gedeelte verzorgd.
De reacties van de mantelzorgers zijn heel positief en vinden veel herkenning bij elkaar. De eerst volgende ochtend van Trefpunt Mantelzorg vindt plaats op 11 februari om 10.15 in de Blankenborg in  Blijham. Iedereen die mantelzorger is of mantelzorger is geweest is van harte welkom!!

Het trefpunt Mantelzorg wordt georganiseerd door Het Oude Ambt, Wedde dat ’t lukt en de Blankenborg. Voor vragen en/of informatie kunt u terecht bij Trijnie de Roo, 0597-421833.

Eerste digitaal inloopspreekuur Wedde dat ’t lukt goed bezocht!

Op 13 januari was het eerste digitale spreekuur van Wedde dat ’t lukt die goed is bezocht. Om 10.30 zat Jan Weij, de computervrijwilliger, klaar en kwamen de eerste mensen. De vragen gingen over Windows 10, een i-Pad en over hoe foto’s op een mobiele telefoon verwijderd konden worden. Jan Weij kon alle vragen beantwoorden en heeft met een bezoeker een huisbezoek gepland om het computer- en printerprobleem verder op te lossen. Mocht u nu ook problemen hebben met uw  computer, i-Pad of tablet, mobiele telefoon, dan bent u van harte welkom op het digitale inloopspreekuur. Maar ook voor het aanmaken van wachtwoorden voor digid ( belasting ), internetbankieren  of andere digitale vragen, kunt u bij Jan Weij terecht.  Jan Weij heeft elke woensdagmorgen van 10.30-11.30 spreekuur in de kamer van de dorpsondersteuner in dorpshuis De Voortgang. Voor vragen en / of opmerkingen, kunt u terecht bij de dorpsondersteuner Renate Bruin van Wedde dat’t lukt, telefoon:0597-674921 of info.weddelukt@gmail.com

Radio Westerwolde

Renate Bruin en Hans Berg waren onlangs ook te gast bij Radio Westerwolde. Ze gaven daar uitleg over het project Wedde dat 't lukt en vertelden ook over Mijn Dag! die op 5 maart a.s. wordt georganiseerd.Leun- en steuncontacten dementie


Sinds september is er een groep, de zogenaamde leun-en steuncontacten, gestart voor mensen die een partner hebben die jong getroffen zijn door dementie. De groep praat maandelijks onder begeleiding van sociaal psychiatrisch verpleegkundige Annemiek Kerkhof in het dorpshuis de Voortgang. De partners delen hun zorgen, leuke momenten en ervaringen.

Mocht u hieraan behoefte hebben of meer informatie willen, dan kunt u contact opnemen met huisarts Hans Berg, 0597-562775.

Wedde dat ’t lukt organiseert Mijn Dag!

Op zaterdag 5 maart organiseert Wedde dat’t lukt samen met een aantal vrijwilligers Mijn Dag in het dorpshuis De Voortgang in Wedde. Het doel van Mijn Dag! is om mensen kennis te laten maken met alle mogelijkheden die nodig zijn om langer thuis comfortabel thuis te blijven wonen.
Een groot aantal organisaties zal zich op deze dag presenteren. Hierbij kan men denken aan thuiszorgorganisaties, maaltijdvoorzieningen, vervoer, WMO-diensten, kapper, pedicure,  hulpmiddelen, brandweer etc.  Wedde dat’t lukt hoopt op deze manier aan de inwoners te kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk en waar men gebruik van kan maken.
Mijn Dag! zal plaatsvinden van 10.00-16.00, de toegang is gratis.
Veilig gaan en staan in Veelerveen

