Agenda

Diversitat religiosa i l'escola

5 de des. 2017, 3:44 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 11 de des. 2017, 1:29 ]

Des del Fòrum l'Hospitalet, espai de trobada i diàleg de les diverses tradicions religioses i conviccions us convidem a la sessió de treball sobre "Diversitat religiosa i l'escola" que tindrà lloc el proper dijous 14 de desembre a partir de 18 a 20 hores a la sala d'actes del Centre Cultural Metropolità Tecla Sala (Av. Josep Tarradellas i Joan, 44; metro L-1 parada La Torrassa i Bus L-12 i L-16).
Des del Fòrum som conscients que el ràpid canvi produït a la ciutat, en els darrers anys, per la diversitat d'orígens, cultures i religions implica una pluralitat de conseqüències que cal abordar i que un primer pas és el coneixement i el diàleg a fi de promoure la bona convivència entre els veïns i veïnes de la ciutat.
És per aquest motiu que et convidem a participar en aquesta trobada, ja sigui per la teva activitat, per experiència professional, per vinculació amb el món escolar o per formar part d'un centre de culte de la ciutat, tens una percepció pròpia sobre aquesta realitat. Si voleu més informació podeu consultar el pdf de presentació a càrrec de Joan Camós.

Xerrada- Debat: "No ens toqueu l'educació".

29 de nov. 2017, 3:53 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 29 de nov. 2017, 3:53 ]

Aquest és el títol de la xerrada-debat que ha organitzat El Casalet pel proper 4 de desembre a les 17.30 hores a Can Riera (Riera de l'Escorxador,19; Cantonada Xipreret). Aquest acte en el que intervindran Raquel García, Directora de l'Escola Joaquim Ruyra; Miquel Lacasta, ex regidor d'Educació de Santa Coloma de Gramanet; Núria Muñoz, de la Junta General de la FaPaC i Ernesto Sánchez, mestre de CCOO al Consell Educatiu de l'Hospitalet, vol posar en valor una educació que sempre ha promogut els principis i valors d'una societat democràtica i plural: la llibertat personal, la responsabilitat, el respecte i la igualtat. 

Quaderns d'Estudi 31

16 de nov. 2017, 9:40 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 22 de nov. 2017, 2:17 ]

El proper dia 28 de novembre a partir de les 19 hores fem la presentació del darrer Quadern d'Estudis del CEL'H. L'acte de presentació es fa al Centre Cultural Metropolità Tecla Sala de la nostra ciutat.
Aquest número torna a ser un miscel·làni format per 4 articles i una memòria de mestre. Dos dels articels són comunicacions que havien quedat pendents de les Jornades d'Història sobre l'Hospitalet que es van fer l'any 2015 i que per qüestions d'espai no es van poder encabir en el darrer número d'aquesta col·lecció.
La comunicació de Jordi de La Pinta, arqueòleg i investigador, presenta un treball que rescata i cataloga una part del patrimoni urbà sovint oblidat per la ciutat.Un aspecte del patrimoni ornamental de l'Hospitalet: els rellotges solars, documenta aquests instruments que en èpoques preindustrials i en societats amb una base econòmica rural servien per mesurar el temps i les hores. Avui es consserven especialment en algunes de les masies que han sobreviscut al creixement urbà. L'altra comunicació correspon a la que van presentar Joaquín Ruíz García  Cristina López Villanueva amb el títol Emigració murciana a Collblanc-Torrassa a l'any 1924: la geènesi d'un barri. Una de les primeres arribades massives de població a Catalunya va tenir el seu orígen en el sud-est peninsular i va trobar un lloc per viure a l'Hospitalet, molt especialment en aquests barris.
El tercer article, De quan els llibres eren la clau. Llibreries de l'Hospitalet als anys 70, mostra l'heroïcicitat que suposava en aquells anys la creació d'aquests negocis en un Hospitalet marcat per l'estigma de ser un suburbi i perifèria de la gran ciutat. La cultura i els llibres, havien d'arribar a una població que no tenia accés a unes minímes infraestructures culturals.
També en el marc d'aquesta voluntat de recuperar pedaços de la memòria històrica de la ciutat s'ha de situar la contribució de la Natalia Piernas amb l'article La indústris òptica més gran d'Espanya era a l'Hospitalet: història de l'empresa INDO (1943-2007). Una contribució que neix a partir d'una primera exposició exclusivament fotogràfica que es va inaugurar al Centre Cultural de Santa Eulàlia.
Aquest número es tanca amb la secció Memòries de Mestres. En aquest cas es tracta dels records de l'Eugènia Vázquez Moreno, una  mestra que va passar gran part de la seva vida professional a la ciutat. Eva Vázquez va participar en la creació  i la consolidació dels nous centres educatius que s'obrien a la ciutat com a conseqüència del fort creixement demogràfic que havia tingut i que tenia en aquelles dècades dels anys 1970 i 1980.
I no volem acabar sense compartir amb els lectors, lectores i amb els col·laboradors i col·laboradores la satisfacció d'haver aconseguit treure un número més, malgrat les dificultats de mantenir una publicació periòdica.

