Magyar‎ > ‎

Feltérképezés-indexelés-rangsorolás


#contact-google
K: Hogyan vehetem fel a kapcsolatot valakivel a Googletől az oldalam teljesítményével kapcsolatban?
V:
A fórumunk a legjobb hely erre. A Google alkalmazottak rendszeresen olvassák a fórumot, utánajárnak a bejelentett kérdéseknek, és - amennyiben lehet - válaszolnak a hozzászólásokra. Egyelőre nem biztosítunk telefonos vagy email-es támogatást a Webmaster hozzászólásokhoz. Kérjük ne írjon „Hé, [Google alkalmazott neve]! Segítség!” jellegű hozzászólást. Ezek valószínűleg nem fognak választ kapni (azért lássuk be, ön sem szeretne látni egy egész fórumot hasonló sorokkal!). Ha beillesszti URL-jét és látjuk, hogy hajlandó volt atnézni dokumentációnkat (Webmestereszközök Súgó, blog, GYIK) mielőtt feltenné kérdését, biztosan hamarabb sikerrel jár.


#pagerank
K: Az oldalam PageRankje felment/lement/nem változott hónapok óta!
V:
Ne agggódjon. Tulajdonképpen, ne is törődjön vele. A Google Toolbar-ban megjelenő PageRanket évente csak párszor aktualizáljuk, ezt azért is áruljuk el, hogy ne aggódjon a PageRank miatt, amely csak egy a több mint 200 jelzés közül amelyek befolyásolják, hogy oldala hogyan legyen feltérképezve, indexelve és rangsorolva. A PageRank egy könnyen követhető, metrikus adat, de ez nem azt jelenti, hogy hasznos önnek mint honlap tulajdonos. Ha statisztikákat szeretne, ajánljuk az Analytics-et, gondoljon csak olyan adatokra mint conversion rates (látogatásból konkrét cselekmények aránya), ROI (Return On Investment - befektetés alapú megtérülés), fontosság, vagy egyéb metrikus adat amely ténylegesen fontos és kötődik az ön oldalának üzleti tevékenységéhez.


#not-indexed
K: Az oldalam még nincs indexelve!
V:
A feltérképezés és indexelés olyan folyamatok amelyek időbe kerülnek és rengeteg tényezőtől függenek. Általában nem tudjuk konkrétan megmondani mikor lesz URLje feltérképezve és indexelve. Amikor egy oldal indexelését keresi, győzödjön meg róla, hogy Webmestereszközökben a "www" és a "nem-www" verziók legyenek bejelölve (mint "www.example.com" és "example.com") és, hogy megjelölt egy előnyben részesített domaint. Jegyezze meg, hogy egy Webhelytérkép file adatokat nyújt számunkra az oldaláról, de nem jelenti azt, hogy növeli az oldal indexelését vagy rangsorolását.

Ezekben a Help Center cikkekben bővebb leírást talál ezekről a folyamatokról:


Általában a legegyszerűbb oka annak, hogy egy oldal nincs indexelve az, hogy túl új – legyen türelemmel! Ezek között talál még jó pár indokot amiért egy oldal vagy annak része nincs még beindexelve:


#redirect
K: Ugyanaz a tartalom elérhető két domainen is (example.com és example2.org). Hogyan jelezzem a Googlenek, hogy a két domain ugyanazt az oldalt tartalmazza?
V: Használjon egy 301 átirányítást a másodlagos domainról (example2.org) az elsődleges domain felé (example.com). Ez jelzi a Googlenek, hogy mindig csak egy helyen keresse a tartalmat, és a legmegfelelőbb módszer, hogy a Google és más keresők helyesen feltérképezés-olják és indexeljék oldalát. Rangosorolási jelzések (mint a PageRank vagy bejövő linkek) helyesen lesznek átirányítva 301-en keresztül. Ha domaint cserél, olvassa el a legjobb módszerek kategóriát mielőtt döntésre szánná magát.


#duplicate-content
K: Ismétlődő tartalmam van? Büntetik az oldalt emiatt? Mit tehetek ezek ellen?
V:
A legtöbb esetben az ismétlődő tartalom miatt nem büntetik az adott weboldalt. Ha viszont még mindig aggódik vagy többet akar tudni, olvassa el ezeket a cikkeket (nem ön az első aki az ismétlődő tartalomról kérdez):#links
K: Az oldalamhoz kapcsolódik [több ezer/néhány/legalább kettő] link, de amikor Googleben keresek rá [nulla/nem annyi] linket talál. Miért?
V:
Ha a linket használva Google keresést végez a [link:example.com] módszerrel, minta oldalakat kap amelyek az ön weboldala felé mutatnak. Ha bővebb listát akar azon oldalakról, amelyek kapcsolódnak oldalához, nézze át weboldalát Webmestereszközökben és kérje a link jelentést. Jegyezze meg, hogy annak ellenére, hogy ezek a jelentések részletesebbek mint a „link: keresés” típusúak, nem tartalmazzák azért az ön által ismert linkek 100%-át. Ez természetes és nem kell aggódnia miatta. A Webmestereszközök nem mindig mutatja 100%-át a Google által ismert linkeknek, tehát amiért egy link nem jelenik meg Webmestereszközökben, nem jelenti azt, hogy a Google nem imseri fel azt, vagy oldala nem kap elegendő hitelt a linkért.