Op donderdag 17 maart start de cursus veilig gaan en staan, georganiseerd door Wedde dat’t lukt en de gemeente Bellingwedde. Tijdens deze cursus leren mensen hoe ze moeten vallen en vooral vallen moeten voorkomen.
De meeste ongelukken met vallen gebeuren in en om het huis met jaarlijks zo’n kleine 2000 doden als gevolg. De cursus, die onlangs twee keer in Wedde is gegeven, wordt verzorgd door 2 fysiotherapeuten die op speelse wijze en door oefeningen u hierin gaan trainen.
Vooraf zal op 10 maart om 10.15 in het dorpshuis een voorlichting worden gegeven over de cursus vallen en opstaan, zodat mensen een goed beeld krijgen wat ze kunnen verwachten.
Tevens is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen. De cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten van 2 uur en kost € 10,-, inclusief koffie en /of  thee.
Voor vragen en / of opgave kunt u bellen met Natasja Hilverts, fysiotherapeut, 06-51812156 of met Renate Bruin, dorpsondersteuner van Wedde dat’t lukt, 0597-674921.
Om een beeld te krijgen van de cursus, kunt u kijken op de website www.weddelukt.nl, waar leuke foto’s staan van de cursussen die in Wedde zijn gegeven(zie hieronder bij 11-2015).12-2015

Nieuw: Digitaal inloopspreekuur Wedde dat’t lukt


Steeds meer formulieren moeten digitaal worden aangevraagd. Veel mensen vinden dit moeilijk, weten niet hoe dit werkt of hebben geen computer. Wilt u een digid aanvragen, zorgtoeslag aanvragen, wijzigingen doorgeven aan de zorgverzekeraar of de belasting, het aanmaken van wachtwoorden, internetbankieren en u weet niet hoe dit werkt?

Kom dan naar het digitale inloopspreekuur van Wedde dat’t lukt. Vanaf 13 januari 2016 zal elke woensdagochtend van 10.30-11.30 Jan Weij aanwezig zijn in het dorpshuis De Voortgang in Wedde om u te helpen op digitaal gebied.

Maar ook voor problemen / vragen over uw computer, mobiele telefoon, tablet of het installeren van apps kunt u bij het inloopspreekuur terecht. Jan Weij heeft jarenlang ervaring op het gebied van computers en wil u graag helpen. 

Voor meer vragen en / of informatie kunt u contact opnemen met de dorpsondersteuner van Wede dat’ t lukt, 0597-674921 of langskomen tijdens het spreekuur op maandag van 9.00-11.30, dinsdag van 13.00-15.00 en donderdag van 9.00-11.00, Kerkstraat 12, 9698 AR Wedde.


11-2015

Landelijke Conferentie Bevolkingdaling


De thema’s voor de Landelijke Conferentie Bevolkingdaling zijn bekend. Actuele thema’s, zoals sociale innovatie, omgaan met een veranderend sport- en voorzieningenaanbod en een nieuwe inrichting van de zorg, komen op 10 december aan bod. Een dag vol inspirerende voorbeelden uit de verschillende Nederlandse krimp- en anticipeerregio’s. Op het hoofdprogramma staan aansprekende presentaties van onder andere hoogleraar Gert-Jan Hospers, organisator van de Zwarte Cross Ronnie Degen en ‘krimpkunstenaar’ Ton Matton.

Maar niet minder belangrijk is dat Wedde dat 't lukt is uitgenodigd voor deze Landelijke conferentie bevolkingsdaling in het Gelderse Ulft.


Harm Stubbe en Renate Bruin zullen Wedde dat't lukt daar vertegenwoordigen en  een presentatie houden. 

De afbeelding hiernaast lijkt wel een puzzel, maar als u de foto aanklikt en wat vergroot, dan zult u Harm en Renate tussen de sprekers kunnen vinden.

Foto's van de conferentie:

  
11-2015

De cursus “Veilig gaan en staan” (valpreventie)

De cursus “Veilig gaan en staan” (valpreventie) is op dinsdag 10 november j.l. van start gegaan. Er kwamen 9 cursisten (er kan nog eentje bij) in de sporthal onder leiding van de fysiotherapeuten Natasja Hilverts en Remco Slikker bijeen.

