Suomi‎ > ‎

Rich Snippets UKK

Saamme usein kysymyksiä Rich Snippets -katkelmien käytöstä, joten päätimme koota yleisimmät kysymykset ja vastaukset tänne auttaaksemme verkkovastaavia aiheen parissa. Jos haluatte lisävastauksia aiheeseen liittyen, tai mielessänne on muita kysymyksiä tai kommentteja, olette tervetulleita Verkkovastaavien foorumeihimme, jotka ovat saatavilla Suomeksi, Ruotsiksi ja Tanskaksi.

K: Miksi Rich Snippets -katkelmia ei näytetä sivustoni yhteydessä? Lisäsin kaiken tarvittavan ja testityökalu näyttää kaiken olevan kohdallaan.

V: Google ei takaa, että tietyn sivuston Rich Snippets -katkelmat näytetään hakutuloksissa, vaikka sen jäsennellyt tiedot olisi merkitty ja ne voitaisiin hakea oikein testityökalun mukaan. Tässä muutamia syitä, miksi merkittyjen sivujen yhteydessä ei välttämättä näytetä Rich Snippets -katkelmia:
1. Merkityt jäsennellyt tiedot eivät vastaa sivun pääsisältöä tai ovat muuten mahdollisesti harhaanjohtavia.
2. Merkityissä tiedoissa on virheitä, joita testityökalu ei havaitse.
3. Merkitty sisältö on piilotettu käyttäjiltä.
4. Sivustossa on vain vähän sivuja (tai vain vähän sivuja, joiden jäsennellyt tiedot on merkitty), eikä Googlen Rich Snippets -järjestelmä välttämättä löydä niitä.

K: Vaikuttaako Rich Snippets -katkelmien käyttö sivustoni sijoitukseen?

V: Ei.

K: Miten kauan kestää, että Rich Snippets -katkelmat tulevat näkyviin?

V: Kun olet merkinnyt sivustosi sisällön, Google löytää sen sivustosi seuraavan indeksoinnin yhteydessä. Saattaa kuitenkin kestää jonkin aikaa, ennen kuin Rich Snippets -katkelmasi näytetään hakutuloksissa (jos päätämme käyttää sivustosi Rich Snippets -katkelmia). Jos merkitset sisältösi Rich Snippets -katkelmien luomista varten, kerro siitä meille. Google ei vastaa viestiin, mutta käytämme antamiasi tietoja parantamaan merkityn sisällön löytämistä ja näyttämistä.

K: Sivustoni suunnittelu on tarkkaan harkittu ja tiedot, jotka haluaisin näyttää Rich Snippets -katkelmissa, pilaavat sen. Voinko jotenkin piilottaa Rich Snippets -tiedot kävijöiltä ja näyttää ne vain Googlebotille?

V: Saattaa olla houkutteleva ajatus lisätä kaikki Rich Snippets -sisältö yhteen sivun kohtaan, merkitä se ja piilottaa sitten koko sisältö CSS:n tai muiden tekniikoiden avulla. Älä kuitenkaan tee näin! Merkitse sisältö sen todellisessa sijainnissa. Google ei näytä Rich Snippets -katkelmissa piilotettujen div-määritteiden sisältöä paitsi erikoistapauksissa (kuten silloin, jos merkitset parhaan mahdollisen arvion arvostelusivustolla, joka ei käytä viiden pisteen arviointiasteikkoa).

K: Onko arvostelun merkintään pakko lisätä arviotiedot?

V: Arviotiedot voidaan jättää ilmoittamatta yksittäisissä arvosteluissa, jos merkitystä sisällöstäsi käy ilmi sekä arvostelija että arvostelun päivämäärä. Arvostelukoosteiden yhteydessä täytyy antaa myös arvioiden keskiarvo, tai Rich Snippets -katkelmia ei näytetä.

K: Tukeeko Google moniulotteisten arvostelujen merkintää (hReview)?

