Personal Data Service op de blockchain

Met Personal Data Service (PDS) op de blockchain maak je het mogelijk dat je op het internet nog maar op één plaats je persoonsgegevens en je profiel hoeft bij te houden en je bepaalt zelf wie jouw gegevens mag zien en waarvoor. Nadat je gevonden bent kun je met blockchain technologie veilig transacties doen.
 

Weconomics maakt zich al lange tijd sterk voor het slimmer omgaan met persoonsgegevens. Ze wordt daarin nu ook ondersteund door nieuwe Europese wetgeving.
Meer informatie over deze nieuwe wetgeving en de grote gevolgen voor bijvoorbeeld het ontwerp en de uitvoering van IT-systemen lees je in dit artikel.

Met PDS
kun je niet alleen veel beter je privacy en waarde van je persoonlijke data borgen, maar ook nog eens veel productiever worden. PDS is de mogelijkheid om zelf jouw gegevens op één plaats bij te houden. PDS kan gekoppeld worden aan bijvoorbeeld een HR-blockchain. Hiermee wordt je e-Portfolio zoveel mogelijk automatisch bijgewerkt als je een cursus boekt of een project doet. En je geeft bijvoorbeeld bedrijven alleen toestemming jouw gegevens te gebruiken voor de afwikkeling van een bestelling of het samenstellen van een projectteam. PDS zorgt er uiteindelijk voor dat je persoonsgegevens niet meer over het internet zwerven, maar in je eigen kluis zitten en alleen toegankelijk worden wanneer jij daar toestemming voor geeft.

PDS werkt met blockchain principes waarbij mens en middel de twee kleinste bouwstenen zijn (aanbod) en dit aanbod aan een vraag gekoppeld wordt zodat een transactie ontstaat die via een blockchain geregistreerd kan worden.

Met PDS dragen we bij aan het oplossen van een aantal problemen in onze digitale samenleving:

1. Het privacyprobleem, bijvoorbeeld naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie (oktober 2015) dat bedrijven niet zomaar persoonlijke gegevens van de EU naar de VS mogen sturen. Volledige privacy is niet mogelijk. De vraag is wat is de waarde van je profiel en wie wil/kan er iets mee doen. Dat pakken we aan.
2. Het productiviteitsprobleem omdat onze welvaartskosten harder stijgen dan onze productiviteit. Vooral kantoorwerkers worden onvoldoende productiever omdat ze steeds dezelfde gegevens moeten overtypen en kennis moeilijk kunnen delen door muren tussen bedrijven en systemen.
3. Het machtsprobleem (power).
In Europa is er een sterker wordende behoefte om minder afhankelijk te worden van machtige Amerikaanse techbedrijven (ook wel de big five genoemd: Alphabet, Amazon, Apple, Facebook en Microsoft). Op dit moment hebben consumenten niet echt een alternatief voor gratis platformen waar je als consument (en vooral je persoonlijke data) het product bent waar aan verdiend wordt.

PDS bestaat uit een veilig, gedeeld datanetwerk, tussen gebruikers en aangesloten organisaties die met elkaar afspreken op verantwoorde wijze met persoonlijke gegevens om te gaan. Een PDS kan aangesloten worden op een Data Commons (een algemene datanutsvoorziening, dit is een soort wegennet of stroomnetwerk, maar dan voor persoonlijke data en profielen). Zo houdt je zelf jouw profiel (bijvoorbeeld je e-Portfolio of je gezondheidsdossier), bij en kun je bijvoorbeeld aangeven waar jouw gegevens te zien mogen zijn en dat jouw gegevens uitsluitend gebruikt mogen worden voor bijvoorbeeld het verwerken van een bestelling, het organiseren van een project of het toezenden van informatie.
Hier een kort filmpje wat PDS is en hoe het werkt:

Via PDS kunnen diverse organisaties zoals opleidingsinstituten, uitzendbureaus, overheden en webwinkels hun producten en diensten aanbieden via jou eigen channel. Je kunt er zelf gemakkelijk producten en diensten vinden, vergelijken en indien gewenst een transactie doen. Hierbij mag een organisatie jouw gegevens alleen gebruiken om de bestelling uit te voeren. Je bent via PDS verzekerd dat bedrijven en instellingen niets anders met jouw gegevens kan doen dan wat jij zelf hebt aangegeven!

De Boston Consulting Group schat de waarde van de Europese markt voor Personal Data in 2020 op 1.000 miljard euro! Een gigantische markt die elk jaar met 20% zal groeien. Personal Data Services (PDS) werkt met blockchain technologie. Ook deze markt zal snel groeien. Onderzoeksbureau Gartner verwacht bijvoorbeeld dat rond 2020: 20% van de bedrijfscontent door computer wordt gemaakt en 5% van alle transacties door autonome agents worden uitgevoerd.

Dit project wordt uitgevoerd door Weconet Technologies. Voor meer informatie:

Een uitzending van Nieuwsuur en twee Zembla uitzendingen in december 2015 met als titel: 'Data het nieuwe goud', geven een goed beeld van het probleem dat we met PDS oplossen