Visita guiada pels espais naturals i agrícoles de l'Hospitalet al voltant del riu Llobregat

publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el ]

El dia 21 d'octubre a partir de les 10 hores i amb una durada aproximada de 2 hores, el Museu de l'Hospitalet- Casa Espanya- i el Centre d'Estudis de l'Hospitalet organitzen una passejada familiar i visita guiada pels espais naturals i agrícoles de l'Hospitalet al voltant del riu Llobregat, dins de les activitats de les Jornades Europees de Patrimoni #JEP2017. Patrimoni i natura: un paissatge de possibilitats, ha estat el lema d'aquestes Jornades Europees del 2017. La idea és posar en relleu els valors patrimonials incorporats a la natura, la importància del medi ambient sobre els estils de vida de les persones i la influència que té sobre el benestar i el creixement socioeconòmic de les comunitats. Cal inscripció prèvia al tel 93 403 61 10 o cultura.museu@l-h.cat.
El punt de trobada és a l'accés del METRO L-1 Hospital de Bellvitge.
El recorregut permetrà observar les masies que encara resten al voltant del riu i la localització de les que han desaparegut. En travessar la Granvia a l'altura de l'hospital fins les cotxeres de TMB, trobarem Cal Capellà i després la Torre Gran. El camí segueix prop de la bassa de laminació fins la llera del riu, que travessarem en ambdós sentits pel pont de l'Autovia, primer en sentit El Prat per la part Sud i després cap a l'Hospitalet per la part Nord. Això ens permetrà observar l'estructura de la llera. Tornarem al punt d'inici pel camí del riu.

El CEL'H per la democràcia!

publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el ]

El Centre d'Estudis de l'Hospitalet com a membre de l'Espai de Ciutadania s'afegeix i dóna suport al manifest de l'Espai de Ciutadania: "Lamentem profundament l'empresonament dels presidents de l'Assemblea Nacional de Catalunya i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. Tenim el ple convenciment de que decisions d'aquesta mena no ajuden gens a solucionar políticament els moments que estem vivint a Catalunya. Davant d'una crisi en una democràcia, la resposta ha de ser sempre MÉS DEMOCRÀCIA. Volem donar el nostre suport a les dues entitats que formen part de l'Espai de Ciutadania: Assemblea Nacional de Catalunya i Òmnium".

Demà fem vaga!

2 d’oct. 2017, 14:50 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 3 d’oct. 2017, 2:42 ]

El Centre d'Estudis de l'Hospitalet s'adhereix a la convocatoria de vaga general convocada per demà 3 d'octubre.
Així doncs, reprendrem l'activitat el dimecres  4 d'octubre.

Quaderns d'Estudi 31

28 de set. 2017, 7:02 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 28 de set. 2017, 7:23 ]

Estem apunt de presentar un nou número dels Quaderns d'Estudi. Concretament el númeo 31. Un Quaderns que deixa de ser llibre per entrar en l'hemeroteca de les revistes científiques. El número 31 torna a ser Miscel·lani perquè teníem un bon grapat d'articles pendents de publicació.
Aquest número planteja un índex amb alguns articles que encara estaven pendents de publicar de les Jornades d'Estudi que sobre l'Hospitalet que es van fer l'any 2015. També recull una memòria de mestre i un article sobre la INDO, la fàbrica més gran d'ulleres de l'estat que va tenir el seu epicentre a la ciutat de l'Hospitalet.
Tot plegat arriba en un moment difícil per tot però sobretot per a la cultura de base que fa que tinguem de confiar més en el sistema de crowdfunding per poder editar una publicaicó única en la "seva espècie" l'estudi de la ciutat de l'Hospitalet.
Tothom que vulgui col·laborar només ha de clicar sobre de l'enllaç QUADERNS D'ESTUDI 31 (http://mecenix.com/ca/quaderns-destudi-num-31-celh) i fer la seva petita aportació que serà molt agraïda per l'entitat i per la ciutat.


I Jornada sobre Historiografia Local: Aportacions sobre la II República

28 de set. 2017, 6:39 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el ]

En el marc de la celebració del 75è aniversari de l'Institut d'Estudias Ilerdencs i dels 25 anys de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalanas'organitza la I Jornada sobre historiografia local, plantejades om l'exposició d'un estat de la qüestió de l'aportació feta a la historiografia  general des de la  recerca local i comarcal. Les publicacions resultants de les jornades, permetrien identificar què ens han apaortat els estudis locals.
Cada edició de les joranades es centrarà en un període històric o temàtica concreta. La temàtica triada per a trebballar en aquesta primera ocasió és la II República.
L'objecte d'estudi s'estructura en 9 apartats que s'encarreguen a historiadors i historiadores especialistes en cada temàtica.
La Jornada s'estructura en taules rodones on intervindran els ponents que han desenvolupat les temàtiques. Es tancarà amb un epileg final sobre possibles línies d'investigació encara srnse explorar.
Carles Santacana del CEL'H serà un dels ponents.
La inscripció i dinar gratuits, prèvia inscripció a ccepc@iec.cat 
Tel 93 3248585 ext 131.

