Inici


 Notícies                         
 • Reprenem l'activitat
  Aquesta setmana tornem a l'activitat. Així doncs, durant aquesta setmana i la vinent ens podeu tobar en el nostre horari habitual.
  Publicat a les 11 de des. 2017, 1:32 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
 • Imatges de la història de l'Hospitalet 2018
  Calendari 2018 de l’Hospitalet. Un any més el Centre d’Estudis de l’Hospitalet edita el calendari “Imatges de la historia de l’Hospitalet”, que amb la seva difusió entre tots fem possible que els records del passat siguin ben presents avui.
  El calendari que té un preu de 7€ es pot adquirir a:

  CENTRE- SANT JOSEP

  ABACUS ; c/ Barcelona / Rambla de Just Oliveras
  Bar-Rest. CAN RONI; c/ Joan Pallarés, 3
  Merceria COLOMA; c/ Baró de Maldà, 15
  L’HÒPTICA; c/ d’Enric Prat de la Riba, 198
  L’H TÉ GUST; c/ Príncep de Bergara, 7
  Foto-Copisteria MONRÓS; c/ de les Roselles, 17
  Llibreria PERUTXO; Rambla de Just Oliveras, 66
  QUIOSC Av. Josep Tarradellas i Joan, 166 (alçada c/ Rodés)
  QUIOSC Plaça del Repartidor
  Llar d’infants SALTIRÓ; c/ d’Enric Prat de la Riba, 234
  Bar-Rest. STADIUM; c/ Santa Rosa, 10 

  CAN SERRA

  Papereria GABARRÓ Av.Can Serra, 88, bloc A 

  PUBILLA CASES
  Papereria-Llibreria EL DADO; c/ Marcel·lí Esquius, 31

  BELLVITGE
  Assessoria TALAIA 

  Papeleria Ortíz; Av. Amèrica, 117 (davant Mercat Vell).


  LA FLORIDA

  Papereria-Llibreria DE TOT; c/ Pedraforca, 112 

  QUIOSC c/ Enginyer Moncunill (costat QUIOSC de flors i Església)
  QUIOSC Av. Ponent (alçada Mcat. Mpal. Torrent Gornal)

  COLLBLANC / LA TORRASSA 

   Papereria-Llibreria COLORS; c/ Occident, 55
  Papereria CASTILLO; c/ Progrés, 71
  QUIOSC Plaça Espanyola ; (només matins)
  QUIOSC Ctra. de Collblanc / Trav.de les Corts
  LA TECLA. El Racó d’en Pipa; c/ Treball, 27 (-M- La Torrassa)

  SANTA EULÀLIA / GRANVIA SUD

  Llegums cuits / Delicatessen EL NEGUIT; c/Pareto, 33
  FALGUERA; Ctra. de Santa Eulàlia, 83 (alçada Mcat. Mpal.)
  QUIOSC; c/Aprestadora- Av. Carrilet 
  Papereria REYES; Granvia de L’H, 9

  ENTITATS

  A.F.A. (Associació de Familiars d’Alzheimer); c/ Vigo, 3-5 (Centre);(només: dl.15.30 a 17.30 / dm. i dv.11 a 13h)
  ATENEU CATALÒNIA ; c/ Rafael Campalans, 16, 2n (Collblanc) ; (només tardes: dl. a dj.18 a 20h)
  ATENEU DE CULTURA POPULAR ; c/ Santa Anna, 1-7 (Centre) ; (només tardes: dl. a dj.18 a 21h / dv.18 a 20h)
  CENTRE CATÒLIC; Rambla de Just Oliveras, 34 (Centre) ; (només tardes: dl. a dv.18.30 a 20)

  Publicat a les 14 de des. 2017, 8:58 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
 • Malauradament ens hem de tornar a manifestar
  La Junta Directiva del Centre d'Estudis de l'Hospitalet ens adherim a la declaració que ha fet la Junta de Govern de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, a la que pertanyem i en la que es diu: "considerem que l'empresonament de part del Govern de la Generalitat és una vulneració dels principis més elementals de la democràcia".

