Wilmanstrand Båt Varvet AF Kurronen dose two optimisti Jolla - optarit.dy.fi-tuleekohan Isin hommista mitään? 

"Kymenlaakson Ammattikorkeakoulun merenkulun osaston veneensuunnittelulinjan harjoitustyönä puuvenekurssilla päätin tehdä Hannalle ja Juulialle optimisti jollat.koska kaupasta jollia ei olisi varaa ostaa ja harjoitustyökin on koululle tehtävä. Tämä sivusto on harjoitustyön raportti. Toivon että siitä on hyötyä sinulle" 

 
Rakentamisesta

 

Optimisti jollat ovat kaikki samanlaisia. Puisen jollan mittatarkkuus on +/-5mm.  Virallinenpiirrustus, virallinen mittaus ei anna mahdollisuutta käyttää hyväksi toleranssia, kaikki Jollat ovat siis samanlaisia.  Tämän projektin jollille ei ole tehty vielä virallista mittausta. Vasta virallisen mittauksen jälkeen myönnetään Jollalle optimisti logo ja purjenumero. Virallisen mittauksen jälkeen jollalla voi kilpailla missä tahansa maailmassa.  Vaikka nämä jollat eivät menisi mittauksesta läpi antavat ne omistajilleen ja rakentajalle sen nautinnon minkä purjehdus voi antaa.  Projektissa valitsin PUU/EPOXY konstruktion jonka piirustukset on päivätty 1 March 1997. 

 

projektin sunnittelu, hankinnat (22h)

Tarvitset: materiaalit, tarvikkeet ja työkalut,

luokka säännöt,virallisenpiirrustuksen 1 March 1997, 

lisäpiirrustukset , http://www.optiworld.org/epoxy.html

 

, epoxy ohjekirja, maalaus ohjekirja ja kädentaitoja, luovuutta, aikaa ainakin 100h, välillä pitää liimojen ja maalin kuivua joten noin 1-2kk riittää kun töitten jälkeen kaiken liikenevän ajan uhraa projektiin. 

VAROITUS! : en minä, ei luokka liitto eikä rakennus ohjeen alkuperäinen tekijä takaa että ohjeet olisivat virheettömät ja jolla syntyy ohjeiden avulla!  Yritän siis vilpittömästi vihjata että homma ei ole ihan yksinkertainen!

 


muotti (20h)  

 

Kaiken tarpeellisen hankkimiseen, työtilanjärjestelyyn, luokka säännön,virallisenpiirrustuksen 1 March 1997ja  lisäpiirrustuksien hahmottamiseen menee ensimmäisellä kerralla paljon aikaa. Jotta veneestä tulee oikean muotoinen ja jotta se on helppo tehdä, tehdään ensiksi esimerkiksi lastulevystä muotti. Muotti rakentuu kahdesta pitkittäis suuntaisesta "profiilista" tuesta joissa pohjan kaaren muoto ja poikittaisista levyistä jotka sitovat palat yhteen. Päällä optimistijollan pohjan muotoinen levy joka reunoista joka puolelta 2cm pienempi.  Muottiin kannattaa käyttää aikaa sillä muotissa oleva mitta virhe löytyy kaikista niistä jollista mitkä kyseisellä muotilla on tehty. 

Osien piirrotus ja sahaus noin (30h)

Kaikki osat piirrettiin ensin vanereille. Apuna suorakulma, alumiini mitta, mittanauha, kaarien tekoon verhotanko ja 2,5kg levypainoja. 

Sahaus pistosahalla vanerille käyriin sahauksiin sopivalla terällä. 

huomioitava piirrettäessä: 

-tämä ohje on tehty käytettäväksi  virallisenpiirrustuksen 1 March 1997 ja tämän tekstin alkuperäisversion siinä mukana tulevien lisäpiirrustusten kanssa. Lisäpiirrustuksista löydät ehdotelman miten leikkaat palat vanereista. Lisäpiirrustuksista löytyy mitat joiden mukaan piirrotat osat vanereille. Piirrustuksissa ei ole mittoja keulassa oleville vanereille joista syntyy maston tuenta, nämä osat teet kun vene koottu. Tarkkoja mittoja olisi vaikea antaa  mittatarkkuuksien takia. 