Les llums que venien de Rússia: La passió catalana per la Revolució soviètica

6 de nov. 2017, 2:43 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 22 de nov. 2017, 9:46 ]

Ahir es va fer la conferència"Les llums que venien de Rússia: La passió catalana per la Revolució soviètica", que va anar a càrrec de Ramon Breu. Aquest professor de secundària llicenciat en Història contemporània i diplomat en sociologia que també es fundador i coordinador del portal educatiu cinescola.info des de 2004 i de l'Enciclopèdia Digital d'Educació en Comunicació des del 2009 ens va donar una visió del que va estar la Revolució rússa amenitzada amb talls de pel·lícules soviètiques del moment.
Una xerrada comprimida de tot un procés força complex i que va tenir una gran incidència en la Catalunya del moment.
La conferència va comptar amb l'assistència de 27 persones i és dels pocs actes commemoratius dels 100 anys de la Revolució Rússa que s'ha organitzat
a la ciutat.


Diversitat religiosa i el final de la vida. Cerimònies de la mort i el dol a les diverses tradicions

4 de nov. 2017, 4:17 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 22 de nov. 2017, 8:52 ]

El proper dilluns 27 de novembre a les 19.30 hores a la Masia de Can Riera (c/ de la Riera de l'Escorxador, 17)- Espai de Memòria de l'Hospitalet es fa aquest acte organitzat per l'Associació UNESCO per al Diàleg Intereligiós (AUDIR) que compte amb el suport del Fòrum.
La presentació de l'acte anirà a càrrec de Quim Cervera, Fòrum l'Hospitalet- Espai Intereligiós; Agustí Iglesias, de la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat; Jesús Husillos Gutiérrez, tinent de l'Alcaldia i regidor de Benestar Social de l'Ajuntament de l'Hospitalet i Josep Paris del Grup Mémora.
També es farà una breu presentació del manual "Duellum" de cerimònies funeraries de les diverses tradicions religioses i espirituals a càrrec de Francesc Torradeflot director de la UNESCO per al Diàleg Intereligiós (AUDIR).
Finalment es farà una Taula rodona de testimonis i experiències de les tradicions religioses en la que intervindran: Josep M. Romaguera, rector de Santa Eulàlia de Mèrida; Tahir Rafi, musulmà, president de l'associació de famílies pakistaneses; Marta Matarín, Brahma Kumaris i José Antonio Martínez, testimonis de Jehovà.


Manuel de Pedrolo: home i compromís

24 d’oct. 2017, 3:30 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 22 de nov. 2017, 8:38 ]

La secció Amics d'Alpha 63 de l'Ateneu ha preparat aquest treball per fer-vos saber que l'any vinent es commemoren els 100 anys del naixement de l'escriptor més prrolífic i censurat de la literatura catalana.
El 24 de novembre a les 19.45 hores a l'Ateneu de Cultura Popular de l'Hospitalet (c/ Santa Anna, 1-7)

Dia de la Memòria Democràtica a l'Hospitalet. Actes commemoratius

24 d’oct. 2017, 3:24 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 24 d’oct. 2017, 3:24 ]

El 26 d'octubre a les 19 hores es fa l'acte de commemoració del Dia de la Memòria Democràtica de l'Hospitalet, al peu de l'escultura Pont de la Llibertat, a la rotonda entre l'Avinguda del Carrilet i la Rambla de la Marina.
L'acte anirà acompanyat d'una intervenció musical a càrrec d'alumnes de l'EMMCA i comptarà amb parlaments institucionals i una ofrena floral.

Exposició de Carles Congost- Wonders

24 d’oct. 2017, 3:20 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 24 d’oct. 2017, 3:20 ]

El dijous 26 d'octubre s'inaugura  aquesta exposició que es podrà visitar fins el 7 de gener de 2018 al Centre d'Art Tecla Sala de L'Hospitalet de Llobregat.
La inauguració es farà a les 19.30 hores.
"Aquesta mostra presenta el projecte guanyador de la 2a edició del Premi de Videocreació impulsat per la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya. La proposta videogràfica de Carles Congost utilitza recursos propers al gènere cinematogràfic de biogràfica musical i la performance per analitzar la figura de grups o solistes que s'han fet famosos per un sol èxit (one-hit wonder). probablement, una de les més simptomàtiques del paradigma neoliberal que ha impregnat totes les esferes del món global les darreres tres dècades".

25 d'octubre: "L'acollida i l'hospitalitat en les diferents tradicions religioses"

19 d’oct. 2017, 10:31 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet   [ actualitzat el 19 d’oct. 2017, 10:36 ]

En el marc de les activitats organitzades per les diferents entitats ciutadanes, el Fòrum l'Hospitalet organitza una Taula Rodona amb membres de les tradicions Brahma Kumaris, Baha'i, Cristiana, Musulmana i Sikh; sobre "L'acollida i l'hospitalitat en les diferents religions".
L'acte que com ja anunciem és el proper dimecres 25 d'octubre es fa al Centre Cultural Collblanc- La Torrassa; c/ Mare de Déu dels Desemparats, 87.

18 octubre: Xerrada sobre la nova gramàtica de la llengua catalana de l'IEC

5 d’oct. 2017, 13:40 publicada per Centre d'Estudis de l'Hospitalet

El proper 18 d'octubre a les 18.30 hores
, al Centre Cultural Tecla Sala, la professora de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, Neus Nogué farà la xerrada que inaugura el curs 2017-2018 del Consorci per a la Normalització Lingüística de l'Hospitalet.

1-10 of 27