Nederlands‎ > ‎

Blogposts

Een nieuwe tool om links af te wijzen

posted Oct 23, 2012, 7:58 AM by Chris Hiltermann   [ updated Oct 23, 2012, 8:01 AM ]

Recent hebben we een nieuwe tool geïntroduceerd waarmee u ongewenste links naar uw website kunt afwijzen. Als u een kennisgeving van een handmatige spamactie heeft ontvangen op basis van 'onnatuurlijke links' die naar uw site verwijzen, kunt u dit probleem aanpakken met deze tool. Als u een dergelijke kennisgeving niet heeft ontvangen, hoeft u deze tool over het algemeen niet te gebruiken.

Laten we nog even kort bespreken waar we het hier over hebben. Links zijn een van de meest bekende signalen die we gebruiken om de zoekresultaten te rangschikken. Door naar de links tussen pagina's te kijken, krijgen we een idee van de pagina's die betrouwbaar en belangrijk zijn, en daarmee waarschijnlijk relevanter voor onze gebruikers. Dit is de basis van PageRank, een van de meer dan tweehonderd signalen waarmee we de rangschikking bepalen. Omdat PageRank zo bekend is, is dit ook een doelwit voor spammers. We proberen linkspam doorlopend te bestrijden met algoritmen en handmatige acties.

Als u ooit te maken heeft gehad met linkspam, is er in Google's Webmaster Tools mogelijk een bericht weergegeven over 'onnatuurlijke links' die naar uw site verwijzen. We sturen dit bericht wanneer we betaalde links, linkuitwisseling of andere linkuitwisselingsprogramma's die onze kwaliteitsrichtlijnen schenden aantreffen. Als u dit bericht ontvangt, raden we u aan zo veel mogelijk spam-achtige of kwaliteitsloze links naar uw site van internet te laten verwijderen. Dit is de beste benadering, omdat het probleem hiermee aan de basis wordt aangepakt. Door de slechte links rechtstreeks te (laten) verwijderen, voorkomt u dat Google en andere zoekmachines hier actie tegen moeten ondernemen. Bovendien helpt u hiermee het imago van uw site te beschermen, aangezien mensen niet langer spam-achtige links tegenkomen die naar uw website verwijzen, waardoor ze tot ongunstige conclusies over uw website of bedrijf zouden kunnen komen.

Als u de problematische links zo veel mogelijk heeft verwijderd maar er nog steeds links zijn die u maar niet kunt verwijderen, kunt u onze nieuwe pagina Links afwijzen bezoeken. Wanneer u deze tool gebruikt, selecteert u eerst uw site.


Vervolgens wordt u gevraagd een bestand te uploaden met de links die u wilt afwijzen.


Hier is geen ingewikkelde opmaak voor nodig: u heeft alleen een gewoon tekstbestand nodig met één URL per regel. Hieronder ziet u een voorbeeldfragment van een geldig bestand:

# Contact opgenomen met eigenaar van spamdomein1.com op 01-07-2012
# met linkverwijderingsverzoek, maar geen reactie
domain: spamdomein1.com
# Eigenaar van spamdomein2.com heeft de meeste links verwijderd, behalve
http://www.spamdomein2.com/inhoudA.html
http://www.spamdomein2.com/inhoudB.html
http://www.spamdomein2.com/InhoudC.html

In dit voorbeeld worden regels die beginnen met een hekje (#) als opmerkingen beschouwd en door Google genegeerd. Het zoekwoord 'domain:' geeft aan dat u links afwijst van alle pagina's op een specifieke site (in dit geval 'spamdomein1.com'). U kunt ook een afwijzingsverzoek indienen voor specifieke pagina's (in dit geval drie afzonderlijke pagina's op spamdomein2.com). We ondersteunen momenteel één afwijzingsbestand per site, en het bestand wordt gedeeld door site-eigenaren in Google's Webmaster Tools. Als u het bestand wilt bijwerken, moet u het bestaande bestand downloaden, aanpassen en het nieuwe bestand uploaden. De maximale bestandsgrootte is 2 MB.

Een uitstekend uitgangspunt om naar slechte links te zoeken is de functie 'Links naar uw site' in Google's Webmaster Tools. Selecteer op de startpagina de gewenste site, navigeer naar 'Verkeer > Links naar uw site > De meeste links naar uw site > Meer' en klik op een van de downloadknoppen. Dit bestand bevat pagina's die naar uw site verwijzen. Als u op 'Nieuwste links downloaden' klikt, worden er ook datums weergegeven. Dit kan een prima plek zijn om uw onderzoek te beginnen, maar upload niet deze hele lijst met links in de tool: u wilt immers niet alle links naar uw site afwijzen.

Bekijk ons Helpcentrum voor meer informatie over de functie. Met verdere opmerkingen en vragen kunt u terecht op het Webmaster help forum plaatsen. Hieronder vindt u ook een kort overzicht met vragen en antwoorden.


We herhalen dat we deze tool alleen voor gevorderde webmasters hebben ontwikkeld. We raden u aan deze tool niet te gebruiken tenzij u er zeker van bent dat u enkele links naar uw site moet afwijzen en u precies weet hoe dit moet.

V: Moeten de meeste sites deze tool gebruiken?
A: Nee. De meerderheid van de sites hoeft deze functionaliteit helemaal niet te gebruiken. Als u niet zeker weet wat u met de tool kunt doen of hoe u het moet gebruiken, kunt u het beter niet gebruiken.

V: Wat gebeurt er precies als ik links afwijs? Worden ze daadwerkelijk genegeerd door Google?
A: Met deze tool kunt u aan Google aangeven welke links u wilt afwijzen. Google zal die links doorgaans negeren. Net zoals met rel=”canonical” is dit eerder een duidelijke suggestie dan een opdracht (Google behoudt zich bijvoorbeeld het recht voor zelf te beslissen bij twijfelgevallen), maar we gebruiken doorgaans uw aanwijzingen bij het beoordelen van links.

