Nederlands‎ > ‎Blogposts‎ > ‎

Een nieuwe tool om links af te wijzen

posted Oct 23, 2012, 7:58 AM by Chris Hiltermann   [ updated Oct 23, 2012, 8:01 AM ]
Recent hebben we een nieuwe tool geïntroduceerd waarmee u ongewenste links naar uw website kunt afwijzen. Als u een kennisgeving van een handmatige spamactie heeft ontvangen op basis van 'onnatuurlijke links' die naar uw site verwijzen, kunt u dit probleem aanpakken met deze tool. Als u een dergelijke kennisgeving niet heeft ontvangen, hoeft u deze tool over het algemeen niet te gebruiken.

Laten we nog even kort bespreken waar we het hier over hebben. Links zijn een van de meest bekende signalen die we gebruiken om de zoekresultaten te rangschikken. Door naar de links tussen pagina's te kijken, krijgen we een idee van de pagina's die betrouwbaar en belangrijk zijn, en daarmee waarschijnlijk relevanter voor onze gebruikers. Dit is de basis van PageRank, een van de meer dan tweehonderd signalen waarmee we de rangschikking bepalen. Omdat PageRank zo bekend is, is dit ook een doelwit voor spammers. We proberen linkspam doorlopend te bestrijden met algoritmen en handmatige acties.

Als u ooit te maken heeft gehad met linkspam, is er in Google's Webmaster Tools mogelijk een bericht weergegeven over 'onnatuurlijke links' die naar uw site verwijzen. We sturen dit bericht wanneer we betaalde links, linkuitwisseling of andere linkuitwisselingsprogramma's die onze kwaliteitsrichtlijnen schenden aantreffen. Als u dit bericht ontvangt, raden we u aan zo veel mogelijk spam-achtige of kwaliteitsloze links naar uw site van internet te laten verwijderen. Dit is de beste benadering, omdat het probleem hiermee aan de basis wordt aangepakt. Door de slechte links rechtstreeks te (laten) verwijderen, voorkomt u dat Google en andere zoekmachines hier actie tegen moeten ondernemen. Bovendien helpt u hiermee het imago van uw site te beschermen, aangezien mensen niet langer spam-achtige links tegenkomen die naar uw website verwijzen, waardoor ze tot ongunstige conclusies over uw website of bedrijf zouden kunnen komen.

Als u de problematische links zo veel mogelijk heeft verwijderd maar er nog steeds links zijn die u maar niet kunt verwijderen, kunt u onze nieuwe pagina Links afwijzen bezoeken. Wanneer u deze tool gebruikt, selecteert u eerst uw site.


Vervolgens wordt u gevraagd een bestand te uploaden met de links die u wilt afwijzen.


Hier is geen ingewikkelde opmaak voor nodig: u heeft alleen een gewoon tekstbestand nodig met één URL per regel. Hieronder ziet u een voorbeeldfragment van een geldig bestand:

# Contact opgenomen met eigenaar van spamdomein1.com op 01-07-2012
# met linkverwijderingsverzoek, maar geen reactie
domain: spamdomein1.com
# Eigenaar van spamdomein2.com heeft de meeste links verwijderd, behalve
http://www.spamdomein2.com/inhoudA.html
http://www.spamdomein2.com/inhoudB.html
http://www.spamdomein2.com/InhoudC.html

In dit voorbeeld worden regels die beginnen met een hekje (#) als opmerkingen beschouwd en door Google genegeerd. Het zoekwoord 'domain:' geeft aan dat u links afwijst van alle pagina's op een specifieke site (in dit geval 'spamdomein1.com'). U kunt ook een afwijzingsverzoek indienen voor specifieke pagina's (in dit geval drie afzonderlijke pagina's op spamdomein2.com). We ondersteunen momenteel één afwijzingsbestand per site, en het bestand wordt gedeeld door site-eigenaren in Google's Webmaster Tools. Als u het bestand wilt bijwerken, moet u het bestaande bestand downloaden, aanpassen en het nieuwe bestand uploaden. De maximale bestandsgrootte is 2 MB.

