Nederlands‎ > ‎Blogposts‎ > ‎

Vragen van webmasters van overheidssites

posted Sep 20, 2012, 2:21 AM by Chris Hiltermann   [ updated Sep 20, 2012, 2:41 AM ]
Websites van overheidsinstanties, variërend van sites van gemeentes tot provincies tot de landelijke overheid, zijn belangrijk voor Google zoeken. In de eerste plaats omdat overheden over heel veel content beschikken, daarnaast zijn overheden vaak de originele bron van allerlei informatie die belangrijk is voor alle burgers. Zo zijn ongeveer 20 procent van de zoekopdrachten specifiek gericht op lokale informatie, en nu zijn lokale nu precies de experts op dat gebied. Nu hebben webmasters van overheidswebsites vaak specifieke vragen en problemen, omdat een aantal van deze vragen regelmatig terugkomen willen we daar in deze post graag op in gaan.

Vraag 1: Hoe pas ik een foutief telefoonnummer of adres in de zoekresultaten of Google Maps aan? 
In dit geval kunnen de webmasters van overheidssites zelf de noodzakelijk veranderingen maken, dit kan door de Google+ lokale vermelding op te eisen. Onvolledige of incorrecte adressen en telefoonnummers kunnen worden gewijzigd of toegevoegd door de vermelding op te eisen.

De meeste lokaties in Google Maps hebben een lokale Google+ vermeldingen bijvoorbeeld, bedrijven, kantoren, parken, toeristische locaties,etc. Om de San Francisco Main Library als voorbeeld te gebruiken: deze vermelding bevat contact informatie, openingsuren, reviews van bezoekers en leuke extra's zoals foto's. Wanneer we vermoedden dat Google gebruikers zoeken voor bibliotheken in San Francisco kunnen we een kaart met lokale vermeldingen weergeven in de zoekresultaten zodat ze de bibliotheek zo snel mogelijk kunnen vinden.

Als je voor een agency werkt en je een listing voor een van je clienten wil claimen, dan adviseren we om een gedeeld Google account met een email adres van de overheidssite te gebruiken wanneer mogelijk. Normaalgesproken wordt het eigendom van een bepaald adres geverifieerd via een telefoontje of een brief.

Vraag 2: Ik heb de vermelding van ons kantoor geclaimd, maar er zijn tenminste 40 andere locaties zoals parken die ik zou willen claimen in Google Maps, maar geen van deze heeft een adres of telefoonnummer. Hoe kan ik ze toch opeisen? 
In dat geval kan je gebruik maken van de bulk upload functionaliteit! Als je meer dan 10 vermeldingen / adressen op hetzelfde moment wilt claimen kun je een speciaal geformateerde spreadsheet uploaden. Daarvoor ga je naar www.google.com/places/, dan klik je op "Get Started Now" en zoek je naar de "bulk upload" link. 

Als je tegen problemen aanloopt kun je gebruik maken van de verificatie troubleshooter.

