Agenda‎ > ‎

Quaderns d'Estudi 31

16 de nov. 2017, 9:40 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 22 de nov. 2017, 2:17 ]
El proper dia 28 de novembre a partir de les 19 hores fem la presentació del darrer Quadern d'Estudis del CEL'H. L'acte de presentació es fa al Centre Cultural Metropolità Tecla Sala de la nostra ciutat.
Aquest número torna a ser un miscel·làni format per 4 articles i una memòria de mestre. Dos dels articels són comunicacions que havien quedat pendents de les Jornades d'Història sobre l'Hospitalet que es van fer l'any 2015 i que per qüestions d'espai no es van poder encabir en el darrer número d'aquesta col·lecció.
La comunicació de Jordi de La Pinta, arqueòleg i investigador, presenta un treball que rescata i cataloga una part del patrimoni urbà sovint oblidat per la ciutat.Un aspecte del patrimoni ornamental de l'Hospitalet: els rellotges solars, documenta aquests instruments que en èpoques preindustrials i en societats amb una base econòmica rural servien per mesurar el temps i les hores. Avui es consserven especialment en algunes de les masies que han sobreviscut al creixement urbà. L'altra comunicació correspon a la que van presentar Joaquín Ruíz García  Cristina López Villanueva amb el títol Emigració murciana a Collblanc-Torrassa a l'any 1924: la geènesi d'un barri. Una de les primeres arribades massives de població a Catalunya va tenir el seu orígen en el sud-est peninsular i va trobar un lloc per viure a l'Hospitalet, molt especialment en aquests barris.
El tercer article, De quan els llibres eren la clau. Llibreries de l'Hospitalet als anys 70, mostra l'heroïcicitat que suposava en aquells anys la creació d'aquests negocis en un Hospitalet marcat per l'estigma de ser un suburbi i perifèria de la gran ciutat. La cultura i els llibres, havien d'arribar a una població que no tenia accés a unes minímes infraestructures culturals.
També en el marc d'aquesta voluntat de recuperar pedaços de la memòria històrica de la ciutat s'ha de situar la contribució de la Natalia Piernas amb l'article La indústris òptica més gran d'Espanya era a l'Hospitalet: història de l'empresa INDO (1943-2007). Una contribució que neix a partir d'una primera exposició exclusivament fotogràfica que es va inaugurar al Centre Cultural de Santa Eulàlia.
Aquest número es tanca amb la secció Memòries de Mestres. En aquest cas es tracta dels records de l'Eugènia Vázquez Moreno, una  mestra que va passar gran part de la seva vida professional a la ciutat. Eva Vázquez va participar en la creació  i la consolidació dels nous centres educatius que s'obrien a la ciutat com a conseqüència del fort creixement demogràfic que havia tingut i que tenia en aquelles dècades dels anys 1970 i 1980.
I no volem acabar sense compartir amb els lectors, lectores i amb els col·laboradors i col·laboradores la satisfacció d'haver aconseguit treure un número més, malgrat les dificultats de mantenir una publicació periòdica.