  Especialment volem manifestar el nostre suport a la sòcia de la nostra entitat i Consellera de Governació d'Administracions Públiques i Habitatge , Meritxell Borràs. Exigim que es facin tots els passos necessaris per la posada en llibertat de tots i totes les persones empresonades per raons polítiques.
  Publicat a les 7 de nov. 2017, 7:52 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
 • Conèixer l'Hospitalet
  El Centre d'Estudis de l'Hospitalet, El Casalet i el Centre de Recursos Pedagògics de l'Hospitalet amb el suport de l'Ajuntament de l'Hospitalet i del Museu de l'Hospitalet, organitzen una nova edició de "Conèixer l'Hospitalet". Una activitat adreçada als professors i mestres que treballen a la ciutat per donar-los a conèixer els recursos didàctics i pedagògics que tenen al seu abast per treballar temes relacionats amb la ciutat.
  L'activitat s'estructura en 3 sessions:
  La primera el dia 15 de novembre a les 17.30 hores. En aquesta primera sessió es farà una xerrada sobre els barris de la ciutat. Aquesta sessió es fa a les dependències del Centre de Recursos Pedagògics de l'Hospitalet (C/ Miquel Peiro, i Victori, 43)
  La segona sessió serà el dia 18 de novembre. Aquesta sessió que començarà a les 10 hores consistirà en una visita per alguns punts d'interès de la ciutat.
  I finalment, la darrera sessió ja serà el proper any. Concretament el dia 25 d'abril amb una visita per la vila vella de l'Hospitalet. D'aquesta activitat ja n'anirem informant.
  Tots els professors i mestres que vulguin participar s'han d'inscriure a través del Centre de Recursos Pedagògics de l'Hospitalet. Per més informació podeu consultar aquest enllaç CONÈIXER L'H
  Publicat a les 2 de nov. 2017, 4:49 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
S''estan mostrant les entrades 1 - 4 de 29. Mostra'n més »

 Agenda                          
 • Diversitat religiosa i l'escola
  Des del Fòrum l'Hospitalet, espai de trobada i diàleg de les diverses tradicions religioses i conviccions us convidem a la sessió de treball sobre "Diversitat religiosa i l'escola" que tindrà lloc el proper dijous 14 de desembre a partir de 18 a 20 hores a la sala d'actes del Centre Cultural Metropolità Tecla Sala (Av. Josep Tarradellas i Joan, 44; metro L-1 parada La Torrassa i Bus L-12 i L-16).
  Des del Fòrum som conscients que el ràpid canvi produït a la ciutat, en els darrers anys, per la diversitat d'orígens, cultures i religions implica una pluralitat de conseqüències que cal abordar i que un primer pas és el coneixement i el diàleg a fi de promoure la bona convivència entre els veïns i veïnes de la ciutat.
  És per aquest motiu que et convidem a participar en aquesta trobada, ja sigui per la teva activitat, per experiència professional, per vinculació amb el món escolar o per formar part d'un centre de culte de la ciutat, tens una percepció pròpia sobre aquesta realitat. Si voleu més informació podeu consultar el pdf de presentació a càrrec de Joan Camós.
  Publicat a les 11 de des. 2017, 1:29 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
 • Xerrada- Debat: "No ens toqueu l'educació".
  Aquest és el títol de la xerrada-debat que ha organitzat El Casalet pel proper 4 de desembre a les 17.30 hores a Can Riera (Riera de l'Escorxador,19; Cantonada Xipreret). Aquest acte en el que intervindran Raquel García, Directora de l'Escola Joaquim Ruyra; Miquel Lacasta, ex regidor d'Educació de Santa Coloma de Gramanet; Núria Muñoz, de la Junta General de la FaPaC i Ernesto Sánchez, mestre de CCOO al Consell Educatiu de l'Hospitalet, vol posar en valor una educació que sempre ha promogut els principis i valors d'una societat democràtica i plural: la llibertat personal, la responsabilitat, el respecte i la igualtat. 
  Publicat a les 29 de nov. 2017, 3:53 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
 • Quaderns d'Estudi 31
  El proper dia 28 de novembre a partir de les 19 hores fem la presentació del darrer Quadern d'Estudis del CEL'H. L'acte de presentació es fa al Centre Cultural Metropolità Tecla Sala de la nostra ciutat.
  Aquest número torna a ser un miscel·làni format per 4 articles i una memòria de mestre. Dos dels articels són comunicacions que havien quedat pendents de les Jornades d'Història sobre l'Hospitalet que es van fer l'any 2015 i que per qüestions d'espai no es van poder encabir en el darrer número d'aquesta col·lecció.
  La comunicació de Jordi de La Pinta, arqueòleg i investigador, presenta un treball que rescata i cataloga una part del patrimoni urbà sovint oblidat per la ciutat.Un aspecte del patrimoni ornamental de l'Hospitalet: els rellotges solars, documenta aquests instruments que en èpoques preindustrials i en societats amb una base econòmica rural servien per mesurar el temps i les hores. Avui es consserven especialment en algunes de les masies que han sobreviscut al creixement urbà. L'altra comunicació correspon a la que van presentar Joaquín Ruíz García  Cristina López Villanueva amb el títol Emigració murciana a Collblanc-Torrassa a l'any 1924: la geènesi d'un barri. Una de les primeres arribades massives de població a Catalunya va tenir el seu orígen en el sud-est peninsular i va trobar un lloc per viure a l'Hospitalet, molt especialment en aquests barris.
  El tercer article, De quan els llibres eren la clau. Llibreries de l'Hospitalet als anys 70, mostra l'heroïcicitat que suposava en aquells anys la creació d'aquests negocis en un Hospitalet marcat per l'estigma de ser un suburbi i perifèria de la gran ciutat. La cultura i els llibres, havien d'arribar a una població que no tenia accés a unes minímes infraestructures culturals.
  També en el marc d'aquesta voluntat de recuperar pedaços de la memòria històrica de la ciutat s'ha de situar la contribució de la Natalia Piernas amb l'article La indústris òptica més gran d'Espanya era a l'Hospitalet: història de l'empresa INDO (1943-2007). Una contribució que neix a partir d'una primera exposició exclusivament fotogràfica que es va inaugurar al Centre Cultural de Santa Eulàlia.
  Aquest número es tanca amb la secció Memòries de Mestres. En aquest cas es tracta dels records de l'Eugènia Vázquez Moreno, una  mestra que va passar gran part de la seva vida professional a la ciutat. Eva Vázquez va participar en la creació  i la consolidació dels nous centres educatius que s'obrien a la ciutat com a conseqüència del fort creixement demogràfic que havia tingut i que tenia en aquelles dècades dels anys 1970 i 1980.
  I no volem acabar sense compartir amb els lectors, lectores i amb els col·laboradors i col·laboradores la satisfacció d'haver aconseguit treure un número més, malgrat les dificultats de mantenir una publicació periòdica.
  Publicat a les 22 de nov. 2017, 2:17 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
 • Les llums que venien de Rússia: La passió catalana per la Revolució soviètica
  Ahir es va fer la conferència"Les llums que venien de Rússia: La passió catalana per la Revolució soviètica", que va anar a càrrec de Ramon Breu. Aquest professor de secundària llicenciat en Història contemporània i diplomat en sociologia que també es fundador i coordinador del portal educatiu cinescola.info des de 2004 i de l'Enciclopèdia Digital d'Educació en Comunicació des del 2009 ens va donar una visió del que va estar la Revolució rússa amenitzada amb talls de pel·lícules soviètiques del moment.
  Una xerrada comprimida de tot un procés força complex i que va tenir una gran incidència en la Catalunya del moment.
  La conferència va comptar amb l'assistència de 27 persones i és dels pocs actes commemoratius dels 100 anys de la Revolució Rússa que s'ha organitzat
  a la ciutat.