Vraag 3: We verhuizen van een .nl domein naar een nieuw .com domein. Hoe moeten we dat aanpakken?
Voor meer specifieke informatie kan je terecht op de volgende help pagina of op de volgende recente blogpost. In het kort moet je echter de volgende stappen doorlopen: 
 • Zorg ervoor dat je dat zowel het oude als het nieuwe domein heb geverifieerd in Google Webmaster Tools.
  • Gebruik een 301 doorverwijzing op alle pagina's om zo zoekmachines te vertellen dat je site permanent is verhuisd. 
  • Maak geen gebruik van een enkele doorverwijzing van alle oude individuele pagina's naar de homepage van je nieuwe site - dit geeft een slechte gebruikerservaring.
  • Als er geen 1:1 overeenkomst is tussen je oude en nieuwe pagina's, stel dan de doorverwijzing zo in dat deze gebruikers doorverwijst naar soortgelijke pagina's op de nieuwe site.
 • Als je geen 301 doorverwijzingen kan gebruiken kan je cross-domein canonical links overwegen.
 • Test of de nieuwe locatie van je site bereikbaar is voor Googlebot met behulp van de functionaliteit "Ophalen als Google" in Webmaster Tools.
 • Gebruik de functie "Adreswijziging" in Webmaster Tools om Google op te hoogte te brengen van het verhuizen van je site.
 • Kijk in Webmaster Tools naar de sites die naar jouw site linken in de sectie "Links naar uw site", informeer de belangrijkste sites over je verhuizing en vraag ze om de link aan te passen zodat deze verwijst naar het nieuwe adres. 
 • Voer bij voorkeur geen andere grote verandering door op hetzelfde moment, zoals grootschalige inhouds- of structuurwijzigingen.
 • Om de snelheid waarmee Google de nieuwe site crawlt te versnellen kun je gebruik maken van "Ophalen als Google" en vervolgens de URLs toevoegen aan de index, en een sitemap bestand indienen.
 • Om verwarring te voorkomen is het het best om de controle te behouden over je oude domeinnaam, en om de doorverwijzing zo lang mogelijk in stand te houden, we raden een periode van tenminste 180 dagen aan.
Ook wanneer je slechts een deel van je site wilt verhuizen, bijvoorbeeld als je toeristen informatie naar een apart domein wilt verhuizen, gaan veel van de voorgaande stappen op. Verifieer beide sites in Webmaster Tools, maak gebruik van 301 doorverwijzingen, verander oude links, etc. In dit geval hoef je echter geen gebruik te maken van de functionaliteit "Adreswijziging" in Webmaster Tools, omdat slechts een deel van de site verhuist. Wanneer je voor wat voor reden dan ook dezelfde inhoud op (delen) van beide sites hebt staan, moet je bij voorkeur gebruik maken van een cross-domein canonical link die verwijst naar het voorkeurs-domein voor de zoekresultaten .

Vraag 4: We hebben veel werk gestoken in het schrijven van unieke titels en beschrijvingen voor onze pagina's. How kunnen we ervoor zorgen dat Google deze ook weergeeft?
Super, betere titels en beschrijvingen helpen gebruikers bij het maken van een geïnformeerde beslissing. De webmasters van overheidssites die ik heb gesproken vinden de inhoud en de organisatie van de sites belangrijk, daarom werken ze vaak hard om informatieve teksten te bieden aan gebruikers.

Het generen van titels en beschrijvingen in de zoekresultaten pagina gebeurd volledig automatisch, hierbij worden zowel de inhoud van de pagina (inclusief title-tag en meta-description tag) als de verwijzingen naar die pagina die beschikbaar zijn op het web. Verandering aan de inhoud van de pagina worden opgepikt als we de pagina opnieuw crawlen. Maar je kan twee dingen doen om ons op de hoogte te brengen van verandering die je hebt aangebracht.
 • Voeg een XML sitemap toe in Webmaster Tools zodat we van al je pagina's op de hoogte zijn.
 • Maak in Webmaster Tools gebruik van de functionaliteit "Ophalen als Google" voor een URL die je recent hebt aangepast. Vervolgens kun je kiezen voor de optie "Indienen bij de index" kiezen.
  • Je kan ervoor kiezen om ook alle gelinkte pagina's opnieuw in te dienen bij Google, dit kan met name handig zijn als je een volledige sectie van je site hebt aangepast.
Vraag 5: Hoe kan ik lid worden van het YouTube overheid partner programma?
Voor deze vraag is er slecht nieuws, goed nieuws en nog meer goed nieuws te melden. Om met het slechte nieuws te beginnen, helaas is het overheid partner programma beëindigt. Het goede nieuws is dat de meeste functies uit dat programma nu standaard beschikbaar zijn in YouTube accounts. Zo kun je bijvoorbeeld videos van meer dan 10 minuten op YouTube plaatsen.

En er is meer goed nieuws, YouTube biedt de mogelijkheid tot:
 • live video streamen naar YouTube via Hangouts On Airt (een Google+ account is noodzakelijk)
 • het verbinden van je YouTube account aan je Webmaster Tools account, waarmee je het het officiële kanaal maakt voor je site
 • het gebruik van automatische ondertitels die steeds beter worden en beschikbaar komen in meer en meer talen.
Ik hoop dat deze antwoorden je een beetje verder helpen, ook al zijn helaas lang niet alle onderwerpen aan bod gekomen. Mocht je op zoek zijn naar aanvullende informatie, bezoek dan de Webmaster Academy. En met verdere vragen ben je van harte welkom op het Webmaster Helpforum.

Geschreven door Jason Morrison, Search Quality Team

Comments