V: Hoe snel nadat ik het bestand heb geüpload, worden de links genegeerd?
A: We moeten de URL's die u heeft afgewezen opnieuw crawlen en indexeren voordat uw afwijzingen van kracht worden. Dit kan een aantal weken duren.

V: Kan ik deze tool gebruiken als ik me zorgen maak over 'negatieve SEO'?
A: Het voornaamste doel van deze tool is helpen met opschonen als u een slechte SEO heeft ingehuurd of fouten heeft gemaakt bij het bouwen van uw eigen links. Als u op de hoogte bent van slechtgebouwde links namens u (bijvoorbeeld betaalde posts of betaalde links die PageRank doorgeven), raden we u aan contact op te nemen met de sites die naar u verwijzen en eerst te proberen links van internet te laten verwijderen. Bovendien helpt u hiermee het imago van uw site te beschermen, aangezien mensen niet langer spam-achtige links tegenkomen en tot ongunstige conclusies over uw website of bedrijf zouden kunnen komen. Als u ondanks alle inspanningen enkele inkomende links niet kunt laten verwijderen, kunt u het beste de tool Links afwijzen gebruiken.

Google probeert over het algemeen te voorkomen dat andere webmasters uw positie kunnen benadelen. Als u toch bang bent dat sommige inkomende links de reputatie van uw site beïnvloeden, kunt u de tool Links afwijzen gebruiken om aan Google aan te geven dat die links moeten worden genegeerd. We bouwen onze algoritmen met het oog op het voorkomen van negatieve SEO, dus de meeste webmasters hoeven zich geen zorgen te maken over negatieve SEO.

V: Veel van de links die ik zie, heb ik niet gemaakt. Moet ik nog steeds zorgen dat deze links worden opgeschoond?
A: Meestal niet. Normaal gesproken geeft Google het gepaste gewicht aan links en onder normale omstandigheden hoeft u Google geen aanvullende informatie over uw links te geven. Een typisch gebruiksvoorbeeld voor deze tool is als u links heeft gebouwd die niet voldoen aan onze kwaliteitsrichtlijnen, Google u een waarschuwing over onnatuurlijke links heeft gestuurd en ondanks uw inspanningen er nog steeds een paar links zijn die u niet kunt laten verwijderen.

V: Ik heb per ongeluk een aantal goede links geüpload. Hoe kan ik het uploaden van links ongedaan maken die per ongeluk zijn geüpload?
A: Als u wilt aanpassen welke links u wilt negeren, downloadt u het huidige bestand met afgewezen links, wijzigt u het zodat alleen links worden opgenomen die u wilt negeren en uploadt u het bestand opnieuw. Het kan enkele weken duren voordat het nieuwe bestand door ons systeem voor crawlen/indexeren is doorgevoerd.

V: Moet ik een bestand met links maken als preventieve maatregel, zelfs als ik geen melding heb ontvangen over onnatuurlijke links naar mijn site?
A: Als uw site is beïnvloed door de update van het Penguin-algoritme en u denkt dat dit komt doordat u spam-achtige links of links met lage kwaliteit naar uw site heeft gebouwd, kunt u misschien naar de inkomende links voor uw site kijken en links afwijzen die het gevolg zijn van linkuitwisselingsprogramma's die niet voldoen aan de richtlijnen van Google.

V: Als ik een bestand upload, moet ik dan nog steeds een verzoek tot heroverweging indienen?
A: Ja, als u bericht heeft ontvangen dat u een handmatige actie op uw site heeft. Het doel van de tool Links afwijzen is om Google te laten weten welke links u wilt negeren. Als u een bericht heeft ontvangen over een handmatige actie op uw site, moet u alles zoveel mogelijk opschonen (dit geldt ook voor het verwijderen van spam-achtige links die u op internet heeft gebouwd). Nadat u zoveel mogelijk spam-achtige links van internet heeft verwijderd, kunt u de tool Links afwijzen gebruiken om aan Google aan te geven welke overgebleven links u niet heeft kunnen verwijderen. Het duurt even voordat de afgewezen links in ons systeem worden verwerkt. Uiteindelijk dient u een verzoek tot heroverweging in, zodat het team voor handmatige webspamacties kan controleren of uw site nu voldoet aan de kwaliteitsrichtlijnen van Google. Als dit het geval is, kunnen handmatige acties tegen uw site worden verwijderd.

V: Moet ik links van example.com en example.co.uk afwijzen als deze hetzelfde bedrijf zijn?
A: Ja. Als u links van meerdere domeinen wilt afwijzen, moet u voor elk domein een vermelding toevoegen.

V: Hoe zit het met www.example.com versus example.com (zonder de 'www')?
A: Technisch gezien zijn dit verschillende URL's. De functie voor het afwijzen van links werkt zo gedetailleerd mogelijk. Als de inhoud die u wilt afwijzen op meerdere URL's op een site voorkomt, moet u elke URL afwijzen die de link bevat die u wilt afwijzen. U kunt natuurlijk ook een volledig domein afwijzen.

V: Kan ik iets.example.com afwijzen om alleen links van dat subdomein te negeren?
A: Voor het grootste gedeelte wel. Voor de meeste bekende gratis hosts (bijvoorbeeld wordpress.com, blogspot.com, tumblr.com, en vele anderen) worden door het afwijzen van 'domain:iets.example.com' alleen links van dat subdomein afgewezen. Als een gratis host zeer nieuw of zeldzaam is, kan dit worden geïnterpreteerd als een verzoek om alle links van het gehele domein af te wijzen. Als u een subdomein opgeeft, is het meestal mogelijk alleen de links van dat subdomein te negeren.