Vegye figyelembe, hogy a Webmestereszközök hivatkozas-jelentés részlege csak azt mutatja meg, hogy egy weboldal linkelve van-e az önéhez, nem mutatja meg, hogy melyek a legfontosabb linkek, és tartalmazhat „no follow” linkeket vagy olyanokat melyek nem tesznek eleget a PageRank követelményeknek.


#webhelylinks
K: Hogyan tudok linkeket listázni a weboldalam alá a Google keresés eredményeiben ahogy más oldalak esetében látom?
V:
Ezeket webhelylinkeknek nevzzük. A webhelylink-generálási folyamatunk teljesen automatikus és nem lehet kérelmezni vagy megvásárolni. Akkor listázzuk ki, amikor úgy gondoljuk, hogy értékes a felhasználók számára, tehát különböző keresésekre különböző webhelylinkek jöhetnek. Ha úgy gondolja, hogy az oldalához kapcsolt webhelylinkek nem megfelelőek vagy hibásak, kezelheti őket Webmestereszközök fiókjából.

#reconsideration
K: Mennyi időbe telik ameddig a Google átnézi az újravizsgálási kérelmemet? Kapok-e választ?
V:
Néhany hétnek kell eltelnie az újravizsgálás folyamatának befejezéséig. Sajnos jelenleg nem tudunk egyenként válaszolni minden kérésre.

Ha néhány hét eltelt már a kérvény beküldése óta, és az oldalának teljesítménye nem változott, az jelentheti, hogy:
1) Az oldala még mindig sérti a Google
webmester irányelveit, vagy
2) Semmilyen gond nem volt az oldallal, csak nem szerepel olyan jól a rangsorolásban mint azt ön elvárná.

Kérjük nézze át ezt a
témát további tanácsokért, hogy jobban megértse az újravizsgálási kérelmet és, hogy mit tehet ilyen esetben.

#dont-index
K: Hogyan tarthatom távol a Google keresőjét az oldalam tartalmától?
V:
Előszőr is, olvassa el ezt a cikket: http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=93708

Ha oldalának tartalma privát, használjon a szerver által védett belépést (jelszavas-védelmet), hogy blokkolja.
Ne bízzon a robots.txt vagy meta/header címkékben, hogy megőrzik a tartalmat a nyilvánosságtól.

Jegyezze meg, hogy a
robots.txt állomány célja, hogy megakadályozza a Googlebotot oldalának egyes részeinek feltérképezésétől, de nem jelenti azt, hogy azok a URLek nem lesznek beindexelve. Ha más oldalakat találunk linkelve az önéhez, betehetjük azokat a URLeket az indexbe anélkül, hogy feltérképeznénk őket. Ha az adott URL-ek már indexelve vannak, bizonyosan megtartjuk őket az indexben egy ideig függetlenül attól, hogy képtelenek vagyunk újra-feltérképezni őket.


Ha
noindex meta taget tesz egy oldalra, győzödjön meg róla, hogy az oldal ne legyen letiltva a robots.txt fájl által. Ha nincs engedélyezve, hogy feltérképezzük az oldalt, nem fogjuk észrevenni a meta tag-et amit elhelyezett.

Ugyanakkor használhatja az
X-Robots-Tag utasítást, amely Robots Exclusion Protocol (REP) meta tag támogatást ad a nem-HTML oldalaknak.

#remove-content
K: Hogyan távolíthatom el a tartalmat a Google keresési eredményeiből?
V:
Tehet egy noindex meta taget az oldalra, egy noindex X-Robots-Taget a HTTP header-be, jelszóval zárolhatja az oldalt, vagy 404 és 410 HTTP állapot-kódot téríthet vissza. Miután újra-feltérképeztük az oldalt, egy idő után automatikusan el fog tűnni indexünkből.

Ha sürgősen el kell távolítsa a tartalmat, használhatja a
URL eltávolítási eszközünket, hogy kérje URLek, tárolt oldalak eltávolítását a Google kereső találataiból.

#subfolder-subdomain
K: Előnyt jelent-e az alkönyvtárak vagy aldomainek használata?
V:
Azt használja amelyiket jobban tudja kezelni és rendezni. Indexelés és rangsorolás szempontjából a Googlenek egyformák.

#valid-code
K: Ha érvényesítem az oldalam kódját (pl. W3C validátor eszközzel), segíti-e az oldal rangsorolását a Google-ben?
V:
Nem, legalábbis nem direkt módon. Mégis, a HTML „kitisztítása” hozzájárul az oldal jobb megjelenéséhez különböző böngészőkben, jobban elérhető a fogyatékosok által vagy azok számára, akik mobilon vagy hordozható készüléken keresnek rá, stb.; növelheti az oldal népszerűségét, a forgalmat, a felhasználói linkelést (amely besegíthet a Google rangsorolásban), és így tovább.