Het begon met  een individueel testje m.b.t. het al dan niet soepel bewegen (de test wordt aan het einde van de 5e cursusdag op dinsdag 8 december nog eens overgedaan om de verschillen in beeld te hebben).  Vervolgens oefenden Remco en Natasja met ons een aantal basisvaardigheden  die van nut kunnen zijn bij het veilig gaan en staan, zoals bijv. een juiste houding (zit) op de stoel, het bewegen van bil tot bil ( om het lichaam valbestendiger te maken), het diagonaal (dus niet voor- of achterover en niet zijwaarts) leren vallen op een valmat, het lopen over een zachte en harde valmat (=zgn. dikke mat), het kruipen over de valmat eindigend met een rol, het veilig achterover rollen met de kin op de borst (bescherming van het achterhoofd) , enz.

Afsluitend gingen we “al bal stuitend” door een steeds kleiner wordende oppervlakte in de gymzaal.
Hiermee werd het “doorkruisen” van winkelend publiek gesimuleerd. Op het laatst waren 9 personen aan het stuiten op ongeveer 4 m².
De les werd afgesloten met een kopje koffie / thee. Al met al was het een inspirerende, gezellige ochtend, waarbij we als laatste opdracht het doen van huiswerk (oefeningen) meekregen.

Valpreventie 11-2015


Geen diashow? Klik hier


11-2015

Avond valpreventie goed bezocht


Op 29 oktober was de voorlichtingsavond vallen en opstaan in het dorpshuis De Voortgang in Wedde. Initiatiefnemers van deze avond waren Wedde dat’t lukt in samenwerking met de gemeente Bellingwedde.
Tijdens deze avond werd het belang van veilig gaan en staan verteld door huisarts Hans Berg en 2 fysiotherapeuten. De meeste ongelukken gebeuren dan ook rond en om het huis, waarbij op jaarbasis 
landelijk 2000 doden vallen, 88.000 mensen bij de eerste hulp belanden en 44.000 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen.
Op deze avond was er ook een spreker van Tunstall aanwezig die sprak over hulpmiddelen en veiligheid en Marleen Linnenkoper van het huis van de toekomst.

De cursus veilig gaan en staan 
wordt vanaf 10 november gegevens in de sporthal in Wedde waarbij aandacht is voor vallen en het voorkomen van vallen. Tijdens deze cursus van 5 keer gaat men onder deskundige begeleiding van 2 fysiotherapeuten hiermee aan de slag.

De kosten hiervan bedragen 10,- voor de gehele cursus, inclusief een kopje koffie.
 De eerste cursus start op dinsdag 10 november en de tweede in januari, waar nog plek is voor een aantal mensen. 


Voor meer informatie of opgave, kunt u bellen met Renate Bruin, dorpsondersteuner Wedde dat’t lukt, 06-11902882.


11-2015

Wedde dat ‘t lukt wint de Niek de Jong prijs 2015.