Geplaatst door Jonathan Simon, analist van webmastertrends

Vernieuwde versie van Google’s richtlijnen voor webmasters

posted Oct 3, 2012, 12:45 AM by Chris Hiltermann   [ updated Oct 3, 2012, 12:45 AM ]

Vandaag publiceren we een vernieuwde versie van Google’s richtlijnen voor webmasters. Zowel de algemene richtlijnen en verschillende meer specifiek artikelen (bijvoorbeeld de artikelen over Uitwisselingsprogramma's voor links en Verborgen tekst en links) zijn vernieuwd en uitgebreid, om als zodanig meer nuttige informatie te bevatten over het creëren van websites van hoge kwaliteit voor zowel gebruikers als zoekmachines.

De belangrijkste boodschap in de richtlijnen is ongewijzigd gebleven, namelijk: Focus op de gebruiker. We hebben daarentegen meer voorbeelden toegevoegd van gedrag dat gericht is op het manipuleren van de zoekresultaten en als zodanig niet de beste gebruikerservaring bewerkstelligd. Daarnaast hebben we ook een document opgesteld met daarin kwaliteits en technische richtlijnen voor rich snippets, omdat gestructureerde markup steeds populairder wordt.

We hopen dat de vernieuwde versie van de richtlijnen een beter begrip creeren over het creeren en onderhouden van Google vriendelijke websites.

Geschreven door Betty Huang & Eric Kuan, Google Search Quality Team

Blijf als webmaster op de hoogte van de site status

posted Oct 2, 2012, 8:49 AM by Chris Hiltermann   [ updated Oct 2, 2012, 9:13 AM ]

Een gezonde en goed presterende website is belangrijk voor zowel webmasters als gebruikers. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de status van je website via de berichten console in Google Webmaster Tools. Om dit eenvoudiger te maken voor webmasters hebben we vanaf nu automatische email notificaties toegevoegd aan Webmaster Tools. Webmaster Tools, zal voor kritieke problemen met de status met een site, vanaf nu automatisch een email bericht sturen.

Deze email berichten worden alleen verzonden voor kritieke meldingen die mogelijk een significante impact hebben op de gezondheid van een site of de prestaties in de zoekresultaten, en waarvoor duidelijke stappen te ondernemen zijn om het probleem op te lossen. Zo sturen we bijvoorbeeld een email als we malware detecteren op een website of wanneer er een significante stijging is in het aantal crawl-fouten dat Google waarneemt op een site. 

Kritieke meldingen zullen slecht voor enkele sites voorkomen. Desalniettemin is er een quota ingesteld om te voorkomen dat je inbox overloopt met berichten wanneer er een issue met een site wordt waargenomen. Wanneer je helemaal geen email wilt ontvangen van Webmaster Tools kan je de instellingen voor het doorsturen van emails wijzigen.

We hopen dat deze verandering helpt om op de hoogte te blijven van de status van een site. Mocht je echter verdere vragen hebben dan ben je van harte welkom op het Google Webmaster Help Forum.  

Geschreven door John Mueller, Webmaster Trends Analyst, Google Zürich

Vragen van webmasters van overheidssites

posted Sep 20, 2012, 2:21 AM by Chris Hiltermann   [ updated Sep 20, 2012, 2:41 AM ]

Websites van overheidsinstanties, variërend van sites van gemeentes tot provincies tot de landelijke overheid, zijn belangrijk voor Google zoeken. In de eerste plaats omdat overheden over heel veel content beschikken, daarnaast zijn overheden vaak de originele bron van allerlei informatie die belangrijk is voor alle burgers. Zo zijn ongeveer 20 procent van de zoekopdrachten specifiek gericht op lokale informatie, en nu zijn lokale nu precies de experts op dat gebied. Nu hebben webmasters van overheidswebsites vaak specifieke vragen en problemen, omdat een aantal van deze vragen regelmatig terugkomen willen we daar in deze post graag op in gaan.

Vraag 1: Hoe pas ik een foutief telefoonnummer of adres in de zoekresultaten of Google Maps aan? 
In dit geval kunnen de webmasters van overheidssites zelf de noodzakelijk veranderingen maken, dit kan door de Google+ lokale vermelding op te eisen. Onvolledige of incorrecte adressen en telefoonnummers kunnen worden gewijzigd of toegevoegd door de vermelding op te eisen.

De meeste lokaties in Google Maps hebben een lokale Google+ vermeldingen bijvoorbeeld, bedrijven, kantoren, parken, toeristische locaties,etc. Om de San Francisco Main Library als voorbeeld te gebruiken: deze vermelding bevat contact informatie, openingsuren, reviews van bezoekers en leuke extra's zoals foto's. Wanneer we vermoedden dat Google gebruikers zoeken voor bibliotheken in San Francisco kunnen we een kaart met lokale vermeldingen weergeven in de zoekresultaten zodat ze de bibliotheek zo snel mogelijk kunnen vinden.

Als je voor een agency werkt en je een listing voor een van je clienten wil claimen, dan adviseren we om een gedeeld Google account met een email adres van de overheidssite te gebruiken wanneer mogelijk. Normaalgesproken wordt het eigendom van een bepaald adres geverifieerd via een telefoontje of een brief.

Vraag 2: Ik heb de vermelding van ons kantoor geclaimd, maar er zijn tenminste 40 andere locaties zoals parken die ik zou willen claimen in Google Maps, maar geen van deze heeft een adres of telefoonnummer. Hoe kan ik ze toch opeisen? 
In dat geval kan je gebruik maken van de bulk upload functionaliteit! Als je meer dan 10 vermeldingen / adressen op hetzelfde moment wilt claimen kun je een speciaal geformateerde spreadsheet uploaden. Daarvoor ga je naar www.google.com/places/, dan klik je op "Get Started Now" en zoek je naar de "bulk upload" link. 