-piirrustukset antavat mahdollisuuden käyttää useita eri vaneri paksuuksia ja laatuja, käytin omassa projektissa Ocume vaneria joka oli Loyd:sin hyväksymä 
ja pohjassa 12mm sivuilla 6mm. Piirrustusta tulee lukea huollellisesti, onko kysymyksessä kulloinkin ulkomitta, sisämitta tietyllä vaneri paksuudella,... Käytettävän vanerin tulee olla kaupalllisesti saatavissa, tulee sopia veneen rakennukseen ja käytetyllä virallisella piirrustuksella, mitoituksella, 12mm vaneri saa painaa 6kg/m^2 ja 6mm enintään 3kg/m^2. 

-köli voidaan tehdä kahdella tapaa, joko läpi pohjan tai pelkkä köliaukko pohjaan, valitsin tavan jossa kölilaatikko menee pohjan läpi

-PÄÄDYT 6mm vanerista, ( piirrustukset 1 March 1997, 05, 09 ja 10/10), muista lisätä 6mm pohjaan koska virallinenpiirrustus tehty 6mm pohjalle. Muodon tarkastamista helpottaa selkeä merkintä keskiviivasta alareunassa ja yläreunassa niin ulko kuin sisäpuolella. Listojen ja liimasauman merkkaaminen selkeyttää kokoamista. 
Voit jättää reilut reunat koska päädyt voit höylätä ja hiota liimauksen jälkeen. 
Päätyihin tein kaarevat mahonki rimat ja kulmat ja liimasin ne jotta ne olisivat kiinni kokoamis vaiheessa ja helpottaisivat sovitusta.  -VÄLIAIKAISET KAARET teet lisäpiirrustusten mukaan ( liite A ) 

-KESKIKAARI 12mm vanerista, ( piirrustukset 1 March 1997, 08/10), tällä kertaa pohjaa vasten olevasta sivusta 6mm pois. 

-KÖLILAATIKKO 12mm vanerista, ( piirrustukset 1 March 1997, 07/10), kun kölilaatikon tekee pohjan läpi on se vahvempi ja myös helpompi tehdä. Huomioi silloin että laatikon korkein sivu on 308. Kölilaatikot pinnoitin epoxyllä ja sitten maalasin sisäpuolellta jonka jälkeen liimasin kölilaatikot valmiiksi. 

-SIVUT 6mm vanerista, piirrät lisäpiirrustusten ( liite B2 ) mukaan, piirrota kaikki viivat sisäpuolelle jotta saat kohdistettua osat toisiinsa. 

-POHJA 12mm vanerista, piirrät lisäpiirrustusten ( liite B1 ) mukaan, lisää 5mm keulaan ( tarvittaessa trimmaat pois ). Piirrä keskilinja ja muut linjat jotta saat kohdistettua osat toisiinsa. Sahauksen jälkeen siisti leikkaus höylällä, höylää tarvittu viistous reunoihin. Keulassa kulma on liian tylppä mutta epoksi täyttää kolon. 

Muista että päädyt jäävät ulkopuolelle pohjalevyn mutta sisäpuolelle sivujen. 
(tässä kohdin täytyy myöntää että molemmat päädyt jäivät ulkopuolelle!) 

-"jäykkärit" kannattaa tehdä minimi mittoihin katso luokka säännöt (CR 2.3.4) ja liimata kunnolla pohjaan kiinni sillä niihin tulee kiinnitykset kiinni. Käytä apuna painoja.
 