Op 2 november j.l. won Wedde dat ’t lukt de Niek de Jongprijs 2015 tijdens het ZorgNL 2015congres in Fort Voordorp (onderdeel van de Hollandse Waterlinie) in Groenekan (provincie Utrecht).
Deze prijs die door de gezamenlijke zorgverzekeraars  is ingesteld om zorgprojecten die innovatief zijn, waarbij van aanvulling en samenwerking in de zorg sprake is, wordt iedere 2 jaar tijdens een zorgcongres van de zorgverzekeraars uitgereikt.  Dit congres dat als thema had “De lijnen vervagen”  werd bezocht door zo’n 200 congresgangers. Wedde dat ’t lukt was genomineerd  door zorgverzekeraar Menzis.  Voor het congres  waren in totaal vanuit het hele land 9 projecten voorgedragen. Na een uitstekende startpitch door Hans Berg (huisarts en bestuurslid van de Stichting) werden tijdens de zgn.  deelsessies  de 9 projecten “doorgelicht” en werden vanuit deze projecten aan de zorgverzekeraars aanbevelingen gedaan, die tijdens het plenaire gedeelte daarna verder werden behandeld en omgezet in actiepunten voor de toekomst. Aan de deelsessies werd heel actief deelgenomen door Hans Berg, Janneke Snijder (burgemeester Bellingwedde), Lea van der Tuin (wethouder Bellingwedde), Renate Bruin (dorpsondersteuner), Natasja Huting (Menzis) en Harm Stubbe (bestuurslid Stichting en Dorpsraad Wedde).
Na het plenaire gedeelte konden alle congresgangers hun stem uitbrengen op het project van hun keuze. Hieruit bleek, dat Wedde dat ’t lukt “met afstand” als winnaar uit de bus kwam en met – naast de landelijke erkenning – een bedrag van € 20.000 mee naar Wedde kon nemen.10-2015

Veilig gaan en staan met gemeente Bellingwedde en Wedde dat ’t lukt!


De gemeente Bellingwedde en Stichting Wedde dat ’t lukt nodigen inwoners van 65 jaar en ouder uit Wedde, Veelerveen en Vriescheloo van harte uit voor een informatieavond met als thema Veilig gaan en staan. 

Uit onderzoek blijkt dat de helft van het aantal valincidenten gebeurt in en om het eigen huis. In 2011 betekende dit dat door het vallen 83.000 mensen bij de eerste hulp zijn beland, 43.000 mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen en 2165 mensen zijn overleden. Dit zijn zorgwekkende cijfers, ook omdat mensen tegenwoordig langer thuis blijven en de vergrijzing toeneemt.

De informatieavond Veilig gaan en staan zal op donderdag 29 oktober 2015 plaatsvinden in het dorpshuis De Voortgang, Kerkstraat 10 in Wedde, waar u vanaf 19.00 uur welkom bent.

Het officiële programma start om 19.15 uur. Tijdens deze avond zal de nadruk liggen op het voorkomen van vallen, veiligheid in en om het huis en het belang van bewegen om vallen te voorkomen.

Na afloop kunt u zich opgeven voor de cursus Veilig gaan en staan, die gegeven wordt door 2 ervaren fysiotherapeuten. De cursus wordt gehouden op 10 november,17 november, 24 november, 1 december en 8 december van 9.30-11.30 uur in de sportzaal in Wedde. De kosten voor de cursus bedragen €10,-


Voor vragen, informatie en opgave voor de cursus, kunt u contact opnemen met Natasja Hilverts, fysiotherapeute. Zij is bereikbaar op 06-51812156.


Vrijwilligersbijeenkomst Wedde dat’t luktOp woensdagmiddag 14 oktober is de vrijwilligersbijeenkomst van Wedde dat’t lukt gehouden in dorpshuis De Voortgang in Wedde. De middag werd geopend door Harm Stubbe die over de laatste stand van zaken vertelde over Wedde dat’t lukt.

Daarna was het woord aan de dorpsondersteuner Renate Bruin die aangaf hoe het gaat als je wordt ingezet als vrijwilliger, waar je mee te maken krijgt en hoe de begeleiding eruit ziet. Wedde dat’t lukt beschikt momenteel over een grote groep enthousiaste vrijwilligers die hebben aangegeven graag ondersteuning te bieden aan mensen die dit nodig hebben. Een deel van deze vrijwilligers worden ondertussen al bij diverse mensen ingezet voor ondersteuning.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stukje wandelen, de hond uitlaten, krulspelden zetten, boodschappen doen, samen een spelletje spelen, naar het ziekenhuis, mensen thuis bezoeken voor de gezelligheid, kleine klusjes enz.

De bijeenkomst werd goed bezocht, waarbij nogmaals naar voren kwam hoe belangrijk het project Wedde dat’t lukt voor het dorp is.