Als je tegen problemen aanloopt kun je gebruik maken van de verificatie troubleshooter.

Vraag 3: We verhuizen van een .nl domein naar een nieuw .com domein. Hoe moeten we dat aanpakken?
Voor meer specifieke informatie kan je terecht op de volgende help pagina of op de volgende recente blogpost. In het kort moet je echter de volgende stappen doorlopen: 
 • Zorg ervoor dat je dat zowel het oude als het nieuwe domein heb geverifieerd in Google Webmaster Tools.
  • Gebruik een 301 doorverwijzing op alle pagina's om zo zoekmachines te vertellen dat je site permanent is verhuisd. 
  • Maak geen gebruik van een enkele doorverwijzing van alle oude individuele pagina's naar de homepage van je nieuwe site - dit geeft een slechte gebruikerservaring.
  • Als er geen 1:1 overeenkomst is tussen je oude en nieuwe pagina's, stel dan de doorverwijzing zo in dat deze gebruikers doorverwijst naar soortgelijke pagina's op de nieuwe site.
 • Als je geen 301 doorverwijzingen kan gebruiken kan je cross-domein canonical links overwegen.
 • Test of de nieuwe locatie van je site bereikbaar is voor Googlebot met behulp van de functionaliteit "Ophalen als Google" in Webmaster Tools.
 • Gebruik de functie "Adreswijziging" in Webmaster Tools om Google op te hoogte te brengen van het verhuizen van je site.
 • Kijk in Webmaster Tools naar de sites die naar jouw site linken in de sectie "Links naar uw site", informeer de belangrijkste sites over je verhuizing en vraag ze om de link aan te passen zodat deze verwijst naar het nieuwe adres. 
 • Voer bij voorkeur geen andere grote verandering door op hetzelfde moment, zoals grootschalige inhouds- of structuurwijzigingen.
 • Om de snelheid waarmee Google de nieuwe site crawlt te versnellen kun je gebruik maken van "Ophalen als Google" en vervolgens de URLs toevoegen aan de index, en een sitemap bestand indienen.
 • Om verwarring te voorkomen is het het best om de controle te behouden over je oude domeinnaam, en om de doorverwijzing zo lang mogelijk in stand te houden, we raden een periode van tenminste 180 dagen aan.
Ook wanneer je slechts een deel van je site wilt verhuizen, bijvoorbeeld als je toeristen informatie naar een apart domein wilt verhuizen, gaan veel van de voorgaande stappen op. Verifieer beide sites in Webmaster Tools, maak gebruik van 301 doorverwijzingen, verander oude links, etc. In dit geval hoef je echter geen gebruik te maken van de functionaliteit "Adreswijziging" in Webmaster Tools, omdat slechts een deel van de site verhuist. Wanneer je voor wat voor reden dan ook dezelfde inhoud op (delen) van beide sites hebt staan, moet je bij voorkeur gebruik maken van een cross-domein canonical link die verwijst naar het voorkeurs-domein voor de zoekresultaten .

Vraag 4: We hebben veel werk gestoken in het schrijven van unieke titels en beschrijvingen voor onze pagina's. How kunnen we ervoor zorgen dat Google deze ook weergeeft?
Super, betere titels en beschrijvingen helpen gebruikers bij het maken van een geïnformeerde beslissing. De webmasters van overheidssites die ik heb gesproken vinden de inhoud en de organisatie van de sites belangrijk, daarom werken ze vaak hard om informatieve teksten te bieden aan gebruikers.

Het generen van titels en beschrijvingen in de zoekresultaten pagina gebeurd volledig automatisch, hierbij worden zowel de inhoud van de pagina (inclusief title-tag en meta-description tag) als de verwijzingen naar die pagina die beschikbaar zijn op het web. Verandering aan de inhoud van de pagina worden opgepikt als we de pagina opnieuw crawlen. Maar je kan twee dingen doen om ons op de hoogte te brengen van verandering die je hebt aangebracht.
 • Voeg een XML sitemap toe in Webmaster Tools zodat we van al je pagina's op de hoogte zijn.
 • Maak in Webmaster Tools gebruik van de functionaliteit "Ophalen als Google" voor een URL die je recent hebt aangepast. Vervolgens kun je kiezen voor de optie "Indienen bij de index" kiezen.
  • Je kan ervoor kiezen om ook alle gelinkte pagina's opnieuw in te dienen bij Google, dit kan met name handig zijn als je een volledige sectie van je site hebt aangepast.
Vraag 5: Hoe kan ik lid worden van het YouTube overheid partner programma?
Voor deze vraag is er slecht nieuws, goed nieuws en nog meer goed nieuws te melden. Om met het slechte nieuws te beginnen, helaas is het overheid partner programma beëindigt. Het goede nieuws is dat de meeste functies uit dat programma nu standaard beschikbaar zijn in YouTube accounts. Zo kun je bijvoorbeeld videos van meer dan 10 minuten op YouTube plaatsen.

En er is meer goed nieuws, YouTube biedt de mogelijkheid tot:
 • live video streamen naar YouTube via Hangouts On Airt (een Google+ account is noodzakelijk)
 • het verbinden van je YouTube account aan je Webmaster Tools account, waarmee je het het officiële kanaal maakt voor je site
 • het gebruik van automatische ondertitels die steeds beter worden en beschikbaar komen in meer en meer talen.
Ik hoop dat deze antwoorden je een beetje verder helpen, ook al zijn helaas lang niet alle onderwerpen aan bod gekomen. Mocht je op zoek zijn naar aanvullende informatie, bezoek dan de Webmaster Academy. En met verdere vragen ben je van harte welkom op het Webmaster Helpforum.

