Recuperem part de la nostra història

8 de nov. 2018, 7:41 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 8 de nov. 2018, 7:42 ]

En aquesta imatge el targetó que es va editar amb motiu de la fundació del Centre d'Estudis de l'Hospitalet l'any 1984. Recuperem també part del text que es va utilitzar en el díptic de presentació:"....El Centre d'Estudis de l'Hospitalet es proposa realitzar activitats molt variades per tal d'assolir el seu objectiu [  ]. No voldria aquest ser un esforç aïllat més,... sinó que vol ser un Centre aglutinador d'allò que ja es fa, valorador d'allò que s'ha fet en el passat, i sobretot, impulsor d'allò que volem fer ....."
Des d'aleshores el CEL'H continua treballant per la ciutat i per les seves persones. Es pot per tant, que els ideals del 1984 encara són vigents i que l'entitat de mica en mica s'ha anat consolidant com un referent sociocultural fins i tot en l'àmbit dels païssos de parla catalana.
Encara hi ha molta feina a fer. Animeu-vos a conèixer el CEL'H i a col·laborar-hi!.

El CNL ens proposa uns cursos de comunicació escrita i oral

7 de nov. 2018, 8:47 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 7 de nov. 2018, 8:47 ]


El TPK al Festival LOOP 2018

7 de nov. 2018, 8:30 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 7 de nov. 2018, 8:30 ]

Un any més el TPK és un dels espais convidats a la cita amb la vídeo creació que té lloc anualment a Barcelona:LOOP Festival.

Primer Congrés d'entitats

5 de nov. 2018, 8:26 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 5 de nov. 2018, 8:26 ]

Aquest congrés és una trobada d'entitats de la ciutat per parlar de base social, participació, finançament, valors, Tercer Sector, futur, canvi generacional, construir ciutat, ètica, compromís, societat civil, reptes, oportunitats i treball en xarxa. En definitiva amb el congrés es vol donar visibilitat al teixit associatiu de l'Hospitalet i gnerar un espai de reflexió de cara a les principals oportunitats i reptes del sector associatiu.

L'entitat Foment de la Informació crítica de l'Hospitalet us proposa un nou espai de debat: "Els sopars crítics".

26 d’oct. 2018, 7:59 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 26 d’oct. 2018, 7:59 ]


Estrenem un nou projecte. El Mapa de la memòria de les cooperatives de l'Hospitalet

24 d’oct. 2018, 8:57 publicada per Centre d'Estudis de l'HospitaletEl dissabte 20 d’octubre, vam presentar el Mapa de la Memòria del Cooperativisme de L’Hospitalet.

Ho vam fer amb una ruta que es va preparar al CelH. Com que la informació de la que es disposa és limitada donat el tema es pot consiedarar que estracta d'un projecte obert que tindrà continuïtat en els propers anys..

La ruta es va treballar conjuntament entre el CEL'H i La Fundició i va ser el Joan Camós, del CelH, expert qui fes la introducció i parlés dels orígens del cooperativisme, un moviment d'altra banda vinculat a la revolució industrial i ecpansió durant el sexenni revolucionari. Per exemple, les primeres cooperatives de rajolaires apareixen a començaments del segle XX com a iniciativa de treballadors que recuperaven fàbriques abandonades pels seus propietaris capitalistes. Un d’aquest casos és la Redemptora, una autèntica cooperativa amb un marcat caràcter autogestionat, on els treballadors i treballadores eren socis i on els beneficis es revertien a la cooperativa que els destinava a fins socials (salut, educació, suport mutu…). Aquesta cooperativa es va implicar en les lluites polítiques i socials, fins el punt que va ser refugi d' anarquistes perseguits per la dictadura de Primo de Rivera.

Un altre punt d'atenció va se on s’ubicava la Cooperativa Obrera La Torrassa, que en origen va funcionar com a tal però a partir dels anys 30 va abandonar els principis cooperatius (sempre va haver-hi la sospita de ser una falsa cooperativa per redistribuir els seus beneficis segons el capital aportat per cada treballador). L’edifici no existeix però sí queda queda com a resta el nom del pati interior: la Plaça del Vidre.

Un altre exemple a destacar és la Fàbrica La Esmeralda, on gairebé no hi ha constància de dones que treballessin en ella però sí va comptar amb dones en el Consell Rector segons les fonts consultades: l’Aurora Paula (1937-1938), l’Adela Miró (1938-1939) i la Magdalena Vilanova (1955-1956).

Altres cooperatives amb molta història van ser: la Cooperativa d’Usuaris del Servei de Neteja Pública Domiciliària de Barcelona, el Respeto Mutuo i la Cooperativa de Viviendas Obreras del Barrio de la Bomba.

Des de la Col·lectiva volem agrair a totes les persones que van assistir a la ruta, per aportar més informació i detalls sobre aquesta altra vida de L’Hospitalet, de la qual encara queda molt per recordar.

Podeu aconseguir el vostre mapa de la memòria cooperativista a qualsevol dels punts d’informació de La Col·lectiva, entre ells el Centre d'Estudis.

"La Gloriosa" 150 anys després.

17 d’oct. 2018, 9:13 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 17 d’oct. 2018, 9:20 ]

Ja podeu veure la conferència de Manuel Domínguez sobre "La Gloriosa. L'aixecament revolucionari a l'Espanya de 1868". Manuel Domínguez parla del que va suposar aquest moviment a la ciutat de l'Hospitalet. La gravació és de Lídia Santacana del CEL'H.
Com fem amb altres conferències per tal de fer-les més dinàmiques l'hem fragmentat.

Memòria fotogràfica dels barris de l'Hospitalet

3 d’oct. 2018, 7:12 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 5 d’oct. 2018, 1:22 ]

La solidaritat és la tendresa dels pobles

3 d’oct. 2018, 3:35 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 16 d’oct. 2018, 11:24 ]


Activitats obertes del Màster d'"Estudis territorials i de població" de la UAB

1 d’oct. 2018, 4:07 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 2 d’oct. 2018, 1:30 ]

El Centre d’Estudis de l’Hospitalet col·labora en el Màster en Estudis Territorials i de la població, organitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona, que pel període 2018-2021 ha escollit la ciutat de l’Hospitalet per treballar l’anàlisi i la formulació de propostes i projectes d’ordenació territorial referides a la ciutat.

En el marc de les diferents activitats que es desenvoluparan des del CEL’H avancem 4 conferències que són obertes a tothom.

8 D’OCTUBRE: “Los movimientos sociales de Bellvitge”, a càrrec de Manuel Domínguez, historiador i president del CEL’H. A les 18 hores. CC Bellvitge –Gornal.

9 D’OCTUBRE: “La necessitat de tenir una agricultura metropolitana que ens alimenti: El cas del Parc Agrari del Baix Llobregat”, a càrrec de Gemma Francès, del Parc Agrari del Baix Llobregat. A les 18 hores al CC Bellvitge- Gornal.

10 D’OCTUBRE: “Ciclos demográficos en polígonos de vivienda masiva: Bellvitge y el Gornal desde la década de los 70”. A càrrec de Joaquin Recaño, demògraf i geògraf. A les 15.30 al CC Bellvitge-Gornal.

11 D’OCTUBRE: “Hospitalet metropolità: Oportunitats col·laterals”, a càrrec de Jorge Perea, arquitecte i urbanista. A les 17.15 hores al CC Bellvitge-Gornal

1-10 of 61