Nederlands‎ > ‎Vaak gestelde vragen‎ > ‎

FAQ Crawlen, Indexeren en Rangschikken
Mijn website is nog niet geindexeerd, wat kan ik doen?

Het crawlen en indexeren van een site zijn processen die wat tijd in beslag kunnen nemen, en die van vele factoren afhankelijk zijn. Wij kunnen geen garanties geven over het wanneer of over het al dan niet crawlen en indexeren van een website.
Wanneer je in Google’s Webmasterhulpprogramma kijkt naar de indexering van je website, is het belangrijk vast te stellen dat zowel de “www” en de “niet-www” versies (bijvoorbeeld “www.example.com” en “example.com”) zijn geverifieerd en dat één van de twee als voorkeursdomein is aangemerkt. Hiernaast kan een sitemap bestand ons helpen om meer over je site te leren, het is echter geen garantie voor indexering of een betere ranking.

We hebben enkele help-artikelen die deze processen beschrijven:De meest voorkomende reden dat een site niet is geindexeerd is omdat de site gewoonweg te nieuw is -- heb geduld! Hier zijn een aantal andere redenen waarom een site of delen van een site nog niet in de index zijn opgenomen:
  • Een site kan niet voldoende relevante en kwalitatief goede links ontvangen van andere gerelateerde sites.
  • Het ontwerp van een site kan het crawlen en indexeren bemoeilijken. Het kan zelfs zo zijn dat de site expliciet het crawlen blokkeert.
  • Het kan zijn dat de site tijdelijk onbereikbaar was toen we de site probeerden te crawlen!? Eventuele fouten tijdens het crawlen vindt je in Google’s Webmasterhulpprogramma’s
  • Controleer of de site overeenkomt met onze richtlijnen voor webmasters en is niet gehackt of op een andere manier door een derde partij is verandert.
  • In zeer uitzonderlijke gevallen kan het zo zijn dat inhoud die hiervoor op hetzelfde domein werd gehost de problemen veroorzaakt. In dit geval zou je een verzoek tot heroverweging kunnen indienen waarin je de wisseling van eigendom en inhoud aangeeft.
  • Wanneer de site recent is verplaatst naar een nieuw adres, controleer dan of u dit heeft gedaan volgnde onze richtlijnen voor het verplaatsen van een site.
  • Het kan ook zijn dat een van de vroegere eigenaren of beheerders van de site een verzoek to verwijdering via Google’s webmasterhulpprogramma’s heeft ingediend. Je kan deze verzoeken annuleren door te gaan naar “Site configuratie” / “Crawlertoegang” / “URL verwijderen” in je Webmasterhulpprogramma account.


Hoe kan ik voorkomen dat mijn inhoud wordt weergegeven in Google’s zoekresultaten?

Wanneer je inhoud privé is moet je gebruik maken van paswoord beveiliging van de folder aan de server zijde om toegang tot de inhoud te blokkeren. In dit geval moet je niet vertrouwen op de alternatieve methodes zoals robot.txt of het gebruik van de noindex meta-tags om je inhoud uit de zoekresultaten van Google te houden.

Houd er rekening mee dat het gebruik van robot.txt om Googlebot te blokkeren van het crawlen van delen van een website geen garantie is dat deze URLs niet worden geïndexeerd. Wanneer Google andere pagina's vindt die linken naar pagina's die  met behulp van robots.txt zijn geblokkeerd voor crawling kunnen we deze alsnog weergeven in de zoekresultaten zonder de pagina's daadwerkelijk te crawlen. Daarnaast kan het zo zijn dat het blokkeren van pagina's die al in de index zijn opgenomen pas na verloop van tijd resulteert in de daadwerkelijk verdwijning van deze pagina's uit de zoekresultaten, zelfs wanneer deze pagina's opnieuw worden gecrawld.

Als je wilt voorkomen dat een pagina wordt weergegeven in de zoekresultaten kun je gebruik maken van de noindex meta-tags. Let er op dat je de pagina's waarop je de no-index meta tag plaatst niet blokkeert met behulp van robots.txt aangezien Googlebot de pagina moet kunnen crawlen om de no-index tag te kunnen zien.

Ten slotte kan je voor niet-html pagina's gebruik maken van een no-index tag in de header met behulp van een X-Robot-Tag. Deze methode biedt dezelfde mogelijkheden voor videos, spreadsheets en andere geindexeerde bestandstypes.Hoe kan ik inhoud verwijderen uit Google’s zoekresultaten?

Ik ben de eigenaar / webmaster van de website / pagina die ik wil verwijderen uit Google's zoekresultaten
In dit geval kan je een noindex meta-tag op de pagina(s), een noindex X-Robot-Tag in de header, de pagina(s) met een paswoord beveiligen of een 404 of 410 status melding weergeven voor deze pagina(s). Deze zullen dan bij de volgende keer dat Googlebot je site crawld worden verwijderd uit de zoekresultaten. 

Als inhoud echter dringend uit Google moet worden verwijderd (bijvoorbeeld als je een pagina waarop per ongeluk vertrouwelijke gegevens zoals creditcardnummers worden weergegeven, al heeft verwijderd, bijgewerkt of geblok kom SPAM tegen in Google’s zoekresultaten, waar kan ik het rapporteren?kkeerd), kun je versnelde verwijdering van die URL's aanvragen via Webmaster Tools.