Geschreven door Jason Morrison, Search Quality Team

Webmaster Tools meldingen over inkomende links

posted Sep 11, 2012, 1:42 AM by Chris Hiltermann   [ updated Sep 11, 2012, 1:44 AM ]

Veel site-eigenaren gebruiken Webmaster Tools om na te gaan hoe hun site presteert op Google. Vorige week zijn we begonnen met het sturen van nieuwe berichten naar sites met een patroon van onnatuurlijke links die naar deze sites verwijzen. Ik wil nu graag wat meer context voor deze nieuwe berichten geven.

Oorspronkelijke linkberichten
Laten we het eerst eens hebben over de oorspronkelijke linkberichten die we al maanden versturen. Wanneer we vaststellen dat onnatuurlijke links verwijzen naar een site, kunnen we op verschillende manieren reageren. In veel ernstige gevallen verlagen we ons vertrouwen in de gehele site. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als we van mening zijn dat een site gedurende lange tijd een zeer wijdverbreid patroon van linkspam laat zien. Als uw site een melding ontvangt over deze onnatuurlijke links, raden we u aan zo veel mogelijk van de spam-achtige links of links van slechte kwaliteit te verwijderen en vervolgens een heroverwegingsverzoek voor uw site in te dienen.

In enkele situaties hebben we gehoord dat bepaalde directory's of blognetwerken de links niet willen verwijderen. Als een website kosten aan u in rekening wil brengen voor het verwijderen van links, kunt u ons dit laten weten. Gebruik hiervoor uw heroverwegingsverzoek of vertel het ons op ons webmasterforum of in een afzonderlijk spamrapport. We hebben actie ondernomen tegen meerdere van dergelijke sites, omdat het vaak blijkt dat deze site de spamactiviteiten zelf uitvoeren.

Nieuwe linkberichten
In minder ernstige gevallen richten we ons soms op specifieke spam-achtige of kunstmatige links die worden gemaakt als onderdeel van een linkuitwisselingsprogramma. In dergelijke gevallen verlagen we alleen het vertrouwen in die links en ondernemen we geen actie tegen de algehele positie van de site. In de nieuwe berichten wordt duidelijk gemaakt dat we 'gerichte actie ondernemen tegen de onnatuurlijke links in plaats van tegen uw site als geheel'. De nieuwe berichten bevatten ook niet het gele uitroepteken dat andere berichten hebben. Zo proberen we aan te geven dat we de situatie minder ernstig vinden dan bij de vorige berichten, die de strekking 'we verliezen het vertrouwen in uw gehele site' hadden.

Hoe ernstig zijn deze nieuwe linkberichten?
Het is verstandig aandacht te besteden aan deze nieuwe berichten. Dit betekent in feite dat we bepaalde links naar uw site niet vertrouwen. We voeren deze actie vaak uit wanneer we vaststellen dat een site grotendeels goed is, maar er mogelijk enkele spam-achtige of kunstmatige links verwijzen naar deze site (widgetbait, betaalde links, blogspam, gastenboekspam, overmatig veel inzendingen voor artikeldirectory's, overmatig veel linkuitwisselingen, andere typen linkspam, enzovoort). Hoewel de algehele positie van de site dan niet onmiddellijk lager wordt, wordt de site mogelijk ook niet weergegeven voor bepaalde termen. Ik zou deze berichten niet uitsluitend als advies classificeren of als iets dat kan worden genegeerd, of alleen bedoeld voor onschuldige sites.

Ik wil echter ook niet dat site-eigenaren in paniek raken. We gebruiken dit bericht soms voor onschuldige sites waar mensen gehackte ankertekst gebruiken om te verwijzen naar hun site en zo proberen een positie te behalen voor zoekresultaten als [viagra kopen].

Voorbeeldscenario: widgetlinks
Een redelijk aantal site-eigenaren stuurde me een e-mail nadat ze een van de nieuwe berichten hadden ontvangen. Ik denk dat het nuttig is als ik hier enkele van hun situaties beschrijf om u een idee te geven van wat het kan betekenen als u een van deze berichten ontvangt.

De eerste voorbeeld gaat over widgetlinks. Een site die verder een goede reputatie had, stuurde me een e-mail over het bericht. Ik stuurde het volgende terug (zonder de identificerende details):

'Met het oog op de zeer specifieke actie die we hebben ondernomen, vind ik dat we het juiste hebben gedaan. Neem bijvoorbeeld URL1 en URL2. Deze pagina's gebruiken uw VOORBEELD1-widgets, maar de pagina's bevatten ankertekst met veel zoekwoorden die verwijst naar de URL van uw site. Eén widget heeft de link ANKERTEKST1 en de andere heeft ANKERTEKST2.

Als u een zoekopdracht uitvoert naar [widgetbait matt cutts], vindt u tientallen verhalen waarin ik mensen afraad ankertekst met veel zoekwoorden in hun widgets te plaatsen. Bekijk bijvoorbeeld http://www.stonetemple.com/articles/interview-matt-cutts-061608.shtml (Engelstalig). Dit bericht is dus een manier om u niet alleen te laten weten dat die links in uw widget niet werken, maar ook om u te laten weten dat ze er waarschijnlijk voor zorgen dat de pagina niet wordt weergegeven voor de termen die u gebruikt.'

Voorbeeldscenario: betaalde links
Het volgende voorbeeld gaat over betaalde links. Ik stuurde iemand de volgende e-mail:

'Ik zou Bedrijf X aanraden dit bericht niet te negeren. Bekijk bijvoorbeeld URL_VAN_SPAM-ACHTIGE_BLOGPOST. Deze link is afkomstig van een zeer spam-achtige website en roept vragen op over de technieken voor linkbuilding die Bedrijf X heeft gebruikt (we hebben ook een aantal links op basis van widgets aangetroffen). Bedrijf X wordt helemaal niet geholpen door dergelijke links en het zou verstandig zijn als ze gaan onderzoeken hoe en waarom ze dergelijke links zijn gaan verzamelen.'

