Web2.0‎ > ‎

Podjela alata

Web 2.0 alati

Ne postoji općeprihvaćena definicija Weba 2.0. Radi se o frazi čiji su tvorci Tim O'Reilly i Dale Dougherty, dvojac koji je trebao smisliti naziv konferencije o razvoju web tehnologija. Fraza se počela koristiti 2004. godine i brzo je prihvaćena, a do danas je dobila vrlo široko značenje.

Mnogo je Web aplikacija koje objedinjuju karakteristike Weba 2.0. Radi se o uslugama nastalim kombinacijom internetskih tehnologija i standarda, a ne o tehnologijama samima. Jedan dio tih aplikacija se već koristi godinama, no dodaju im se nove mogućnosti koje često povezuju postojeće usluge.

U nastavku je navedena podjela Web 2.0 aplikacija za e-obrazovanje:

1. Alati za razmjenu medija

a. razmjena fotografija (eng. photo menagment and sharing) omogućuje pohranu, organizaciju i pregledavanje fotografija.

b. podcasting se odnosi na stvaranje i objavu audio sadržaja na Webu.
 
c. vlogging nudi mogućnost objave, pregledavanja, organiziranja i komentiranja video materijala.

2. Alati za komunikaciju kao osnovnu namjenu imaju razmjenu znanja i iskustava među korisnicima. Omogućuju socijalno umrežavanje (eng. social networking).

3. Alati za suradnju uz mogućnost razmjene ideja i znanja olakšavaju suradničke aktivnosti pri kojima korisnici rade zajedno kako bi ostvarili neki cilj.

4. Alati za kreativno učenje imaju cilj potaknuti aktivnost i kreativnost korisnika.

5. Alati za izradu materijala za učenje korisni su. osim za izradu, i za organiziranje materijala, integriranje različitih multimedijskih sadržaja i navigaciju među pripremljenim materijalima.

6. Zamjena standardnih desktop aplikacija odnosi se na web aplikacije koje svojim mogućnostima mogu zamijeniti tradicionalno korištene desktop aplikacije, a posebno se to odnosi na aplikacije za pisanje (office).

7. Sustavi za upravljanje učenjem (LMS) kojima bi se moglo pridodati nastavak 2.0 objedinjuju prethodno spomenute koncepte i tehnologije.

8. Alati za društvene knjiške oznake (eng. social bookmarking) koristi se za organiziranje i dijeljene omiljenih internetskih resursa, a jedan od ciljeva je i stvaranje zajedničkog mišljenja o internetskim stranicama.
 
9. Edukativne igrice različiti alati za izradu tzv.razrednih igri koje uključuju aktivno poznavanje gradiva da bi učesnik bio uključen u igru.
 
10. Alati koji objedinjuju više različitih skupina.
Pojedini alati navedeni kao primjeri mogli bi se klasificirati u više skupina, a mogućnosti njihovog uključivanja u obrazovni proces zapravo su neograničene i ovise o kreativnosti učenika i učitelja.
O velikom broju dostupnih alata i usluga 2.0 svjedoči stranica http://www.go2web20.net/ u okviru koje korisnici mogu pretraživati i pristupiti alatima, ali i predložiti nove aplikacije koje smatraju dobrima.
 
Comments