Een uitstekend uitgangspunt om naar slechte links te zoeken is de functie 'Links naar uw site' in Google's Webmaster Tools. Selecteer op de startpagina de gewenste site, navigeer naar 'Verkeer > Links naar uw site > De meeste links naar uw site > Meer' en klik op een van de downloadknoppen. Dit bestand bevat pagina's die naar uw site verwijzen. Als u op 'Nieuwste links downloaden' klikt, worden er ook datums weergegeven. Dit kan een prima plek zijn om uw onderzoek te beginnen, maar upload niet deze hele lijst met links in de tool: u wilt immers niet alle links naar uw site afwijzen.

Bekijk ons Helpcentrum voor meer informatie over de functie. Met verdere opmerkingen en vragen kunt u terecht op het Webmaster help forum plaatsen. Hieronder vindt u ook een kort overzicht met vragen en antwoorden.


We herhalen dat we deze tool alleen voor gevorderde webmasters hebben ontwikkeld. We raden u aan deze tool niet te gebruiken tenzij u er zeker van bent dat u enkele links naar uw site moet afwijzen en u precies weet hoe dit moet.

V: Moeten de meeste sites deze tool gebruiken?
A: Nee. De meerderheid van de sites hoeft deze functionaliteit helemaal niet te gebruiken. Als u niet zeker weet wat u met de tool kunt doen of hoe u het moet gebruiken, kunt u het beter niet gebruiken.

V: Wat gebeurt er precies als ik links afwijs? Worden ze daadwerkelijk genegeerd door Google?
A: Met deze tool kunt u aan Google aangeven welke links u wilt afwijzen. Google zal die links doorgaans negeren. Net zoals met rel=”canonical” is dit eerder een duidelijke suggestie dan een opdracht (Google behoudt zich bijvoorbeeld het recht voor zelf te beslissen bij twijfelgevallen), maar we gebruiken doorgaans uw aanwijzingen bij het beoordelen van links.

V: Hoe snel nadat ik het bestand heb geüpload, worden de links genegeerd?
A: We moeten de URL's die u heeft afgewezen opnieuw crawlen en indexeren voordat uw afwijzingen van kracht worden. Dit kan een aantal weken duren.

V: Kan ik deze tool gebruiken als ik me zorgen maak over 'negatieve SEO'?
A: Het voornaamste doel van deze tool is helpen met opschonen als u een slechte SEO heeft ingehuurd of fouten heeft gemaakt bij het bouwen van uw eigen links. Als u op de hoogte bent van slechtgebouwde links namens u (bijvoorbeeld betaalde posts of betaalde links die PageRank doorgeven), raden we u aan contact op te nemen met de sites die naar u verwijzen en eerst te proberen links van internet te laten verwijderen. Bovendien helpt u hiermee het imago van uw site te beschermen, aangezien mensen niet langer spam-achtige links tegenkomen en tot ongunstige conclusies over uw website of bedrijf zouden kunnen komen. Als u ondanks alle inspanningen enkele inkomende links niet kunt laten verwijderen, kunt u het beste de tool Links afwijzen gebruiken.

Google probeert over het algemeen te voorkomen dat andere webmasters uw positie kunnen benadelen. Als u toch bang bent dat sommige inkomende links de reputatie van uw site beïnvloeden, kunt u de tool Links afwijzen gebruiken om aan Google aan te geven dat die links moeten worden genegeerd. We bouwen onze algoritmen met het oog op het voorkomen van negatieve SEO, dus de meeste webmasters hoeven zich geen zorgen te maken over negatieve SEO.

