bàdminton


És un esport de raqueta i volant. Consisteix en colpejar amb la raqueta el volant i enviar-lo per damunt de la xarxa dins de les línies que delimiten el camp contrari, intentant que l’adversari no el pugui colpejar per tornar-lo.

 

Terreny de joc:

Les dimensions del terreny de joc són 13,40m. de llarg per 6,10m. d’ample per al joc de dobles i per individuals 13,40 per 5,18m.

Està limitat per línies de quatre centímetres d'ample. Excepte per la línia mitjana que delimita la zona de servei del costat dret amb la zona de servei del costat esquerre, cada línia forma part de la superfície delimitada.

 

El terreny de joc està dividit en dos parts iguals separades per la xarxa central que mesura 76 cm. d'ample i 6'20 m. de llarg.  L'altura de la xarxa és d'1'524 metres i està subjecta per dos postes metàl·lics. En la posició de la xarxa sobre els pals, ha de mesurar des del sòl 1'55 metres.

 

Material:

q       El volant: Sol pesar entre 4,73 i 5,5g. i pot agafar una velocitat de 70m per segon que es redueix ràpidament. Té 16 plomes fixades sobre una base de suro de 2'54 a 2'86 cm. de diàmetre. La longitud de les plomes és de 6'4 a 7 cm. Hi ha dos tipus de volant: el de plomes i el de niló o plàstic. Per la seva durada i la seva resistència més elevada, es recomana, per jugar a nivell d'iniciació, el de niló. El volant de plomes s'utilitza generalment a les competicions.

 

q       Raqueta: Es fina i lleugera ja que cal moure-la a molta velocitat. Per escollir la raqueta cal tenir en compte el seu pes, el material del qual es componen el marc i la canya, l'equilibri del pes i l'ample de l'empunyadura. El seu pes màxim aconsellat és de 120 gr. El cordam és especial per al Bàdminton, el més fi dels esports de raqueta, i cal tensar-lo entre 5 i 9 kg.

 

 

 

El partit: Sistema de puntuació

Un partit consisteix en el millor a 3 jocs.  El jugador que primer arribi a 21 punts serà el guanyador. El jugador que guanyi l'intercanvi de cops ("rally"), afegeix 1 punt a la seva puntuació.

Si la puntuació arriba a 20-20, el jugador que primer aconsegueix una diferència de 2 punts al seu favor, guanya el joc. Si la puntuació arriba a 29-29, el jugador que assoleix el punt 30, guanya el joc.

El jugador que guanya un joc serà qui primer servirà en el següent.

 

El partit d'individuals

Al principi del partit i quan la puntuació és parella, el servidor serveix des de l'àrea de servei dreta. Quan és senar, serveix des de l'àrea esquerra. Si el servidor guanya l'intercanvi de cops, marcarà un punt i serveix de nou des de l'altra àrea de servei.

Si el receptor guanya l'intercanvi de punts, llavors serà ell qui marcarà un punt i esdevindrà el nou servidor.

 

El partit de dobles

Un sol servei. El servei va passant consecutivament de jugadors. Al principi del partit i quan la puntuació és parella, el servidor servirà des de l'àrea de servei dreta. Quan és senar, ho farà des de l'àrea de servei esquerra.

Si la parella servidora guanya l'intercanvi de cops, marcarà un punt i el mateix servidor tornarà a servir des de l'àrea de servei alternativa.

Si la parella receptora guanya l'intercanvi de cops, marcarà un punt i esdevindrà la nova parella servidora.

El jugador de la parella receptora que va servir el darrer, romandrà a la mateixa àrea de servei des d'on va servir la darrera vegada. L'esquema de col.locació és invers per al seu company.

Els jugadors no canvien la seva respectiva àrea de servei fins que guanyen el punt sent els servidors.

Si els jugadors fan falta respecte a l'àrea de servei, l'errada es corregirà tan mateix és descoberta. El costat des del qual es serveix dependrà de si la puntuació és parell o senar, com a l'individual.

El costat des del qual es serveix es canvia, solament, si es fa un punt. En qualsevol altre cas, els jugadors continuen en els seus respectius costats respecte a on es trobaven en el punt anterior. Això garantirà l'alternança de servidors.

 

El servei

S'ha de fer de manera que el cap de la raqueta estigui, en el moment del cop, més baixa que la mà del servidor. En el moment del cop, a més, la raqueta no ha de sobrepassar la cintura del jugador que serveix.

 

Les faltes

1. Servir per damunt de la cintura o si el cap de la raqueta, al colpejar, està per damunt de la mà del servidor.

2. Si al servir, el volant cau fora de l'àrea de servei corresponent.

3. Si en el moment del servei, el servidor o el receptor estan fora de l'àrea que els correspon.

4. Si durant el joc el volant cau fora del camp.

5. Si es colpeja el volant en camp contrari.

6. Si durant el joc, un jugador toca la xarxa o els pals.

7. Si el volant o la raqueta d'un jugador queden atrapats a la xarxa, o si es colpeja dues vegades consecutives en el mateix camp.

8. Si un jugador fa obstrucció.
EL MINI BÀDMINTON

És una versió adaptada per a nens i nenes fins a 11 anys. Està pensat per a practicar l' esport de bàdminton a espais reduïts i amb jugadors d'edats compreses entre els 6 i els 11 anys.

El tipus de raqueta és específic de mini bàdminton amb un mànec més curt per afavorir la coordinació i evitar els contactes amb el terra en el moment de colpejar.

Regles:

  • La pista:
Individual: 10 x 4,5 metres.
Dobles: 10 x 5 metres.

  • La xarxa:
A 1, 35 cm del terra.

  • El servei:
Individual: El jugador/a serveix mentre estigui guanyant punts, si perd el punt passa a servir el jugador contrari.
El servei ha de dirigir-se a la pista contrari en diagonal.

Dobles: Un dels jugadors de la parella servirà mentre guanyin punts. Si perden el punt, el servei passarà a l'altra parella. Quan recuperin el servei serà pel jugador que no havia servit la vegada anterior.
Es posaran a la banda dreta quan es tinguin 0, 2, 4, 6, 8... punts.
Quan els punts siguin 1,3,5.... serà a la banda esquerra.

  • El marcador:
a) Un joc de 11 punts.
b) el/la millor de 3 jocs a 9 punts.
PER SABER-NE MÉS


Consells per escollir el volant o la raqueta. Decathlon.
Comments