Thema 2016: Blockchain organiseren

Stel je eens voor dat er een organisatievorm is die zo krachtig is, dat deze de huidige manier van organiseren overbodig zal maken. Een manier die zo disruptief is, dat niet alleen bestaande functies zullen verdwijnen, maar zelfs de potentie heeft om ‘het bedrijf’, als belangrijkste organisatievorm, overbodig te maken! Deze manier is er en heet blockchain organiseren.

Graag attendeer ik je op het Weconomics thema van dit jaar. Je kent de blockchain misschien van de Bitcoin, maar blockchain organiseren gaat veel verder dan alleen digitaal geld. Het is een fundamenteel nieuwe manier van organiseren voor onze digitale samenleving. Blockchain organiseren is een manier om bijna frictieloos en dus zeer efficiënt vraag en aanbod te organiseren.

Er wordt al gezegd dat blockchain organiseren nu, dezelfde potentie heeft als het internet in de jaren negentig. Daarom praten Weconomics fellows je graag bij over deze nieuwe manier van organiseren.

De blockchain kun je zien als een extra laag bovenop het internet. Deze maakt het mogelijk dat we niet alleen eenvoudig informatie kunnen delen, maar ook heel efficiënt transacties kunnen doen. Met de blockchain kunnen we peer-to-peer transacties doen, zonder tussenkomst van bedrijven en banken, zonder ingewikkelde contracten en dat allemaal zonder extra kosten, als je tenminste een internet aansluiting hebt.

Het World Economic Forum verwacht dat in 2025, 10% van het wereldwijde Gross Domestic Product (GDP) geregistreerd wordt op blockchains of met blockchain gerelateerde technologie. Ook steeds meer centrale banken, overheden en gerenommeerde media als The Wall Street Journal, The New York Times en The Economist spreken zich positief uit over deze nieuwe ontwikkeling. De verwachting is dan ook dat blockchain organiseren en de behoefte aan advies, training en development, de komende jaren exponentieel zal groeien.

De verwachting is dat blockchain organiseren een vergelijkbare ontwikkeling zal gaan doormaken als het internet. Je zou kunnen zegen: ‘Wat de stoommachine was voor ambachten is de blockchain voor bedrijven’. Het bedrijf wordt steeds meer gezien als de duurste vorm van organiserend vermogen wanneer je het afzet tegen bijvoorbeeld blockchain organiseren. Aan het begin van de jaren negentig vroegen directies zich af: ‘Moeten we wel of niet investeren in het internet?’ Nu ligt de vraag op tafel of ze wel of niet in de blockchain moeten investeren. Weconet begeleidt dan ook steeds meer directies en innovatieteams om een gefundeerd antwoord te vinden op deze vraag.

Er zijn zeer veel toepassingen te bedenken die op de blockchain kunnen: van het bijhouden van je e-portfolio of patiëntendossier, tot het kopen van een huis. Alles wat waarde heeft en overgedragen kan worden van aanbieder naar afnemer, is te registreren op een blockchain. Daarbij is volgens Weconet primair niet de techniek belangrijk, maar het ontwerp waarmee vraag en aanbod wordt georganiseerd. Weconomics houdt zich vooral bezig met ‘Blockchain by Design’, een concept dat er van uitgaat dat je beter een nieuwe organisatie kunt beginnen en bestaande processen overhevelt naar deze nieuwe organisatie. Je hebt dan minder last van legacies en oude IT-systemen.

Alles wat blockchain organiseren nodig heeft zijn de kleinste bouwstenen: mens en middel en de verbinding daartussen. Dat is alles! Het is een perfecte manier om slim samen te werken binnen én tussen organisaties. De schoonheid van deze disruptieve organisatievorm ligt in haar eenvoud en combinatie van schaalbaarheid en flexibiliteit.Ook dit Weconomics thema wordt weer concreet gemaakt door projecten waar je als organisatie aan mee kunt doen. Een interessant project is bijvoorbeeld: Personal Data Service (PDS), een systeem dat met blockchain principes werkt. Het project zal grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld kennisintensieve organisaties, de opleidingsmarkt, uitzenders, payrollers, intermediairs, werving en selectie bureaus, de ICT sector, de overheid, het onderwijs en de zorg.

Steeds meer onderzoeken van gerenommeerde instituten (te vinden in onze library), laten zien dat binnen enkele jaren, steeds meer transacties zullen plaatsvinden via blockchain organiseren en niet meer via bijvoorbeeld een eigen inkoop- of HR-systeem. Wat hierbij ook meespeelt, is dat Europa minder afhankelijk wil worden van machtige Amerikaanse techbedrijven als Google en Facebook.

Blockchain organiseren lijkt misschien nog ver weg te staan van je functie of organisatie, maar het is onvermijdelijk dat dit veel van de bestaande functies en organisaties snel overbodig zal maken. De vraag is dan: hoe bereid jij je hierop voor? Hoe blijf je toegevoegde waarde leveren? We helpen je graag bij het vinden van antwoorden.


Blockchain organiseren is niet technische of moeilijk. Het vraagt vooral een andere manier van denken en organiseren. Als je op tijd bent kun je hierin een sleutelrol spelen. Je nu verdiepen in blockchain organiseren, betekent een voorsprong nemen op je concurrenten.

We willen graag een keer hierover met je van gedachten wisselen en laten zien hoe snel de ontwikkelingen gaan die ook jouw werk beïnvloeden.

Meer informatie
Wil je meer weten klik dan hier 

De Weconomics Foundation ondersteunt projecten die bijdragen aan de organisatie van een duurzame welvaart. De eerste spin-off van de foundation is een blockchain community: Weconet Technologies BV. Een jong bedrijf met veel ervaring in nieuw organiseren. Ze gaan het veelbelovende concept van blockchain organiseren toepassen.