Magyar‎ > ‎

Video Webhelytérképek


#episodic-content
K: Hogyan kell jeleznem, amikor egy rész teljes tartalma van a Webhelytérkép/mRSS-ben? És milyen tagre kell hivatkoznom?
V:
Egy hasznos konvenció a "teljes epizód" (full episode) használata a címben, de nem követelmény. Mivel ezek az epizódok megjelennek a találatok között, a felhasználónak tudnia kell, hogy hogyan lássa gyorsan és egyszerűen, hogy ez a teljes epizód, és a címben elhelyezés egy jó módja ennek. Arról is győződjön meg, hogy tartalmazza az "időtartam" (duration) címkét ezekben az esetekben, hiszen sok felhasználó keresése teljes epizódok után a „hosszú-tartalom” tartalom gomb megnyomásával történik.


#country-restricts
K: Olyan felvételem van, amely csak egyes országokban játszható le, tudom korlátozni mely országok keresési eredményeiben jelenjen meg?
V:
Igen: a "relationship" opcionális attribútum használatával meg lehet mondani, hogy a Google a videó lejátszását csak az egyes régiókban tegye lehetővé. Ezzel a tagel két lehetősége van: vagy elküld egy listát az összes országgal ahol engedélyezett a lejátszás, vagy megmondja mely országokban van betiltva a videó. Ha a videókat le lehet játszani mindenhol, akkor nem kell ez a címke. Több információért kérjük tekintse meg: Video oldaltérkép készítése és A Yahoo dokumentációja Media RSS-ek készítéséhez.

#javascript-player
K: Egy JavaScript alkalmazást használunk, hogy beágyazzuk a Flash player objektumot azon oldalainkra, amelyeken videó található. Képes-e a Google feltérképezni és indexelni ezeket a videókat és párosítani a videó XML fájljában megjelölt hivatkozással?
V:
Általában a Javascript használata videó lejátszásra nem jelent gondot, feltéve, hogy a JavaScript nincs blokkolva a robotunk elől a robots.txt fájlon keresztül.

Összegezve::

  • <loc> a lejátszási oldalt kell tartalmazza (HTML)

  • <video:player_loc> az SWF URL-t kellene tartalmazza

  • <video:content_loc> az FLV vagy a nyers videó URL-jét kellene tartalmazza

Ha a felhasználónak rá kell kattintania valamire mielőtt az SWF-lejátszó betöltődne az oldalba, akkor nem fogjuk tudni felismerni a videót. Általában az SWF „playpage” akkor lesz betöltve amikor az oldal is betöltődik (szerver által renderelt statikus HTML-el vagy JavaScript segítségével az oldal betöltődésekor), ezután a felhasználó rákattint a lejátszás gombra és a videó el is indul mivel az SWF már előzőleg betöltődöt. Ez a leggyakoribb eset, és mi is ezt az esetet támogatjuk.


#flash-sites
K: A honlapom egyetlen Flash objektumból épül fel, még a navigáció is. A webhelytérkép is jó megoldás arra, hogy a videóim indexelve legyenek?
V:
Minden videó a honlapon közvetlenül navigálható kell legyen egy egyedi URL-n keresztül, mivel így küldjük a felhasználókat az oldalra. Tehát a legjobb megoldás az, ha meggyőződik róla, hogy minden videó saját nyitóoldallal rendelkezik, és hogy nekünk vagy egy videó típusú oldaltérképet (Video Webhelytérkép) vagy mRSS feedet küld be, amely tartalmazza az összes ilyen oldalt.

#html-files
K: A HTML egy támogatott Video Webhelytérkép formátum?
V:
Nem, a HTML nem egy támogatott Webhelytérkép formátum. Az XML az, amit a Google támogat Webhelytérkép esetében. Több információért kérjük tekintse meg: Videó-webhelytérkép készítése.


#rss-feeds
K: Az RSS egy elfogadott formátum a Google számára videó crawl-olásra?
V:
Az RSS nem támogatott formátum videók számára. Az mRSS-t és a Webhelytérképet támogatjuk, mivel ezek a formátumok lehetővé teszik számunkra, hogy bővebb információt kapjunk honlapja aloldalainak a szerkezetéről. Tekintse még meg: mRSS feed használata mint Webhelytérkép.

#title-match
K: A videó címe és leírása a Webhelytérkép/mRSS-ben ugyanaz kell legyen mint a weboldalon tárolt cím és leírás, hogy a videó feltérképezhető legyen?
V:
Igen. A Google webes keresőrobotok ellenőrzik, hogy az információ amit megadott a videó címéről és leírásáról megfelel-e az élő adatoknak a honlapon. Ha nem egyezik, a videó nem jelenik meg a keresési eredmények között.


#video-formats
K: Melyek az elfogadott videó-formátumok?

V: A Google a következő fájltípusokat tudja feltérképezni: .mpg, .mpeg, .mp4, .m4v, .mov, .wmv, .asf, .avi, .ra, .ram, .rm, .flv, .swf. Minden fájlnak elérhetőnek kell lennie HTTP-n keresztül. Azok a metafájlok amelyek a forrás letöltését igényelik streaming protokollon keresztül, nem támogatottak. Több információért kérjük tekintse meg: Video Webhelytérkép készítése.


#same-urls
K: Egy mRSS feed-ben lehetséges-e az, hogy a <media:player> és <link> ugyanaz az URL legyen?
V:
Nem. Mindkét URL különböző kell legyen. A <link> egy HTML „playpage” URL-je kellene legyen, míg a <media:player> egy Flash player linkje. Tekintse még meg: mRSS feed használata mint Webhelytérkép.