V: Google ei tällä hetkellä käytä moniulotteisten arvostelujen tietoja, joten niiden merkintätapaa ei myöskään mainita Googlen ohjesivuilla. Siitä ei kuitenkaan ole haittaa, jos noudatat microformats.org-sivuston hReview-määritelmiä näiden tietojen merkitsemiseen: Google jättää huomiotta merkinnät, joita se ei ymmärrä. Saatamme myös mahdollisesti käyttää tietoja jossain vaiheessa tulevaisuudessa.

K: Voinko merkitä kahden tyyppisiä kohteita (esimerkiksi arvosteluja ja tapahtumia) samalle sivulle?

V: Kyllä.

K: Sivustossani on tietoja näyttelyistä, jotka kestävät yli kuukauden. Voinko merkitä tällaisten tapahtumien tiedot Rich Snippets -katkelmia varten, vai tunnistaako Google vain yhden päivän tapahtumat, kuten konsertit, luennot jne.?

V: Voit merkitä pidempiäkin tapahtumia, jos niillä on selkeä alkamis- ja päättymispäivä. Toistuvia tapahtumia ei kuitenkaan voi tällä hetkellä merkitä (esim. luentoja, jotka pidetään tiistaisin ja torstaisin mutta ei maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin).

K: Ymmärtääkö Google vain viralliset mikromuotojen määrittelyt? Entä luonnosvaiheessa olevat määrittelyt, kuten xFolk jne.? Onko teillä antaa niitä koskevia suosituksia?

V: Olemme julkaisseet ymmärtämämme muodot. Löydät ne ohjekeskuksen artikkeleistamme. Voit toki käyttää mitä tahansa jäsennellyn merkinnän muotoa, joka sopii sivustosi tarpeisiin – vaikka emme tällä hetkellä tukisi sitä, saatamme lisätä sen myöhemmin. Jäsennellyt tiedot ovat mielestämme mahtavia!

K: Mitä syitä kenelläkään on käyttää Rich Snippets -katkelmia – tällöinhän Google näyttää hakutuloksissa enemmän sivuston sisältöä. Eikö tämä vähennä käyttäjien napsautuksia sivustooni?

V: Haluamme korostaa vielä kerran, että Googlen päätavoite on auttaa käyttäjiä löytämään vastaukset kyselyihinsä, ei viedä liikennettä pois parhaista tuloksista. Kokeemme ovat todistaneet, että useiden sivustojen napsautukset ovat lisääntyneet katkelman näyttämisen myötä, koska sen avulla käyttäjät huomaavat helpommin kaiken sivuston hyödyllisen sisällön. Esimerkiksi hakiessaan arvosteluja käyttäjät voivat katkelmien avulla helpommin tunnistaa sivustot, joissa on paljon arvostelusisältöä. Samaa voidaan sanoa myös reseptejä sisältävistä sivustoista – käyttäjät voivat tunnistaa katkelmien avulla helpommin heidän ehtojaan vastaavat reseptit ja joskus jopa nähdä kuvia ruoka-annoksista. Tapahtumahakujen yhteydessä katkelman osana näytetään enemmän linkkejä sivustosi alasivuille. Voit kokeilla merkitä sivustosi semanttisesti, ja jos huomaat menettäväsi liikennettä, voit aina poistaa merkinnän.

K: Tulevatko Rich Snippets -katkelmat korvaamaan tavalliset sivustokatkelmat? Miten nämä katkelmat oikeastaan eroavat toisistaan?

V: Rich Snippets -katkelmat ovat yksi uusista tekniikoistamme, jonka avulla pyrimme parantamaan sivun sisällön kuvauksen ulkomuotoa.
Google luo tavallisen katkelman noutamalla automaattisesti sivun osan, joka liittyy parhaiten käyttäjän tekemään kyselyyn. Rich Snippets -katkelmissa näytetyt tiedot ovat puolestaan täysin verkkovastaavien säädeltävissä sivustoon lisättyjen semanttisten merkintöjen avulla.

K: Mitä suunnitelmia teillä on lähitulevaisuudessa?

V: Aiomme lisätä tuettujen muotojen luetteloon lisää Rich Snippets -muotoja. Pyrimme myös parantamaan uusien Rich Snippets -merkintöjen havaitsemisen ja näyttämisen nopeutta. Tulet näkemään parannuksia Rich Snippets -testityökalussa ja ohjesivuillamme.
Comments