Voor 1820 gebeurt alles met de snelheid van het paard en is het welvaartsniveau van de gemiddelde Engelsman (toen het rijkste land ter wereld), niet veel beter dan dat van de Romeinse slaaf. Sinds 1820 is onze welvaart meer dan verzesvoudigd. Hoe kan dit? Wat zijn de kenmerken van de welvaartsmachine die dit mogelijk heeft gemaakt? En is deze machine ook geschikt voor de productie van een duurzame welvaart of moeten we hiervoor terug naar de tekentafel?

Het Weconomics organisatiemodel is een ‘bouwtekening’ voor nieuwbouw en niet voor ‘verbouw’. Voor de ontwikkeling van het Weconomics model, zijn we teruggegaan naar de tekentafel en gestart met de vraag: wie zijn we en wat willen we? Met welke welvaart willen we leven, welk werk moeten we daarvoor doen, hoe kunnen we dat het beste organiseren? Wat is de rol van bestaande organisatievormen zoals bedrijven en markten?

Weconomics gaat terug naar de fundamenten van organiseren (peel the onion): specialiseren, coördineren en finaliseren. Pas daarna kijken we naar de vorm (bedrijf, markt, hybride, blockchain) waarmee dit het beste kan gebeuren.

Het Weconomics organisatiemodel geeft nieuwe inzichten in de manier waarop we ons werk, onze economie en onze welvaart kunnen organiseren. Niet alleen via markten of binnen de belemmerende muren van bedrijven en in gesloten sectoren, maar vooral ook in gedeelde informatienetwerken, supra shared service centers, met hulp van flexibele en professionele portfoliowerkers en communities. Hybride en blockchain organiseren vormt de basis voor het Weconomics organisatiemodel.Samen met het model, de infrastructuur en het Weconomics programma, kan de gebruiker direct aan de slag in zijn of haar eigen domein. Aan de slag met het ontwerpen, ontwikkelen en exploiteren van nieuwe werkorganisaties en met het transformeren van bestaande processen naar deze nieuwe werkorganisaties.

Weconomics is een organisatiemodel om het werk van informatiewerkers slimmer te organiseren binnen professionele communities die aangesloten zijn op gedeelde informatienetwerken en een algemene datanutsvoorziening. Dit is een andere organisatievorm dan 'de markt' met losse transactie of 'het bedrijf’ met vaste muren, functiehuizen en eigen bedrijfssoftware. Binnen het Weconomics organisatiemodel onderscheiden we drie niveaus:
  1. Denkkader: perspectief, paradigmawisseling, hybridiseren, anders denken, authentiek leiderschap, visie, missie, ambities, analyse, noodzaak en omstandigheden, fundamentals, opdrachten, waarden en randvoorwaarden.
  2. Infrastructuur: Weconomics ‘organogram’ en netwerk om slim samen te werken, organisatorische en technische afspraken. Vraag en aanbod van toegevoegde waarde slim samenbrengen en faciliteer transacties met communitysoftware.
  3. Domein: doel- en doelgroepgericht communiceren en samenwerken binnen je domein. Een domein kan bijvoorbeeld een markt zijn, een groot bedrijf of een regio.

De afgelopen tachtig jaar hebben we tien zware en milde recessies gehad, de helft daarvan in de afgelopen twintig jaar. Paul Bessems hierover: ‘Recessies komen dus vaker voor en duren ook steeds langer. Vergelijk dit met je auto: wanneer je auto steeds vaker naar de garage moet en daar ook steeds langer verblijft, is dat een teken dat de auto toe is aan vervanging. Zo is het ook met de machine waarmee we onze welvaart maken. Na 200 jaar trouwe dienst is de machine op en toe aan vervanging’

Het Weconomics organisatiemodel wordt ontwikkeld in de: NOMAD community.