Wethouder van der Tuin vertelt over mantelzorgcomplimentDonderdag 8 oktober jl. vond de tweede bijeenkomst plaats van Trefpunt Mantelzorg in dorpshuis de Voortgang in Wedde. Er waren meerdere mensen naar deze ochtend gekomen om met elkaar te  praten, ervaringen te delen en er was gelegenheid om te knutselen. Wethouder mevr. van der Tuin kwam aan het einde van de ochtend langs om informatie te geven over het mantelzorgcompliment die door bezuinigingen anders wordt ingevuld als voorgaande jaren.

De gemeente Bellingwedde geeft elke mantelzorger vouchers, die men bij de lokale ondernemers in Bellingwedde en Vlagtwedde kan inleveren ter waarde van 50 euro. Om in aanmerking te komen voor deze vouchers, dient een formulier ingevuld te worden. De komende periode wordt hiervoor uitvoerig in het Streekblad en de Bellingwedder melding gemaakt hoe dit in zijn werk zal gaan.

Mocht u zelf een mantelzorger zijn of iemand kennen, dan kunt u ook alvast contact opnemen met Trijnie de Roo van het Oude Ambt (0597- 421833) of Renate Bruin van Wedde dat’t lukt ( 06-11902882 ). Zij kunnen u ook dit formulier toesturen.

De volgende ochtend van Trefpunt Mantelzorg zal plaatsvinden op 12 november van 10.15-11.45 in de Blankenborg in Blijham.

09-2015

Wethouder mevr. Van der Tuin bezoekt koffie-ochtend Trefpunt Mantelzorg

Op donderdag 8 oktober 2015 vindt de tweede koffie-ochtend van Trefpunt Mantelzorg plaats. De ochtend is bedoeld voor (oud) mantelzorgers die willen praten over hun rol als mantelzorger, maar natuurlijk ook over andere zaken. Vooral ook oud mantelzorgers hebben behoefte om hun ervaringen te delen, omdat zij vaak lang voor iemand hebben gezorgd. De belangrijkste kernwoorden van het Trefpunt Mantelzorg zijn ontmoeting, ontspanning, erkenning, herkenning, informatie en gezelligheid.
Tijdens de eerste koffie-ochtend zijn een aantal mensen gezellig creatief bezig geweest, maar ook een aantal hadden behoefte aan een gesprek om ervaringen uit te wisselen met elkaar.

Op 8 oktober zal mevrouw van der Tuin aan het einde van de ochtend  het Trefpunt bezoeken om informatie te geven over het mantelzorgcompliment dat verdwenen is en welk alternatief de gemeente Bellingwedde mogelijk hiervoor biedt.

We hopen alle (oud) mantelzorger te mogen begroeten op 8 oktober in dorpshuis De Voortgang in Wedde, Kerkstraat 10 in Wedde, van 10.15-11.45.

Voor vragen en overige informatie kunt u bellen met Trijnie de Roo (Het Oude Ambt), 0597-421833, Renate Bruin ( Wedde dat’t lukt) 06-11902882 of Anneke de Vries (zorgcentrum de Blankenborg) 0597-565500.09-2015

Maakt u al gebruik van Wedde dat ’t lukt?


In de afgelopen periode hebben diverse mensen uit Wedde en uit de gemeente Bellingwedde gebruik gemaakt van Wedde dat’t lukt. Hierbij valt te denken aan tuinonderhoud, kleine klusjes, bij iemand een kop koffie drinken, boodschappen doen of andere praktische vragen.
De dorpsondersteuner Renate Bruin is hier erg blij mee, maar merkt ook dat het voor veel mensen een drempel is om hulp te vragen, wat erg jammer is! De dorpsondersteuner van Wedde dat’t lukt wil mensen die ondersteuning nodig hebben erg graag helpen, zodat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Dit blijkt ook uit de reacties van het aantal mensen die graag iets voor een ander willen doen. We hebben inmiddels een enthousiaste groep vrijwilligers waar we gebruik van kunnen maken voor allerlei zaken.