#same-urls2
K: Egy Webhelytérképben lehetséges-e, hogy a <loc>, <player:loc> és/vagy <content:loc> ugyanazt az URL-t tartalmazza?
V:
Nem. Mindegyik URL egyedi kell legyen.

Összegezve::

  • <loc> a lejátszási oldalt kell tartalmazza (HTML)

  • <video:player_loc> az SWF URL-t kellene tartalmazza

  • <video:content_loc> az FLV vagy a nyers videó URL-jét kellene tartalmaznia

Amint azt említettük a Video Webhelytérkép specifikácíóban, nem szükséges meghatározni mind a <player_loc> és <content_loc> cimkét, elég csak az egyiket megadnia (még ha ajánlatos is lenne mindkettőt).

#expiration
K: Hogyan jelezhetem, hogy a videó már lejárt?
V:
Bár mechanizmusaink felderítik ha a videók már nem állnak rendelkezésre, javasoljuk a következő közösségi szabványok használatát, hogy a videó el lett távolítva:

  • 404-es HTTP állapotkód (Not Found - Nem található); ebben az esetben is mutathat egy hasznos oldalt a felhasználóknak. Nézze meg a következő útmutatásunkat hasznos 404-es oldalak létrehozásához.

  • Adja meg a lejárati dátumot minden, a Video Webhelytérkép-ben vagy mRSS feed-ben felsorolt videó esetében​​ (használja a <video:expiration_date> illetve a<dcterms:valid> elemeket).

Fontos, hogy amikor a videó lejárt, akkor jelezze ezt a fenti módszerekkel. Ne feledje, hogy visszamenőleg is hozzáadhatja lejárati dátumát a Webhelytérképben lévő videókhoz, még akkor is, ha a megadott dátum már elmúlt.


#flash-titles
K: Az általam használt Flash player JavaScript segítségével tölti be a címet/leírást az oldalra. Gondot okoz-e ez a Google-nak a feltérképezés során?
A:
Igen, ez jelenthet gondot. A probléma elkerülése érdekében szúrja be a címet/leírást az oldal HTML kódjába (mintsem, hogy az SWF betöltődése után tegye be). Ezt általában megteheti az SWF lejátszó menüjéből, amikor egy új videó betöltődik. Ezek után már csak az első videó címe/leírása kell megjelenjen oldalbetöltéskor, hogy a feltérképezés sikeres legyen.

#multiple-videos
K: Több videóm van ugyanazon a nyitóoldalon, hogyan tudom ezt jelölni a Webhelytérképben ?
V:
Webhelytérképeket használva nyitóoldalonként több videót is tárolhat. Több információért kérjük tekintse meg a Videó Webhelytérkép készítése című cikkünket.


#verify-googlebot
K: Hogyan tudom biztosítani a videómat amikor elküldöm a <player_loc> vagy <content_loc> információkat önöknek?
V:
Lellenőrízheti, hogy a szerverét feltérképező bot ténylegesen Googlebot-e egy fordított DNS kereséssel, hogy a név szerepel-e a googlebot.com domain-en, majd egy direkt DNS kereséssel a host-nevet használva. Ez akkor hasznos, ha aggódik, hogy a spam-küldők vagy más bajkeverők hozzáférnek a webhelyhez, miközben azt állítják, hogy Googlebotok.


#multiple-pages
K: Olyan esetekben, amikor egy adott videó elérhető a nyitóoldalon és be van ágyazva egy másik oldalon is, például egy cikkben vagy blogbejegyzésben, mely URL részesül előnyben a Google szempontjából? Mindkettőt meg kell említsük a Webhelytérkép/mRSS-ben?

V: Általában az összes olyan oldal érdekel minket, amelyeket az emberek is videós oldalként ismernek. Ha egy weboldal több ilyen oldalt is tartalmaz, ugyanahhoz a videóhoz csatolva, akkor mindegyiket beszúrhatja a Webhelytérképbe. Vannak helyzetek, amikor egy oldal fogja tartalmazni a videót, de nem a videó az elsődleges témája az oldalnak. Erre jó példa egy rövid videó egy hír végén. Ha lehetséges ezeket ne szúrja be a Webhelytérkép/feed-be mert ezen oldalak elsődleges célja nem a videók tárolása.

#video-hosting
K: Képes-e a Google feltérképezni egy videót, ha a videó gazdája egy harmadrangú rész?
V:
Nincs korlátozva, hogy hol kell legyen tárolva a videó. Például, ha a playpage, a thumbnail, és az SWF-lejátszó 3 különböző domain-en található, nem probléma. Azonban minden ilyen esetben, a forrásoknak rendelkezésre kell állniuk a Google keresőrobotok számára. Pontosabban, ezek közül egyik forrásnak sem kell blokkolva lennie a robots.txt által.


#rss-mrss
K: Mi a különbség az RSS és az mRSS feed között?
V:
Az mRSS az RSS egy kiterjesztett változata multimédiás fájlok megosztására és népszerűsítésére. Ez lehetővé tesz egy sokkal részletesebb leírást a tartalomról, mint az RSS szabvány használata esetében. A Google támogatja az mRSS-t, egy RSS-modult, amely kiegészíti az RSS 2.0 képességeit.

#embed
K: Mit jelent az „allow_embed” attribútum?
V:
Ez az opcionális attribútum jelzi, hogy engedélyezve van-e harmadrangú (3rd party) oldalaknak beilleszteni a videót.

Comments