Ik ben de eigenaar / webmaster van de pagina die ik wil wijzigen
Als je slechts een deel van de inhoud van een pagina wilt wijzigen dan zal Google bij het volgende bezoek van Googlebot om de site te crawlen de inhoud van de pagina automatisch updaten. Om dit proces mogelijk te versnellen kun je gebruik maken van de Ophalen als Googlebot functie in Webmaster Tools

Ik ben NIET de eigenaar / webmaster van de pagina die ik wil verwijderen
Als een site ongewenst materiaal publiceert, kunt u het volgende doen:
  1. Contact opnemen met de webmaster en met hem of haar samenwerken om de problematische inhoud bij te werken of te verwijderen.
  2. Samenwerken met de betreffende juridische instanties om de inhoud te verwijderen van internet.
Zodra de wijzigingen zijn aangebracht, werken we de index van Google bij wanneer we de site weer crawlen. Er kan een korte periode zijn waarin verouderde inhoud nog wordt weergegeven op Google. In dit geval raden we u aan verwijdering van de cache versie van die pagina's aan te vragen.Heb ik “duplicate” content? Ontvang ik hiervoor een penalty? Wat kan/moet ik hieraan doen?

In verreweg de meeste gevallen betekend het hebben van dubbele content op je site niet dat je site een penalty riskeert. Lees het volgende artikel (alleen in het Engels), maak je je nog steeds zorgen dan kun je meer lezen in de volgende artikelen. 
Over het algemeen hoef je dus geen zorgen te maken over dubbele content op je website. Wel kun je aan Google duidelijk maken welke URL met dezelfde inhoud je voorkeur geniet en je zou willen weergeven in Google's zoekresultaten. Hiervoor kun je gebruik maken van het rel="canonical" link element waarmee je de voorkeur URL kan aangeven.
Een andere methode is het gebruik van 301 omleidingen die verwijzen van de pagina's met dubbele inhoud naar de voorkeurspagina met dezelfde inhoud. Beide methodes werken voor zowel dubbele content binnen 1 domein als voor dubbele content tussen verschillende domeinen.
 
Ten slotte kan je ook een voorkeursdomein aangeven in Webmaster Tools voor de weergave van je domeinnaam in de zoekresultaten en om mogelijke problemen met dubbele content te voorkomen.Ik heb twee domeinen met dezelfde content (example.nl en example.com). Hoe laat ik Google weten dat de twee domeinen dezelfde website zijn?

In het geval dat je twee domeinen hebt waarop dezelfde content staat dan kan je het best een 301-omleiding gebruiken om bezoekers en zoekmachines van het alternatieve domein naar het voorkeursdomein te leiden. Dit verteld Google en andere zoekmachines om altijd in 1 locatie te kijken voor je content zodat ze ze de content op de juiste manier kunnen crawlen en weergeven in de zoekresultaten. Signalen die worden gebruikt voor de rangschikking zoals binnenkomende links en PageRank worden op deze manier doorgegeven aan het voorkeursdomein. 
Wanneer het niet mogelijk is een 301 omleiding in te stellen op de server dan kan het rel="canonical" link element als een alternatieve methode worden gebruikt om aan te geven welk domein de voorkeur geniet. 

Als je van plan bent om van domein te veranderen lees dan de volgende tips (Engelstalig)Mijn website’s pagerank is gestegen / gelijk gebleven / gedaald!

Maak je geen zorgen over PageRank. Op het moment wordt de PageRank zoals weergegeven in Google Toolbar slecht een aantal keer per jaar geupdate. Dit kan een hint zijn om je minder zorgen te maken over PageRank, wat slechts 1 van de meer dan 200 signalen die een rol spelen in de rangschikken van een site in Google's zoekresultaten. PageRank mag dan een makkelijke te begrijpen variabele zijn, maar dat betekend niet dat het per se nuttig is voor een webmaster. Wij raden dan ook aan om verder te kijken naar Analytics data en om na te denken over conversie ratios, ROI (Return On Investment), relevantie of andere data die een meer diepgaand inzicht geven in de succes voor een website.Ik kom SPAM tegen in Google’s zoekresultaten, waar kan ik het rapporteren?

In het Google webmaster helpcentrum heb je de mogelijk om webspam te rapporteren. Om dit te kunnen doen moet je zijn ingelogd in je Webmaster Tools account. 

Elk spamrapport wordt zeer door ons gewaardeerd. En veel van deze rapporten worden door Google werknemers bekeken en beoordeeld aan de hand van de richtlijnen voor webmasters. Dat betekend echter niet altijd dat er een direct resultaat van het spamrapport zichtbaar zal zijn in de zoekresultaten. Wij gebruiken deze rapporten in eerste instantie om schaalbare algoritmische oplossing te vinden, slechts in enkele gevallen zullen we handmatige actie ondernemen. 

Wil je resultaten van een bepaalde site graag uit je eigen zoekresultaten verwijderen dan kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de 'PersonalBlocklist' Chrome extensie van Google. Hoe krijg ik de links (sitelinks) onder de weergave van mijn zoekresultaat in Google zoals sommige andere websites die hebben?

Deze links worden ook wel sitelinks genoemd. Het proces voor het aanmaken en weergeven van sitelinks is volledig geautomatiseerd en het al dan niet weergeven van de sitelinks wordt algoritmisch bepaald aan de hand van de informatie op de website en de zoekopdracht van de gebruiker. We geven sitelinks weer wanneer we vinden dat deze behulpzaam kunnen zijn voor de zoekopdracht. 
Wanneer er sitelinks voor je site worden weergegeven en sommige van deze links incorrect of ongepast zijn, dan kun je de sitelinks managen via Webmaster Tools.
Comments