Es presenta el llibre "50 anys de Granvia Sud. Un barri de l'Hospitalet"

27 de set. 2017, 2:25 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 27 de set. 2017, 2:27 ]

El 26 de setmbre es presenta del llibre 50 anys de Granvia Sud. Història d’un barri de l’Hospitalet, obra de Manuel Domínguez, Genís Pascual i Bartomeu Fité i coeditada per l'Associació de Veïn si el CEL'H.
L’acte de presentació que va comptar amb l’assistència de 138 persones es va fer al local social de l’Associació de Veïns a la Plaça dels veïns del barri.
Aquesta publicació s’afegeix a les dels cinquantenaris de Bellvitge i Can Serra que també van comptar amb la participació del Centre d’Estudis.
Tothom que vulgui adquirir la publicació s'ha d'adreçar a l'Associació de Veïns de Granvia Sud.

50 anys de Granvia Sud. Història d'un barri de l'Hospitalet

26 de set. 2017, 3:05 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 26 de set. 2017, 3:06 ]

Avui tal i com hem anat anunciant es presenta aquesta nova publicació referida a un barri de la ciutat. Un projecte que s'ha anat gestant des que l'any 2010 el Centre d'Estudis i l'Associació de veïns Ildefons Cerdà de Granvia Sud van col·laborar en l'exposició dels 40 anys de moviment veïnal a l'Hospitalet.
Aquest llibre arriba després que el Centre d'Estudis ja col·laborés l'any 2015 en la publicació commemorativa dels 50 anys de Bellvitge i de la participació en els 50 anys de Can Serra l'any passat. Així doncs, va semblar oportú de treballar plegats amb l'Associació de veïns per fer possible que Granvia Sud també tingués un llibre commemoratiu del seu 50è aniversari.
Un llibre en el que a més dels autors, Manuel Domínguez, Bartomeu Fité i Genís Pascual, ha estat possible gràcies a nombroses aportacions de veïns i veïnes del barri així com de l'arxiu Local.
Presentem una obra que vol ser una aportació més al coneixement d'aquest barri. Un llibre que parteix de la visió de la història del grup d'habitants dels primers cinc blocs, i , més concretament dels que van participar en entitats.
El llibre intenta donar una visió del barri el més amplia possible, en cap cas s'ha pretès imposarla com a única visió del barri. Aquesta publicació també preté
n ser un homenatge a totes les persones que hi han viscut i hi viuen i que, cadascú a la seva manera, han fet d'aquest lloc el barri que és ara.
Recordeu doncs, avui a les 19 hores al local de l'Associació de Veïns.

El CEL'H es manifesta en favor de la democràcia

22 de set. 2017, 3:08 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 22 de set. 2017, 3:09 ]

La Junta Directiva del Centre d'Estudis de l'Hospitalet, davant de la situació que estem vivint , manifesta: Que la vulneració i menyspreu dels drets col·lectius atempta contra els drets bàsics de la ciutadania i per aquest motiu ens sentim convocats a participar en aquelles accions pacífiques que col·lectivament es portin a terme, per acabar amb les restes del franquisme i conquerir una democràcia més autèntica.

MetropoL'His GlobaL'H 2017!

19 de set. 2017, 8:38 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 19 de set. 2017, 8:47 ]

Ja és aquí la dotzena edició del festival de curtmetratges MetropoL'His. En aquesta edició les joves companyies poden participar en la gravació d'un curtmetratge en 48 hores. Un cop anunciades les tres premisses que han d'aparèixer a tots els curts, les companyies participants es posaran en marxa per fer en un sol cap de setmana un curtmetratge únic. Una acció o un objecte, una frase i una localització de l'Hospitalet serà allò que unirà totes les obres.
Pel que fa a la quarta edició del GlobaL'H es donarà suport a curtmetratges d'arreu del món que a través del llenguatge audiovisual apropin els valors de la cultura de la pau, la convivència i els drets humans.
Si voleu més informació podeu consultar  MetropoL'His

50 anys de Granvia Sud

18 de set. 2017, 3:10 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 19 de set. 2017, 7:25 ]

L'any 1967 es van començar a ocupar els primers pisos del "Conjunto Residencial Gran Via", una urbanització considerada "d'alt nivell" i dotada de tota mena de serveis que es situava a la frontera entre l'Hospitalet i Barcelona. Finalment només es van construir 5 blocs dels que s'havien de fer. El projecte va quedar abandonat amb 890 pisos. Els veïns es van veure enganyats en tots els sentits.
Ara es commemora el cinquanté aniversari d'aquest barri de la ciutat.
Els actes de commemoració començaran eld ia 21 de setembre amb la inauguració d'una exposició, el reconeixement a comerços i entitats destacades del barri i un brindis pels 50 anys de la fundació del barri i acabaran el diumenge 1 d'octubre amb activitats lúdiques i festives.

1-10 of 24