Nederlands‎ > ‎Blogposts‎ > ‎

Inhoud verplaatsen naar een nieuwe locatie

posted Sep 4, 2012, 7:23 AM by Chris Hiltermann   [ updated Sep 4, 2012, 7:27 AM ]
Bij het beheer van een website kunt u als webmaster besluiten een website geheel of gedeeltelijk naar een nieuwe locatie te verplaatsen. Zo kunt u inhoud van een subdirectory naar een subdomein verplaatsen, of naar een volledig nieuw domein. Het wijzigen van de locatie van uw inhoud kan flink wat werk zijn, maar het loont zeker de moeite dit correct te doen.

Als u zoekmachines wilt helpen meer inzicht te krijgen in uw sitestructuur en uw site gebruikersvriendelijker te maken, volgt u deze richtlijnen:
 • Het is belangrijk alle gebruikers die uw oude inhoudslocatie bezoeken, om te leiden naar de nieuwe inhoudslocatie met 301-omleidingen. Zorg ervoor dat elke oude URL verwijst naar een nieuwe URL waarop overeenkomende inhoud wordt gehost, om de relatie tussen beide locaties te verduidelijken. Als u geen 301-omleidingen kunt gebruiken, kunt u misschien canonieke URL's voor meerdere domeinen voor zoekmachines gebruiken en een bericht aan gebruikers weergeven waarin u hen informeert en verwijst naar de nieuwe locatie van uw inhoud.
 • Controleer of u zowel de nieuwe als de oude locatie heeft geverifieerd in hetzelfde account voor de Webmaster Tools van Google.
 • Controleer of de nieuwe locatie door Googlebot kan worden gecrawld door de functie Fetchen als Googlebot te gebruiken. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat Google ook daadwerkelijk toegang kan krijgen tot uw inhoud op de nieuwe locatie. Zorg er ook voor dat de oude URL's niet worden geblokkeerd door een disallow-opdracht in robots.txt, zodat de omleiding of parameter 'rel=canonical' kan worden gevonden.
 • Als u uw inhoud verplaatst naar een nieuw domein of een andere hostnaam, gebruikt u de optie Adres wijzigen bij Siteconfiguratie in de Webmaster Tools van Google om ons op de hoogte te stellen van de wijziging.

Verandering van site adres functionaliteit in Webmasterhulpprogramma's

Ons op de hoogte stellen van de verplaatsing van uw inhoud via de Webmaster Tools van Google

 • Als u ook de URL-structuur van uw site heeft gewijzigd, moet u ervoor zorgen dat daar naartoe kan worden genavigeerd zonder 404-foutpagina's tegen te komen. De Webmaster Tools van Google kunnen nuttig zijn bij het onderzoeken van potentieel verbroken links. Ga naar Diagnose > Crawlfouten voor uw nieuwe site.
 • Controleer en verifieer uw (actuele) sitemap.
 • Zodra u uw 301-omleidingen heeft ingesteld, kunt u bezoekers van uw 404-foutpagina's in de gaten houden om te controleren of gebruikers worden omgeleid naar nieuwe pagina's en niet op verbroken URL's stuiten. Wanneer een gebruiker een 404-foutpagina op uw site te zien krijgt, moet u proberen uit te zoeken welke URL ze probeerden te bezoeken, waarom de gebruiker niet is omgeleid naar de nieuwe locatie van uw inhoud en vervolgens de benodigde wijzigingen aanbrengen in uw 301-omleidingsregels.
 • Kijk eens naar Links naar uw site in de Webmaster Tools van Google en informeer belangrijke sites die links naar uw inhoud weergeven over de nieuwe locatie.
 • Als vuistregel zou u niet twee crawlbare sites met volledig of grotendeels identieke inhoud online moeten plaatsen zonder een 301-omleiding of zonder rel=”canonical” te specificeren.
 • Optioneel: als de inhoud van uw site specifiek is voor een bepaalde regio, kunt u het beste de voorkeuren voor geotargeting voor uw nieuwe sitestructuur extra controleren in de Webmaster Tools van Google.
 • Tot slot raden we u aan geen andere grote wijzigingen te implementeren wanneer u uw inhoud naar een nieuwe locatie verplaatst, zoals grootschalige updates van inhoud, URL-structuur of navigatie. Als u te veel tegelijk wijzigt, kan dit verwarrend zijn voor gebruikers en zoekmachines.
We hopen dat u van deze suggesties kunt profiteren. Als u meer vragen heeft over het verplaatsen van uw inhoud naar een nieuwe locatie, raden we u aan het Google Webmaster Helpforum te bezoeken en daar advies te vragen aan de deskundige webmasters.

Geschreven door Fili Wiese en Kaspar Szymanski

Comments