Hebt u hulp nodig of vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen met Renate Bruin: 0597-674921. Zij maakt dan een afspraak bij u thuis om te kijken welke hulp nodig is.

Ook kunt u haar bezoeken tijdens de inloopspreekuren in dorpshuis De Voortgang, Kerkstraat 12 in Wedde.
Deze zijn op maandag van 9.00 tot 11.30, dinsdag van 13.00-15.00 en donderdag van 9.00-11.00. 
Wedde dat ’t lukt tevreden over uitkomsten flyeractie


Begin september zijn huis aan huis in Wedde en Wedderveer flyers verspreidt door Wedde dat’t lukt met het doel om mensen zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. De flyers zijn nadien persoonlijk opgehaald door huisarts Berg, het bestuur, de dorpsondersteuner en diverse vrijwilligers.

De dorpsondersteuner Renate Bruin is tevreden over het resultaat wat de flyeractie heeft opgebracht. Zij geeft aan dat een groot aantal mensen uit Wedde hebben aangegeven iets te willen doen voor een ander, waar de dorpsondersteuner erg blij mee is. Mensen hebben zich aangeboden voor diverse zaken, zoals wandelen, spelletjes doen, vervoer, boodschappen halen, een kop koffie drinken, technische klusjes en tuinonderhoud. Ook zijn er een aantal mensen die ideeën hebben aangedragen voor het dorp, die mee worden genomen in de verdere plannen voor het vergroten van de leefbaarheid. Tevens zijn er meerdere mensen die hebben aangegeven praktische ondersteuning nodig te hebben.

De dorpsondersteuner heeft inmiddels met deze mensen een afspraak gemaakt voor huisbezoek om samen te kijken welke hulp wordt ingezet. Wedde dat’t lukt wil dan ook iedereen van harte bedanken voor de medewerking en tips die zijn binnen gekomen! 
Filmopnames voor nominatie Niek de Jongprijs 2015

Op maandag  21 september j.l. werden er door Pannekoek Producties uit Amersfoort filmopnames gemaakt met betrekking tot de nominaties voor de Niek de Jongprijs 2015.


Er werden interviews afgenomen bij een tweetal cliënten, een bestuurslid, het huisartsenteam en de dorpsondersteuner.

Ook werden er cliënten thuis bezocht voor een interview.

De filmploeg van 4 personen probeert door middel  van beelden en geluid duidelijk te maken  wat het project precies inhoudt.


Naast het filmpje van ongeveer 1½ minuut is er tijdens het ZorgNL 2015 congres op maandag 2 november a.s. in Groenekan(provincie Utrecht)  een presentatie door Hans Berg en zal wethouder mw. Lea van der Tuin, bijgestaan door  burgemeester mw. Janneke Snijder tijdens een zogenaamde pitch (een korte maar krachtige presentatie van ongeveer 1 minuut) de deelnemers aan het congres proberen te overtuigen waarom ze op ons project Wedde dat ’t lukt moeten stemmen.

Wij wachten met gezonde spanning de komende ontwikkelingen af.

Na het congres kunnen de filmpjes ook op You Tube worden bekeken . Wij houden u op de hoogte.


Lichtweek Wedde


Huisarts Hans Berg laat geen gelegenheid onbenut om "Wedde dat 't lukt" in de schijnwerpers te zetten. Zoals onlangs tijdens de traditionele Lichtweek in Wedde.Minister Schippers komt op bezoek

14 oktober bezoekt minister Schippers de provincie Groningen. Er zal een bijeenkomst worden gehouden in het Raadhuis te Appingedam. Eén van de genodigden is huisarts Hans Berg. Een mooie gelegenheid om aandacht te vragen voor het project "Wedde dat 't lukt". 
08-2015