  Publicat a les 22 de nov. 2017, 9:46 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
 • Diversitat religiosa i el final de la vida. Cerimònies de la mort i el dol a les diverses tradicions
  El proper dilluns 27 de novembre a les 19.30 hores a la Masia de Can Riera (c/ de la Riera de l'Escorxador, 17)- Espai de Memòria de l'Hospitalet es fa aquest acte organitzat per l'Associació UNESCO per al Diàleg Intereligiós (AUDIR) que compte amb el suport del Fòrum.
  La presentació de l'acte anirà a càrrec de Quim Cervera, Fòrum l'Hospitalet- Espai Intereligiós; Agustí Iglesias, de la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat; Jesús Husillos Gutiérrez, tinent de l'Alcaldia i regidor de Benestar Social de l'Ajuntament de l'Hospitalet i Josep Paris del Grup Mémora.
  També es farà una breu presentació del manual "Duellum" de cerimònies funeraries de les diverses tradicions religioses i espirituals a càrrec de Francesc Torradeflot director de la UNESCO per al Diàleg Intereligiós (AUDIR).
  Finalment es farà una Taula rodona de testimonis i experiències de les tradicions religioses en la que intervindran: Josep M. Romaguera, rector de Santa Eulàlia de Mèrida; Tahir Rafi, musulmà, president de l'associació de famílies pakistaneses; Marta Matarín, Brahma Kumaris i José Antonio Martínez, testimonis de Jehovà.


  Publicat a les 22 de nov. 2017, 8:52 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
S''estan mostrant les entrades 1 - 5 de 27. Mostra'n més »

 Babel'H                        
Base de dades sobre l'Hospitalet

 Xarxes socials             
https://www.facebook.com/Centre-dEstudis-de-lHospitalet-194351183917202/
https://twitter.com/CELHOSPI
https://www.youtube.com/channel/UCCyDnEe85LF-V0yxnzd_aig

 Qui som, què fem?      
Vídeo sobre el Centre d'Estudis de l'Hospitalet


 Imatges                         
Galeria de fotos de l'Hospitalet


 Manual d'història         
Manual d'història de l'Hospitalet de Llobregat

 On som?                   

Col·lecció Recerques    


Col·lecció Josefina Gómez