Notícies                         
 • Les assemblees del CEL'H
  Aquest any tocava renovar part de la junta Directiva, d'aquí que el passat 5 de març en una sessió més llarga de l’habitual i amb l'
  assistència de 30 socis i sòcies d'un total de 154 associats amb dret a veu i vot (el 14,49% de la massa social) es van fer les assemblees del Centre d'Estudis de l'Hospitalet.  

  A l'Assemblea, l'Ordinària, es van tractar els temes preceptius: Aprovació de l'acta corresponent a l'assemblea del 2018; La presentació de la memòria d'activitats i els balanços corresponents a l'exercici 2018 i la proposta d'activitats i pressupost pel 2019. Tots els punts van ser aprovats per unanimitat dels assistents. D'aquests punts podem destacar l'augment de projectes i activitats respecte de l'any 2018; el manteniment dels usuaris dels diferents serveis que ofereix el CEL'H i l'equilibri en els balanços econòmics que ens deixen en la banda positiva dels números.

  Però el punt més destacat de l'assemblea ordinària va ser la proposta de modificar les quotes dels associats i els terminis de pagament de les mateixes. Unes propostes presentades per l'Asun Rubiralta, tresorera de l’entitat, que es van aprovar per unanimitat i que resumim tot seguit.
  Es passa de tres pagaments a un o dos. Per tant, es dóna la possibilitat a tots els socis i sòcies que ho manifestin de fer un sol pagament que serà a finals de març.

  Les sòcies i socis que vulguin fraccionar el pagament ho podran fer en dos meitats, una al març i una altra a l'octubre.

  Un dels canvis significatius és l’augment de la quota individual que feia dos anys que estava congelada. La quota individual passa a ser de 60€/ any, el que suposa un augment de 3€ respecte del 2017 i 2018

  La resta de quotes es mantenen igual.

  També es va recordar que hi havia alguns socis que feien aportacions per sobre de les formals, una opció que es manté per aquelles persones o famílies que ho demanessin.

  Així en aquests moments les quotes són:

  Individual: 60€

  Familiar: 68€

  Quotes adaptades: des de 74€ any en endavant.


  Un cop acabada l’assemblea ordinària es va procedir a fer l’Assemblea Extraordinària per renovar la junta directiva. En aquesta assemblea van causar baixa: la Mercè Olivares, L’Elena Viusà i el David Prieto i s’incorpora la Carme Rimbau.

  Des d’aquestes ratlles aprofitem per agrair l’esforç i la col·laboració a aquestes tres persones que han estat treballant per l’entitat durant molt de temps, alhora que donem la benvinguda a la Carme, que ja col·laborava amb el CEL’H des de feia un temps en temes de protecció del patrimoni.

  Si voleu saber la composició de la junta podeu mirar a l’espai “Qui som/transparència, Junta Directiva"
  Publicat a les 28 de març 2019, 5:11 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
 • El nou institut de la ciutat portarà el nom de Jaume Botey i Vallès
  El 20 de desembre de l'any passat en aquest mateix mitjà us comunicàvem que finalment, Jaume Botey i Vallès donaria nom a un dels instituts de la ciutat. Avui ja us informem que el nou institut de la ciutat del carrer Ferrer i Guardia s/núm portarà el nom de "JAUME BOTEY I VALLÈS",  en record a la trajectòria d'aquest hospitalenc il·lustre.

  El dissabte 16 de març es farà l'acte en el que es col·locarà una placa amb el nom i la corresponent descoberta d'aquesta placa. L'acte començarà a les 11.45 i s'emmarca dins de la jornada de portes obertes d'aquest centre.

  Publicat a les 13 de març 2019, 7:47 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
 • L'educació és una arma de construcció massiva
  Es presenta un nou llibre de la col·lecció "Josefina Gómez Olivares", coordinat una vegada més per l'Enric Roldán i el Pep  Vallecillos, que com ja han fet en els llibres anteriors han fet una tasca d'immillorable qualitat. un nou llibre que tal ii com ha passat en els llibres anteriors de la col·lecció ha estat construit de forma col·lectiva. Si els dos darrers llibres de la col·lecció es van centrar en àmbits concrets de l'educació infantil i la formació professional, aquest no es centra en cap etapa ni àmbit específic. El llibre que us presentem mostra i posa en valor tot un seguit de pràctiques i reflexions que estan ajudant a fer una educació de qualitat i equitativa a la nostra ciutat. Pràctiques de diferent abast i d'àmbits diversos,sovint poc visibles però que estan contribuint a avançar en l'objectiu d'una educació de qualitat i equitativa de la que parlàvem.
  Publicat a les 1 de març 2019, 1:55 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
 • Volem Acollir. Manifest del CEL'H en favor de les persones refugiades
  Manifestem la nostra solidaritat amb totes les persones refugiades.
  Refugiades fugint de la guerra i refugiades escapant de la pobresa
  Persones refugiades per causes polítiques i persones immigrades per causes econòmiques. totes forçades a marxar del seu país.
  Les guerres maten, la misèria i la gana també.
  Reivindiquem la nostra solidaritat amb totes les persones que fugen de la mort per la guerra o la fam
  Reivindiquem la dignitat de totes les persones. Els drets humans, establerts universalment, des de 1948.
  Reivindiquem l'asil humanitari, és a dir, acollir a les persones que s’han vist obligades a abandonar el seu país d'origen a causa del perill que corrien per causes racials, religioses, guerres civils, catàstrofes naturals, etc.
  El Mur de Berlín, de 1961 a 1989, ens escandalitzava, en 28 anys, van morir 238 persones.
  Ara , des de 1993 , en 26 anys, se’n han comptabilitzat 35.000 . Aquest és el mur de la mediterrània,...
  Amb el mur de la mediterrània, els governs d’Europa les condemnen a mort.
  a) impedint que els vaixells de les ONG, com OPEN ARMS, puguin atracar als ports europeus. La negativa de governs com el d’Itàlia o Malta a acollir els nàufrags rescatats, vulneren el dret marítim internacional
  b) Impedint que aquests vaixells puguin sortir dels ports per actuar a la mediterrània, com ha fet el govern espanyol, és posa’ls-hi la condemna a morir al mar sense testimonis, com va dir Oscar Camps (director d’Open Arms.)
  L’any passat Open Arms va rescatar 1.300 persones, ara ja estem a finals de febrer, quanta gent ha mort en aquests dos mesos?, es suposa més de 200. Com que no ho sabem, no ens amoïna. Ens tanquen els ulls