Eerste koffie-ochtend Trefpunt Mantelzorg
Na de succesvolle, officiële opening van Trefpunt Mantelzorg in juni, start donderdag 10 september de eerste ochtend voor (oud) mantelzorgers. Tijdens de koffie kunt u praten over uw rol als mantelzorger, maar natuurlijk ook over andere zaken die u bezighouden. Ontmoeting, ontspanning, erkenning, herkenning, het delen van ervaringen, informatie en gezelligheid zijn de kernwoorden van het Trefpunt. Deze keer is er ook de gelegenheid om creatief bezig te zijn en een prachtige roos te maken van papier.

U bent van harte welkom van 10.15-11.45 in dorpshuis de Meet in Bellingwolde.

Voor vragen kunt u terecht bij Trijnie de Roo ( Het Oude Ambt) 0597-421833, Renate Bruin ( Wedde dat’t lukt) of bij Anneke de Vries ( zorgcentrum de Blanckenborg ) 0597-565500.08-2015

Wedde dat ’t lukt genomineerd voor de Niek de Jong Prijs 2015De Niek de Jong Prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een Nederlands, actueel, innovatief en lopend zorgproject. Deze projecten worden voorgedragen door zorgverzekeraars. Wedde dat ’t lukt is voorgedragen door ziektekostenverzekeraar Menzis.

Er zijn door de gezamenlijke zorgverzekeraars landelijk totaal 9 projecten voorgedragen voor de Niek de Jong Prijs.
Om genomineerd te worden voor deze prestigieuze prijs moet het zorgproject voldoen aan een aantal criteria. Er moet in ieder geval sprake zijn van vernieuwing, aanvulling en samenwerking in de zorg.

Naast de landelijke erkenning levert de prijs een aanzienlijk geldbedrag op( € 20.000)


De Niek de Jongprijs wordt op 2 november a.s.  uitgereikt tijdens een congres van de gezamenlijke  zorgverzekeraars in Fort Voordorp (onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ) te Groenekan (prov. Utrecht)07-2015

https://sites.google.com/site/weddelukt/nieuws/IMG_0364.JPG?attredirects=0

06-2015

Goed bezochte opening Trefpunt Mantelzorg Bellingwedde

Onder grote belangstelling is donderdag 25 juni door burgemeester Janneke Snijder het Trefpunt Mantelzorg Bellingwedde geopend. Zij werd tijdens de opening geassisteerd door een mantelzorger, waarbij een banner werd uitgerold met de tekst Mantelzorger, laat u zien. Er waren tevens twee gastsprekers van Mezzo en het Platform Hattinga-Verschure aanwezig die in een korte toespraak het belang van een trefpunt voor mantelzorgers onderstreepten. 

Het Trefpunt Mantelzorg Bellingwedde kreeg veel enthousiaste reacties van de bezoekers over het openen van het trefpunt. Het Trefpunt Mantelzorg is een initiatief van de gemeente Bellingwedde, Het Oude Ambt, Wedde dat’t lukt!, zorgcentrum de Blankenborg en andere samenwerkende zorginstanties.

Het trefpunt Mantelzorg Bellingwedde zal vanaf september maandelijks een ochtend organiseren voor alle (oud) mantelzorgers om elkaar te ontmoeten. De eerste ochtend staat gepland op donderdag 10 september om 10.15 in de Meet in Bellingwolde. 

Voor vragen en / of informatie kunt u contact opnemen met Trijnie de Roo (Het Oude Ambt), 0597-421833, Renate Bruin (Wedde dat’t lukt!), 06-11902887 of Anneke de Vries ( zorgcentrum de Blanckenborg ) 0597-565500.


06-2015

Vragen aan de dorpsondersteuner van Wedde dat’t lukt!

Wie kan gebruik maken van Wedde dat’t lukt!?

