Starta Bygg i WYSIWYG

Nu Börjar Vi Med Grunderna - i Gratisversionen av WYSIWYG WebBuilder

 Navigation

Startsidan

Allmänt Om Hemsidor

Bästa WebEditorn

Starta Bygg i WYSIWYG

Textblock och Navigation

Ladda Upp Din Sida

Foton och Bilder

Länkar

Downloads

Kontakt

 

Sveriges startsida

BILDER

Klicka på bilderna nedan för att se dom större. Öppnar i samma fönster så för att komma tillbaka, välj pil bakåt

 

Bild 1. WYSIWYG 2.8 Free

 

Bild 2. "General" Fönstret

 

Bild 3. Background Dialogfönster

 Bild 4. Hemsnickrad Logo

 

    Bild 5. Bakgrund & Logo & text

 

Nu sätter Vi igång ! Så starta upp WYSIWYG WebBuider v2.8 Free om den inte redan är igång...oftast så är arbetsytan bara på en del av den totalt möjliga, så ta tag i nedre högra hörnet och dra upp storleken så mycket det går.

Se Bild 1.

Jag brukar börja med bakgrunden för det är oftast efter den, om den har ett mönster som jag sätter det andra innehållet efter. Det är bara att Högerklikcka varsomhelst på den stora, fria, via arbetsytan och välj "Page Properties". Nu får Du upp ett litet fönster med en del flikar på. På den fliken som Du ser nu "General" kan Du skriva in ett namn på sidan, och jag föreslår å det starkaste att Du döper den till index då detta praktiskt taget är standard på öppningssidan. Här bestämer du också bredde och längden på sidan. Jag sätter endast bredden själv då längden reglerar sig själv allteftersom man bygger på sidan. Lämpligt mått på bredden är antingen de 800 som är standard, eller som jag. sätt den på 1024 som de flesta idag har som upplösning på sina skärmar. Det går att sätta större bredd, men det är ganska meningslöst då de flesta som vill titta på din sida då får scrolla i sidled för att se vad du skrivit. Glöm sen inte att kryssa i "Center in Browser" rutan...blir betydligt bättre att titta på sidan vid olika upplösningar eller om Du ex öppnar favoriter...Bilden hoppar inte så mycket i sidled då !

Se Bild 2.

Nu till bakgrunden. Klicka på fliken "Background" Du kan välja mellan ett par olika utseenden. Antingen så använder du fasta färger där du själv bestämmer bakgrundsfärg och textfärg. Färgerna på länkarna rekommenderar jag att du låter vara, såvida de inte kommer att försvinna i din bakgrundsfärg.  Sen kan Du också välja en bild som bakgrund och det är här du lägger in de bakgrunderna som Du kunde hämta på http://www.grsites.com/  Tänk på att din bakgrund inte bör vara för rörig eller för flashig med blinkande lampor och sånt. Själv har jag till en sida valt en svart himmel med blinkande stjärnor, men då laddade jag hem ett lertal liknande och valde sen den som var mest diskret i sitt blinkande.

Se Bild 3.

För att välja en bild till bakgrund: Gör så här. Strax under den tomma rutan det står "Image" sidan om finns en knapp det står "Browse..." på. Klicka på den och ett "Öppna" fönster dyker upp. I detta ska du leta upp din lilla "images mapp" som Du skapade och fyllde med bakgrunder, foton, clipart och annat. Den ska Du nu öppna och välja din bakgrund. Bara att klicka på din bakgrund och Du är tillbaka till "Page Properties" sidan. Klicka OK och Du ser hur din bakgrund ter sig på början på din Webbsida.

Nu ska vi skapa en Logo på din sida.  En Logo är vad som finns längst upp på din sida och det som man läser eller ser allra först. En Logo kan vara allt från en bild på en klubb eller företag, en stor text som säger "Välkommen till XX XX Hemsida" eller en piffigare och färgladare tillverkad Logo som säger samma sak.

Se Bild 4.

 Här är ett exempel på vad jag gjorde till ett av mina barn och en liknande, eller med helt annan design kan du fixa här: http://www.grsites.com/logo/   Bara din fantasi sätter gränserna för vad du kan skapa för nåt.

OK. Vi har en Logo och den har Du självklart lagt i "images" mappen där Du valt att spara din Hemsida. Då fixar vi in den på sidan så här: I verktygsfältet längst upp i WYSIWYG hittar du lite till Höger om mitten en knapp det står "Image" på. Klicka på den och vad händer ?...Absolut ingenting mer än att den blev ljusare och muspilen förvandlades till ett kors ! Nu sätter du det där korset på bakgrunden på din blivande Hemsida där Du vill ha Logon, trycker ner Vänster musknapp, håll kvar den och drar musen åt något håll.  Ooops...nu blir det en ruta där det står "no image selected" !  Släpp musknappen och då dyker det där "Öppna" fönstret upp igen och nu har det redan öppnat din "images" mapp åt dig....bara att leta fram din Logo alltså och klicka på den ! Där dök den upp JA...på din sida i den där rutan Du drog upp. Nu har Du några blå fyrkanter på mitten och i hörnen av Logon. Drar Du i dem kan du öka eller minska storleken på Logon och sätter du musen över Logon blir muspilen till en "fyra-pil" som gör att när du håller ner Vänster musknapp kan Du flytta runt Logon till dit Du vill ha den. Lätt som en Plätt...Logon är fixad !

Se Bild 5.

Nu kanske Du bara ville ha en storstilad text som bara sade "Välkommen till XX Hemsida"   Det fixar vi så här:  På samma verktygsfält där uppe finns en knapp som heter "Text". Klicka på den och samma sak som tidigare händer, knappen blir ljusare och muspilen blev ett kors.  Gör en ruta som tidigare genom att hålla ner vänster musknapp när Du drar någonstans på din bakgrund, nu blir inte rutan så hög som Du kanske drog, men den ordnar till sig själv sen. I denna ruta står det nu "Double click to edit". Dubbelklicka i rutan och då börjar en markör blinka efter ordet "edit", precis som i vanliga MS Word. Nu kan Du genom backsteg eller genom att markera texten där står ta bort den och ersätta den med din egen. Vi skriver "TIGERS HEMSIDA" Om Du nu glömde att ändra storlek, font eller annan formatering markerar vi bara texten när vi är färdiga med skrivandet och formaterar den i efterhand. Räcker nu plötsligt inte rutan till i bredd längre är det bara att ta och dra i de blå fyrkanterna som omringar texten. Du kan nu anse dig färdig med din Logo.

Dags att spara sidan ! Klicka på Save i det översta verktygsfältet Nu bör en "spara som" ruta öppnas och helst också visa att det sparas i mappen Du förberedde tidigare. (Den med din "images" mapp)  Annars så letar vi upp den.... Nu kan Du också döpa din sida. I rutan det står "Untitled1.wbp" skriver Du in önskat namn, men jag rekommenderar att Du döper den till index  (Det är som tidigare nämnt en standard)  Du kan även använda home, start eller liknande...följande undersidor döps lämpligen till sid1, sid2 eller fotos, links, music, clips...bara INGA å,ä,ö, mellanslag eller specialtecken som !,?,&.    Nu har jag förvisso döpt exempelsidan till "Tigers Hemsida" , men det har jag gjort för att lättare hitta rätt fil...den här är ju inte avsedd att publiceras utan bara för att visa här hur man gör....kanske jag borde ändra på det för att allt ska bli rätt från början...???

Nu har jag rättat startsidan till att heta "index", och även skapat en enkel undersida som jag döpt till "sid1"  En liten bild kommer som visar hur den ser ut.