  Finalment,
  Tornem a demanar el tancament del CIES, no es delicte ser immigrant.
  Demanem canviar la llei d’estrangeria actual. Fins que no es te l’arrelament (3 anys) no es te dret al treball. Avui es reconeix el dret a l’escolarització de tots els nens i nenes i el dret a la sanitat universal, però no el dret al treball.
  Exigim també flexibilitat a la Generalitat en els certificats d’acollida. l’acollida de les persones immigrades ha de ser sense condicions.
  Sabem que tot això és de mal dir, les xarxes estan plenes de prejudicis i rumorologia, i, no hem de callar davant de gent que malparla contra les persones nouvingudes i no hem de callar davant de qui no admet la igualtat de totes les persones.
  La terra és de tothom i ens hem de mostrar clarament contra l'alarmant augment del discurs xenòfob i islamòfob i racista.

  Per tot això:
  Davant de les eleccions immediates, ens comprometem i demanem a la classe política, valentia en la defensa dels drets humans, de les persones refugiades per causes polítiques i les refugiades a causa de la fam. Cal defensar els drets de les persones immigrades amb totes les conseqüències.
  Des de l’Hospitalet, ciutat de població treballadora, amb una renda per càpita de les més baixes de Catalunya, molt semblant a Ciutat Badia en front d’Esplugues o Sant Cugat que doblen la nostra renda per habitant) i amb un parc d’habitatges molt envellit i la densitat de població més alta de Catalunya (21.053 Hab/km2 , la segona és Sta Coloma 16.000) resultant una alta vulnerabilitat de gran part de la nostra població. Malgrat tot, la ciutat vol ser definida com acollidora, no per ser bona gent, sinó per les condicions concretes de la ciutat, l’Hospitalet ciutat d’immigració. També sota el franquisme l’Hospitalet rebé gent que havia hagut de marxar de la seva terra per causes polítiques i econòmiques.

  I perquè coneixem per pròpia experiència el dol de les persones migrades, demanem polítiques concretes a la nostra ciutat per fer realitat no només l’acollida sinó també l’acompanyament.

  L’Hospitalet 25 de febrer 2019

   

  Publicat a les 26 de febr. 2019, 2:54 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
S''estan mostrant les entrades 1 - 4 de 70. Mostra'n més »

 Agenda                          
 • Presentació del llibre "Jaume Mitjavila i Rius (1810-1881). Una vida novel·lesca"

  Publicat a les 12 d’abr. 2019, 4:30 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
 • La Pràctica de la pintura. Exposició del nostre soci Àlex González

  Publicat a les 29 de març 2019, 2:21 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
 • La (Re)volta de l'Hospitalet
  si vols inscriure't AQUÍ

  Publicat a les 26 de març 2019, 10:34 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
 • "Era foraster i em vau acollir..."
  Acte públic entorn els refugiats, els migrants i la hospitalitat, amb dues parts: Una mirada, des d'entitats de l'àmbit catòlic i evangèlic, al drama dels que cerquen refugi, les respostes que es donen, i els reptes plantejats: les diferents comunitats poden dir " Som una església que acull?" Per una altra
  part compartirem la reivindicació ciutadana "Volem acollir ara!" i la tasca de la Creu Roja de l'Hospitalet en el dia a dia amb refugiats.
  Publicat a les 21 de març 2019, 10:38 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
 • Música acollidora. Un camí musical a través dels ulls de les persones refugiades.
  El Centre d'Estudis us proposa d'assistir a aquest concert en favor de les persones refugiades organitzat en el marc del col·lectiu d'entitats locals "Espai de Ciutadania" del que el Centre d'Estudis en forma part.
  Publicat a les 20 de març 2019, 3:26 per Centre d'Estudis de l'Hospitalet
S''estan mostrant les entrades 1 - 5 de 37. Mostra'n més »

 Babel'H                        
Base de dades sobre l'Hospitalet

 Xarxes socials             
https://www.facebook.com/Centre-dEstudis-de-lHospitalet-194351183917202/
https://twitter.com/CELHOSPI
https://www.youtube.com/channel/UCCyDnEe85LF-V0yxnzd_aig

 Qui som, què fem?      
Vídeo sobre el Centre d'Estudis de l'Hospitalet


 Imatges                         
Galeria de fotos de l'Hospitalet


 Manual d'història         
Manual d'història de l'Hospitalet de Llobregat

 On som?                   

Col·lecció Recerques    


Col·lecció Josefina Gómez