Agenda‎ > ‎

Presentació del llibre "Les Joventuts Llibertàries de Catalunya (1932-1939)

5 d’abr. 2018, 2:12 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 5 d’abr. 2018, 2:13 ]
La presentació d'aquest llibre es farà finalment el dia 3 de maig, al Centre Cultural Santa Eulàlia (C/ de Santa Eulàlia,60 plaça interior).El llibre recupera les idees, les activitats i les lluites dels joves anarquistes catalans durant la segona república i la guerra civil. La trajectòria dels joves llibertaris catalans sovint ha estat oblidada o difuminada dins de la història general de la CNT-FAI. Malgrat perviure en la memòria col·lectiva la imatge d'aquests nois i noies com a simbol de la lluita antifeixista i revolucionaria, s'han perdut el rastre i la personalitat, les seves demandes i els seus projectes. El llibre que us presentem recupera les seves veus i ens acosta a una de les organitzacions juvenils més importants de la Segona República i la Guerra Civil. Les Joventuts llibertàries  s'estengueren a totes les comarques i es vertebraren des de la base de barris i pobles. Seguint la tradició anarquista catalana de finals dels XIX, les Joventuts llibertàries oferien a molts joves que havien patit l'explotació laboral la possibilitat d'accedir a la cultura i una opció peer entendre i transformar el món. Ells mateixos es consideraven l'avantguarda que havia de construir un nou sistema on triomfés la jústicia social i, quan en els primers mesos de la Guerra Civil va semblar que el seu somni es feia realitat, van lluitar fins a les últimes conseqüències per defensar-lo.

L'autora, Sònia Garangou va nèixer a Malgrat de Mar i és doctora en Història Contemporània per la UB. Ha publicat nombrosos estudis i destaca pel seu vessant docent. Professora de Ciències Socials de secundària i batxillerat va passar per la nostra ciutat.

Alguns comentaris sobre la publicació.  Caarles Santacana (El País 4 de febrer 2018) "...els joves llibertaris canviaven els balls per xerrades, evitaven l'alcohol, practicaven el naturisme, alguns eren vegetarians i devoraven llibres a les biblioteques dels ateneus. És clar que per a ells cultura i revolució anaven de la mà, i per això es van involucrar en les insurreccions revolucionaries protagonitzades per l'anarquisme durant els anys de la República...."