Ik stuurde ook een e-mail naar een andere linkbuilding-SEO die dit bericht had ontvangen, waarin ik aangaf dat de SEO links ontving uit een directory die schijnbaar alleen betaalde links met een hoge PageRank aanbood en dat we dergelijke links niet vertrouwden.

Hier volgt een laatste voorbeeld van betaalde links. Ik stuurde de volgende e-mail over de situatie van een bepaald bedrijf:

'Bedrijf Y ontvangt dit bericht omdat er een lange geschiedenis is van het kopen van betaalde links met een hoge PageRank. We zien met name veel 'gesponsorde berichten' van slechte kwaliteit met ankertekst met veel zoekwoorden waar de links een hoge PageRank overdragen. Dit komt erop neer dat we veel links naar deze site wantrouwen. Hier zijn een paar voorbeelden: URL1 en URL2. We hebben meer voorbeelden van deze betaalde berichten, maar deze twee voorbeelden geven een indicatie van het probleem dat moet worden opgelost. Mijn advies zou zijn dergelijke betaalde berichten te laten verwijderen. Vervolgens kan Bedrijf Y een heroverwegingsverzoek indienen. Anders blijven we een groot aantal links naar de site wantrouwen.'

Voorbeeldscenario: reputatiebeheer
In sommige gevallen negeren we links naar een site als de site zelf onze richtlijnen niet heeft geschonden. Een goed voorbeeld hiervan is reputatiebeheer. Twee verschillende partijen stuurden ons een bericht. De ene partij was een grote nieuwswebsite en de andere een non-profituitgever. Beide hadden het nieuwe linkbericht ontvangen. In het ene geval leek het erop dat een bedrijf voor 'reputatiebeheer' spam-achtige links gebruikte om positieve artikelen een hogere positie te bezorgen op de nieuwssite. We hebben die links naar de nieuwssite genegeerd. In het andere geval probeerde iemand de zoekresultaten voor de naam van een persoon te manipuleren door links te kopen in een bekend advertentienetwerk voor betaalde tekstlinks. We hebben die specifieke links ook genegeerd en de non-profituitgever hoefde geen actie te ondernemen.

Wat moet ik doen als ik het nieuwe linkbericht ontvang?
We hebben onlangs de mogelijkheid geïntroduceerd backlinks naar uw site te downloaden, gesorteerd op datum. Als u dit nieuwe linkbericht ontvangt, kunt u uw meest recente links controleren om ongebruikelijke activiteiten te ontdekken. Als u vaststelt dat iemand in uw bedrijf zich heeft ingelaten met widgetbait, betaalde links of ernstige gevallen van linkspam, is het de moeite waard die dingen op te ruimen en een heroverwegingsverzoek in te dienen. We zoeken ook naar manieren om concretere voorbeelden te leveren om deze berichten actiegerichter te maken en u te helpen te specificeren waar u moet kijken wanneer u een dergelijk bericht ontvangt.

Voor enige context: minder dan 20.000 domeinen hebben deze nieuwe berichten ontvangen (dat is minder dan een tiende van het aantal berichten dat we gewoonlijk per maand verzenden) en we zijn alleen tot dat aantal berichten gekomen omdat we berichten retroactief hebben verzonden naar sites waarvan we enkele van de backlinks van de sites niet vertrouwden. Vanaf nu gaan we er op basis van onze huidige mate van actie vanuit dat gemiddeld slechts tien sites per dag dit bericht ontvangen.

Samenvatting
Ik hoop dat dit blogbericht en enkele van de bovenstaande voorbeelden helpen de precieze betekenis van dit nieuwe bericht over te brengen. Als u een van deze nieuwe berichten ontvangt, hoeft u niet in paniek te raken, maar moet u het bericht ook niet volledig negeren. Het bericht geeft aan dat het huidige incident niet van invloed is op de waardering van de gehele website, maar wel op onze mening over bepaalde links naar de website en dat de site als gevolg daarvan mogelijk geen goede positie behaalt voor bepaalde termen.

Dit bericht duidt op een probleem van gemiddelde ernst. We zijn op zoek naar de juiste manier om mensen ervan op de hoogte te stellen dat er een potentieel probleem met hun site is (dat onderzocht moet worden) zonder de site-eigenaren onnodig ongerust te maken. We hebben deze extra stap voor meer transparantie nu gezet omdat we site-eigenaren willen laten weten dat het verstandig is hun huidige links nader te bekijken.

Geplaatst door Matt Cutts, Distinguished Engineer

Inhoud verplaatsen naar een nieuwe locatie

posted Sep 4, 2012, 7:23 AM by Chris Hiltermann   [ updated Sep 4, 2012, 7:27 AM ]

Bij het beheer van een website kunt u als webmaster besluiten een website geheel of gedeeltelijk naar een nieuwe locatie te verplaatsen. Zo kunt u inhoud van een subdirectory naar een subdomein verplaatsen, of naar een volledig nieuw domein. Het wijzigen van de locatie van uw inhoud kan flink wat werk zijn, maar het loont zeker de moeite dit correct te doen.

