Notícies‎ > ‎

Visita guiada pels espais naturals i agrícoles de l'Hospitalet al voltant del riu Llobregat

17 d’oct. 2017, 9:12 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 25 d’oct. 2017, 9:59 ]
El 21 d'octubre es fa fer la passejada familiar pels espais nturals i agrícoles de l'Hospitalet al voltant del riu Llobregat, en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni en la seva edició de 2017. La visita organitzada pel Museu d'Història amb la col·laboració del Centre d'Estudis de l'Hospitalet, que es va encarregar de definir el recorregut i de fer el guiatge va servir per fer un recorregut que va permetre observar les masies que encara queden al voltant del riu i la localització de les que han desaparegut.
El grup va travessar la Granvia i a l'alçada de l'hospital fins les cotxeres de TMB, i es va dirigir cap a la Cal Capellà i després cap a la Torre Gran, tot constatant l'estat d'abandonament d'una ampla zona del terme municipal. Amb l'ajut de fotos i mapes es varen localitzar els antics emplaçaments de Can Terol·lo (antic can Jaume de la Vidala) Can Joan del Ros i cal Xic de la Barca, masies desaparegudes ja fa temps.
El camí seguí prop de la bassa de laminació fins la llera del riu que, malgrat les dificultats de pas, travessà en ambdos sentits epl pont de l'Autovia, perimer en sentit El Prat per la part sud i després cap a l'Hospitalet per la part nord. Això permeté als 25 visitants observar l'estructura de la llera, fins la qual es varen apropar tot seguit, tot travessant el bosc de ribera allà in era mès fàcil.
Es va observar la flora i la fauna de la zona i l'ocupació de l'espai, abans agrícola, per tot un seguit d'infraestructures com carreteres i viaductes, vies de tren, línies d'alta tensió i conduccions enterrades de fluids diversos com gas, petroli, aigua regenerada per la depuradora o dessalinitzada empesa riu amunt, etc. La tornada al punt d'inici pel camí del riu va passar per davant de la zona agrícola on es veuen les masies de ca l'Esquerré, Can Trabal i Cal Masover nou.