Elke inwoner, van jong tot oud, kan de dorpsondersteuner bellen voor vragen en / of ondersteuning.
Waarvoor kan ik de dorpsondersteuner bellen?
Dit kan voor uiteenlopende zaken: kleine klusjes in huis, mee op boodschap, als u zich alleen voelt en af en toe gezelschap wilt, vragen over regelingen, tuinklussen, op kinderen passen, hulp bij uw administratie, het doen van het haar, het maken van een wandelingetje, kortom alle zaken waar u tegenaan loopt en hulp bij nodig heeft.
Wat kost het als ik Wedde dat’t lukt! inschakel?
Wedde dat’t lukt werkt voornamelijk met vrijwilligers, die als ze niet in dezelfde woonplaats wonen, een kleine reiskostenvergoeding krijgen van 0.19 cent per kilometer. Mocht u gebruik maken van onze tuinvrijwilligers, dan kost deze per dagdeel, b.v. van 8.00 tot 12.00,  €10 euro.
Verder zijn er geen kosten aan verbonden als u gebruik maakt van een vrijwilliger van Wedde dat’t lukt!

Ik wil wel als vrijwilliger aan de slag, maar ben ik dan verplicht om elke week iets te doen?

Als vrijwilliger geeft u zelf uw wensen aan: wat vindt u leuk om te doen, waar heeft u plezier in en hoeveel tijd kun u hieraan besteden. Voor de een zal dit wekelijks zijn, voor de ander eens per maand en weer een ander wil het liefst ingeschakeld worden bij incidentele, korte klus, b.v. het vervangen van lampen. U bepaalt zelf wat en wanneer u wat wilt doen!
Ik merk dat mijn buurvrouw eenzaam is en maak me hier zorgen over. Kan ik dan bellen met de dorpsondersteuner?
Als u merkt dat uw buurvrouw eenzaam is, uw buurman niet meer voor zichzelf kan zorgen of andere zaken waar u zich zorgen over maakt, kunt u de dorpsondersteuner bellen. U bent  als u belt niet verplicht uw naam te noemen als u dit niet wilt. 

Wanneer houdt de dorpsondersteuner inloopspreekuur en moet ik daarvoor een afspraak maken?

De dorpsondersteuner houdt op maandagmorgen, dinsdagmiddag van 13.00-15.00 en donderdagmorgen van 9.00-11.00 inloopspreekuur. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Wel kan het voorkomen dat u even moet wachten, omdat iemand anders met de dorpsondersteuner in gesprek is. Uiteraard is het wel mogelijk om een afspraak te maken. Dit kan per mail: info.weddelukt@gmail.com of telefonisch: 0594-674921

Met vriendelijke groet,

Renate Bruin, Dorpsondersteuner Wedde dat’t lukt!


Opening Trefpunt Mantelzorg Bellingwedde

Op donderdag 25 juni zal het Trefpunt Mantelzorg Bellingwedde worden geopend door burgemeester mw. J. Snijder in samenwerking met een mantelzorger. Het Trefpunt Mantelzorg Bellingwedde is bedoeld voor mantelzorgers en oud-mantelzorgers, die elkaar maandelijks kunnen ontmoeten. Erkenning, herkenning, het delen van ervaringen, informatie en vooral gezelligheid zullen tijdens deze ochtenden centraal staan. Voor de opening zijn er speciaal gastsprekers uitgenodigd van Mezzo, de landelijke vereniging voor iedereen die onbetaald zorg verleent, en van het Platform Hattinga Verschure. Dit platform behartigt de collectieve belangen van mantelzorgers in de provincie Groningen. Het Trefpunt Mantelzorg Bellingwedde is een initiatief van Het Oude Ambt, Wedde dat’t lukt!, De Blankenborg, de gemeente Bellingwedde en andere zorgpartners. 

Alle mantelzorgers en oud mantelzorgers zijn dan ook van harte welkom voor de opening op 25 juni in dorpshuis De Meet in Bellingwolde van 10.15 tot 11.30