Als u zoekmachines wilt helpen meer inzicht te krijgen in uw sitestructuur en uw site gebruikersvriendelijker te maken, volgt u deze richtlijnen:
 • Het is belangrijk alle gebruikers die uw oude inhoudslocatie bezoeken, om te leiden naar de nieuwe inhoudslocatie met 301-omleidingen. Zorg ervoor dat elke oude URL verwijst naar een nieuwe URL waarop overeenkomende inhoud wordt gehost, om de relatie tussen beide locaties te verduidelijken. Als u geen 301-omleidingen kunt gebruiken, kunt u misschien canonieke URL's voor meerdere domeinen voor zoekmachines gebruiken en een bericht aan gebruikers weergeven waarin u hen informeert en verwijst naar de nieuwe locatie van uw inhoud.
 • Controleer of u zowel de nieuwe als de oude locatie heeft geverifieerd in hetzelfde account voor de Webmaster Tools van Google.
 • Controleer of de nieuwe locatie door Googlebot kan worden gecrawld door de functie Fetchen als Googlebot te gebruiken. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat Google ook daadwerkelijk toegang kan krijgen tot uw inhoud op de nieuwe locatie. Zorg er ook voor dat de oude URL's niet worden geblokkeerd door een disallow-opdracht in robots.txt, zodat de omleiding of parameter 'rel=canonical' kan worden gevonden.
 • Als u uw inhoud verplaatst naar een nieuw domein of een andere hostnaam, gebruikt u de optie Adres wijzigen bij Siteconfiguratie in de Webmaster Tools van Google om ons op de hoogte te stellen van de wijziging.

Verandering van site adres functionaliteit in Webmasterhulpprogramma's

Ons op de hoogte stellen van de verplaatsing van uw inhoud via de Webmaster Tools van Google

 • Als u ook de URL-structuur van uw site heeft gewijzigd, moet u ervoor zorgen dat daar naartoe kan worden genavigeerd zonder 404-foutpagina's tegen te komen. De Webmaster Tools van Google kunnen nuttig zijn bij het onderzoeken van potentieel verbroken links. Ga naar Diagnose > Crawlfouten voor uw nieuwe site.
 • Controleer en verifieer uw (actuele) sitemap.
 • Zodra u uw 301-omleidingen heeft ingesteld, kunt u bezoekers van uw 404-foutpagina's in de gaten houden om te controleren of gebruikers worden omgeleid naar nieuwe pagina's en niet op verbroken URL's stuiten. Wanneer een gebruiker een 404-foutpagina op uw site te zien krijgt, moet u proberen uit te zoeken welke URL ze probeerden te bezoeken, waarom de gebruiker niet is omgeleid naar de nieuwe locatie van uw inhoud en vervolgens de benodigde wijzigingen aanbrengen in uw 301-omleidingsregels.
 • Kijk eens naar Links naar uw site in de Webmaster Tools van Google en informeer belangrijke sites die links naar uw inhoud weergeven over de nieuwe locatie.
 • Als vuistregel zou u niet twee crawlbare sites met volledig of grotendeels identieke inhoud online moeten plaatsen zonder een 301-omleiding of zonder rel=”canonical” te specificeren.
 • Optioneel: als de inhoud van uw site specifiek is voor een bepaalde regio, kunt u het beste de voorkeuren voor geotargeting voor uw nieuwe sitestructuur extra controleren in de Webmaster Tools van Google.
 • Tot slot raden we u aan geen andere grote wijzigingen te implementeren wanneer u uw inhoud naar een nieuwe locatie verplaatst, zoals grootschalige updates van inhoud, URL-structuur of navigatie. Als u te veel tegelijk wijzigt, kan dit verwarrend zijn voor gebruikers en zoekmachines.
We hopen dat u van deze suggesties kunt profiteren. Als u meer vragen heeft over het verplaatsen van uw inhoud naar een nieuwe locatie, raden we u aan het Google Webmaster Helpforum te bezoeken en daar advies te vragen aan de deskundige webmasters.

Geschreven door Fili Wiese en Kaspar Szymanski

Een update van het zoek-algoritme

posted Aug 28, 2012, 1:41 AM by Chris Hiltermann   [ updated Aug 28, 2012, 1:48 AM ]

Het is Google's doel om een geweldige ervaring aan onze gebruikers te leveren. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we meer dan 200 signalen ontwikkeld als onderdeel van het algoritme. En afgelopen week hebben we daar weer een nieuw signaal aan toegevoegd, we nemen nu ook het aantal toegewezen verzoeken voor verwijdering van auteursrecht schendingen voor iedere willekeurige site in ogenschouw. Als een gevolg hiervan kunnen sites met een hoog aantal toegewezen verwijder verzoeken lager worden weergegeven in de zoekresultaten. Het doel van deze verandering is dat onze gebruikers gemakkelijker legitieme en kwalitatief goede bronnen van informatie kunnen vinden, of het nou gaat over NPR's muziek website, een TV show op Hulu of nieuwe muziek gestreamed van Spotify.

Sinds we meer dan twee jaar geleden de verwijderingen van auteursrecht schendingen opnieuw hebben opgestart, ontvangen we veel meer data van eigenaren van online inhoud over auteursrecht schendingen. Sterker nog, op dit moment ontvangen we meer verwijder verzoeken per dag dan in het hele jaar 2009 bij elkaar, zo hebben we in de laatste 30 dagen alleen al meer dan 4.3 miljoen verzoeken ontvangen. We zullen deze gegevens vanaf nu dus gebruiken in onze zoekresultaten. 

Alleen de houders van auteursrecht weten of er rechtmatig gebruik wordt gemaakt van hun inhoud, en alleen rechtbanken kunnen beslissen of het auteursrecht is geschonden. Google zelf kan niet bepalen of een pagina al dan niet het auteursrecht schendt. Dus ondanks dat deze gegevens mogelijk de ranking van bepaalde zoekresultaten kunnen beinvloegen zal Google geen pagina's uit de zoekresultaten verwijderen zonder dat er een rechtmatig verwijderingsverzoek voor de schending van het auteursrecht door ons is ontvangen. Daarnaast blijven we doorgaan met het informeren van de eigenaren van de websites waarvan we inhoud hebben verwijderd als gevolg van een verwijderingsverzoek. Dit om hen de mogelijkheid te geven om mogelijk de rechtmatigheid van de verwijdering aan te vechten en de pagina's terug te plaatsen in de zoekresultaten. We zullen ook onze trend van transparantie over verwijderingen als gevolg van auteursrecht schendingen doorzetten. 