V: Veel van de links die ik zie, heb ik niet gemaakt. Moet ik nog steeds zorgen dat deze links worden opgeschoond?
A: Meestal niet. Normaal gesproken geeft Google het gepaste gewicht aan links en onder normale omstandigheden hoeft u Google geen aanvullende informatie over uw links te geven. Een typisch gebruiksvoorbeeld voor deze tool is als u links heeft gebouwd die niet voldoen aan onze kwaliteitsrichtlijnen, Google u een waarschuwing over onnatuurlijke links heeft gestuurd en ondanks uw inspanningen er nog steeds een paar links zijn die u niet kunt laten verwijderen.

V: Ik heb per ongeluk een aantal goede links geüpload. Hoe kan ik het uploaden van links ongedaan maken die per ongeluk zijn geüpload?
A: Als u wilt aanpassen welke links u wilt negeren, downloadt u het huidige bestand met afgewezen links, wijzigt u het zodat alleen links worden opgenomen die u wilt negeren en uploadt u het bestand opnieuw. Het kan enkele weken duren voordat het nieuwe bestand door ons systeem voor crawlen/indexeren is doorgevoerd.

V: Moet ik een bestand met links maken als preventieve maatregel, zelfs als ik geen melding heb ontvangen over onnatuurlijke links naar mijn site?
A: Als uw site is beïnvloed door de update van het Penguin-algoritme en u denkt dat dit komt doordat u spam-achtige links of links met lage kwaliteit naar uw site heeft gebouwd, kunt u misschien naar de inkomende links voor uw site kijken en links afwijzen die het gevolg zijn van linkuitwisselingsprogramma's die niet voldoen aan de richtlijnen van Google.

V: Als ik een bestand upload, moet ik dan nog steeds een verzoek tot heroverweging indienen?
A: Ja, als u bericht heeft ontvangen dat u een handmatige actie op uw site heeft. Het doel van de tool Links afwijzen is om Google te laten weten welke links u wilt negeren. Als u een bericht heeft ontvangen over een handmatige actie op uw site, moet u alles zoveel mogelijk opschonen (dit geldt ook voor het verwijderen van spam-achtige links die u op internet heeft gebouwd). Nadat u zoveel mogelijk spam-achtige links van internet heeft verwijderd, kunt u de tool Links afwijzen gebruiken om aan Google aan te geven welke overgebleven links u niet heeft kunnen verwijderen. Het duurt even voordat de afgewezen links in ons systeem worden verwerkt. Uiteindelijk dient u een verzoek tot heroverweging in, zodat het team voor handmatige webspamacties kan controleren of uw site nu voldoet aan de kwaliteitsrichtlijnen van Google. Als dit het geval is, kunnen handmatige acties tegen uw site worden verwijderd.

V: Moet ik links van example.com en example.co.uk afwijzen als deze hetzelfde bedrijf zijn?
A: Ja. Als u links van meerdere domeinen wilt afwijzen, moet u voor elk domein een vermelding toevoegen.

V: Hoe zit het met www.example.com versus example.com (zonder de 'www')?
A: Technisch gezien zijn dit verschillende URL's. De functie voor het afwijzen van links werkt zo gedetailleerd mogelijk. Als de inhoud die u wilt afwijzen op meerdere URL's op een site voorkomt, moet u elke URL afwijzen die de link bevat die u wilt afwijzen. U kunt natuurlijk ook een volledig domein afwijzen.

V: Kan ik iets.example.com afwijzen om alleen links van dat subdomein te negeren?
A: Voor het grootste gedeelte wel. Voor de meeste bekende gratis hosts (bijvoorbeeld wordpress.com, blogspot.com, tumblr.com, en vele anderen) worden door het afwijzen van 'domain:iets.example.com' alleen links van dat subdomein afgewezen. Als een gratis host zeer nieuw of zeldzaam is, kan dit worden geïnterpreteerd als een verzoek om alle links van het gehele domein af te wijzen. Als u een subdomein opgeeft, is het meestal mogelijk alleen de links van dat subdomein te negeren.

Geplaatst door Jonathan Simon, analist van webmastertrends

Comments