 

sovitus (8h)  

Osat kannattaa koota yhteen ilman liimaa, hiota ja höylätä yhteensopiviksi, tarkastaa mittoja. Sivut saa ruuvattua alareunasta pohjaan. Keskikaaresta saa puristimilla sivut kiinni yläreunasta. Perässä ja keulassa sai puristimella otteen aiemmin perään ja keulaan liimattuihin kulmapaloihin.  Piirrotusten tulisi osua kohdalleen, silloin jollan rakenne on "suorassa". 

liimaus, pintakäsittelyt epoxyllä (14h)

Epoxy:llä ei ole pintajännitystä, se juoksee joka rakoon, kiipeää seinää pitkin ylös. Käytä liimajauhetta, piituhkaa,..., saadaksesi liiman pysymään saumoissa.  Kun haluat epoxyn imeytyvän puuhun, toimivan kyllästeenä, lisää siihen liuotinta. Sellaisenaan sitä voi käyttää pohjamaalina.  Toimivia epoxyja on  West System Epoxy  ja Epiglass joista käytin Epiglassia koska samasta tuoteperheestä löytyy varmasti yhteensopiva kaksikomponentti maali ja hyvät suomenkieliset käyttöohjeet.  Kourusaumausta kehotan kokeilemaan etukäteen koepaloilla. Käytin saumoissa hiontapölyä sen seurauksena kourusaumasta tuli liian karhea ja rosoinen ja jouduin kittaamaan päälle epoxy/liitu seosta joka on pinnaltaan sileää ja kauniimpi.  Vaikka en ole kokeillut suosittelen mikropalloja, erittäin hienoa mahonki/okume pölyä joukkoon jotta saat sopivan värin - voisi olla paras ratkaisu. Liimaus on aikaa vievää. Epoxy roiskeita syntyy helposti; liian pieni tila, huonolaatuiset puristimet, väärin seostettu epoxy, levitys lastasta tippuvat kokkareet - aiheuttavat niitä. Epoxyä on helpompi levittää kuin poistaa siksi suosittelen paljaiden pintojen peittämistä muovilla, niin kuin maalatessa, vain saumat auki. Pois revittävällä teipillä saa siistin liimasauman reunan, teippi pitää poistaa kun epoxy on geeliytynyt, noin 30min-2h liimauksesta.  Epoxyn hionta aiheutti allergia oireita ei varsinainen liimaus. Epoxy koostuu kahdesta muovin komponentista joita tulee oikeissa suhteissa jotta valmiiseen tuotteeseen ei jää reagoimatonta muovi ainesta. Sekoitussuhteen varmistin käyttämällä annostelu pumppuja. 

 Toinen komponenteista on syövyttävä. Kovettumaton muovi pöly on aina vaarallista. Itse käytin lateksi hanskoja ja SARI kokokasvomaskia liuotinkaasu suodattimilla. Kokokasvomaski maksoi itsensä, projektin aikana olisin saanut epoxy mällin suoraan kasvoille, parraslistojen kiinnitykseen käytetyt puristimet pettivät kerran ja liima lensi,...  Hyvä sauma vaatii puhtaan rasvattoman pinnan. Epoxyn kanssa käytettävät ohenteet ovat liuottimia, joten hengitys suojamien ja ihon suojaus tärkeää. Epoxyä tarttuu myös työ vaatteisiin, vaatteesta tulee silloin terävä kangas/epoxy komposiitti mikä kuluttaa ihon rikki - vaihda vaateet jos hihoihin tai muualle kertyy epoxyä. 
On tärkeää että tutustut huolella turvallisuus/käyttö ohjeisiin, käytä suojaimia ja järjestele työtilasi, työtapasi, turvallisiksi.
Valmis epoxy tuote on vaaraton

 

"kölilaatikoihin sisäpuolelle epoxy ennen kuin liimataan kasaan"

 

 

huomioitava limattaessa

-tarkista että väliaikaiset kaaret ovat paikoillaan ja että kaarien ulkoreunan ja veneen sivujen ja pohjan välissä on vahapaperi tai pvc muovia estämässä liimautuminen. Itse lisäsin väliaikaiskaaren alakulmiin kourusaumausta ja liimausta helpottavat lovet. 