Geschreven door Amit Singhal, SVP, Engineering


Meldingen voor zoekopdrachten in Webmaster Tools

posted Aug 21, 2012, 7:10 AM by Chris Hiltermann   [ updated Aug 21, 2012, 7:20 AM ]

Veel webmasters bezoeken Webmaster Tools dagelijks. Echter, niet iedereen heeft de mogelijkheid om hun website 24/7 te monitoren. Het kan namelijk veel tijd in beslag nemen om alle data te analyseren en om belangrijke issues te identificeren. Om het wat makkelijker te maken voor deze groep gebruikers hebben we meldingen ingevoerd in Webmaster Tools. Het doel is om de meest interessante data voor jouw site te identificeren. Een tijdje geleden hebben we als onderdeel hiervan meldingen voor crawlfouten (Engelstalig) geintroduceerd en vandaag gaan we hier op verder en introduceren we meldingen voor zoekopdrachten. 

De zoekopdrachten functionaliteit in Webmaster Tools geeft onder meer informatie over zoekimpressies en klikken voor de belangrijkste pagina's, weergegeven over tijd. Voor de meeste sites volgt deze informatie een regelmatig patroon, dus wanneer er onverwachte stijgingen of dalingen in deze trend voorkomen kan het waardevol zijn om te kijken naar de oorzaken hiervan. Sommige veranderingen zijn het gevold van een veranderde vraag naar de inhoud, maar ook technische problemen zoals niet werkende doorverwijzingen kunnen hier aan ten grondslag liggen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om een stabiele stroom van verkeer die plotseling terugvalt naar nul verder te onderzoeken.

De meldingen zien er als volgt uit:


Op het moment werken we nog aan het afstellen van de drempelwaardes voor de meldingen, hierbij is jouw feedback van harte welkom. We hopen dat de nieuwe meldingen van nut zijn en vergeet niet om het doorsturen van e-mail in te schakelen om ze direct in je postvak te ontvangen. 

Geschreven door Javier Tordable, Tech Lead, Webmaster Tools

Essentiële SEO tips voor starters

posted Aug 15, 2012, 2:52 AM by Chris Hiltermann   [ updated Aug 15, 2012, 2:58 AM ]

Vraag je je af hoe je site zoekmachine vriendelijk te maken, maar heb je geen tijd voor SEO studies en testen? We willen graag helpen. De meta keywords tag? Wordt door Google zoeken genegeerd. Meta description? Goed om te implementeren.

Wanneer je:
 • werkt aan een bedrijfssite met minder dan 50 pagina's.
 • hoopt goed te ranken voor je bedrijfsnaam en een handvol gerelateerde termen (niet vele generieke termen zoals niews of e-commerce).
 • slim wilt omgaan met zoekmachines en het aantrekken van zoekers, maar heb je niet het laatste nieuws omtrent zoeken gevolgd.
Dan kun je misschien 10 minuten opzij zetten voor de volgende video (of alleen de slides) om een aantal belangrijke SEO inzichten te krijgen.

Nederlandse ondertitels beschikbaar

Vindt meer tips op developers.google.com/startups. Veel succes!

Geschreven door Maile Ohye, Deloper Programs Tech Lead

Meer webpagina's sneller laden (pre-rendering)

posted Aug 7, 2012, 8:39 AM by Chris Hiltermann   [ updated Aug 7, 2012, 8:40 AM ]

Bij Google zijn we geobsedeerd door snelheid. We weten al heel lang dat zelfs schijnbaar kleine snelheidsverbeteringen verrassend grote gevolgen kunnen hebben voor de betrokkenheid en tevredenheid van gebruikers. Ongeveer een jaar geleden hebben we daarom Instant Pagina's ingevoerd. Instant Pagina's maakt gebruikt van prerendering-technologie in Chrome zodat het lijkt alsof uw site in bepaalde gevallen onmiddellijk is geladen, zonder dat u hiervoor iets extra's hoeft te doen. Hier ziet u een video van deze functie in actie:We hebben de prestaties nauwkeurig in de gaten gehouden en geluisterd naar feedback van webmasters. Sinds de invoering van Instant Pagina's hebben we onze gebruikers meer dan duizend jaar aan tijd bespaard. We zijn erg tevreden over de resultaten tot nu toe en gaan geleidelijk het aantal keren verhogen dat de functie wordt geactiveerd.

In de meeste gevallen hoeven webmasters niets te doen om hun sites correct te laten werken met prerendering. Zoals we hebben aangegeven in onze eerste aankondiging van Instant Pagina's, wordt het zoekverkeer in Webmasterhulpprogramma's gemeten op dezelfde manier als vóór de implementatie van deze functie: alleen resultaten die de gebruiker bezoekt, worden geteld. Als uw site het aantal paginaweergaven zelf bijhoudt, bent u mogelijk geïnteresseerd in de API voor paginazichtbaarheid, waarmee u kunt detecteren wanneer prerendering plaatsvindt en hiermee rekening kunt houden in uw statistieken. Als u een advertentie- of analysepakket gebruikt, controleert u bij de leveranciers of hun oplossing al geschikt is voor het detecteren van prerendering. Als dit het geval is, hoeft u in veel gevallen helemaal geen wijzigingen door te voeren. Bekijk het artikel Prerendering in Chrome als u bent geïnteresseerd in het activeren van de prerendering-functie van Chrome binnen uw eigen site.

Met Instant Pagina's komen gebruikers tevredener en betrokkener op uw site aan, wat zorgt voor een goede ervaring voor iedereen.

Geplaatst door Ziga Mahkovec, Software Engineer, Instant Pages

1-10 of 18