#frames
K: A szolgáltatóm frameket/maszkolt átirányításokat/maszkolt továbbításokat [frames / "masked redirects" / "masked forwarding."] használ. Befolyásolja-e ez az oldalam feltérképezését, indexelését vagy rangsorolását?
V: Tanácsoljuk, hogy tartalmát mindig csak saját domain-nevével hostolja. Egy „forwarding” szolgáltatás használata amely kereteken alapszik általában lehetetlenné teszi a domain-nevén tárolt adatok feltérképezését, indexelését és rangsorolását.


#dns
K: Honnan tudom, hogy a domain-név (DNS) beállításaim helyesek és a Googlebot valamint a felhasználók hozzáférnek a weboldalamhoz?
V: Ha a Googlebot nem fér hozzá az oldalhoz a DNS-beállítások miatt, akkor ez megjelenik egy jelentés formájában a Webmestereszközök feltérképezési hibák részlegében. Hogy megbizonyosodjon róla, hogy a Googlebot képes-e feltérképezésni oldalát, használja a Fetch As Googlebot Webmestereszköz funkciót. Ha az oldalát sikeresen meg lehet nyitni, akkor valószínűleg a Googlebot is hozzá fog férni. Habár a legtöbb DNS-teszt eszközök figyelmeztetése/hibaüzenete nem befolyásolja a Googlebotot a hozzáférésben, érdemes átnézni őket, mert befolyásolhatják oldalának betöltési idejét, amit a látógatói is észrevesznek majd.


#updated-content
K: Kicseréltem néhány szövegrészt az oldalaimon, miért nem aktualizálódik a kereső találataiban?
V: Az oldalon belüli feltérképezés és indexelés eltart egy darabig. Mivel az aktualizálást nem lehet erőltetni, itt van néhány tipp hogyan lehet az eljárást felgyorsítani:


#non-html
K: A site-om oldalai PHP, ASP, CGI, JSP, CFM, stb.-ben voltak írva. Ezek is indexelve lesznek?
V: Igen! Ha ezek a technológiák olyan oldalakat szolgálnak amelyek láthatóak böngészőkben, akkor a Googlebot probléma nélkül feltérképezni, potenciálisan indexelni és rangsorolni fogja őket. Nincs prefrenciánk, mindegyik egyforma feltérképezés, indexelés és rangsorolás szempontjából, mindaddig amíg feltérképezni tudjuk őket. Ha kétszeresen le akarja ellenőrizni hogyan látja egy keresőmotor feltérképezéskor az ön weboldalát, akkor használjon egy csak szöveg-alapú böngészőt, mint például a Lynx.

#missing-keywords
K: Amikor egy oldal tárolt változatát tekintem meg a weboldalamon, a Google nem emeli ki az általam megjelölt kulcsszavakat. Valamit rosszul csinálok?
V: Legtöbbször ez normális, nincs vele gond. Van olyan eset amikor nem minden kulcsszót tudunk kiemelni. Emiatt nem kell aggódni. Ha kétszeresen le akarja ellenőrizni hogyan látja egy keresőmotor feltérképezéskor az ön weboldalát, akkor használjon egy csak szöveg-alapú böngészőt, mint például a Lynx.Spam

#new-domain
K: Nemrég vettem egy domaint amelyhez korábban egy spam honlap volt társítva. Mit tehetek, hogy a múltbeli spam ne befolyásolja a weboldalamat?

V: Ellenőrizze az oldalt a Webmestereszközökben, majd nyújtson be felülvizsgálati kérelmet. A kérelembe említse meg, hogy nemrég vásárolta a domain nevet.

#report-spam
K: Spamet találtam a Google keresési eredményei között. Hol jelenthetem be?

V: A Segítő Központon keresztül bejelentheti az indexünkben talált spamet. Ehhez be kell jelentkeznie a Webmestereszközök fiókjába. Ha még nem rendelkezik Webmestereszközök fiókkal, hozzon létre egyet (kevesebb mint egy percbe kerül). A Segítő Központon küldött spam-jelentések nagyobb súllyal bírnak, mint a nem hitelesített (nyitott) spam-bejelentő oldalunk jelentései. Ha nem szeretne létrehozni Webmestereszközök fiókot, akkor is beadhat spam jelentéseket a www.google.com/contact/spamreport.html oldalon. Csak az oldal címe (URL) szükséges, de minél több információt ad nekünk, annál könnyebben tudjuk felhasználni jelentését.

Annak ellenére, hogy mi minden egyes spam-jelentést komolyan veszünk, előfordulhat, hogy nem fog látni azonnali változásokat az alapján, amit bejelentett. A kapott visszajelzéseket algoritmusunk javítására használjuk, így idővel sokkal jobban skálázható és hatékonyabb lesz, mintsem egyenként próbálni harcolni minden egyes spam-el.

Comments