-sovituksen jäljiltä on vene koossa alareunassa olevilla ruuveilla ja puristimilla, kevennä ruuvaus veneen puolestavälistä perään  saakka, levitä liima, kiristä,,  etene samalla työtavalla läpi veneen, pohjan, sivujen, päätyjen ja keskikaari on nyt liimattu kiinni - veneen kuori on valmis 

-sisäpuolinen parras syntyy kolmesta 16mm x 36mm puu osasta, omassa projektissa käytin valmiiksi lähes oikeaan kokoon sahattuja rimoja. Ensimmäisen parraslistan saa ruuveilla kiinni runkoon. Kun rimoja lisää yksitellen, ja aina symmetrisesti toiselle puolelle, saa muodon pysymään hyvänä.  Kokeilin toisen jollan työn nopeuttamista liimaamalla kaikki sisäpuoliset parraslistat yhdellä kertaa. 
 

 

 

 

 

 

 

-maston tuentaa varten pitää sivuihin liimata rimat joihin saadaan kiinnitettyä 6mm vanerista tehty keulakaari ( piirustukset 1 March 1997, 06/10), kaarelle ei ole mittoja, tee pahvimalli osasta ja leikkaa kaari mallineen avulla. Tee mastoa tukeva 18mm levy (8mm levyn saa tehtyä 6mm ja 12mm vaneria yhteen liimaamalla) jonka läpi masto menee. ! Konstruktio tulee sovittaa tiukasti partaan alle ja täyttää epoxy täytteellä jäävä kolo. Merkitse maston reiälle paikka ( piirustukset 1 March 1997, 03/10) huomioi  luokka säännöt,...

-kulma palat tuovat Jollaan tarvittavaa jäykkyyttä. Tarvittava kolo syntyy pistosahalla. Kulmapala on helppo sovittaa ja muotoilla. 

-ulkopuolinen parras syntyy parhaiten valmiiksi muotoon höylätystä rimasta. Kun kaikki rimat kiinni höylätään ja hiotaan  parras listat muotoonsa. Jollan kaatuessa pitää jolla saada käännettyä ja jollaan pitää nousta. Myöskin jollaa pitää rannassa siirrellä. Hyvän muotoinen, käteen sopiva parras on hieno yksityiskohta. Ulkonäön kannalta parras on tärkeä. 

 

 

 

 


-kölilaatikko ( piirustukset 1 March 1997, 07/10) kannattaa pinnoittaa sisäpuolelta, liimata kokoon. Pistosahalla saa tiukan reiän pohjaan saa laatikon sovitettua. Pohjassa kittaa kolot ja veneen sisäpuolelta. Sisäpuolelle tulee vielä rimat jotka siistivät reiän reunat ja lisää jäykkyyttä. 

-kiinnityspisteitä ( piirustukset 1 March 1997, 01/10) varten pitää 12mm vanerista tehdä pyöreäkulmaisia paloja. Ne liimataan paikoilleen vaikka painoja käyttäen. 

-mastonjalka ( piirustukset 1 March 1997, 03/10) kannattaa tehdä valmiiksi, myös heloittaa, ennen liimausta, mitoituksessa huomioi luokka säännöt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

viimeistely (30h)  

-paklaa, höylää ja hion pinnat, pyöristä kulmat luokka sääntöjen mukaan -pinnoitin ulkopuolen epoxylla käyttäen telaa, samalla tavalla kuin maalataan -maalasin ulkopuolen kaksikomponetti maalilla joka on yhteensopiva epoxyn kanssa. Sivut läpinäkyvällä lakalla ja pohjan keltaisella. Sivuun tuli kumpaankin jollaan niiden nimen mukainen kuva, Sisu Kissaan - Sisu Kissa ja Suloon - Sulo hanhi. -sisäosat käsittelin perinteisellä vernissalla samoin partaat -kaksikomponetti maali + epoxy pinnan pitäisi olla kestävä, noin 7 vuotta huoltovapaa mutta kuluvilla pinoilla se ei kestäisi ja paikkamaalaus vaikeata, siksi kuluvat pinnat vernissalla

 

varustelu (40h)

-helat voi tehdä itse, valmiita heloja, varusteita, voi ostaa Vestek Oy:sta, Marnelasta
-kellunta säkit, pylpyrät on ostettava
-masto, spiira, peräsin ja köli syntyy luokka sääntöjen mittojen mukaan
-purjeen voi neuloa, eikä uutenakaan kallis

"Tämä sivusto on tehty mukaillen alkuperäistä ohetta "Puu/Epoxy konstruktionohje" , toivon että ohjeista on apua, yllätyin kuinka sekavaksi rakentaminen muodostuu lukuisten eri ohjeiden joukossa kahlatessa !"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Käyttökokemuksia

Sisu kissa ja Sulo ovat toimineet hyvin. Kolmena kesänä veneillä purjehdittiin säännöllisesti pursiseuran viikkoharjoituksissa ja muutaman kerran ”kisoissa” että mökillä. Lapset kasvavat nopeasti jollista ulos. Meidän perheessä jalkapallo ja jääkiekko voittivat jollailun. Purjelautailu näyttää kiinnostavan mutta olen sitä mieltä ikää ja kokoa tarvitaan lisää jotta lautailu on mielekästä.

Vaneri epoxy jollia on säilytetty ulkona. Kun veneet on pessyt, vahannut ulkopinnan että hionnut ja levittänyt pellavaöljyn partaisiin ja sisäosiin on veneet näyttäneet uusilta joka kevät. Noin kolmen kauden jälkeen sisäosat on valitettavasti maalattavat, öljy pinnoite sisäosissa kerää mustaa,…

Puu tai vaneri jolla on pitkäikäinen, jos sitä huoltaa jatkuvasti. Muovijollan käyttöikä jää huoattavan lyhyeksi kovassa käytössä, jollan runko löysistyy ja korjaukset hankalia. Muovi jolla on huoleton, peseminen ja vahaus riittävät. Puu ja vanerijolla vaativat runsaasti huoltotöitä ja huolenpitoa. Kovin suurta säilytys virhettä ei tarvita ja vene on menetetty.

Jolla opetus

Jollaa opitaan käyttämään mökillä, seurojen leireillä, jolla kursseilla ja ehkä tärkein, seurojen viikko harjoituksissa.

Toimin yhden kesänä liiton Jolla opena. Kursseja tuli 14 ja 140 lasta saatiin vesille 3 lisäkseni palkatun ja 30 vapaaehtoisen voimin eripuolilla suomea. Jolla opetus on ennen kaikkea kiinni siitä että on useampi aikuinen jolla on leikkimieltä. Jolla opetusta tiivistäisin seuraavasti:

                                                 opetus        valmennus

hauskaa                                       10                   5

täysin vapaaehtoista                   10                   9

edullista päivähoitoa                    0                   10

 

Jollaopetus on kohdallaan kun tavoitteena on opettaa vesillä liikkumisen perustaidot ja samalla itsetunto kohenee kun huomaa hallitsevansa veneen käsittelyn ja vesillä itsenäisesti liikkumiseen liittyvä pelko on hallinnassa.

Lapselle on jolla sekä purjehtiminen pelottavaa, aluksi. Pienen jollan hallinnassa tarvitaan samat perus tiedot ja taidot kuin 60 jalkaisen jahdin omistaja.  Lyhyillä 1-3pv kursseilla on realistista oppia käsitteitä ja perus asioita. Tärkeintä on opettaa turvallisuuteen liittyvät asiat. Lapsi ihan niin kuin aikuisetkin oppivat tekemällä paremmin kuin teoreettisesti paperilta. Suurin osa purjehduksen oppimisesta on taitoja joihin vaaditaan kaikki aistit yhtä aikaa, purjehduksen oppimien tämän kokonaisuuden oppimista.

Oppimisen on tapahduttava lapsen ehdoilla eikä Isän tai Äidin, yllätys, yllätys.  Oppia voi sen verran kun  kullakin keralla päähän mahtuu. Parhaiten oppimista tapahtuu pidemmillä leireillä että seurojen viikkoharjoituksissa.

Jollaopetus vaatii paljon opettajalta, ihan samoin kuin kaikki muukin lasten kanssa toimiminen. Lapset ovat vaativia asiakkaita jotka arvostavat kanssakäynti taitoja, aihealueen osaamista ja tervettä järkeä. Liitto järjestää lyhyitä kursseja jolla-opeille. Kurssien kautta saadaan hyvät ideat ja käytännöt siirtymään seurasta toiseen ja luotua tarvittavaa yhteishenkeä.

Jollailusta tulee harrastus kun on kiva porukka, positiiviset purje-opet ( ei siis valmentaja ) ja ennen kaikkea toimivat välineet ja ympäristö. Jollailun kautta ennen kaikkea on mahdollisuus kehittyä vastuuntuntoiseksi ja tasapainoiseksi ihmiseksi.

Purjehduskoulut, pursiseurat löytävät tarvikkeita, kalustoa, korjaustarvikkeita, märkäpukuja, liivejä yms. helposti Nenuphar:ilta 


Opetusta anatavia seuroja:

HTPS - Itä helsinki

HSK - Helsinki keskusta

ESP - Espoo

LrPS -_Lappeenranta

ja liiton kautta lisää.


 Jollan osto&myynti

Jollien käyttö perheessä kestää yleensä 2-5vuotta. Jollaa ei kannatta jättää haristumaan mökille. Puujolla ja ihan samoin muovijolla vaatii niin syys että kevät huollot ja käytössä oleva jolla tulee huolettua! Jollaa ostettaessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota toimivuuteen. Köli menee helposti laatikkoon ja nousee sieltä. Toimivat kellukeet ja niiden kiinnituykset, peräsin on helppo kiinnittää ja irottaa. Purjeet hyvässä kunnossa,... jos asiat on rempallaan niiden korjaaminen on ylättävän kallista ja aikaa vievää.

Hyvä laatuisen jollan ja varusteita löydät Optimisto luokkaaliiton välinepörsistä.


Muita varusteita


Jollan vesillelaskuun ja säilytykseen kun käytössä on luiska tarvitset jolla kärryt. Mukavat kilpaliivit tekevät jollailusta mukavaa & turvallista. Heti alkuun ei kannata hankkia kuiva tai märkäpukua. Jolassa on lapselle riittävästi opittavaa ja märkä/kuivapuku voi olla jo liikaa laspen omaksumiselle. Suomen purjehduskausi on lyhyt ja märkä/kuivapuvulla kausi pitenee molemmista päistä kuukaudella.

Liitosta saa ostettua Optimistijollapurjehdus, opas purjehtijoille, valmentajille ja vanhemmille kirjasta

RYA:lla on hyvät ja selkeät materiaalit jolla opelle ja valmentajalle.Optimista asennetta teille!


 

Eteenpäin:

Puu/Epoxy konstruktionohje

Kansallinen Optimisti luokkaliitto

IODA

WindSurfing PRO kurssi

Jääpurjehdus

Suomen purjelautaliitto

Suomen purjelaivasäätiö

Suomen Purjehtija Liito

 

Päivitetty 2012-03-24, J-P.K.

Sivusto on  jaossa:

http://optarit.dy.fi

http://sites.google.com/site/webpagesbyjonipekkakurronen/Home/optari

Copyright 2004,2005,2006,2997, 2009, 2010 J-P Kurronen

Sivuja saa kopioida, jalostaa,…, siinä hengessä että lapset oppii purjehtimaan ja kasvavat aikuisiksi !

Joni-Pekka Kurronen
e-mail: Joni.Kurronen@gmail.com
GMRINA, Insinööri AMK veneala

http://kurrola.dy.fi
Comments